Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Yvonnes Champagne-triumf

Den 21. juni 2021 var en stor dag i Yvonne Seier Christensens liv. Hun blev optaget i champagneproducenternes broderskab “Confrérie de Saint Vincent du Mesnil” i Le Mesnil-sur-Oger, hvor ikoniske champagner som Krug, Salon og Selosse kommer fra. Drømmen om at lave sin egen champagne var gået i opfyldelse, nu også med et anerkendende skulderklap fra de lokale. Nu var hun én af deres, større kunne det ikke blive. Jeg møder hende til en frokost et par måneder senere, hvor hun fortæller sin historie.

Nigerianske rødder

Yvonnes familie boede i Nigerias hovedstad Lagos. Her arbejdede hendes mormor for englænderne, der var koloniherrer i Nigeria fra 1861 og hundrede år frem, til landet i 1960 blev en selvstændig republik. Englænderne pakkede sammen og med dem også Yvonnes forældre. Når man som Yvonnes mormor havde været ansat af den britiske hær – ”the Colony masters”, som hun kaldte dem, fik man som nigerianer særlige privilegier og hendes familie fik tilbudt frit lejde til at emigrere til England med en jobgaranti. Yvonnes forældre flyttede derfor til London hvor hun og hendes tvillingebror blev født.

I arbejdstøjet, i kælderen, på “ Maison Les Cinq Filles “

Elisabeth Taylor & Audrey Hepburn

Da forældrene senere blev skilt, flyttede Yvonne med sin mor ud på landet i Norfolk. Moderen arbejdede for en parykmager i London, der havde Hollywood-stjerner som Audrey Hepburn og Elizabeth Taylor, som kunder. Dem lavede hun beehives til store opsatte hårknolde, lavet af naturligt hår. Det var højeste mode hos alle glamour-elskende kvinder i 1960’erne. Yvonne var teenager og tænkte ikke på parykker, men – på champagne! Til sin fødselsdag ønskede hun sig altid champagne og drømte allerede dengang om en dag at få sit eget champagnehus. Hun troede dog aldrig for alvor, at det ville gå i opfyldelse, ”men”, som hun siger ”jeg er født under en heldig stjerne”.

London & en Seier

Fra 1987 til 1990 læste Yvonne på Lambeth College i London hvor hun afsluttede med en HND i Business Administration & Communication, efterfulgt af to års studier på London Metropolitan University, hvor emnet var Contemporary European Studies. I London mødte hun en aften, via fælles venner, den klassisksproglige student fra Viborg, Lars Seier Christensen, der arbejdede som børsmægler og allerede var begyndt at tjene penge udover det sædvanlige og de giftede sig den 4. maj 1994.

Efter valutamarkedet var kollapset i 1992, tog Lars Seier og hans partner Mark Hauschildt til Berlin for at fortsætte deres finansielle aktiviteter der. Han efterlod i første omgang en gravid Yvonne i London hvor hun fødte Eloise, inden hun flyttede til Berlin med nu  to piger, Zara og Eloise. I 1995 rykker de videre til København med Kim Fournais og fondsmæglerselskabet Midas, der senere bliver til Saxo Bank. Yvonne er igen gravid og flytter først til København i 1996 efter hun har født Natasha i London.

København og milliardær

I København blev det til hektiske år som mor og hustru – ”the woman behind”, som hun udtrykker det. Men hun tog også aktivt del i opbygningen af Saxo Bank og lavede blandt andet deres content marketing-funktion, alt mens indtjeningen steg og steg. I 15 år løste hun forskellige opgaver i banken, før hun sagde stop og ville skabe sit eget. ”For mig er det naturligt at være iværksætter og sin egen boss”, som hun siger og fortsætter ”Livet er hvad du gør det til. Mennesker kan hvad de vil, hvis de arbejder hårdt og med et klart fokus”.

Yvonnes indkøbte druer på vej til at blive presset i den gamle Coquard-presse hun arvede da hun købte sit hus i Le Mesnil-sur-Oger

Champagnedrømmen realiseres

I 2017 mødte Yvonne en dame i Champagne, der skulle skilles og gerne ville sælge sit hus i Le Mesnil-sur-Oger. Det var en åbning, men langtfra nok. Der skulle enten egne marker til, eller mulighed for opkøb af druer, før huset kunne blive til et champagnehus. ”Det var ikke let”, fortæller hun, der skulle mange møder og rejser til, før hun fik det officielle stempel som Négociant Manipulant fra Comité Champagne og kunne begynde at købe druer og lave sin egen champagne. Samtidig havde hun sat sig for at få en akademisk grad i vitikultur og ønologi og blev studerende på University of London’s Plumpton College i East Sussex. Her boede hun i løbet af ugen på kollegium på lige fod med de langt yngre studerende for så i weekenden at tage flyet tilbage til Zurich, og derfra videre i bil til det 800 år gamle slot, Schwartzenbach, som de havde købt og var flyttet til, efter Lars Seier også havde sagt farvel til Saxo Bank.

Solaris på slottet

For at kunne lære i praksis hvad hun læste om i bøgerne, plantede Yvonne 1.000 solaris stokke som hun købte på det tyske vinuniversitet i Geisenheim, hvor de anbefalede hende, at solaris ville være bedst egnet til hendes cool climate i ”haven” på Schwartzenbach. (red. solaris er den mest udbredte og succesfulde druesort i den danske vinproduktion). ”Jeg er lidt vild,” siger hun storsmilende ”køber et slot, og så kører jeg selv traktor”. I Champagne på hendes egen lille parcel i Avize er traktorer skiftet ud med en arbejdshest, som hun også selv ”kører”. Her høstede hun sin første årgang i 2020, efter hun i 2019 havde afsluttet sin bachelor i ønologi og vinproduktion.

Yvonne Seier er i sin egen lille vinmark i Avize vendt tilbage til den traditionelle metode, hvor der pløjes med heste, fordi jorden bliver mere porøs og ikke så sammenpresset som ved anvendelse af tungere maskiner

Geranium og den økologiske inspiration

I 2015 blev Yvonne og Lars Seier medejere af Geranium, der året efter fik de sjældne og eftertragtede 3 Michelinstjerner. Det blev for Yvonne også til et venskab med Rasmus Kofoed, mesterkokken bag Geranium. Hans madfilosofi, den biodynamiske tankegang og den fokuserede omhu ned i den mindste detalje, har inspireret hende i arbejdet med champagnen. ”Rasmus taler altid om jorden – og dét, der er under os”; fortæller hun, ”det har inspireret mig til en økologisk praksis og tilgang til mine champagner”. ”I am a person of the earth” – “jeg er et produkt af naturen”, fortsætter Yvonne: ”jeg spiser ikke meget sukker, derfor er der også no-dosage i mine champagner. Alt skal være så naturlig som muligt, uden tilsætningstoffer. Sødmen skal komme naturligt fra druerne”.

Zara, Eloise, Natasha, Lauren og Angelica er navnene på Yvonne Seirs fem døtre – Cinq Filles på fransk, der har givet navn til hendes hus i Le Mesnil-sur-Oger og hendes første champagnemærke Cinq Filles, lanceret i 2009 efterfulgt af hendes nye mærke “Skagen” i 2021

De fem piger – Les Cinq Filles

Efter årtiers forberedelser og et utal af smagte champagner etablerer Yvonne i 2017 sit eget champagnehus ”Maison Les Cinq Filles” med udgangspunkt i det gamle hus fra 1879 hun har købt i Le Mesnil-sur-Oger. Navnet er en hyldest til de 5 døtre – Les Cinq Filles, og produktionen er eksklusiv og lille. Den første vin var en 2009 Blanc de Blancs Grand Cru fra Verzenay der fik navnet ”The Philosophy”, fordi, fortæller Yvonne, det er Les Cinq Filles’ filosofi: en vin som udtrykker det terroir og den årgang, den kommer fra. Der blev kun frigivet 2000 flasker af ”The Philosophy”, en nu historisk champagne.

Fire af Yvonnes Seiers “Skagen” champagner kan p.t. købes hos Sigurd Müller Vinhandel: Skagen Rosé Extra Brut 625,00 – Skagen Brut 550,00 – Skagen Blanc de Noir 695,00 og Skagen Grand Cru Blanc de Blancs 625,00

Hip Hip Hurra – og Skagens egen champagne

Igangsætteren Yvonne ville lave mere champagne og som en hyldest til hendes tredje fædreland Danmark fik den navnet ”Skagen”, ferieparadiset i Danmark, hvor hun med mand og børn har tilbragt mange somre. ”Skagen” fås i 7 forskellige udgaver i den smukkeste sommer-grønne indpakning inspireret af P.S. Krøyers berømte maleri Hip, Hip, hurra! fra 1888, som Yvonne Seier af Krøyers efterkommere har fået tilladelse til at bruge på bagside-etiketten. Det glade frokost-billede fra kunstnerkolonien er som Yvonne udtrykker det, et symbol på ”the art of celebration” – ”kunsten at kunne feste” – den danske Skagens-ånd hun gerne vil videregive til alle, world-wide, med sine ”Skagen” champagner.

I bedste Skagen stil har Yvonne og jeg nydt en lang frokost før hun i sin schweiziske bil kører videre mod København til dagens sidste aftale – en middag på Geranium. Jeg tænker, som Yvonne selv udtrykte det: ”At være nysgerrig, at ville noget og have en passion,” kan føre til meget.

Yvonne Seier med den “Skagen” champagne på køl som hun lancerede i sommeren 2021. Året slutter i Lagos,  hvor hendes mor nu bor, og her skal hele familien Seier fejre jul og nytår med egen champagne i vinkælderen og køleskabet. Kælderen rummer også et stort udvalg af rødvin, blandt andet Yvonnes yndlingsvin – Lynch-Bages fra Bordeaux, men, fortæller hun ”Mange i Nigeria er bange for rødvin, fordi de tror, det er deres blod, de drikker”.