Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Vulkanske vine

Rundtur til Soave, Orvieto, Montefiascone og Pitigliano

Det gælder om at finde et tema for at lokke vinskribenter til. Så idéen med ”Volcanic Wines” var tilsyneladende god. En stor gruppe både italienske og udenlandske skribenter og bloggere indfandt sig i hvert fald i Soave, hvor første stop på en rundtur bød på  smagninger og besøg på vingårde. Italien rummer mange vulkaner, hovedparten heldigvis inaktive, og den aflejrede lava har vist sig ideel til vinstokke. Blandt de vine, der kommer ud af producenternes anstrengelser, er de hvide mest interessante i kraft af deres friske, sprøde og frem for alt tørre stil. Rødvinene er ofte rustikke, overkoncentrerede og sødlige eller i den internationale stil, som gør det vanskeligt at spore et italiensk aftryk.

Overraskelser

Tre dages smagninger af hundreder af vine resulterede selvfølgelig i nogle gode oplevelser. Blandt de allerbedste var Ischia-producenten Antonio Mazzellas hvide, fede, friske Ischia Biancolella. Druesorten kendes også fra Capri og blandes ifølge Jancis Robinsons ”Druer og Vin” ofte med Forestera. Mazzellas udgave er dog ren Biancolella og demonstrerer, hvordan Italien kan blive ved med at overraske. Der er nærmest ingen ende på de små skjulte skatte, som dukker op hist og her. En anden god oplevelse var græsk. Fra vulkanøen Santorini deltog Domaine Sigalas med en saftig og syrefrisk Assyrtiko di Santorini. Soave er selvfølgelig det mest kendte af de vulkanske distrikter. Hoveddruen er Garganega, og de Soave-udgaver, som bestod af 100 pct. Garganega, var klart de bedste. Fra Soave gik turen til Orvieto i Umbrien og derfra videre sydpå til Montefiascone (den med ”Est!Est!Est!”) og Pitigliano i Maremma-regionen. Her blev det ligesom i Soave til et par vingårdsbesøg, som i lighed med de bedste vine fra smagningerne omtales særskilt.

Davide Mainente – vin til sig selv og til vennerne.

Corte Mainente, Soave

På Azienda Vitivinicola Corte Mainente midt i Soave By tager Davide Mainente, 32, og broderen Marco sig af henholdsvis vinfremstillingen og vinmarkerne, mens deres 75-årige far huserer i baggrunden. Davide er stærkt begejstret for besøget af et par vinskribenter, så efter at have vist rundt i det nette vineri, hvor høsten af hovedsagelig Garganega-druer fra de 11 ha vinmarker trylles om til Soave i forskellige udgaver, haler han den ene flaske frem efter den anden. Nu skal der smages seriøst. Som optakt forkynder Davide, at han har et afslappet forhold til sin metier. ”Jeg er winemaker og tager mig ikke så meget af, hvor vinen ender med sødme og syre. Jeg laver vin til mig selv og mine venner, så jeg håber at få mange venner”.

Første vin på bordet er 2013 ”Nettroir” Soave Classico, som første gang udkom i 2004 i 124 eksemplarer. Der anvendes kun fritløbende most, en del af vinen er fadlagret, og der er selvfølgelig tale om 100 pct. Garganega. 13,5% alkohol og let sødmefuld. ”Tovo al Pigno” i årgangene 2013, 2006, 2005 og 2004 er knap så syrerig som ”Nettroir” og ligger lidt lavere i alkohol, 12,5-12 pct. De har alle den her lille sødme, men føles desuden friske i munden og vil passe fint til en god pecorino. Apropos sødme henter Davide lige den næstsidste flaske af de 124, han fremstillede i 2009 med naturgær. Den minder med sin sødme om Recioto og er oppe på 14,5% alkohol. Og nu da vi er ved det ”naturlige”, skal vi også smage en såkaldt naturvin i årgang 2010 eller 2009 – Davide husker det ikke så nøje. Der er tale om ufiltreret Garganega uden tilsætning af svovl. Vinen smager ikke dårligt, men er helt skæv sammenlignet med den normale Soave. Vi renser munden med ”Luna Nova” årgang 2004, Davides let oxiderede, cognacfarvede Recioto, som har både sødme og friskhed pga. den bagvedliggende syre. Vi skilles som venner.

Riccardo Aputini.
Riccardo Aputini.

Antica Cantina Leonardi, Montefiascone

Riccardo Aputinis efternavn er ikke Leonardi, men familie er han, eftersom vingårdens ejer er hans mor. Hendes forfader, Domenico Leonardi, grundlagde stedet omkring forrige årtusindskifte, og de dybe kældre i klippegrunden med cementtanke og stabile 14 grader året rundt er stadig i brug. I de første mange år blev der bare produceret løs, men nu er der fokus på kvalitet. Siden 1989 har Leonardi lejet 37 ha vinmarker ned mod Bolsena-søen, men køber også druer. Her i Montefiascone er vi jo i Est!Est!Est!-land. Legenden er vist stadig nogenlunde kendt: I 1111 kom den tysk-romerske kejsers vinglade prælat og senere kardinal Johann Defugger til Montefiascone. Hans tjener, Martino, rejste altid i forvejen for at researche og notere med et Est! på krodørene, hvor der var god vin. I Montefiascone skrev han Est! tre gange, og Johann vendte efter endt embedstid tilbage til Montefiascone, hvor han er begravet i San Flaviano-kirken. Leonardis Est!Est!Est! hedder ”Poggio del Cardinale”, en tør hvidvin med god krop blandet af tre druesorter. En af dem er den lokale Rossetto eller gul Trebbiano, som står bag Leonardis enkle, rentsmagende ”Luce di Lago”. Blandt de øvrige vine er en ren Grechetto, ”Persiero”, og ”Don Carlo”, en rødvin til minde om bedstefaderen blandet af Merlot, Cabernet Franc og Sauvignon.

Carla Benini.
Carla Benini.

Sassotondo, Maremma

”Vini naturali” står der i brochuren for Carla Benini og Edoardo Ventimiglias 72 ha store vingård i udkanten af Maremma. Vi er midtvejs mellem Orvieto og kysten og nær de gamle etruskiske byer Pitigliano, Sovana og Sorano. Det naturlige betyder her organisk drift. Vingården ligger isoleret med et godt mikroklima og masser af vulkanske efterladenskaber i jorden. Da parret overtog stedet i 1990, havde jorden ikke været dyrket i årevis, og huset var ligeledes slemt forsømt. I 1997 blev der høstet for første gang og fremstillet vin i den restaurerede kælder. En smagning under åben himmel demonstrerede gode takter. Især den hvide Isolina (Trebbiano, Sauvignon Blanc og Greco) og de røde Ciliegiolo og San Lorenzo, begge 100% Ciliegiolo.

De bedste vulkan-vine

Hvide:

Assyrtiko di Santorini 2014, Domaine Sigalas.

Ischia Biancolella 2014, Antonio Mazzella.

Soave ”Danieli” 2012, Fattori.

Soave Classico ”Tovo al Pigno” 2010, Corte Mainente.

Soave Classico ”Vigna della Corte” 2009, Corte Adami.

Soave ”La Broia” 2007, Roccolo Grassi.

Soave Colli scaglieri ”Vigne della Brà” 2006, Filippi.

Soave ”Monte Ceriani” 2005 og ”Fontana” 2014, Tenuta Sant’Antonio.

Soave Superiore Classico ”Castellaro” 2002, Cantine di Monteforte.

Soave Classico 2014, Fornaro.

Soave ”Corte Giacobbe” 2014 – Dal Cero – Tenuta di Corte Giacobbe.

Soave Classico ”Pressoni” 2014, Cantina del Castello.

Soave Classico ”Il Vicario” 2014, Cantina di Monteforte d’Alpone.

Soave Classico ”Vigne di Fittà” 2014, Casarotto.

Soave ”Borgoletto” 2014, Fasoli Gino.

Soave Classico 2014 og ”La Froscà 2013, Sandro e Claudio Gini.

Soave ”Il Selese” 2014 og Classico ”Monte de Toni” 2014, I Stefanini.

Soave Classico ”Le Bancole” 2014, Tenuta Solar.

Soave Classico ”Ca’ de’ Rocchi” 2014, Tinazzi.

Soave Classico ”Campolungo” 2014, Villa Mattielli.

Soave ”Terrelunghe” 2014, Vicentini.

Bianco di Pitigliano Superiore ”Ildebrando” 2014, Cantina di Pitigliano.

Lazio bianco ”Procanico” 2014, Trappolini.

Orvieto Classico ”Panata” 2014 og Grechetto Umbria bianco 2014, Argillae.

Orvieto Classico Superiore ”San Giovanni della Sala” 2014, Castello della Sala.

Orvieto Classico Superiore ”Il bianco” 2013, Decugnano dei Barbi.

Grechetto Umbria ”Strozzavolpe” 2014, Cantine Bigi.

Grechetto Umbria 2014, Castello di Corbara.

Viognier og Grek Umbria bianco 2014, Palazzone.

Falanghina Campi Flegrei 2013, Agnanum.

Falanghina Campi Flegrei ”Vigna Astroni” 2013, Cantine degli Astroni.

Falanghina Pompeiano 2013, Agricola Sorrentino.

Lacryma Christi del Vesuvio 2014, De Falco Vini.

Røde:

Cesanese di Olevano Romano ”Vignalibus” 2012, Proietti.

Cesanese di Olevano Romano 2013, Buttarelli.

Sangiovese Lazio rosso ”Siborio” 2011, Tenuta Tre Cancelli.

Etna Rosso ”Petralava” 2011, Antichi Vinai 1877.

”Pitiglio” og ”Vignamurata”, Cantina di Pitigliano.