Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Her læser man ikke bøger, men naturen

- besøg på Baron Philippe de Rothschilds Viña Villavicencio i Chile

“Den chilenske ødemark. Bønder med hestevogne og mørkebrune rav-ansigter. Dyrker kornet, oliventræet og vinmarken. En duft, et terroir, et produkt. En forsødelsens væske til ganen. Beruselse – at se verden mere klart, eller blot synke dovent ned i stolen, siestaen og solnedgangen. En pibe tobak og et glas hjemmebryg. De mørke, uplejede tænder – der dog alligevel holder et helt liv, uden skyhøje tandlægeregninger og metal-skinner.

Det siges at landarbejderne er løse på tråden, som et harem af ru hænder. Det er folk fra byen der siger det. Jeg ved ikke, hvad der er sandt. Et harem af ru hænder, sprækkede læber, mørke og dybe øjne – og den ravfarvede hud. Rynkerne, der fortæller afgrødernes historier. Årets høst er færdiggjort. Forberedelserne til den næste venter. En cyklus af sved og håndbearbejdelse, af tis og indelukkede toiletskurer. Gødning, menneskelig gødning, sol og skygge, hanner og hunner bliver forenet i en kulør af rav.

Lunger, krop og sjæl forurenes og forenes – på godt og ondt. Hjertet hopper et slag over, for efterfølgende at banke to, på for kort tid. Her læser man ikke bøger, man læser naturen. Det er det eneste sprog der er nødvendigt at forstå – for overlevelse og livsværk. Et indianernes land. Et kolonialisternes land. Krige og blod. Diktatur og begrænsninger. Allende, Pinochet, Bachelet.  Historie, en endeløs række af historier. En guirlande der aldrig stopper, papiret rives i stykker, men kæden fortsætter i uendelighed.” *

Skønhedsforfald

Sådan er Viña Villavicencio år 2016. Et næsten 300 år gammelt herresæde. Slidt, meget slidt – rynker, vildmark, mørkebrunt forfald, skønhedsforfald, så langt man overhovedet kan komme fra Château Mouton Rothschild i Pauillac i Bordeaux. Men sjælen er der, jorden er der, og det er dét man satser på lige nu.

Underligt at opleve skønhedsforfald i en familie hvor skønhed, elegance og præcision ikke fås større. Også pragtfuldt pludselig at erkende at der bag denne rigdom, ikke kun i penge, men også i kultur er et hårdtarbejdende team der udspringer fra ejerne, tidligere Philippine de Rothschild og nu hendes tre børn Philippe Sereys de Rothschild, Camille Sereys de Rothschild og Julien de Beaumarchais de Rothschild.

Vi er en lille gruppe internationale journalister, de første der får lov til at besøge Viña Villavicencio. Det må være præcis sådan Philippe de Rothschild oplevede Mouton Rothschild første gang i 1920. Han med tog, vi med privatfly.

img_3279

Den aften drak Philippe de Rothschild vin for første gang i sit liv og på bordet stod kålsuppe med hvidløg og oksefilet med svampe plukket fra den nærliggende Béhérré-skov. Køkkenpigen Merilda stod for dette udsøgte måltid, om få timer gentager historien sig, denne gang grillstegt gris og lokale rodfrugter serveret udendørs på et lille herresæde 250 kilometer syd for Santiago.

Uanede muligheder

Emmanuel Riffaud, manden bag en anden af Baron Philippe de Rothschilds vingårde i Chile, Escudo Rojo, besøgte 60 forskellige ejendomme, inden han besluttede sig for at købe Viña Villavicencio. Der var flere faktorer der gjorde at han sagde ja. Der var allerede plantet vinstokke på ejendommen, omkring 60 hektar, så der kunne plukkes druer fra første årgang. Stedet der ligger ret isoleret i en dal havde uanede muligheder med 950 hektar. Området, jorden, mesoklimaet var interessant, der var her mulighed for at producere druer med en identitet, en karakter.

Selve ejendommen er fra 1730. Rothschild-familien overtog den  i 2012, og der er siden plantet yderligere 110 hektar. Første årgang med druer fra nyplanteringer er i år, i 2016. Noget af det første der blev investeret i, var et stort vandbassin. Uden kunstvanding ingen vinmarker og i købskontrakten var der sikret vandressourcer til omkring 500 hektar vinmarker, der er målet de kommende år. Et større program hvor man poder nye druesorter på gamle Baix-stokke er allerede i gang, de gamle stokke har et så dybt rodnet at kunstvanding ikke er nødvendig.

Der eksisterer et lille vineri på ejendommen, men det bruges ikke, man har i stedet lejet en vinkælder 30 kilometer fra Viña Villavicencio hvor rødvinene gæres. De grønne druer presses med det samme hvorefter den afkølede most køres til bodegaen Baron Philippe de Rothschild Maipo. Druerne vil de kommende år indgå i Rothschildfamiliens basisvin Mapu og Anderra og senere også i Escudo Rojo.

villavicencio-3_credit-photo-solo-estudio

En vin udsprunget fra et unikt terroir

Viña Villavicencio ligger i en dal, i Maule Valley, der er en del af Central Valley. Der er 15 bodegaer i dalen, et af de største vinområder i Chile med floden Maule som en central åre. Det er et gammelt vulkanområde. Jorden består mest af limsten, sand og jord. Gennem mange analyser har man nu fundet ud af hvor og hvilke druesorter der skal plantes.

Man lader jorden, mesoklimaet og ikke markedet bestemme den druesammensætning, der om nogle år vil indgå i vinene fra Viña Villavicencio. Man har allerede nu fundet nogle meget interessante parceller, ikke mindst for Syrah på skråningerne der udvikler druer med en meget mineralsk karakter.

Hele ideen, den overordnede tanke er at skabe en vin fra et bestemt og unikt terroir – kvalitet og en karakter der stammer fra et sted, præcis det som Rotschildfamilien har gjort på Mouton i hundrede år.

mapu-cs-ca-new-sc-2

2014, Mapu Cabernet/Carmenère

Modne solbær og kirsebær, let parfumeret, aromatisk og lidt rustik. Saftig smag, markeret tannin og middellang eftersmag. 83| fra 19 /11 så længe lager haves |32,50 i Bilka

anderra-sb-nnmill-3-gaeldende2014, Mapu Reserva Sauvignon Blanc

Moden duft med eksotisk frugt, fersken og honning. Cremet smag, middel fylde og cremet eftersmag med moden frugt. 83| 9/12 – 15/12 |105,00 v/2 fl i Føtex

2014, Mapu Reserva Cabernet Sauvignon

Let sødmefuld duft, modne solbær og eukalyptus. Middel fylde, fin sødmefuld frugt og middellang eftersmag. 84| 9/12 – 15/12 |105,00 v/2 fl i Føtex

2013, Anderra Cabernet Sauvignon

Solbærduft, let krydret og parfumeret med eukalyptus. Moden tannin, god fylde, let cremet med frisk frugtig eftersmag med fin sødme og godt bid fremme i munden. 86|  4/11 – 10/11 |69,00 i Føtex

2014, Anderra Sauvignon Blanc

Krydret, græsset duft, frisk med gyvel, grøn peberfrugt og citrus. Frisk smag, let cremet og krydret, god fylde og krydret eftersmag. 85 | 19/11 – 2/12 | 149,00 v/2 fl i Bilka

*Skrevet af Ingeborg Haslund-Vinding for 5 år siden under et ophold i Chile.