Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

VIN 2018

Af Hugh Johnson

Hvis prisstrukturen på verdens vine skulle illustreres med en figur, ville pyramiden være det indlysende valg. Helt oppe i spidsen finder vi Grand Cru Bordeaux, hvor prisen på en enkelt flaske må skrives med firecifrede tal efter at asiatiske rigmænd har fået øje på de fornemme flasker som det mest prestigiøse, man overhovedet kan servere for sine forretningsforbindelser. Lidt længere nede ligger kendte vinlandes klassiske distrikter, som fx Rioja og Ribera del Duero. Her laves glimrende vine med en rimelig konsistent kvalitet, men man må typisk betale et trecifret beløb for en god flaske fra et kendt vinhus.

Endnu et trin længere nede af stigen ligger vindistrikter, der med godt vinhåndværk laver kvalitetsvin af sund, moden frugt fra gamle vinstokke. Det er bare ikke (endnu) gået op for flertallet af vindrikkere. Her rækker den engelske vinekspert Hugh Johnson os en hjælpende hånd med information om ”gyldne vindistrikter”, hvor forholdet mellem pris og kvalitet er optimalt. Et stort hold af vinfolk med næse for god vin hjælper ham med at tage temperaturen på alverdens vinområder.

VIN 2018 giver en saglig, let læst og let forståelig information om mere end 6.000 forskellige vine og 8.695 vinproducenter. Hvis du har en af de nyere udgaver af bogen er du godt hjulpet, men hver ny årgang skaber, sammen med den udvikling og modning, de ældre årgange undergår, det naturlige behov for en årlig opdatering af det lille opslagsværk. Mange af os, der er beskæftiget med vin som livsstil, er grebet af en slags galskab og har det som Hugh Johnson, der har skrevet og omskrevet sin lille vinbibel 41 gange uden at tørsten og nysgerrigheden er gået fløjten.

Afsnittet om mad og vin, skrevet af den danske vinjournalist Jørgen Mønster, bærer præg af forfatterens store viden om emnet og personlige erfaringer med at finde de bedste og mest opfindsomme forslag til vinen i glasset hvad enten det gælder små hapsere, forretter, hovedretter, oste eller dessert. Alene afsnittet om det vinøse traktement til de små hapsere, der er blevet stadig mere populære ved danskernes gæstebud, fylder over en side i bogen med forslag til de salte, de syrlige, de sødlige og de fede hapsere. Denne omhu ned i detaljen antyder afsnittets ambitionsniveau.

Det er altid spændende at læse forordet, hvor Hugh Johnson bruger sin enorme erfaring som løftestang til et helikopterperspektiv over udviklinger og trends i vinens verden. ”De fleste af os drikker friskere, mere transparente vine end for få år siden,” lyder hans konklusion i VIN 2018, ”ikke så pakkede med fadpræg, med smag og farve, mindre forarbejdede og filtrerede. Og med i det mindste mindre alkohol.”

Det lyder lovende efter denne anmelders mening, og denne trend lægger et pres på leverandørerne for ikke at rode alt for meget med vores fødevarer.

”Vin er bedre end den var før og i større variation. Det er skræmmende at tænke på, hvor tyk denne bog vil være om nogle få år,” slutter Hugh Johnson sit forord. Det skræmmer ikke hans hærskare af læsere, hvis tørst efter troværdig viden ikke bliver slukket af de mange, mere eller mindre seriøse, vin-blogs, nettet flyder over med.

Forfatter: Hugh Johnson, 320 sider, Politikens Forlag, Vejl. pris: 150.-