Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

VIN 2017

Med dette års produktion af 260 millioner hektoliter vin in mente er der noget at holde styr på for nutidens vindrikkere. Her rækker den engelske vinekspert Hugh Johnson igen en hjælpende hånd, som han har gjort i en årrække. Hans vinguide kan i år fejre 40 års jubilæum.

VIN2017_forside_x.indd
Forfatter: Hugh Johnson. Omfang: 320 sider. Forlag: Politikens Forlag. Vejl. pris: 150.-

VIN 2017 giver både en saglig kvalitetsbedømmelse og et opdateret overblik over mere end 6.000 forskellige vine og vinproducenter lige fra de største, mest estimerede vinlande som Italien og Frankrig til nybegyndere længere nede i rækken som Danmark.  Bogens raison d’etre er enhver sælgers drøm: den indbyggede forældelse, der skabes af hver ny årgang samt den udvikling, de ældre årgange undergår mens de modnes på hylderne i vinkælderens mørke.

Afsnittet om mad og vin, skrevet af den danske vinjournalist Jørgen Mønster, er både informativt og ambitiøst. Ingen vil her lede forgæves efter forslag til vinservering til næste gæstemenu, og kapitlet vil også kunne inspirere læseren med sine mange spændende forslag til at kombinere mad og vin.

Der er en del stavefejl i bogen, fx hele fire på side 4, men det må tilgives en bog, der som VIN 2017 er proppet til randen med information beregnet på hurtige ad hoc opslag. Nogle af forfatterens vurderinger kan man også være uenig i, som fx at Carmenère ikke skulle have potentiale til at blive Chiles emblemdrue. Efter denne anmelders mening vil Carmenère-druer fra et ideelt terroir i rette hænder kunne skabe vine i verdensklasse – og Chile lever til fulde op til begge forudsætninger.

Som engelsk gentleman har Hugh Johnson sine rødder dybt fæstet i kendte, velprøvede traditioner for vinfremstilling: ”Mode spiller en rolle, men garvede vindrikkere lader sig ikke rive med”. Naturvin fremstillet uden svovl imponerer ham ikke: ”For mig er det jeg drikker alt for vigtigt til at indtage en vegansk attitude!”

Et sidste Hugh Johnson citat giver lidt af forklaringen på, at så mange vinelskere verden over har hans vinguide stående inden for rækkevidde: ”For mig er vinen særlig fascinerende fordi den omfatter så mange andre fagområder. Uden geografi og topografi er vinens væsen umulig at fatte; uden historie bliver den farveløs; uden rejser bliver den uvirkelig.”