Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Verdensklasse smagning 2005 – 1955

 Château Mouton-Rothschild mod Château Cheval-Blanc

En slags regional landskamp, venstre bred i mod højre bred. Vi er i Bordeaux og lader to af de største og mest berømte slotte dyste mod hinanden. Hvilket slot klarer sig bedst i en vertikalsmagning hvor ældste årgang er 1955?

Slottene er Château Mouton-Rothschild og Cheval-Blanc og vinene kommer fra udlandsdanskeren Johannes la Cour. Kvalitet har altid været varemærket for Johannes la Cour, der igennem årtier har produceret tyske køkkener i verdensklasse og som ud over Porsche-veteranbiler har gammel vin som den helt store passion.

Château Mouton-Rothschild

Pauillac 1. Cru

“Premier ne puis, second ne daigne, Mouton suis” – “først må jeg ikke være, nummer to foragter jeg, jeg er Mouton”. 1855-klassifikationens papir guldnede hurtigt af ælde, men klassifikationen, hvor kun Lafite, Latour, Margaux og Haut-Brion blev udnævnt til 1. Cru, bestod. Det tog 118 år og en indædt kamp at få ændret afgørelsen, men det lykkedes for den legendariske Philippe de Rothschild. Det største problem lå nok i misundelsen fra de andre slotte og især Lafite og Margaux. Den 21. juni 1973 udstedte handelsministeren en bekendtgørelse, der forfremmede Mouton til 1. Cru. “Premier je suis, second je fus, Mouton ne change” – “Jeg er først, jeg var nummer to, Mouton ændrer sig ikke”. Philippe de Rothschild knækkede i begejstring en årgang 1923, og en Picassso-etiket symboliserede sejren i 1973 – i øvrigt en elendig årgang.

Var det retfærdigt, at Mouton blev forfremmet. Døm selv, kunne jeg sige, men det er de færreste, der har mulighed for at sammenligne 1. Cru’erne år efter år.

Der er ingen tvivl om, at “de fire” havde godt af at blive “de fem”. Philippe de Rothschild trak pressen til sig som fluepapir, hele tiden skete der noget på Mouton, og hvert eneste år udsendte han en ny kunstneretiket. Premier Cru og ikke noget slot, det blev starten på renoveringen af den gamle hovedbygning, der kom til at fungere som slot. Siden er der kommet nye ting til i det smukke konglomerat af bygninger, Philippe de Rothshilds hjerne snurrede konstant, fyldt med nye ideer.

Château Mouton-Rothschild

Château Mouton-Rothschild er et “must” at besøge. Parken, en promenade fra Château d’Armailhac og ned mod Mouton, det flotte museum, arkitekten Siclis’ store chai, der blev færdigt i 1927, og som var langt forud for sin tid, eller blot et smut ind i den smukke reception, hvor turisten kan beundre og købe kort med alle de mange kunstnere, der har prydet de forskellige årgange.

Med årgang 1927 blev begrebet “Mis en bouteille au château” for alvor introduceret i Bordeaux. En sejr for forbrugeren og en hån mod vinkøbmanden i Bordeaux. Senere dukkede mærkevinen Mouton Cadet op og blev en utrolig succes, og i 1979 blev et joint-venture mellem Robert Mondavi og Philippe de Rothschild annonceret, Opus One var skabt.

Médocs store entreprenør døde i 1988, og hans datter Baronne Philippine de Rothschild i 2014, nu er det hendes tre børn der driver det lille vinimperium videre. Hvert eneste år dukker der en ny etiket op, der pryder flasken, og ofte ser man Picasso, Braque, Dali, Henry More og andre kunstnere på vinauktioner over hele verden.

Smukkere at se på end at drikke? Der har altid været en rivalisering mellem Lafite og Mouton, ofte med den sidste som vinder. Moutons stil er i de senere årgange blevet mere og mere sødmefuld, en vin lavet på optimalt fuldmodne druer. En stor, poleret vin, harmonisk og lækker, men Philippe de Rothschild kunne også. Årgang 1955, min årgang med Braque på etiketten er sammen med årgang 1945 to mesterværker – ikonvine som alle vinfreaks drømmer om at smage.

Kælderen på Château Cheval-Blanc

Château Cheval-Blanc

Premier Grand Cru Classé (A)

I år 2000 deltog jeg i en større middag i Rheingau, hvor alle 1. Cru’erne samt Château Ausone og Cheval-Blanc blev serveret. Det medførte livlige diskussioner – hvilken vin var bedst? Én vin nåede man aldrig at diskutere mens vinene var i glasset, var Cheval-Blanc, den var nemlig allerede drukket.

Rund og silkeblød, finesse og elegance, fyldig og let, harmonisk og lang – superlativerne vil ingen ende tage. Château Cheval-Blanc kan drikkes og nydes ung og gemmes i kælderen i årtier. Det er en vin, der altid befinder sig på et højt niveau, ung som gammel og som aldrig kommer til at virke trættende. Hemmeligheden bag vinen ligger i jordbundsforholdene i den vestlige del af Saint-Emilion, der grænser op til Pomerol. Her, på de 37 hektar vinmarker beliggende i ét sammenhængende stykke, regerer Cabernet Franc på hele 57% af arealet. En druetype, der ved lav ydelse og høj alder, frembringer den finesse, som Cheval Blanc er så kendt for. Skal der plantes nye vinstokke, tages de fra stiklinger af de gamle, her findes ingen standardiserede kloner. Det giver en forskellighed i vinmarken, som er ansvarlig for den kompleksitet, vi finder i vinen.

Pierre Lurton, slottets leder gennem mange år, respekterer “le terroir”. Han er der, han overvåger og kontrollerer, men manipulerer ikke, og hans evne til, år efter år, at finde den samme karakter under sammenstikningen, er fantastisk.

Château Cheval-Blancs historie er ikke gammel. I 1832 købte Monsieur Ducasse en ejendom i en elendig forfatning. Hans svigersøn, Fourcaud-Laussac, udvidede gradvist vinmarkerne, og allerede i 1871 havde slottet den størrelse, som vi finder i dag.

Førstevinen lagrer på 100% nye fade uden det på nogen måde overdøver vinens frugt. Château Cheval-Blanc følger ingen trends eller guruer, vinen bliver lavet i vinmarken.

Johannes La Cour forrest i billedet under smagningen

Vertikalsmagning 2005 – 1955

Château Mouton-Rothschild 2005

Stor, kompleks, røget solbærduft, elegant, klassisk med blyantstift, meget dyb med mørk lakrids. Rig, moden smag, med velouragtig tannin og lang, lang, rig eftersmag med modne, mørke bær. 96-98

Château Cheval-Blanc 2005

Lukket duft, meget ren, mineralsk med kirsebær og viol. Stadig meget ung i smagen med markeret tannin, slank og rig med frisk, lang, røget eftersmag med ret tør frugt. Stadig alt for ung. 98-100

Château Mouton-Rothschild 2000

Stor, røget, kompleks duft, solbær, kirsebær, mørk lakrids, cigarkasse og chokolade. Moden smag, fyldig med moden tannin og røget, mørk frugtagtig eftersmag med fin, markeret syre. 96

Château Cheval-Blanc 2000

Elegant duft, viol, kirsebær, allerede moden med lille, oksidativt præg. Elegant smag, fyldig, stadig med markeret tannin og oksidativ tone i eftersmagen. Vokser i glasset, dog lidt skæv flaske. 93

Fadkælderen på Château Mouton-Rothschild
Château Mouton-Rothschild 1996

Meget elegant, mintet solbærduft med svampe. Elegant, luftig smag, fyldig med lang, mintet eftersmag med frisk frugt, meget luftig, henrivende vin. 97

Château Cheval-Blanc 1996

Ren duft, stadig meget ung, mineralsk med kirsebær og viol. Stadig meget frisk, luftig, elegant med let markeret syre og en utrolig friskhed i eftersmagen. Ikke den store tyngde men meget elegant vin. 94

Château Mouton-Rothschild 1986

Lille duft, stadig frisk med solbær og kirsebær, kommer i glasset vokser med fin, bæragtig sødme. Elegant smag, frisk med moden, lang eftersmag. 96

Château Cheval-Blanc 1986

Meget stor duft, mintet med viol og svampe, utrolig pirrende i næsen med terpentinsk karakter på den behagelige måde. Grøn og stilket. Luftig smag, et puf i munden med luftig eftersmag. En forførende vin som man næsten ikke når at synke. Svampeagtige karakter kommer frem i den lange eftersmag. 94

Château Mouton-Rothschild 1985

Smuk røget duft med mørk lakrids, svampe og modne mørke bær, kompleks. Meget luftig, elegant, fyldig med lang luftig eftersmag. 94

Château Cheval-Blanc 1985

Meget ren duft, kirsebær, viol, let lakrids og svampe. Elegant smag med velouragtig tannin, rank, rig med cremet eftersmag. 96

Château Mouton-Rothschild 1982

Elegant, ren, stadig meget frisk duft med modne solbær, fin røget tone med mørk lakrids og chokolade. Velouragtig tannin, fyldig og luftig på samme tid med lang moden og stadig frisk eftersmag. 98

Château Cheval-Blanc 1982

Pirrende duft, lakrids, kirsebær, svampe, kompleks. Utrolig elegant, rig luftig med lang, lang, rig, luftig eftersmag med meget frisk frugt. Stor vin. 100

Château Mouton-Rothschild 1978

Smuk duft, kompleks, røget med udtalt svampe, efterårets løvfald, stadig dejlig, bæragtig sødme. Sødmen går igen i smagen, fyldig og luftig med sødmefuld eftersmag. 95

Château Cheval-Blanc 1978

Smuk, sødmefuld duft med kirsebær og viol og svampe. Sødmen går igen i smagen sammen med vis stramhed i eftersmagen med lidt tør frugt, stadig fyldt med liv. 95

Château Mouton-Rothschild 1975

Lille duft, stadig frisk med solbær. Stadig kantet med umoden tannin, god fylde og tør, frugtagtig eftersmag, bliver nok aldrig moden. 90

Château Cheval-Blanc 1975

Lille duft, lukket med tobak en anelse skæv? Tør frugt med markeret tannin, stadig frisk syre og tør, frugtagtig eftersmag. 92

Château Mouton-Rothschild 1970

Udviklet duft, fin sødmefuld duft med modne bær, mørk lakrids og svampe, trøfler. Luftig smag. Cremet, lidt tør fugt, svedskeagtig eftersmag. 92

Indgang til Château Cheval-Blanc
Château Cheval-Blanc 1970

Udviklet duft med lakrids og svampe, let oksidativ tone. Går igen i smagen, let oksidativ, stadig fyldig med moden, sødmefuld frugt. 91

Château Mouton-Rothschild 1966

Flot, pirrende, mintet duft, kompleks med svampe, lakrids, solbær. Meget slank, ren, elegant, luftig, forførrende med lang, luftig, frugtaftig mintet eftersmag. Klassisk gammel Bordeaux – good old days. 98

Château Cheval-Blanc 1966

Oksideret duft går igen i smagen, er gået over.

Château Mouton-Rothschild 1955

Stor, kompleks, mintet duft med solbær, lakrids, svampe. Rig, elegant, moden, luftig smag med eminent syre der afslutter den lange, komplekse eftersmag. 100

Château Cheval-Blanc 1955

Meget spændende duft, medicinsk med kirsebær, mineralsk med fin bæragtig sødme. Går igen i smagen, smuk bæragtig sødme der går igen i eftersmagen. 98