Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Tørre topvine i Portvinsland

Mens portvin har været kendt i århundreder, er tørre kvalitetsbordvine i Douro et relativt nyt kapitel. Nogle få supervine har været kendt, f.eks. Barca Velha fra Casa Ferreirinha, der første gang blev lavet i 1952. Den bliver kun markedsført (til meget høje priser) i udvalgte årgange efter lagring i flere år. I mange år blev størsteparten af de øvrige tørre bordvine fra Douro kun anset som en måde til at anvende det overskud af druer, der var tilbage fra lavere rangerede vinmarker, efter at portvinsproducenterne havde brugt de bedste druer til portvin. Produktionen af portvin er nemlig begrænset af vinmyndighederne, i dag IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto).

IVDP sender hvert år før høsten en beneficio til hver enkelt portvinsproducent – en tilladelse, der definerer den maksimale mængde druer/druemost, som de må anvende til at fremstille portvin det år. Men i slutningen af 1980’erne og begyndelse af 1990’erne startede en fredelig vinrevolution i Douro, der fuldstændig har ændret status for de tørre Douro vine. At det skete på dette tidspunkt er der flere grunde til.

Nogle fremsynede og innovative personer, bl.a. Dirk Niepoort, var startet med udvikling af nye tørre vine ud fra en overbevisning om, at Douros terroir, klima og store samling af lokale sorter ville være en fremragende basis for at skabe tørre bordvine af højeste klasse. Finansiering af nye vinanlæg, renovering af vinmarkerne med de stejle terrasser og nyplantninger blev mulig ved hjælp af lavtforrentede lån fra Verdensbanken fra 1985 og egnsudviklingstilskud fra EF (nu EU), som Portugal tilsluttede sig i 1986.

Efter 1986 blev det ved en liberalisering af vinlovene muligt for enkeltstående quintaer at sælge og eksportere direkte og udenom de store portvinsfirmaer. Under forudsætning af høj kvalitet og anerkendelse på det globale vinmarked forudså man (med Barca Velha i baghovedet), at der kunne opnås priser, der ville gøre det økonomisk attraktivt at producere og sælge bordvine som Douro DOC i sammenligning med portvin, der er underkastet strengere regler.

Når det er sagt, er den portugisiske vinlovgivning for Douro DOC ( Denominacao de Origem Controlada) bordvine særdeles stram og veldefineret  og kontrolleres effektivt af IVDP. Vinen skal være produceret indenfor den demarkerede Douro zone ud fra godkendte druer, og producenten skal have et certifikat for den enkelte vin. En prøve fra hver enkelt batch skal godkendes ved prøvesmagning og laboratorieanalyser hos IVDP i Porto for at kunne markedsføres med en DOC-etiket og der er regler for maksimalt udbytte per hektar.

Druer på vej hos Wine & Soul.

Druer

Douro er velsignet med mange forskellige lokale druesorter, der har tilpasset sig områdets klima og terroir. Kun få af dem bruges andre steder i Portugal og endnu færre udenfor Portugal, primært Tempranillo , der i Douro hedder Tinta Roriz. Sorterne er oprindelig plantet til portvin, tidligere oftest i ”fieldblends”, hvor forskellige sorter, der erfaringsmæssigt har klaret sig godt på vinmarken, står blandet mellem hinanden. Men i de sidste årtier er nyplantninger sket i mindre parceller med individuelle druesorter. Over 100 sorter (både røde og hvide) er oprindelig blevet godkendt til fremstilling af portvin og Douro DOC bordvine. Dog plantes der i dag mindre end 20 sorter, som erfaringsmæssigt og baseret på nyere forskning giver den bedste vin. De mest anvendte druesorter blandt de røde er: Touriga Nacional, ”kongen” i Douro, der giver kraft, fylde, frugt og tanniner, men desværre for vinbonden også lave udbytter på marken. Touriga Franca, som er den mest plantede drue, der også giver fylde, saft og kraft og tanniner til lagring med frugt, der ofte udvikler sig lidt hurtigere i bouquet/aroma end Touriga Nacional. Giver også bedre udbytter på marken.

Tinta Roriz, kendt som Tempranillo i Spanien, giver kompleks frugt i duft og smag. Tinta Barroca, der giver højt alkoholindhold og en lidt rustik frugt. Tinto Cao, der giver fylde og en god syre-alkoholbalance. Tinta Amarela, der under de rette betingelser giver en krydret, peberagtig frugt. Dirk Niepoort bruger den en del. Sousao giver enorm farve og højt syreindhold Derudover bruges i små mængder, typisk fra field-blends, en række andre druesorter, f.eks. Rufete, Tinta Francisca, Bastardo og Mourisco.

Til hvidvin anvendes typisk de lokale druer Codega, Viosinho, Gouveio og Donzelinho, der trives bedst på højereliggende marker med lidt lavere temperaturer, samt Rabigato og Arinto, der vokser fint og giver god syre på varmere, lavere beliggende parceller, selv i Douro Superior. Nogle ejendomme anvender også Malvasia og Moscatel, kendt fra Frankrig som Muscat au Petits Grain, til at give noget blomsterbouquet.

Vindyrkning og vinifikation

Ligesom til portvin dyrkes druerne til Douro DOC langs floden i de 3 traditionelle områder nævnt fra fra vest og østpå mod den spanske grænse: Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Superior. Det bliver stadig varmere og mere tørt, jo tættere man kommer mod den spanske grænse i øst. Om sommeren ofte over 40 grader.

Vinmarkerne ligger på meget stejle skråninger ned mod floden. Vinplanterne står – afhængig af vinmarkernes alder og hældning – i horisontale rækker på meget smalle terrasser støttet af gamle mure – socalcos, på bredere terrasser uden mure – patamares, eller plantet i vertikale rækker fra bund mod toppen – ao alto. De sidste 30 års nyplantninger er primært sket på patamares eller ao alto , bl.a. fordi man her kan bruge specialmaskiner til arbejde mellem rækkerne. Vinhøsten sker dog manuelt – et hårdt arbejde på de stejle skråninger.

Vinstokke plantet på socalcos.
Vinstokke plantet på patamares og ao alto.

”Douro er diversitet” som Joao Roquette Alvares Ribeiro på Quinta do Vallado siger, både hvad angår vinmarkerne, druesammensætningen og vinifikationen. På de forskellige quintaer, som vi besøgte, sker selve vinfremstillingen enten i topmoderne anlæg i rustfrit stål designet til tørre vine som på Niepoorts Quinta de Napoles, Quinta do Vallado og Quinta do Roriz eller som en kombination af traditionelle portvinsmetoder i moderniseret form og moderne vinteknologi som på Quinta do Vale Dona Maria , Quinta do Vale Meao og hos Wine & Soul.

Joao Roquette Alvares Ribeiro

I ”kombiprocessen” knuses og ekstraheres druerne i åbne stenkar – lagares, af robot- eller menneskefødder, hvorefter vinen gærer færdig under temperaturstyring i lukkede kar af rustfrit stål eller eg. En fordel herved er fleksibilitet, idet man i et mindre lagar til 4-5000 kg druer kan lave små mængder (2000 – 3000 l) vin fra særlige topkvalitetsparceller på vinmarkerne.  Hos Wine & Soul gæres nogle vine helt i de åbne lagares. Efter endt gæring overføres de fleste rødvine og enkelte hvidvine til egetræsfade og lagres. Nogle topvine gæres direkte i egetræsfade.  Alt efter den ønskede karakter lagres vinene i nye eller brugte fade, typisk lavet af fransk eg, i 6 – 24 måneder.

Samarbejde

Lige siden Douro DOCs revival med topkvalitetsvine i 1990’erne og 00’erne har der været en pionerånd og et samarbejde mellem de bedste ejendomme både på teknologi- og markedsføringsområdet. Sandra Tavares da Silva fra Wine & Soul fortalte os, at ejere og vinmagere ofte mødes med kolleger og udveksler erfaringer og synspunkter. Hun mødte på den måde sin mand, Jorge Serodio Borges, mens hun var vinmager på Quinta do Vale Dona Maria, inden de besluttede sig for at skabe Wine & Soul sammen.

Vinmagerne arbejder ofte på mere end én ejendom, og ejere kan også optræde som vinmagere for andre, som f.eks. Jorge Borges, der ejer Wine & Soul og samtidig hjælper Quinta do Passadouro. Ligesom Francisco ”Xito” Olazabal fra Quinta do Vale Meao er vinmager på Quinta do Vallado.

Det mest berømte samarbejde sammenslutningen ”The Douro Boys”, stiftet i 2003 af  5 af de bedste ejendomme i Douro , hvor ejerne i fællesskab arrangerer seminarer, smagninger og møder omkring i verden for at promovere regionen og vinene som en del af Dourodalens arv. De fem er Quinta de Napoles med Dirk Niepoort, Quinta do Vallado med Joao Roquette A. Ribeiro, Quinta do Crasto med Tomas Roquette, Quinta Vale D. Maria med Francisca van Zeller og Quinta do Vale Meao med Francisco “Xito” Olazabal.

Vi besøgte 4 af disse ejendomme – Quinta do Crasto venter til næste besøg – og mødte deres Douro Boys bortset fra Dirk Niepoort, der var bortrejst. Herunder følger en kort profil af de fire Douro Boys’ ejendomme og deres vine, samt af Wine & Soul, der laver vine af samme fremragende kvalitet.

Vinmager Carlos Raposa på Quinta de Napoles. Mange af hans og Niepoorts øvrige vine forhandles i Danmark af Skjold Burne og Portugisisk Vinkælder.

Quinta de Napoles – Niepoort                

Quinta de Napoles der ligger mellem Regua og Pinhao er Niepoorts topmoderne produktionsenhed for deres Douro DOC vine. Niepoort producerer om året i alt 1,5 million liter vin, heraf 1,25 millioner liter rødvin, 170.000 liter hvidvin og 40.000 liter rosé fordelt på en række forskellige mærker fra Fantasi til topvinene Redoma, Batuta, Robustus, Coche og Charme. Vinmageren Carlos Raposa fortalte, at Niepoort i 2016 producerede 46 forskellige vine!  Dette tal inkluderer dog også andre vine fra Niepoorts aktiviter i Bairrada, Dao og Minho (Vinho Verde).

På Quinta de Napoles anvendes bl.a. druer fra quintaerne Napoles (24 ha), Pisca  ( 9 ha)  Sibio (16 ha) og Carril. Hele Niepoorts vinanlæg er state-of-the art udstyr i rustfrit stål til afstilkning, ekstraktion/maceration og gæring med temperaturkontrol samt lagringsrum med temperaturkontrol til de mange egetræstønder osv. osv., meget imponerende! Man har dog også stadig 5 stenlagares, som f.eks. bruges til produktion af Charme og 50% af deres Redoma-rødvin for at give vinene deres særlige karakter. Generelt er Niepoorts stil vine, der ikke er tunge, men elegante, frugtige og med stor fylde, kompleksitet og lagringspotentiale for topvinene. Vi smagte:

Tiara 2013

Lavet på Codega, Rabigato og Donzelinho fra 60 år gamle vinstokke. Druerne bliver koldpresset, overført til store trætanke og gærer her i et år ved 8–13 grader. Let og frugtig bouquet med elegant og mineralsk smag af frugt og urter. Afbalanceret syre, delikat.

OmLet 2013

Lavet af den berømte spanske vinmager Telmo Rodriques på druer fra 60 år gamle vinstokke, primært Touriga Franca, Tinta Roriz, Sousao og Alicante Bouschet. Gæres i rustfri ståltanke efter en let ekstraktion og lagres i trætønder og barriques i alt 22 måneder. En frisk og frugtig vin med bærpræg i duft og smag. Smagen endvidere let krydret og mineralsk med god syrebalance, ikke så meget tannin.

Ultreia 2013

Lavet af druer fra to udvalgte fieldblend-parceller helt uden afstilkning. De hele drueklaser hældes i et gæringskar. Her foregår maceration  og derefter gæring. Vinen lagres derefter i fransk eg i 12 måneder. Meget frisk og frugtig duft og smag og en god fylde med en del tannin.

Charme 2014

Lavet på 70 – 100 år gamle vinstokke fra Vale de Mendiz med primært Tinta Roriz og Touriga Franca. Druerne bliver trådt med fødder i granitlagares, hvorfra mosten efter påbegyndt gæring overføres til trætønder og gærer færdig her. Efter endt gæring bliver vinen lagret i barriques i 15 måneder. Dirk Niepoort har ønsket at lave en topvin i Bourgogne stil, og det er sandelig lykkedes ham. Meget aromatisk med præg af vilde jordbær, hindbær og kirsebær med en fast struktur, krop og fylde med gode tanniner. En elegant vin, der lover endnu mere for fremtiden ved lagring. Supervin.

Francisco Ferreira

Quinta do Vallado                                      

Quinta do Vallado ligger tæt på byen Regua på grænsen mellem Baixo Corgo og Cima Corgo. Ejendommen daterer sig helt tilbage til 1716 og har været en del af portvinshuset Casa Ferreirinha indtil 1997, da det blev solgt til Sogrape. Vallado blev da overtaget af familien Ferreira, som siden har satset på Douro DOC her, men også laver en single quinta portvin. Vallado har 100 hektar vinmarker, 70 ha i Cima Corgo og 30 ha østpå i Douro Superior (Quinta do Orgal). 2/3 er beplantet med enkeltdruesorter og 1/3 er gamle fieldblends parceller. Vallado producerer i alt 850.000 liter Douro DOC og 50.000 liter portvin. Vi smagte:

Quinta do Vallado
Vallado Prima 2016

En hvidvin lavet på 100% Moscatel, den eneste i Douro. Tør og meget frugtig med det typiske blomstrende muscatpræg, men ikke megen krop og syre. Er mere en aperitif end en madvin.

Quinta do Vallado Branco 2016 Reserva

En karakterfuld hvidvin, lavet på Gouveio, Rabigato, Arinto og Viozinho. Vinen er gæret i 500 liter egetønder og derefter lagret i 7 måneder på ny eg. God mineralitet, balanceret syre og en del bær og frugt med et strejf af vanilje fra fadene. Glimrende vin med god fylde. Philipson Wine – 199,95 v 12 fl

 Quinta do Vallado Sousao 2015

Lavet på 100% Sousao. Gæret i rustfrit stål og lagret i egefade i 16 måneder. Dybrød, med meget frugtig smag af røde bær med en hel del syre og tannin, men ikke ubehagelig syrlig. Kompleks vin, men skal lagres. Philipson Wine – 199,95 v 12 fl

 Vallado Douro Superior 2014

Lavet på Touriga Nacional, Touriga Franca og Sousao, gæret i rustfri ståltanke og lagret i fransk eg i 16 måneder. Produceret på Vallados anden ejendom Quinta do Orgal i Douro Superior. Krydret aroma med god frugt og krop. Eftersmag med modne tanniner.

Quinta do Vallado Reserva 2013

Lavet på druer fra mere end 100 år gamle stokke i field-blend, domineret af Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga Franca og Tinta Barroca.  Maceration i lagares trådt med fødderne efterfulgt af gæring i rustfrit stål. Lagring i 18 måneder i ny fransk eg. Krydret duft med præg af kirsebær, svesker og tobak. Frugtig og fyldig smag med modne tanniner, lang eftersmag. Philipson Wine – 249,95 v 12 fl for årgang 2014

Cristiano van Zeller. Forhandles i Danmark af Atomwine.dk

Quinta Vale Dona Maria                         

Quinta Vale Dona Maria ligger i en meget smuk sidedal ved Rio Torto. Det er lidt af en udfordring at køre op til quintaèn på de smalle, stejle og snoede grusveje, men det betaler sig! Efter at Cristiano van Zeller solgte Quinta do Noval til franske AXA købte han 10 ha marker med gamle vinstokke som basis for Quinta Vale D. Maria. Cristiano van Zeller har siden opkøbt omliggende vinmarker med gamle vinstokke og langtidsleaset andre, så han i alt har 45 ha, og han er stadig på jagt efter mere.

Joana Pinhao

Cristiano van Zeller og hans vinmager Joana Pinhao viste os rundt i vinanlægget, der kombinerer traditionelle lagares tilpasset 4 tons druer pr. batch med moderne gæringskar i rustfrit stål dimensioneret så man på fleksibel vis kan producere batches på 2.000 – 3.000 liter vin fra mindre, ældre parceller af særlig høj kvalitet. På den måde har van Zeller udviklet 2 nye topvine, Vinha da Francisca (opkaldt efter hans datter) og Vinha do Rio.

Vi smagte:

 VZ Branco 2015  

Lavet på druer fra højtliggende marker nord for Pinhao. Gæret i egetønder ved 10 – 14 grader og lagret på eg i 9 måneder. Strejf af honning og vanilje i duft og aroma, tør og mineralsk og behagelig med god syre og ret lang frugtig eftersmag.

VZ Tinto 2015

Frisk, aromatisk og frugtig med god syre, elegant, men ikke så lang eftersmag.

Vale D. Maria Vinha da Francisca 2014

Både maceration og gæring i lagares efterfulgt af lagring på egefade. Præg af modne røde bær i duft og smag, god syrebalance og fylde og frisk, lang eftersmag. Spændende vin, der lover godt til lagring. Er lavet på druer fra en parcel, der blev plantet på datteren Franciscas 18 års fødselsdag i 2004 med Touriga Franca, Rufete, Touriga Nacional, Sousao og Tinta Francisca. Atomwine – 499,00 Udsolgt, venter på 2015-årgangen

Vale D. Maria Vinha do Rio 2014

Lavet på samme måde som Vinha da Francisca i lagares og lagret på eg (75% nye fade og 25 % gamle) med druer fra en lavt beliggende parcel tæt på bifloden Torto med gamle vinstokke. Meget koncentreret aroma og smag med røde bær, krydret, blomsteragtig og blød i smagen med runde tanniner, god krop med meget lang eftersmag. Atomwine – 799,00 Udsolgt, venter på 2015-årgangen

Vale D. Maria CV 2014

Cristiano van Zellers topvin. Lavet på druer fra en 3 ha nordvendt parcel med meget gamle vinstokke (over 80 år) i field-blend med højt indhold af Touriga Nacional og en del Rufete. Maceration i lagares , 50% gæres videre i lagares og 50% i rustfri tanke. Lagres på nye egefade i 21 måneder. Elegant, frugtig og krydret duft, med en meget koncentreret og effektfuld smag, der efterhånden folder sig ud som en påfuglehale med præg af hindbær, sorte bær, vanilje, lakrids, varme krydderier og modne tanniner. Smagen holder sig enormt længe på tungen. Fremragende vin. Atomwine – 499,00 for årgang 2013

Sandra Tavares da Silva fra Wine & Soul hvis vine i Danmark forhandles af Atomwine.dk

Wine & Soul                                         

Sandra Tavares da Silva og hendes mand Jorge Serodio Borges realiserede i 2001 deres drøm om sammen at starte en vinejendom i topklasse ved at erhverve Pintas parcellen på 3 ha i Vale de Mendiz nord for Pinhao med 70 år gamle vinstokke. Det må siges at være et fremragende valg, da deres første vine allerede var af høj klasse. De har siden købt 5 ha omkring Pintas-parcellen til andenvinen Pintas Character. I 2009 arvede Jorge Serodio Borges, Quinta do Manoella, på i alt 70 ha, hvoraf 50 ha dog er skov, som de ikke planlægger at anvende, da skoven giver et perfekt mikroklima for vinmarkerne. De 20 ha vinmarker har bl.a. parceller med 120 år gamle vinstokke (fieldblends).

Sandra Tavares da Silva og hendes to unge kvindelige assisterende vinmagere viste os rundt i alle vinmarkerne og i det centrale Wine & Soul vinanlæg, hvor alle deres vine fremstilles. Som på Quinta Vale D. Maria, hvor Sandra Tavares da Silva tidligere var vinmager, er udstyret et mix mellem tilpassede stenlagares, der hver kan rumme 5 tons druer svarende til 3.000 liter vin, og moderne rustfri beholdere. Hun fortæller, at de valgte det engelske navn Wine & Soul, fordi de har lagt hele deres sjæl i projektet, men også fordi de fra starten har haft fokus på eksport – og i dag eksporterer 80% af deres produktion. Vi smagte:

Guru 2014

En hvidvin på druer fra en 50 år gammel parcel beplantet med Gouveio, Viosinho, Rabigato og Codega. De afstilkede druer presses, mosten gæres i nye egetræsfade i 4 uger ved lav temperatur og lagres derefter i yderligere 5 måneder på eg. Duft og aroma mineralsk frugtig med diskret præg af grape og fersken og en meget fyldig smag, der udvikler sig i glasset igen med frugtnoter og lidt eg afbalanceret af god syre og en stor krop, der lover godt for fremtiden. En meget stor hvidvin fra Douro. Atomwine – 299,00 for årgang 2015

Manoella 2015

Lavet på druer fra en parcel med 35 år gamle vinstokke med Touriga Nacional ( 60% ), Touriga Franca (25%) , Tinta Roriz (10%) og Tinta Francisca (5%).De afstilkede druer trædes og gærer færdig på 8 dage i stenlagares. Lagres derefter på ældre egefade. Duft og aroma krydret frugtig, med smag af sorte bær, lakrids og runde tanniner. Stor fylde og lang eftersmag, vil blive endnu bedre ved lagring. Atomwine – 169,00 for årgang 2014

Manoella VV 2014

Lavet på druer fra parcel med over 100 år gamle vinstokke i field-blend med over 20 forskellige druesorter. Maceration og gæring som for den almindelige Manoella helt i lagares (gæring 10 dage), efterfulgt af lagring af ny fransk eg i 20 måneder. Krydret, blomstrende frugt i næsen, meget aromatisk i smagen med præg af solbær, mørk chokolade med eg og en del god syre i balance med modne tanniner. En meget stor vin. Atomwine – 499,00 for årgang 2013

Pintas Character 2014

Lavet på druer fra den parcel de købte i 2003 ved siden af Pintas med over 30 år gamle vinstokke og mere end 30 forskellige druesorter i field-blend. Også for denne vin laves maceration og gæring helt i lagares. Vinen lagres i 20 måneder i egefade, 50% i ny eg og 50% i 2.gangs fade. Frugtig krydret duft og aroma med noter af hindbær, kirsebær og blommer, der i smagen suppleres af et præg af varme krydderier, god syre og runde tanniner. Atomwine – 249,00 Udsolgt venter på årgang 2015

Pintas 2014

Lavet på druer fra Pintas-parcellen med over 80 år gamle vinstokke i field-blend med over 30 forskellige druesorter. Maceration af de afstilkede druer sker trådt med fødder, og gæringen fortsættes i lagares i 10 dage. Lagres i 20 måneder på eg, 70% på nye fade og 30% på 2. gangsfade. Kompleks krydret duft og aroma med præg af sorte bær, i smagen en enorm fylde med solbær, kirsebær, ribs, mørk chokolade, engelsk lakrids, en del syre og runde tanniner. Enormt lang eftersmag. En fantastisk vin, der kun vil blive endnu bedre ved lagring Atomwine – 499,00 for årgang 2013

Pintas 2005

Mørk rød farve, samme smagsprofil som Pintas 2014, men oveni et udtryk af orientalske krydderier, et mere afrundet smagsindtryk og stadig en meget lang eftersmag. En helt utrolig flot vin! Atomwine – Udsolgt

Francisco Javier “Vito”  Olazabal. Forhandles i Danmark af Jysk Vin.

Quinta do Vale Meao                            

Quinta do Vale Meao er en historisk quinta og en pioner for bordvine I det varme og tørre Douro Superior. Den berømte Dona Antonia Ferreira købte ejendommen på 300 ha i 1877 og begyndte at plante vin og oliventræer. Det var på denne ejendom, at den legendariske Barca Velha blev produceret fra 1952 til 2000, hvorefter produktionen blev flyttet til en anden Ferreira/Sogrape ejendom, Quinta do Leda, længere østpå. Det skete efter at den tidligere mangeårige chef for portvinshuset Casa Ferreirinha, Francisco Javier ”Vito” Olazabal , købte ejendommen Vale Meao af Sogrape i 1998 og forlod Sograpes bestyrelse, hvor han havde siddet siden 1994, da Sogrape overtog Casa Ferreirinha.

Francisco Javier ”Vito” Olazabal havde selv været involveret i skabelsen af Vale Meao både før og efter at han købte ejendommen. Han er i dag som 79-årig stadig aktiv på ejendommen sammen med sin søn Francisco ”Xito”Olazabal, der er vinmager og Douro Boy, samt datteren Luisa Olazabal, der er ansvarlig for salg og eksport. Alle vinmarker har enkeltsorter plantet i separate parceller, der er i modsætning til Wine & Soul, Quinta Vale D. Maria og Quinta do Vallado ingen gamle field-blend parceller. Til gengæld har man i tidens løb plantet en række forskellige druesorter, der nu er gamle nok til at danne basis for komplekse topvine.

Luisa Olazabal

Vale Meao er i dag på i alt 100 ha og var en af de første ejendomme til at plante Touriga Nacional i stor skala, og der er nu 34 ha med denne drue , 17 ha med Touriga Franca , 18 ha med Tinta Roriz , 2,5 ha med Tinta Amarela, 1,5 ha med Tinta Barroca og 1 ha med Tinto Cao. Derudover eksperimenterer man med en række gamle, lokale druesorter. Alt dette beregnet til rødvin, men man er også i færd med at plante og genpode med hvidvinssorter, der egner sig til det meget varme og tørre klima, f.eks. Rabigato og Arinto. Quintaens terroir består primært af skifer, men også en hel del granit og noget alluvial jord/sten (flodaflejringer), hvilket giver mulighed for at lave vin af forskellig stil.

Hele vinanlægget og lagringskældrene er blevet totalrenoveret med nyt moderne udstyr, temperaturkontrol og masser af egefade. Man har dog bibeholdt nogle lagares, der er forsynet med køleudstyr og robot til at træde, så man foretager typisk en kort, kold maceration her, inden mosten overføres til rustfri gæringstanke. Produktsortimentet består af andenvinen Meandro i hvid og rød, den nye Monte Meao og topvinen Quinta do Vale Meao i rød. Vi smagte:

Meandro 2015

Hvidvin lavet på druerne Rabigato og Arinto, der begge trives fint i det varme og tørre klima. Produceret med hurtig maceration, presning og gæring og lagring på rustfrit stål. Duften frugtig med et strejf af honning, smagen mineralsk, frisk , med god syrebalance. Udvikler sig i glasset med god eftersmag.

Meandro 2014

Lavet på lige dele af druerne Touriga Nacional, Tinta Roriz og Touriga Franca med små mængder af Tinta Barroca, Tinta Amarela og Tinto Cao. Efter afstilkning gennemgår en del af druerne en kold maceration i lagares medens hovedparten går direkte i rustfri gæringsbeholdere. Efter endt gæring lagres vinen i 2-4 år gamle barriques i 12 – 14 måneder. Duften er varm, med karakter af røde bær, smagen kraftig, krydret og frugtig med modne tanniner. En flot andenvin. Jysk Vin

Monte Meao 2013 , Vinha dos Novos

Denne interessante vin er lavet på 100 % Touriga National med druer plantet i 1997 på en parcel med granit nær toppen af Monte Meao . Efter afstilkning og maceration gærer vinen i 8 dage på store 5.000 liter træfade, hvorefter den lagres på 2. gangs barriques i 20 måneder. Duft lidt diskret frugtig og krydret, smagen fyldig med skovbær og lakrids og lang eftersmag og tydeligt, men ikke ubehageligt tanninpræg. Er givetvis endnu ikke fuldt udviklet, vil være spændende igen at smage om 3 – 4 år.

Quinta do Vale Meao 2011

Lavet på over 50% Touriga Nacional sammen med Touriga Franca og Tinta Roriz og mindre mængder Tinta Barroca, Tinto Cao og Sousao. Alle druer fra udvalgte parceller med over 30 år gamle stokke. Alle druer gennemgår maceration i lagares og gæres i rustfri gæringskar, hvorefter vinen lagres 16 – 18 måneder i nye barriques. Duften krydret og frugtig, smagen kompleks med noter af sorte bær, eukalyptus, tobak, lakrids og vanilje. En meget fyldig sag med modne tanniner og lang eftersmag. Vil udvikle sig yderligere ved lagring. En fremragende vin i en superårgang. Øvrige vine der forhandles af Jysk Vin fra Quinta do Vale Meão.

Alle fotos: copyright Kuno Rasmussen.

Maleriet på indledningsbilledet hænger i gæste-spisestuen på Quinta de Napoles, og Kuno Rasmussen fortæller, at det viser arbejdere der træder i lagares over flere dage. De første dage, illustreret til venstre, er hårdt arbejde uden opmuntring, og de ser trætte ud, men den sidste dag, illustreret til højre, serveres der vin og stemningen bliver mere munter.