Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Tørre topvine i Douro (2)

- innovation og arven fra Port

I en tidligere artikel i Vinbladet ”Tørre topvine i Portvinsland” har jeg givet en introduktion til de portugisiske Douro DOC vine og deres udvikling over de sidste 20 år fra lokale overskudsvine fra portvinsproduktionen til bordvine i international topklasse fra Quinta do Vale Meao, Quinta do Vale Dona Maria, Quinta do Vallado, Niepoorts Quinta de Napoles, der ejes af 4 af de 5 berømte ”Douro Boys”, og stjerneskuddet Wine & Soul. I denne nye artikel beskrives udviklingen her og nu baseret på den research, som jeg og min fotograf Kuno Rasmussen har fortsat under vores nylige besøg hos en række af de øvrige topproducenter af Douro DOC-vine.

Ubearbejdet undergrund før den bliver grobund for vinstokke

Vinmarkerne – klassisk og ny teknologi

Douro er begunstiget med et stort udvalg af egne druesorter, der har tilpasset sig Dourodalens forskellige mikroklimaer og terroir med skifer og granitbaseret jordbund. Druesorterne er i flere hundrede år anvendt til portvinsfremstilling fra såkaldte ”field blends”, parceller med op til 50 forskellige druesorter blandet mellem hinanden. Nye vinejendomme etableret over de sidste 25 år dedikeret til fremstilling af tørre Douro DOC vine er for de bedstes vedkommende også baseret på sådanne gamle parceller, der giver vine med diversitet, koncentration og kompleksitet, men også lavt udbytte. Som supplement har man så nyplantet parceller med enkeltsorter særligt velegnede til tørre Douro bordvine, som f.eks. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Sousao, Tinta Amarela, Tinta Barroca og Tinta Cao. De 5 førstnævnte er de mest anvendte.  Herfra kan man fremstille vine af enkeltsorter (Touriga Nacional er mest populær), men også vine ved blanding af enkeltsorter og/eller vine fra ” field blends”. Erfaringen er, at de allerbedste

Nyanlæg af patamares. I baggrunden ses socalcos med meget gamle vinstokke

vine fås med et højt indhold af druer fra gamle ” field blends”-parceller. Der er derfor et behov for at vedligeholde og fremtidssikre diversiteten i de op til 100 år gamle parceller. Ved at anvende DNA teknikker kan identiteten af hver enkelt plante bestemmes, så gamle stokke kan erstattes med nye af samme sort. På enkelte ejendomme, f.eks. Quinta do Crasto, suppleres undersøgelserne med bestemmelse af nøjagtige GPS-koordinater for hver enkelt vinstok på de vigtigste blandede parceller, så det er nemt at udskifte vinstokke korrekt til enhver tid.

Patamares med bare én række vinstokke pr. etage hos Quinta do Poira.

Hvorledes nyplantning af helt nye parceller foretages, er afhængig af vinmarkens hældning og eksponering i forhold til solen. De gamle maleriske terrassemure (socalcos) laves ikke mere, i stedet anlægges patamares, afsatser med plads til nogle få horisontale rækker af vinstokke med en bredde så specialbyggede maskiner kan passere mellem rækkerne.

Når markens hældning ikke er for stor, plantes vinstokkene i rækker lodret opad bjerget (”ao alto”). Afstanden mellem rækkerne for alle nyplantninger har åbenlyst stor indflydelse på, hvor mange planter, der kan være pr. hektar og dermed udbyttet af druer. Nogle vinproducenter, bl.a. Quinta da Gaivosa og Quinta dos Murcas, har erfaring for, at også kvaliteten bliver bedre, når rækkerne plantes tættere end ved tidligere nyplantninger.

Vinmarker plantet “ao alto”

”Tilbage til fremtiden”: En enkelt ejendom, Quinta da Gaivosa, er kommet til den konklusion efter en række forsøg, at der er en stor fremtid for fremstilling af nye topvine i at nyplante nøje udvalgte sorter i et optimalt forhold afhængig af det specifikke terroir i nye ”field blends”, det vil sige en kontrolleret tilbagevenden til klassiske dyrkningsmetoder. Det bliver spændende at se, hvordan det udvikler sig.

Grønnere, mere bæredygtig vindyrkning og produktion er helt naturligt på en række vinproducenters agenda uden at nogen endnu så vidt jeg ved er fremme ved en egentlig certificeret økologisk vinproduktion i Douro. Man kan måske argumentere, at man i Douro har flere hundrede års erfaring i at producere portvin i samklang med naturen (bevaring af skov, oliventræer osv.), men det er klart at man ved mere intensiv produktion må have regler og procedurer for en bæredygtig udvikling. Det er man allerede i gang med både hos lovgivere (IVDP) og vinproducenter.

Moderne anlæg med fermentorer i såvel rustfri stål som eg

Vinanlæg og vinfremstilling – klassisk og ny teknologi

Vinfremstilling i Douro i dag foregår i topmoderne anlæg i rustfrit stål, men oftest med elementer af klassisk portvinsteknologi i moderniseret form. De gamle store lave stenkar ”lageres”, hvor vinarbejderne trampede frem og tilbage i timevis for at knuse druerne på nænsom vis med fødderne og sætte gang i ekstraktionen, anvendes stadig hos mange, men i modificeret form. Lagares er nemlig en særdeles god macerations/ekstraktionsmetode for visse typer rødvine, men meget ressourcekrævende. Moderne lageres er typisk blevet forsynet med kølerør og delt op i mindre rum, der rummer 2-3000 kg druer mod tidligere ca. 9000 kg druer, så man kan anvende dem til mindre specialproduktioner og forsøg. Vinarbejdernes fødder er ofte erstattet med en træderobot, der kører henover karret, medens stempler ”træder” ned i karret. På en enkelt vinejendom – Quinta da Gaivosa – har man til optimeringsforsøg konstrueret små lageres i rustfrit stål, der kan kontrolleres meget nøjagtigt. Også normale moderne store rustfri fermentorer bliver lavet i nye former, koniske eller i dråbeform for at optimere ekstraktionen af drueresterne i det øverste lag ved recirkulation af den gærende most fra bunden af beholderen henover det øverste lag.

Quinta do Castro smukt beliggende højt over Dourofloden

Ouinta do Crasto

Manuel Lobo, vinmager på Quinta do Crasto

Ouinta do Crasto er en stor og berømt gammel vinejendom bestående af Quinta do Crasto i Gouvinhas lidt vest for Pinhao i Cima Corgo distriktet med 85 hektar vinmarker, hvoraf de 40 hektar er med meget gamle vinstokke i field blends, samt Quinta da Cabreira i det varme og tørre Douro Superior distrikt længere østpå mod den spanske grænse med 114 hektar vinmarker med noget yngre vinstokke. Quinta´erne ejes af familien Roquette og Miguel Roquette er en af de 5 kendte Douro Boys. Der produceres i et normalt år i alt ca. 1,4 million flasker, hvoraf 80% er røde vine, 10% er hvide vine og 10% er portvine. Vi besøgte selve Quinta do Crasto, hvor stort set alle vine produceres.

Rita Camelo, export manager på Quinta do Crasto

Crasto har 42 parceller med gamle vinstokke i field blends, de bedste og mest kendte er Maria Teresa på 4 hektar og do Ponte på 2,9 hektar. De ligger begge lige under Quinta do Crasto ejendommen og er basis for Crastos to topvine.

Fade placeret på hjul i stativ – nemt at dreje

Alle vinplanter på Maria Teresa marken er identificeret ved DNA-teknologi, og man har fundet 49 forskellige Douro sorter og én ukendt. Hver vinplantes placering er desuden bestemt ved GPS koordinater, så man helt sikkert og nemt kan erstatte planter, der går ud med den rigtige sort. Grunden til, at Crasto ofrer så mange ressourcer på at udvikle metoder til vedligehold af deres gamle field blends er selvfølgelig, at de har enorm betydning for den unikke karakter af deres topvine, som sælges til høje priser i Danmark –  ca. 1000 kr. pr. flaske for Vinha Maria Teresa  og Vinha do Ponte hos Portugisisk Vinkælder.

Vinanlægget er topmoderne med en række koniske fermentorer i rustfrit stål i størrelse mellem 7 og 18 m3, forsynet med måleudstyr og temperaturregulering. Derudover har man 5 granitlagares af forskellig størrelse (den største til 9 tons druer), der anvendes til portvinsfremstilling og til de allerbedste rødvine.

Lagerkælderen hos Quinta do Castro

De fleste rødvine og nogle af hvidvinene tilbringer nogle måneder i egefade, der lagres i Crastos imponerende store lagerkælder. En del af tønderne er anbragt i stativer, hvor de kan roteres (nem og sikker ”batonnage”, når vin får lov til at lagres med bundfald i tønder og af og til rystes op for at forbedre ekstraktionen) eller udtages enkeltvis. I lagerkælderen holder man hvert år ved afslutningen af høsten en fest for alle arbejdere og øvrige medarbejdere, og afholder herunder en katolsk messe med den lokale præst. Vi smagte:

Crasto Superior 2016, hvid

Er lavet på druer fra Quinta do Cabreira i Douro Superior i blandingsforholdet 60% Viosinho og 40% Gouveio. Fermenteres på egefade i 8 måneder. Mineralsk, frisk, fyldig og frugtig med god syrebalance og et strejf af eg. Flot hvidvin af Bourgognetype, der givetvis kan blive endnu bedre ved lagring et par år. 129,00 |  Portugisisk Vinkælder

Crasto 2016 rød

Lavet på Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz og Tinta Barroca af druer fra både Quinta do Crasto og Quinta da Cabreira. Kun 5% bliver lagret på eg i 6 måneder. Frugtig duft, behagelig rund, blød, rund og saftig smag, let at drikke. 129,00 | Portugisisk Vinkælder

Crasto Superior 2015 rød

Lavet af druer fra Quinta da Cabreira fra marker, der vender mod nord og øst. Drueblandingen er Touriga Franca, Touriga National, Tinta Roriz og 5% Sousao. Aromatisk vin med fylde, frugtnoter af mørke bær og bløde tanniner. 129,00 | Portugisisk Vinkælder

Crasto laver også vine på enkeltdruer, f.eks. Touriga Nacional, Tinta Roriz og Syrah. Crastos ypperste rødvine er Quinta do Crasto Reserva Old Vines og kultvinene Vinha Maria Teresa og Vinha do Ponte.

Quinta do Crasto 2015 Reserva Old Vines

Er lavet af druer fra en række parceller med 70 år gamle vinstokke i field blends med 25-30 forskellige druesorter. Lagret i 18 måneder i egefade, heraf 85% i fransk eg og 15% i amerikansk eg. Frisk, krydret duft med noter af bær og mynte, smagen intens, men i fin balance mellem bær, krydderier, eg og bløde tanniner. Lang eftersmag i dag. Vil vinde yderligere ved lagring. En stor vin. 219,00 | Portugisisk Vinkælder

The French Connection

Quinta do Crasto etablerede i 2002 et samarbejde med Cazes familien fra Grand Cu slottet Chateau Lynch-Bages i Pauillac, Bordeaux. Under firmanavnet Roquette & Cazes fremstilles et par røde Douro vine i Bordeaux stil i høj klasse under navnet Xisto for den bedste eller ”blot” Roquette & Cazes for den anden.  Begge baseres på druer fra selve Quinta do Crasto i Cima Corgo og Quinta da Cabreira i Douro Superior og fremstilles under ledelse af de 2 vinmagere Daniel Llose fra Chateau Lynch-Bages og Manuel Lobo fra Crasto. Vinifikationen sker efter Bordeaux metoder på Quinta do Crasto. De enkelte druer gæres hver for sig og den optimale blanding bestemmes ved en række smagninger. Vi smagte:

Roquette & Cazes 2015

Lavet på 60% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca og 15% Tinta Roriz og  lagret i 20 måneder på franske egefade. Kompleks, let krydret duft, smagen er aromatisk med lidt solbærpræg og et strejf af eg og tobak.  Fyldig, men elegant med lang eftersmag i god tanninbalance. En flot vin, der kan lagres. 195,00 | Portugisisk Vinkælder

Quinta do Roriz

Et andet eksempel på indflydelse fra Frankrig i Douro er Prats & Symington, et joint venture dannet i 2000 mellem Bruno Prats, den tidligere ejer af Grand Cru slottet Cos d´Estournel i St. Estephe i Bordeaux og Symington gruppen, der producerer store portvine som Dow, Warre, Cockburn og Graham, men også kendte Douro DOC vine som Quinta do Vesuvio.

Quinta do Roriz med Dourofloden lige nedenfor

Joint venturet Prats & Symington (P+S) købte fra starten vinejendommene Quinta do Perdiz med 25 hektar vinmarker i Rio Torto dalen og naboejendommen Quinta do Roriz med 45 hektar vinmarker ved Ervedosa ned til Dourofloden og etablerede et fuldstændig nyt moderne vinanlæg baseret på fransk vinteknologi på Quinta do Roriz. Her laves i dag alle vine for P+S.

Podested med nypodning og bandage

Samtidig renoverede man den oprindelige gamle, meget smukke ejendom fra 1764 med kapel mm. Medens etableringen af vinanlægget fandt sted, fik P+S produceret deres vine på Quinta do Sol, men de første årgange nåede ikke den ønskede høje kvalitet før det nye anlæg blev taget i brug. Men vinene i årgang 2003 (Chryseia) opnåede en række internationale priser, og siden har man ikke set sig tilbage. Alle vine fremstilles af egne druer bortset fra køb af druer under langtidskontrakt fra en lille gammel vingård tæt på floden – Quinta da Vila Velha – druer, der giver vine med en helt speciel frugtig note under vinifikationen.

Vinmager på Quinta do Roriz Luis Coelho

Quinta do Roriz har ikke gamle field blends, men har fra starten efterlignet dem ved nyplantning af enkeltsorter i små blokke i gamle områder. Vi så sådanne plantninger fra 2000. Andre nyplantninger er sket både ao alto og på patamares.  Nogle vinarbejdere var i færd med af pode Touriga Franca stiklinger på gamle Tinta Amarela stokke, så de næste 1–2 år vil disse stokke bære 2 forskellige sorter druer, indtil man skærer de gamle Amarela skud af så man har en dedikeret Touriga Franca plante på gammel Amarela rod. Quinta do Roriz har forsket i nye metoder til i stor skala fra luften at bestemme, hvornår druerne er klar til at høstes. Markerne overvåges med infrarøde luftfotos, hvor man ud fra farveforskelle kan se, i hvilke dele der stadig er vækst/modningsaktivitet og hvilke områder, der er færdigmodnet. Fagre nye verden!

I vinanlægget bruges lageres kun til portvinsfremstilling, al fremstilling af tørre vine foregår i det topmoderne anlæg i rustfrit stål. Når de høstede druer er grovsorteret på et transportbånd ved visuel inspektion, afstilkes druerne i et aggregat, hvor stilke og umodne små druer blæses af. De afstilkede druer falder ned i en crusher ovenpå gæringstanken, hvor most, drueskaller og pulp gærer sammen. Når gæringen er færdig, presses mosten, og vinen fyldes på 400 liter egefade, der lagres i den temperaturkontrollede kælder ved 13 – 14 grader.

De små “podekviste”

af. De afstilkede druer falder ned i en crusher ovenpå gæringstanken, hvor most, drueskaller og pulp gærer sammen. Når gæringen er færdig, presses mosten, og vinen fyldes på 400 liter egefade, der lagres i den temperaturkontrollede kælder ved 13 – 14 grader. Vi smagte:

Prazo de Roriz 2015

Er lavet på druer fra Quinta da Roriz (54%) og Quinta do Perdiz (46%). Druesammensætningen er 33% Touriga Franca, 27% Touriga Nacional, 27% Tinta Barroca, 7% Tinta Roriz og 6% Tinta Amarela.  Lagret på fransk eg i 6 måneder. Frugtig duft med præg af røde bær, mellemfyldig smag med ikke så meget tanninpræg samt krydrede noter af peber og mørke bær. En glimrende vin, der kan drikkes nu. 139,00 |  Kjær & Sommerfeldt

Post Scriptum 2015

Andenvinen til Chryseia er lavet på druer fra både Quinta do Roriz og Quinta do Perdiz. Druesammensætningen er 53% Touriga Nacional og 47% Touriga Franca,  lagret på fransk eg i 12 måneder.  Varm frugtig duft, fyldig, lidt krydret smag med noter af tobak, chokolade og læder. Bløde, ikke-agressive tanniner. En fin vin, der kan drikkes nu, men også lagres.
199,00 | Kjær & Sommerfeldt

Chryseia 2014

Topvinen fra P + S er lavet på druer fra Quinta do Roriz, Quinta do Perdiz og Quinta da Vila Velha. Druesammensætningen er 53% Touriga Nacional og 47% Touriga Franca lagret på fransk eg i 18 måneder. Duften er kraftig, men stadig lidt indelukket med koncentrerede frugtnoter. Kombinerer i smagen elegance med stor krop og tanniner i god syrebalance samt diskrete noter af krydderier, lakrids og eg. En stor vin, der bør gemmes nogle år.
499,00 | Kjær & Sommerfeldt 

Quinta dos Murcas

Også andre eksterne vinproducenter end franske har investeret i Douro. En af topproducenterne i det portugisiske vindistrikt Alentejo Esporao har i 2008 købt Douro ejendommen Quinta dos Murcas ned til Douro floden i Covelinhas nær Pinhao. Hele ejendommen er på 150 hektar, men kun 48 hektar er med vinplanter. Resten er bevokset med skov, appelsin- mandel-.  og oliventræer. Parceller med field blends findes ikke, men der er nogle meget gamle parceller, nogle helt fra 1947. Man har lige siden da plantet vinstokkene i rækker vertikalt opad bjerget (ao alto) tættere end normalt.

Jose Luis Moreira da Silva

Vinmager Jose Luis Moreira da Silva viste os rundt i vinmarkerne og i vinanlægget. På Murcas har Esporao i de sidste 10 år efter købet arbejdet med at implementere de metoder for bæredygtig produktion i vinmarker og vinanlæg, de anvender i Alentejo. Målet er at få SATIVA certificat for organic wines. Man følger i dag principperne for ”integrated production”, som er et forstadie. Det omhandler f.eks. meget lavt forbrug af sprøjtemidler, anvendelse af biologisk gødning, bevaring af vegetation mellem rækkerne mm. Murcas er langt fremme på dette område, men også andre ejendomme i Douro er godt undervejs.

Gammel vinparcel hos Quinta dos Murcas

Udover et traditionelt vinanlæg med 8 lageres i granit med kapacitet mellem 3.000 og 8.000 kg druer, der kun anvendes til topvinene samt portvin, har Quinta dos Murcas etableret et nyt topmoderne vinanlæg i rustfrit stål. Man anvender her forskellige fermentortyper i konisk og dråbefacon så der opnås en effektiv og nænsom ekstraktion ved at pumpe den gærende most fra bunden opover overfladen med drueskaller og druepulp. Man har også en speciel trykbeholder til forsøg med at fremstille friske og frugtige røde vine ved ”maceration carbonique” som kendt fra Beaujolais.

Rustfri koniske fermentorer hos Quinta dos Murcas

På Quinta dos Murcas fremstilles 4 topvine, en Quinta dos Murcas Reserva samt en VV47 som er udelukkende lavet på druer fra 1947 og to vine fra enkeltmarkerne Margem og Minas. Derudover fremstilles under navnet Assobio et sortiment af Douro vine til mere dagligt brug (rød, hvid og rose) baseret på druer indkøbt fra vinejendomme i nærheden.

Vi smagte:

Speciel trykbeholder til “maceration carbonique”
Assobio 2017, hvid

Er lavet på Verdelho, Viosinho, Gouveio, Rabigato og Codega do Larinho.  Blomstrende og frugtig duft og smag med lidt ferskenpræg. Frisk og frugtig vin, men ikke så meget eftersmag.

Margem 2016 rød

Produceret på druer udelukkende fra Margem parcellen helt nede ved Douro-floden, som er tilplantet i starten af 1980´erne. Druesorterne er Touriga Franca og Touriga Nacional.  Druerne fodtrædes og fermenteres i lageres. Efter endt fermentering og presning overføres vinen til brugte 500 liter egetræsfade og lagres i 9 måneder.  Frugtig duft med noter af røde og sorte bær, smagen mellemfyldig med god syre- og tanninbalance og præg af solbær og eg. En saftig og særdeles god vin, der kan drikkes nu, men også ligge et par år.

Quinta dos Murcas Reserva 2012

Produceret på druer fra 40 år gamle vinstokke fra højereliggende parceller. Druesorterne er Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousao, Tinta Amarela, Tinta Barroca og Tinta Roriz. Druerne fodtrædes og fermenters i lageres. Efter endt fermentering og presning overføres vinen til brugte franske og amerikanske egefade på 500 liter og lagres i 12 måneder.  Vinen har en  krydret og frugtig duft, smagen er fyldig og kompleks med noter af sorte bær, eg og krydderier ( et strejf af kanel) og har en god syrebalance med velintegrerede tanniner. En flot vin med lagringspotentiale.
289,00 | Kjær & Sommerfeldt 

Quinta do Poieras flotte “amfiteater” af vinmarker

Quinta do Poeira

En mindre, meget spændende ejendom ejet og drevet af en (stadig ung) veteran indenfor Douro DOC vinene, Jorge Moreira, som viste os rundt i vinmarker og vinanlæg.  Som helt ung ønolog arbejdede han 7 år for det store, gamle firma Real Vinicola. Han fik lov til at udvikle nye bordvine for Real Vinicola og fik hurtig succes, f.eks. med den prisvindende Cidro Chardonnay og blev chef for hele firmaets bordvinsprogram. Han blev derefter winemaker for den anerkendte ejendom Quinta de La Rosa i Pinhao, hvor han stadig er aktiv og både økonomisk og produktionsmæssigt involveret i Quinta do Bandeiras i Douro Superior sammen med ejerne af Quinta de La Rosa.

Jorge Moreira

Det lykkedes ham i 2001 at erhverve sin egen vinejendom på 9 hektar ved Provesende i bjergene nord for Pinhao, der tilfredsstillede han høje krav. Han fik god hjælp af sin gode ven Dirk Niepoort til at finde vinmarkerne og få lov til at købe dem. Efter at have totalrenoveret ejendom og vinanlæg fik han allerede med sine første årgange topratings på det amerikanske marked. Også her fik han hjælp af Dirk Niepoort, der introducerede hans vine i USA. Quinta do Poeira vinmarken har form som et amfiteater med en stor højdeforskel på 400 m fra nederst til øverst. Vinstokkene er plantet i patamares. Det betyder at der er flere parceller med forskellig soleksponering og mikroklima. Jorge Moreira har valgt at plante Alvarinho, den bedste hvidvinsdrue fra Vinho Verde, på den øverste del. Længere nede findes parceller med enkeltsorter: Touriga Franca, Touriga Nacional og Sousao samt 2 hektar med gamle vinstokke i field blends. Vinanlægget er en blanding af 4 traditionelle lageres (dog forsynet med temperaturkontrol) til rødvine, der gæres her i 5 – 7 dage, og moderne fermentorer i rustfrit stål til rød- og hvidvine. De færdige vine tappes på flaske på Quinta de La Rosa og lagres der til videresalg. Vi smagte:

Po do Poeira 2017, hvid

Er lavet på 100% Alvarinho, blomstrende og frugtig i næsen, smagen frisk med raffinerede frugtnoter i fin syrebalance. Fyldig med god eftersmag. En flot vin.

Poeira 2017, hvid

Også lavet på 100% Alvarinho. Halvdelen af vinen er fermenteret i ståltanke, halvdelen i eg. Mindre blomstrende og lidt mere indelukket i næsen end ovenstående, men til gengæld folder smagen sig ud med særdeles aromatisk frugt og med stor finesse. God syre og meget lang eftersmag. En klassevin.

Po do Poeira 2017, rød

Er lavet på druer fra yngre vinstokke med Touriga Franca, Touriga Nacional og Sousao. Maceration og primær fermentering i lageres, og vinen lagres derefter på fransk eg i 12 måneder. Meget aromatisk duft, smagen frisk, frugtig med noter af røde bær og eftersmagen fyldig i god syrebalance. En fin og elegant vin.

Poeira 2017, rød

Lavet på druer fra 70 år gamle vinstokke i field blends og Touriga Franca, Touriga Nacional og Sousao. Maceration og primær fermentering foregår i lageres, og vinen lagres derefter i 14 måneder på fransk eg. Mere krydret duft end ovenstående, smagen kompleks med præg af tobak og modne mørke bær. Stor krop med nogen garvesyre, en rank vin af Bordeaux karakter med lang eftersmag. En meget stor vin, der kan lagres i 10 – 20 år.

Alle ovenstående ejendomme ligger i det ”mellemste” Douro-område Cima Corgo. Vi besøgte også en ejendom i det vestlige, køligere Douro-område Baixo Corgo.

Og her de nye produktionsbygninger lige ved siden af
De gamle produktionsbygninger på Quinta da Gaivosa

Quinta da Gaivosa

Lagares i rustfri stål med træderobot fyldt med bær

Quinta da Gaivosa ligger lige på grænsen til Cima Corgo tæt på Quinta do Vallado oppe i bjergene mellem Vila Real og Regua. Vi mødtes her med ejeren Domingos Alves de Sousa og sønnen Tiago Alves de Sousa, der er vinmager. De er henholdsvis tredje og fjerde generation af Alves de Sousa familien, der har lavet vin på ejendommen. De ejer i dag i alt 130 hektar med vin fordelt på 6 forskellige quintas med Gaivosa som den centrale quinta med helt nybyggede lager-, administrations- og produktionsbygninger med et topmoderne vinanlæg. Alle fermentorer er i rustfrit stål i størrelser mellem 2500 og 20.000 liter så de kan fremstille både små og store batches af vin fra enkeltparceller. De har også holdt fast ved at bruge åbne lageres, men de er nykonstruerede i rustfrit stål med automatisk temperaturkontrol og træderobotter.

Domingos Alves de Sousa

Målet er at kunne udføre maceration og ekstraktion køligt så vinen ikke bliver tung. De har 7 lageres til 3.000 kg druer, men derudover et par små 300 kg lageres, der kan anvendes til forsøg, f.eks. med forskellige druer og gæringsbetingelser. Det er i hele taget en meget innovativ familie, der i årevis har eksperimenteret med alle aspekter af vinfremstillingen, herunder med forskellige måder at plante vinstokkene i vinmarken. Deres konklusion er, at til toprødvine med høj kompleksitet er den bedste måde at plante nye parceller med field blends af forskellige druesorter med vinstokke tæt på hinanden (op til 8.000 vinstokke per hektar) ligesom i de gamle portvinsmarker! De har dog også enkeltsortparceller og ikke mindst nogle gamle parceller med field blends af forskellige 80 år gamle vinstokke.  Deres overordnede mål både for deres hvide og røde vine er at fremstille vine med tydelig Douro-karakter, men ikke for tunge, med høj kompleksitet og diversitet. Ved smagningerne fik vi lejlighed til at verificere dette. Vi smagte:

Branco da Gaivosa 2017

En hvidvin lavet på Malvasia Fina, Gouveio og Rabigato. Er gæret i rustfrit stål og kun lagret i 4 måneder i brugte egetræsfade. En meget blomstrende bouquet og frisk, frugtig smag med en anelse bitterhed, pæn fylde og eftersmag.

Tiago Alves de Sousa
Branco da Gaivosa Grande Reserva 2015

En hvidvin lavet på Malvasia Fina, Gouveio, Arinto og Avesso og gæret på egefade. Blomstrende duft, velafbalanceret frugtig og fyldig med lidt krydret præg af vanilje fra eg. En fin hvidvin.

Quinta da Gaivosa 2015, rød

Er lavet på Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Cao og druer fra parceller med field blends med 80 år gamle stokke og ca. 30 forskellige druesorter. Efter endt gæring lagres vinen i 15 måneder på egefade, halvdelen i nye, halvdelen i fade brugt én gang før. Frisk, frugtig duft, smagen frisk med lidt syre og frugtnoter af mørke bær, lidt lakrids, krydderier og bløde tanniner. En klassevin, meget behagelig nu, men kan gemmes nogle år.

Quinta da Gaivosa Vinha de Lordelo 2013, rød

Lavet på druer fra Gaivosas bedste parcel med 100 år gamle vinstokke i field blends med over 30 forskellige druesorter. De mest fremtrædende er Touriga Nacional, Malvasia Preta og Tinta Amarela. Efter endt gæring lagres vinen i 15 måneder i fransk eg. Kompleks duft af mørke bær og eukalyptus, smagen er krydret, men stadig frisk og elegant med god syre/tanninbalance og noter af moden frugt, lakrids og eg. Fyldig med lang eftersmag. En meget stor vin med lagringspotentiale.

Alves de Sousa Abandonado 2013, rød

Abandonado betyder forladt på portugisisk. Er lavet på druer fra over 80 år gamle vinstokke på en speciel vinmark, hvor der ikke kan nyplantes, og vinmarken derfor må forlades på et tidspunkt, når for mange planter er gået ud. Årsagen er, at vinmarken oprindelig ikke er præpareret ordentligt før plantning, idet man ikke har sprængt nok af klippeoverfladen, så marken har mange klippestykker i overfladen og den faste klippe er ikke ret langt nede. I vinen indgår mere end 30 forskellige druesorter, hvoraf de mest fremtrædende er Touriga Franca, Tinta Amarela, Touriga Nacional og Sousao. Efter endt gæring lagres den i 15 måneder på portugisiske egefade. Balsamisk duft med noter af mynte, bær og eukalyptus, smagen er fyldig med bløde tanniner og præg af kirsebær, solbær og mørk chokolade, men stadig frisk og harmonisk med god struktur og syrebalance. En stor og meget spændende vin med lagringspotentiale.

Vejen frem for de tørre Douro DOC vine – også i Danmark?

De tørre Douro DOC vine har for længst fundet deres eget ståsted internationalt (bortset fra i Danmark) uafhængigt at portvinen. Når det er sagt, så er en vigtig grund til at der så hurtigt er etableret et segment for tørre Douro vine i international klasse dog arven fra portvinen:

Vinmarkerne med gamle vinstokke i Douros helt specielle typer terroir og mikroklimaer.
Det store udvalg af forskellige specielle Douro druesorter, der har tilpasset sig klima og terroir og som egner sig fremragende til både portvin og tørre vine.
Til dels produktionsteknologi, der nødvendigvis har måttet moderniseres og suppleres med moderne automatiseret produktionsudstyr i rustfrit stål og optimeret gæringsteknologi.

Så tradition og innovation går hånd i hånd i udviklingen af Douros tørre vine. Trenden er i øjeblikket at gå efter at producere harmoniske, friske og elegante, men stadig kraftige, krydrede og komplekse Dourovine i stedet for tunge frugtbomber. Der produceres også flere vine på enkeltsorter, typisk Touriga Nacional, men også Touriga Franca, Sousao og Tinta Roriz. Disse vine er meget interessante og giver mulighed for at lære druesorternes smagskarakteristika. De har dog ikke efter min mening  samme kompleksitet og diversitet som vine lavet med mange druesorter i field blends. De bedste Douro DOC vine har vundet mange internationale priser og åbnet et marked i USA, UK, Brasilien, Tyskland, Belgien og Holland, men er ikke slået igennem i Danmark, hvilket også gælder portugisiske vine som helhed. En lille eksklusiv kreds af danske vinimportører, som bl. a. omfatter Portugisisk Vinkælder, Atomwine, Kjær & Sommerfeldt, Philipson Wine, Taster Wine/Skjold Burne, Vin & Vin og Jysk Vin, markedsfører topvinene, men der er ikke meget at få i danske supermarkeder.

En spændende oplevelse ved et besøg på en vinejendom i Douro er at blive kørt rundt i firehjulstrækker på de smalle og stejle jord- og grusveje i vinmarkerne som her på Quinta da Gaivosa

Vininteresserede danskere – ikke kun vinnørder som undertegnede – kunne få en kæmpeoplevelse og vininspiration ved at blive portvins- og bordvinsturister i Porto og den fantastiske Dourodal. Udover hoteller i Porto tæt på portvinshusene har en række førende Quinta´er i Dourodalen, f.eks. Quinta do Crasto, Quinta do Vallado, Quinta de La Rosa og danskejede Quinta do Pego overnatningsmuligheder af meget høj klasse og giver mulighed for at deltage i smagninger på stedet af både portvin og tørre Douro DOC vine. Med ønsket om god fornøjelse fra min side!

Copyright på alle foto: Kuno Rasmussen