Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Tjekkisk GALA

åbner Ribe Vinfestival

Ribe Vinfestival blev første gang afholdt i 2005. Vinfestivalen, der arrangeres af Den Lille Vinklub, er blevet en tilbagevendende begivenhed hvert år i første weekend af september, hvor byens gader omdannes til et stort vinmarked med mulighed for smagning, handel og forskellige andre aktiviteter. I år blev festivalen skudt i gang med et glas Gala Chardonnay, en tjekkisk mousserende vin, der vakte behørig anerkendelse og respekt for smag og kvalitet blandt gæsterne. Flere vine fra GALA Winery kan købes hos VINERIET, der står for importen af Gala-vine fra et land, danskerne mest kender for godt øl. Vinbladet har smagt med, og det var en stor fornøjelse, som gav lyst til at stifte nærmere bekendtskab med det tjekkiske vineventyr.

Lidt historie

Tjekkoslovakiet opstod i 1918 i tidligere områder af Det Østrig-ungarske Kejserrige. Efter en kommunistisk magtovertagelse i 1948 blev landet omdannet efter stalinistisk model med benhård planøkonomi ─ en model, der aldrig har gavnet dyrkningen af vin. En voksende uro kulminerede i 1989 i ”Fløjlsrevolutionen”, hvor det kommunistiske regime på kort tid brød sammen. Få år senere blev landet i 1993 ved en fredelig opløsning til de to uafhængige stater Tjekkiet og Slovakiet.

Næste vendepunkt i Tjekkiets historie var optagelsen i EU i 2004. Som forberedelse til EU-medlemskabet vedtog regeringen at støtte plantningen af nye vinmarker og opgraderingen af det tekniske udstyr i vinkældrene via ”Den tjekkiske republiks vinfond”. EU-medlemskabet blev dermed også et vendepunkt for den tjekkiske vinproduktion, der de følgende år kunne notere betydelige fremskridt i både kvantitet og kvalitet. Et eksempel på fremgangen er den tjekkiske delegations udbytte på 80 medaljer ved San Francisco International Wine Competition i 2011 med en kategori-vindende Sauvignon Blanc fra Moravien i spidsen. Vinhuset Gala sendte i 2017 prøver af to hvidvine ind til bedømmelse ved Decanter World Wine Awards (DWWA), en international vinkonkurrence grundlagt i 2004 af det britiske vinblad Decanter. Gala Sauvignon Hermes 2015 vandt bronzemedalje med 87 point, mens Gala Welsh Riesling Hermes 2015 blev tildelt guldmedalje og en score på 98 point, hvilket var den højeste score for kategorien tørre, hvide vine i hele konkurrencen.

Lidt geografi

Det tjekkiske vinlandskab er delt op i to distrikter, der har hver sit terroir og vinkultur. I Bøhmen mod nordvest, mellem Prag og Tyskland på højde med Wiesbaden i Rheingau, ligger Vinařská oblast Čechy med 629 ha vinmarker fordelt på 72 landsbyer. I Moravien mod sydøst, mellem Brno og Østrig og på højde med Alsace, ligger Vinařská oblast Morava med godt 17.000 ha vinmarker fordelt på 312 landsbyer. Tjekkiets samlede hektar vinmarker er kun lidt større end Alsace-distriktets 15.300 ha, og på en rangliste over verdens vinproducerende lande ligger Tjekkiet på en 30.plads med en årlig vinproduktion på 52 mio. liter. Der er kun ca. 160 km mellem Brno og Prag, hvis befolkning konsumerer størstedelen af den nationale vinproduktion. I Prag bør man for en stund lade ølkrusene stå og besøge landets ældste vinmark, Sankt Wenceslas marken, der ligger fem minutters gang fra Prags borgkompleks. Her finder man også Villa Richter med flere restauranter og en udendørs vin-bistro, hvor man kan nyde et glas tjekkisk vin og en forrygende udsigt over Prag.

Bøhmen og Moravien

Dronning Dagmar, der i 1205 blev gift med Valdemar Sejr, var født på kongeborgen Vyšehrad i Prag som prinsesse Markéta (Margrete) Přemyslovna af Bøhmen. Protestanterne i Bøhmen, der i 1618 udløste trediveårskrigen ved at smide kejserens katolske statholdere ud af et højtsiddende vindue på Prags borg, har alle dage været mest stemt for deres berømmede øl fra Plzen (Pilsen), men Vinařská oblast Čechy’s små, familieejede vingårde laver ganske udmærket hvidvin (i stil med den tyske nabo) på druer som Müller-Thurgau og Ryzlink rýnský (Riesling). Distriktet står kun for 5 pct. af den tjekkiske vinproduktion og en vigtig fortælling om den pittoreske, historiske vinkel på Tjekkiets vine, mens produktionen af de mange millioner liter tjekkisk vin overlades til vindistrikterne i Moravien. Bøhmens opgave er at præsentere et romantisk billede af tjekkisk vin for landets mange turister, mens Moravien skal sørge for at de selvsamme turister kan købe tjekkisk vin, når de vender tilbage til deres hjemlande.

Vinařská oblast Morava ligger i hjertet af Centraleuropa med samme afstand til Sortehavet og den engelske kanal. Moravien står for over 90 pct. af Tjekkiets vinproduktion, og med et terroir, som udgør det østrigske vindistrikt Weinviertels forlængelse mod nord, ville det da også være mærkeligt hvis Moravien ikke kunne lave god vin. I 1763 følte de østrigske vinbønder sig ligefrem nødsaget til at anmode Kejserinde Maria Theresia om at begrænse arealet af vinmarker i Moravien for at mindske konkurrencen fra de tjekkiske naboers gode vine. Moravien har flere druesorter fælles med sin østrigske nabo som Veltlínské Zelené (Grüner Veltliner), Rulandské Bílé (Pinot blanc), Rulandské Modré (Pinot noir) og Zweigelt. Hovedruten for “Moravian Wine Trails” 1250 kilometers cycle- og vandreruter gennem vinmarker i det sydlige Moravien forbinder Uherské Hradiště mod øst i regionen med Znojmo, en middelalderby på grænsen til Østrig.

Jaromir Gala med Taffelbjerget i baggrunden.

Gala vinařství

Jaromír Gala stammer fra en familie, der i flere generationer har dyrket vin i Moravien. Efter en flerårig uddannelse i vinavl og vinifikation ved Mendel-universitet i Brno var han direktør for vinfirmaet Tanzberg Mikulov i otte år sideløbende med studieophold i Østrig og Canada. I 2007 tog han springet som selvstændig og etablerede vinhuset ”Gala vinařství” med købet af 9 ha vinmarker nogle km nord for distriktshovedstaden Mikulov ved den østrigske grænse.

Gala vinařství har sine vinmarker i området mellem landsbyerne Bavory og Perná i de naturskønne Pálava-højdedrag, et UNESCO-reservat på 83 km2, hvis beskyttede landskaber er med i Natura 2000-projektet. De hvide kalkstensklipper omgivet af vinmarker, blomstrende iriser på den sollyse steppe, egetræerne, den unikke arkitektur i Mikulov og områdets landsbyer giver Pálava-landskabet en næsten mediterran karakter.  En jordbund med kalksten, mergel og løss og et gunstigt klima ─ og at Palavá er et af de varmeste og mest solrige områder i regionen ─ har gjort Pálava-distriktet kendt som et af Tjekkiets ”Grand Cru’s”. Vinmarkerne ligger omkring 250 m over havet med udsigt til Stolová ─ et bjerg med en forbavsende flad top, hvis tjekkiske navn bedst kan oversættes til ”Taffelbjerget”. Vinmarkerne er beplantet med 6.600 stokke per ha og alt arbejde i vingården udføres manuelt med respekt for terroir og natur. Gala vinařstvís årlige produktion er nået op på godt 40.000 flasker, der præsenteres i to serier: Vesnice Bavory-Perná og Hermes & Bergrus.

Alzbeta skænker Gala vin ved Ribe Vinfestival.

SMAGNING

Gala Merlot – Frankovka Rosé 2016 repræsenterer Vesnice Bavory-Perná-serien. Kombinationen af Merlot (70%) og Frankovka (30%), der i Østrig kendes som Blaufränkisch, giver en dejlig rosé med lys løgskalfarve, delikat duft af hindbær og kirsebær, frisk smag af røde skovbær med diskret frugtsødme, moderat alkoholstyrke (12,5 vol.%), mineralske toner og en sprød frugtsyre (130,00).

Hermes-serien af hvide prestige-vine har fået navn fra vinmarken ”Hermesdorfen”, som Jaromir fandt bevokset med et vildnis af tornekrat efter at have ligget brak siden 1950. Markens jordbund og ideelle, sydvendte skråning fik ham til at smøge ærmerne op, og i 2008 blev de nye vinstokke sat i jorden.  Druerne håndplukkes fra de bedste parceller og lagres efter gæringen i 10 måneder i gamle fade af eg og akacie. Hermes Chardonnay 2016 er strågul med en indbydende duft af violer, citronskal og vanilje fra egefadet. Smagen balancerer fint mellem frugten, gule blommer og stjernefrugt, mandler og fadkrydringens toner af kokos og vanilje med lang eftersmag og harmonisk syrebalance (130,00).

Den røde prestige-serie Bergrus, navngivet af vinmarken Bergrus, er lavet på udvalgte druer fra de bedste parceller og lagret 12 måneder i nye og gamle fade. Merlot Bergrus 2016 er mørk violet, duften har liflige toner af solbær og kirsebær, der går igen i den kraftfulde smag af moden bærfrugt, chokolade, ristede kaffebønner, et let røget fadpræg, diskret kernebitterhed og modne, runde tanniner (125,00 udsolgt). Med Pinot Noir – Merlot 2017 præsenterer Gala et sjældent set ægteskab mellem Bourgogne og Bordeaux. Farven er violet med lys kant, og duftens solbær er garneret med søde hindbær. En frugtstyret, kødfuld smag af røde bær har tilpas tæthed og struktur uden at give køb på friskheden. Syrebalancen er fin, tanninerne er venlige og vinens 14,0 vol.% alkohol glider fint på plads i smagsbilledet. Tilskuddet af Pinot Noir er med til at give vinen den ulidelige lethed, som er så eftertragtet blandt erfarne vindrikkere (125,00).

Jaromír Gala har altid haft lyst til at arbejde med Riesling men har det problem, at det høje indhold af kalk i Pávalas jordbund ikke er gunstigt for denne druesort. Han plantede derfor i 2012 en ny vinmark ved landsbyen Kurdejov godt 20 km nordøst for Bavory med et perfekt terroir for Riesling.

Jaromír er nu klar med de første årgange fra Kurdejov, der markedsføres under navnet Gurdau. Hans Gurdau Riesling 2016 er et pletskud i druetypicitet med sin blomstrende duft af fersken og abrikos og det strejf af linolie, som er druens særkende. Smagen er fyldig med let frugtsødme, fersken og pære, frisk mineralitet, god længde og en præcis syre (115,00).

Gurdau Pinot Blanc 2016 slægter sine Alsace-brødre på med sin duft af æbler og citrus, sin oplivende smag af gul stenfrugt, og lime med god fylde, et pift af kernebitterhed og en frisk frugtsyre (115,00).

Vi slutter hvor vi startede med et glas Gala Chardonnay Extra Brut 2013. Den er lavet med Tradicni Metoda hvilket det brusende væld af fine bobler kan bekræfte. Druerne er høstet fra 40 år gamle vinstokke, og vinen lagrer på bundfaldet i 24 måneder. Duften er sat sammen af æble, brødkrumme og citrus, og den flotte smagspalet har kompleks frugtfylde og frisk mineralitet med en eksemplarisk balance hele vejen hen til den knivskarpe syrefinale (130,00). Gala Chardonnay Extra Brut er en ”second to none” mousserende vin, der afspejler Jaromir Galas talent som vinmager og lover godt for fremtiden for ham og Gala vinařství.

Følgende vine er på lager hos VINERIET

Chardonnay brut
Chardonnay Hermes
Merlot/pinot rosé
Gurdau Riesling
Gurdau Pinot blanc
Bergrus Pinot noir (MAGNUM)
Bergrus Pinot noir/Merlot
Riesling Vyber z Bobuli (sød dessert)