Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Stokken er lejet – vinen din

På Nordlund Vingård  kan man kan leje en række vinstokke og lave sin egen vin med alt hvad det indebærer af arbejde fra jord til bord. Det er på Dansk Vincenter, i Hvidovre, hvor Miriam Arcerito har forpagtet vingården Nordlund og siden 2014 lejet rækker med den røde Rondo-druer ud til private. De står så selv for at passe stokkene, høste druerne, vinificere osv. Hotel- og Restaurantskolen lejer også vinrækker, der bliver brugt i deres undervisning.

I lære som elev

I 2013 blev Miriam Arcerito ansat som gartnerelev hos Torben Andreasen på Dansk Vincenter. Hun troede ikke man kunne få ansættelse som elev indenfor dansk vinavl, men sendte alligevel en ansøgning til Torben Andreasen, der ejer Nordlund Vingård. Han sagde ja, og fordi han var gartner, var det muligt at etablere en elevplads. Det udviklede sig til et lykkeligt samarbejde og efterfølgende kunne han konstatere: ”hvor har du været henne hele mit liv”.

Endnu før Miriam Arcerito modtog sit svendebrev med den højeste karakter overtog hun den 1. september 2015 forpagtningen af Nordlund Vingård og faciliteterne på Dansk Vincenter. Som halvt sicilianer var hendes store drøm om at få en vingård gået i opfyldelse. Straks efter sin overtagelse tog hun som det første fat på at omlægge fra konventionel til økologisk drift, og tre år senere, den 1.september 2018, kunne Nordlund Vingård sætte det økologiske Ø-mærke på sine vine.

Miriam Arcerito har på sine forpagtede 3 hektar mellem 9.000 og 10.000 vinstokke, svarende til 11 kilometer vinrækker. Af de røde sorter er 70% Rondo-druen og de sidste 30 % fordeler sig på Castel, Regent, Leon Millot, og den grønne drue Solaris. De røde druer bruges i et sammenstik til vinene Nordlund, Lillelund (fra og med 2005) og Nordlund Fad No. 6. Derudover laves der en Nordlund Hvid, en Nordlund Rosé, en Nordlund Mousserende og en Nordlund Mousserende Rosé.

Navnet Nordlund er inspireret af stedet. Stokkene dyrkes på en parcel, der er udstykket fra en ejendom der hed Nordlund, måske også med betydningen ”den nordlige lund”. Logoet på etiketten er et nordisk soltegn, valgt fordi solen er en så vigtig faktor for produktionen af vin på de danske breddegrader.

Vinbondens vinmager

Miriam Arcerito understreger at hun er vinbonde og ikke vinmager, derfor har hun på konsulentbasis ansat Anne Juel Christensen, der er uddannet ønolog fra Det Farmaceutiske Fakultet i Montpellier. Anne Juel Christensen lavede vin i Champagne, Beaujolais og Tokay i Ungarn, inden hun i 2006 kom til Dansk Vincenter for at stå for vinifikationen af Nordlunds vine efter Jens Michael Gundersen (1965-2018) havde opsagt sit samarbejde med Torben Andreasen.

Det var Jens Michael Gundersen der i 1994 lejede en af Torben Andreasens marker og lavede en forsøgsmark med 700 planter af 200 forskellige sorter, for at finde frem til, hvilke sorter der gjorde sig bedst i det danske klima. På baggrund af de erfaringer blev den første hektar med vinstokke plantet og sammen etablerede Jens Michael Gundersen og Torben Andreasen Dansk Vincenter i 1995.

Fire år senere,  i 1998,  blev Jens Michael Gundersen udnævnt til ”Verdens Vinmager” – ”Vignaiolo del Mondo” af de italienske Barolovinbønder i La Morra. Det resulterede i en mediestorm omkring Nordlund og Dansk Vincenter efter nyheden blev bragt søndag aften i TV-Avisen.

Fad No. 6

I 2008 lavede Anne Juel Christensen en ny Nordlund-vin der fik navnet Nordlund Fad No. 6 hvor hun håndafstilkede de små Castel-druer på størrelse med hyldebær og blandede dem med presset Rondo-most. Det blev en vin der senere trak overskrifter, da Noma satte den på sit vinkort med sommelier Pontus Elofssons udtalelse om, ”at det klart var den bedste nordiske vin”.

Eksport til Rusland

I sommeren 2017 blev Miriam Arcerito kontaktet af den russiske vinhandel simpel.ru. De havde en kunde i Rusland der ville købe Nordlunds vine og bruge dem som julegaver. 594 flasker Rød Nordlund 2015 og 50 flasker Nordlund Fad No. 6 blev efter omfattende papirarbejde sendt til Rusland – måske dansk druevins første større eksportordre.

Næste mål for Miriam Arcerito er at indtage det amerikanske marked og komme på vinkortet på restauranter i New York. Som uddannet tjener fra Erwin Lauterbach og den Gule Cottage er det en verden hun også kender til.

”Danske vinbønder skal have is i maven og tage en dag ad gangen. Der er plads til at fejle og plads til at lære. Danmark er stadig i en pionerfase, og det vil vi være resten af mit liv”, siger den 33-årige vinbonde.

Indledningsfoto af Rasmus Degnbol: Miriam Arcerito i vinmarken på Nordlund Vingård.