Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Største svindel nogensinde

Laurent Ponsot afslører skandalen i en suveræn dokumentarfilm der vises på CPH:DOX

I 2012 stormer F.B.I.  et hus i en forstad  til Los Angeles. Her finder de indkøbstasker fulde af gamle korkpropper, omhyggeligt bundtede etiketter og opskrifter på hvordan man kan blande sig frem til smagen af en gammel Bordeaux. De havde afsløret hvad der er blevet kaldt verdens største sag om forfalskning af vin. Bagmanden, Rudy Kurniawan, fik 10 års fængsel. En fantastisk historie, der også har sine danske forbindelser. Og nu kan den ses på film. En dokumentarfilm, der er lige så god som historien.

“Sour Grapes” (bitre druer) er den titel dokumentarfilmmagerne Jerry Rothwell og Reuben Atlas har valgt til deres nærmest krimi-agtige afsløring af hele forløbet fra uskyld og anderkendelse til afsløring og fængsling. Hovedpersonen er den unge, tilsyneladende umådelig velhavende Rudy Kurniawan. Han har smag for amerikansk Merlot, men det ændrer sig hurtigt da han bliver en del af det lille hard-core vinmiljø, der bruger formuer på sjælden og dyr vin.

På rekordtid bliver han et kendt og respekteret vinauktions-ansigt. Typisk bruger han 1 million dollar om måneden på sine indkøb af store og sjældne vine. Han inviterer til eksklusive middage for de få udvalgte, her i blandt også den berømte amerikanske vinkritiker Robert Parker, der om sin vært konkluderer, at han er ”et meget sødt og generøst menneske”.

Begyndelsen til enden

Som andre velhavende samlere udbyder han også sine vine på auktioner. I 2006 hos auktionshuset Acker Merrall & Condit, der opnår et rekordstort salg på 35 milloner for Rudy Kurniawans vine. To år senere på Manhattan-restauranten Cru, stod Acker Merrall & Condit for en ny auktion med Kurniawans ”sjældenheder”. Blandt de udbudte vine her var Domaine Ponsot Clos Saint-Denis fra 1945, 1949, og 1966.

Laurent Ponsot, ejer af Domaine Ponsot, ser auktionskataloget i sit hus i Bourgogne og bestiller straks en flybillet til New York. Her møder han op på auktionsdagen og forlanger at Acker Merrall & Condit tilbageholder de udbudte Clos Saint-Denis vine. Der var nemlig lige den lille detalje, at Domaine Ponsot først begyndte at lave Clos Saint-Denis i 1982.

Den amerikanske vinsamler Bill Koch hyrer en FBI agent til at afsløre den omfattende forfalskning af vin.

Koch & Ponsot

Den amerikanske vinsamler Bill Koch er sammen med Laurent Ponsot to gennemgående og væsentlige karakterer i filmen. Det fremgår tydeligt, at uden deres helt individuelle indsats ville hele affæren næppe være blevet afsløret. Hvordan og hvad de gør, vil jeg ikke afsløre her, det er virkelig værd selv at opleve og se foldet ud i filmen. Men konklusionen er klar – de gjorde en forskel.

Hvem er han?

Hovedpersonen selv, Rudy Kurniawan, ville ikke interviewes til “Sour Grapes” og har siden sin dom og fængsling nægtet at udtale sig til pressen. Instruktørerne har dog fundet interessante og sigende klip med ham fra middage, smagninger og auktioner.

I ét af dem ser vi ham i 2002 ved en auktion hvor hammeren netop er faldet efter salget af en vin til et astronomisk beløb. Kurniawan hvisker til sin sidemand ”waw, jeg åbnede netop sådan en flaske i torsdags,” peger på prisen i auktionskataloget med en rysten på hovedet over den store sum, og hvisker så igen til sidemanden: ”Kan jeg genfylde den og sætte proppen tilbage?”

I et andet klip sidder han ved et bord med tydeligt imponerede gæster der spørger ham om han er rig. ”Nej, jeg er helt flad”, svarer han og tilføjer: ”Jeg fupper folk”.

Bevismateriale som FBI fandt ved ransagningen af Rudy Kurniawan hus i en forstad til Los Angeles.

Motiver?

Det fremgår også af filmen at Kurniawan på højdepunktet i sin “vinkarriere” var respekteret for sine usædvanlige evner til at kunne smage, sin leksikale viden og sin generøsitet. Med hvad motiverede ham. Var svindelen noget han havde planlagt i årevis eller udviklede det sig blot undervejs ved udsigten til let tjente penge. Var han motiveret af penge eller handlede det om at blive indlemmet i vin-elitens inderste cirkler? Svaret får vi måske, når han forlader fængslet.

Den danske forbindelse

Ponsot udtaler i ”Sour Grapes” at Kurniawan umuligt har kunnet gøre det alene. Det ville have taget en person næsten 2 år med en arbejdsdag på 24 timer at ”fremstille” alle de flasker han er blevet dømt for at forfalske, har Ponsot kalkuleret sig frem til. Og det antages at mange forfalskninger stadig er i omløb, måske også i Danmark. Sagen har nemlig også en dansk forbindelse, som det er blevet dokumenteret af René Langdahl Jørgensen og Andre Devald i gastro, i to artikler om ”Ny vin på gamle flasker” (gastro maj 2014 og september 2014).

I artiklen fra september 2014 viser René Langdahl Jørgensen og Andre Devald et foto af fire flasker Richebourg 1985 fra Henri Jayer som er vedhæftet en mail fra Kurniawan til den danske vinhandler Kristoffer Axel Meier og de fortæller om mailen ( gastro september 2014, side 66):

”Mail fra Rudy Kurniawan til Axel Meier, hvor han tilbyder fire flasker ekstremt sjældne og kostbare Richebourg 1985 fra Henri Jayer – en kontakt til storsvindleren, som Kristoffer Axel Meier ikke har villet kommenterer, men som FBIs materiale i Rudy-sagen bekræfter. Mailen er en del af anklagemyndighedens materiale mod Rudy – materiale gastro har rekvireret hos anklagemyndigheden i New York. I mailen havde Rudy Kurniawan vedhæftet foto af de fire Jayer-vine – falske vine, han selv havde fremstillet. Mailen til Kristoffer Axel Meier er skrevet, fire timer før FBI stormer Kurniawans bopæl”.

Som afslutning på deres to artikler i september 2014 skriver René Langdahl Jørgensen og Andre Devald:

”I kølvandet på gastros store artikel om vinsvindel har mange spurgt os, hvordan det kunne lade sig sig gøre – hvordan kunne man narre folk til at tro, at de drak dyre årgangsvine, når de rent faktisk drak en eller anden blandingsmikstur. Svaret er, at der dels er tale om ekstremt sjældne vine, som de færreste nogensinde har smagt, dels at svindelvinen var blandet godt og smagte ”ægte”. I begyndelsen af juli kunne Jancis Robinson i Financial Times fortælle (med vinsvindeleksperten Maureen Downey som kilde), hvordan storvindleren Rudy Kurniawan blandt andet ”skabte” Mouton Rothschild 1945 – en af verdens mest eftertragtede og forfalskede vine. Rudy blandede Ch. Cos d’Etournel 1988 (50%) med fifty-fifty Ch. Palmer 1990 og califonisk cabernet 2000. Altså ikke nogen ”banal” blanding af discountvin, men en blanding af vine i 1.000-kronerklassen.”

Sour Grapes kan ses ved følgende visninger på CPH:DOX 2017:

Magnus & Søns Vinkælder: lørdag den 18. marts kl. 19.00 (særvisning)

Nordisk Film Palads: mandag den 20. marts kl. 19.00

Nordisk Film Falkoner: lørdag den 25. marts kl. 21.45

Kan også ses på Netflix

Indledningsbilledet viser Laurent Ponsot i sin kælder på Domaine Ponsot. Hans vine forhandles i Danmark af Otto Suenson