Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Sødmefulde Nytårsbobler

Nytår og Jul er højsæson for boblevine af enhver art og enhver tænkelig kvalitet. Forbrugets toppunkt nås uden tvivl klokken 24 den 31. december, hvor det nye år bydes velkommen med kransekage og knaldende Champagnepropper. Her vælger man næsten pr. refleks en Brut kvalitet, selvom det kolliderer voldsomt med sødmen i kransekagen. Både kage og bobler var langt bedre tjent med en sødere drik, og her kommer den oversete Champagnevariant Demi Sec ind billedet.

André Clouet Doux forhandles af Sigurd Müller

Demi Sec

Her op til højtiden sætter vi fokus på Demi Sec boblevine, der er fremstillet efter Champagnemetoden. Vi inkluderer derfor mere end blot de klassiske halvsøde Champagne, Crémant og Cava er også med og får chancen for at vise, at de udgør et værdigt alternativ.

Brugt i den rigtige sammenhæng rummer de sødere bobler en kvalitet, som er på højde med Brut-vinene. Demi Sec kan bruges i mange andre situationer end netop til kager og desserter, blot man lærer at værdsætte deres særlige dyder. Den tilstundende Jul og det efterfølgende Nytår er en oplagt lejlighed til at få udvidet sin boblehorisont. Ønsker man en sødmefuld aperitif er Demi Sec et godt valg, da mange syreforskrækkede familiemedlemmer kan overtales til at løfte bobleglasset, blot de loves en sødmefuld vin.

De søde bobler kan også bruges i cocktail-lignende blandinger, så man får en mere kultiveret udgave af de omsiggribende Spritz, hvor man i heldigste tilfælde udsættes for bobler fra ofte ganske jævn Prosecco. Skal det være en ægte fest, der er højtiden værdig, så brug en Champagne i stedet for, hvor Demi Sec dog forudsætter en ganske tør blandingspartner. De tørrere varianter af Demi Sec kan også med fordel bruges til det sur-søde asiatiske køkken.

Sødmens kilde

Muré Demi Sec Crémant d’Alsace forhandles af Skjold Burne

Champagnemetoden er kendetegnet ved at de berusende bobler kommer fra en andengæring på flasken. Den stort set færdige boblevin er derfor udgæret og dermed tør, hvorfor producenterne ved propningen tilsætter et lille skvæt sødmefuld ” Liqueur d’Expedition”. Denne sidste tilsætning afgør vinens restsødme, hvor Brut typisk ligger under 12 gram restsukker pr. liter, mens Demi Sec svinger mellem 32-50.

Det store restsukker-spillerum for Demi Sec giver betydeligt udsving i smagsoplevelsen. Forskelligheden øges yderligere af, hvor intens vinens syre er. Med rigeligt frugtsyreindhold kan selv ganske søde vine opfattes som moderat tørre, når de er i glasset. Restsukkerindholdet skal desværre ikke deklareres på flasken, men i smagenoterne til denne artikel vil man få et indtryk af, hvor subjektiv sød en given vin opfattes. Dette er ikke blot afgørende for valget af vinen, men især for dens anvendelse. En drivende sød vin er mindre egnet som aperitif, men kan være et stort hit som dessertvin, blot desserttypen afstemmes efter vinvalget.

Men nu er der en verden uden for Champagne, så vi tager lige et hurtigt blik på konkurrenter fra det øvrige Frankrig, nemlig Crémant plus de lovende spanske Cavaer.

Lestissac Demi Sec Crémant de Bordeaux kan købes i SuperBrugsen og Kvickly

Crémant

Hvor druetyperne i en Champagne begrænses til de tre klassiske Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier er der langt større spillerum for Crémant, der produceres over det meste af Frankrig. Der er adskillige områder, der bejler til at få en bid af Champagnes prestige og imponerende globale omsætning (mere end 25 milliarder kroner pr. år). Det drejer sig blandt andet om Alsace, Bourgogne, Loire, Limoux og Bordeaux, der alle er med på boblevognen. Man må selvfølgelig ikke bruge det beskyttede Champagnenavn, ej heller referere til ”Methode Champenoise”, på trods af at både fremstilling og druesorter er identiske med det, man finder i det klassiske distrikt. I stedet bruges der omskrivninger som ”Methode Traditionelle”, ”Methode Ancienne” og tilsvarende for at oplyse, at der er tale om flaskegærede vine.

Man er dog enedes om at kalde vinene for Crémant, der oprindeligt var en betegnelse for Champagner med begrænset lufttryk, men nu kan termen bruges frit, blot man lever op til den enkelte appellations formelle krav. Det drejer sig om alkoholstyrke, udbytteniveau, svovlingsgrad, druesorter, lagringstid og meget andet. Slutproduktet skal godkendes af et smagepanel, og lagringstiden på bundfaldet skal minimum være ni måneder. Det er en del kortere end i Champagne, så mange kvalitetsproducenter bruger væsentligt længere lagringstid.

To af de bedste Crémant-områder er Alsace og Bourgogne, der begge er kølige distrikter. Klimaet hjælper her med at fremme den syrerigdom og friskhed, der er et ufravigelige krav til god mousserende vin. Bourgogne ligger tæt på Champagneområdet, så de klassiske druesorter er i spil. Hovedvægten er på Chardonnay og Pinot Noir, selv om der godt kan snige sig lidt Aligoté med i blandingen. I Alsace bruges der ofte mere lokale druer, hvor Pinot Blanc og Auxerrois kan spille hovedrollen, selv om Riesling med sin markante syreprofil er en hyppig gæst. Det er også tilladt at bruge Pinot Gris, Chardonnay og Pinot Noir.

Segura Viudas Reserva Demi Sec Cava forhandles af Vinens Verden

Cava

Cava har meget samme rolle i Spanien, som Crémant har i Frankrig, da det er tilladt at fremstille Cava på tværs af distriktsgrænserne. Det sker blandt andet i Valencia, Aragon, Navarra, Rioja, Castilla et Leon, Extremadura og i Baskerlandet. Men tyngdepunktet ligger i Catalonien, der leverer op mod 90 procent af al Cava. Catalonien er reelt Spaniens pendant til Champagne, og hvor Epernay er den franske Champagnehovedstad, er det Sant Sadurní d’Anoia, der bejler til denne værdighed i Spanien.

Man har produceret Cava siden 1880’erne, hvor Codorniu-huset udviklede konceptet. Succesen bredte sig hurtigt, og i dag er den spanske produktion oppe på omkring 250 millioner flasker, hvoraf to tredjedele eksporteres, og Danmark aftager over én million flasker. De klassiske spanske Cava-druer er de lokale sorter Macabeo, Parellada og Xarel-lo. Xarel-lo er udtalt aromatisk og ofte den drue, der sætter det generelle præg på Cava. Parellada kan lide kølige dyrkningsforhold og giver derfor elegance, syre og sprødhed, mens Macabeo typisk er tildelt den mere ydmyge rolle som suppleringsdrue. I Spanien kaldes Demi Sec typisk for Semi Seco, men budskabet er reelt det samme.

Druebilledet er dog ved at skifte, og især i prestige-Cavaerne ser man mere og mere Chardonnay og Pinot Noir. De to kæmpeproducenter Freixenet og Cordoniu dominerer Cava-billedet, og tilsammen står de for omkring 75 procent af produktionen. De frembringer astronomiske mængder mousserende vin, hvor man har koncentreret sig om at lave et godt og sundt gennemsnitsprodukt til en rimelig penge og dermed opbygget to stærke globale brands.

De lovgivningsmæssige kvalitetskrav er mere lempelige i Spanien end i Champagne, når det kommer til udbyttebegrænsning og krav til lagringstid, der her er nede på ni måneder. Men en støt stigende underskov af kvalitetsproducenter satser langt højere og skal også gøre det, når priserne ofte er sammenlignelige med udmærket Champagne.

Champagne Robert Barbichon Demi Sec forhandles af Sigurd Müller

Servering af Demi Sec

Med de sødere bobler er der ingen grund til at holde igen på afkølingen, da vinens markante sødme bliver mere elegant med køligheden. Så når der er Demi Sec i glasset, kan man trygt servere vinen direkte fra køleskabet eller endda takken endnu koldere. Hertil kommer, at boblevine typisk serveres i smalle høje glas, der sørger for særlig hurtig opvarmning af drikken. Lige som ved Brut Champagne er et ordentligt vinglas afgørende for nydelsen og ligesom ved al anden vin er et pænt glasrumfang kombineret med tulipanform den eneste rette løsning, hvis man vil have det fulde udbytte.

Typisk drikker man mindre af en Demi Sec end en Brut udgave, da den sødmefulde vin mætter mere. Generelt er de sødmefulde vine takken billigere end de tilsvarende Brut og der findes reelt ikke eksklusive specialcuvéer eller egentlige årgangsvine, når det drejer sig om Demi Sec. Onde tunger vil vide, at producenterne ofte bruger de ringeste druer til de søde vine, fordi sødmen er god til at camouflere eventuelle mangler, mens en benhård Brut Nature afslører alt hæmningsløst ærligt i sin udækkede nøgenhed.

Om der er nogen sandhed i denne påstand skal jeg lade være usagt. Men som det fremgår af smagningen, er der rigtig mange gode halvsøde boblevine i spil og normalt også en rimelig sammenhæng mellem pris og kvalitet. Udbuddet er ganske pænt, og op til Nytår sættes priserne typisk ned – ofte endda ganske meget. Endelig skal det tilføjes at uåbnede Demi Sec Champagne ofte lagrer forbløffende godt, så man skal ikke være bange for at slå til og supplere sit boblelager, når det attraktive tilbud dukker op.

Restsukker for Champagne

Brut Nature: 0-3 gram pr. liter
Extra Brut: mindre end 6 gram pr. liter
Brut: mindre end 12 gram pr. liter
Extra Dry : 12- 17gram pr. liter
Sec / Dry : 17-32 gram pr. liter
Demi Sec: 32-50 gram pr. liter
Doux : mere end 50 gram pr. liter

Champagne Duval-Leroy Demi Sec forhandles af Vinens verden

SMAGNING – Champagne

Champagne André Clouet Doux

Rig, veludviklet og klassisk Champagnenæse med rugbrødstoner, diskret sødme og pæn mineralitet. Delikat, med flot balance og masser af styrke og eksotisk, men diskret krydderi tilsat lidt orangeskal. Meget saftig vin med klassisk Champagnefrugt og fornem elegance. Veldimensioneret sødme, stor aromaintensitet og delikatesse. Charmerende, lettilgængelig og ambitiøs. Oplagt dessertvin til eksempelvis flødeis. 12 pct. 91 | 248,00 Sigurd Müller

Champagne Duval-Leroy Demi Sec

Enestående renhed og finhed i den mineralske næse. Helt igennem kultiveret og ganske tilbageholdende i både krydderi og sødme. Delikatesse og elegance fremfor styrke. Intens, rank sødmefuld smag i perfekt balance med en flot syre. Nydelig mineralitet og et rigt og meget sammensat og velafbalanceret krydderi. Ekstraktrig styrke til de lidt sødere kager og desserter og samtidig en gennemført elegant aperitif. 12 pct. 92 | 369,00 Vinens Verden 

Champagne Robert Barbichon Demi Sec

Frisk og ungdommelig citrusfrugtnæse med dejlig mineralitet, diskret sødme og et lidt røget krydderi. Køligt, elegant helhedspræg med fornem balance og udsøgt renhed. I munden frisk, sødmefuld og rank med solid og frelsende syre. Velstruktureret og med så meget sødme, at den vil fungere fint også til lidt kraftigere desserter og til kransekage. 12 pct.
91 | 285,00 Sigurd Müller

Champagne Charles Mignon Premium Reserve Demi Sec Premier Cru forhandles af Skjold Burne
Champagne A. Lété Demi Sec

Elegant og meget detaljerig duft med klart og veludviklet Champagneudtryk. Tilbagetrukket sødmefuldhed, fin mineralitet og flot balance. Rigt, kultiveret krydderi, god styrke, betydelig elegance, udmærket intensitet og dejlig renhed. Veldimensioneret sødme og alligevel med udtalt rankhed og nydelig syrebalance i smagen. Elegant fylde, god ekstrakt og betydelig aromaintensitet og masser af intensitet i den delikate eftersmag. God til aperitif og til lettere kager og friske desserter. 12 pct. 92 | 199,95 på tilbud Masterwines.dk

Champagne Charles Mignon Premium Reserve Demi Sec Premier Cru

Medium mousse. Diskret sødmefuld og veludviklet med ren citrusfrugt, nydelig lille Champagnebitterhed og pænt krydderi. God styrke, fin intensitet og tiltalende dybde. Ambitiøs vin med flot teknik og klassisk distriktsudtryk. Sprød vin med rank frugt og tilpas sødme, der først viser sig for alvor i eftersmagen. Velstruktureret og med velvalgt syrebalance. Tiltalende  med betydelig fylde og medium styrke. 12 pct. 89 | 239,75 på tilbud Skjold Burne

Champagne L. Bernard-Pitois

Elegant, intens og småboblet mousse. Delikat krydret næse med elegant sødmefuldhed og pænt blomstrende præg og god mineralitet. Sammensat, saftig og charmerende frugt med udmærket rigdom og renhed. Kultiveret krydret med et let mandelpræg og med diskrete røgtoner. Sund og kontant syre, der passer glimrende til den tætte frugt og den moderate sødme. Pæn styrke og udmærket delikatesse og balance. Charmerende og vellavet. Sikkert bedst til aperitif, men kan også hamle op med helt lette desserter. 12 pct.
89 | 225,00 på tilbud Bichel

Lentz Demi Sec Crémant d’Alsace forhandles af Skjold Burne

Crémant

Muré Demi Sec Crémant d’Alsace

Velvalgt, moderat og frugtig sødmefuldhed, pæn mineralitet,   floralt og detaljerigt krydderi. Stilistisk tæt på Champagne med udmærket harmoni og god elegance. Tæt frugt med stor fylde og markant større sødme end i næsen. Pæn syre og moderat rankhed, men alligevel et lidt tungt helhedspræg. Tilpas styrke, god intensitet og flot renhed. Lettilgængelig og bredt anvendelig. 12 pct. 88 | 140,00 på tilbud Skjold Burne

Albert Sounit Cuvée Prestige Demi Sec Crémant de Bourgogne

Masser af intensitet og kontant krydret duft med orangeskal og ristede toner. Ganske parfumeret sødme og saftig frugt. God styrke og pæn mineralitet i stil med Champagne. Afdæmpet sødme med satsning på friskhed og med flot syrebalance, udtalt rankhed i frugten og pæn fylde. Køligt og velstruktureret helhedspræg med samme gode mineralitet som i næsen. Delikat. 12,5 pct.
89 | 129,00 på tilbud  Kjær & Sommerfeldt

Lentz Demi Sec Crémant d’Alsace

Intens mousse. Solidt og personligt krydderi med lidt virginiatobak, diskret sødmefuldhed, køligt præg og god styrke. Rank og slank og med god mineralitet. Ekstraktrig og ganske tæt mundfrugt med en lidt tung sødme og moderat syre. Ret enkelt præg og mindre god balance og hårdhændet krydring. Kan sikkert håndtere selv ganske søde desserter og kager. 11,5 pct.
86 | 130,00 – 110,00 v/2 fl Skjold Burne

Lestissac Demi Sec Crémant de Bordeaux

Behersket mousseintensitet. Sødmefuld, kølig frugt med lidt appelsinpræg, et touch blomster og med pæn detaljerigdom. Udmærket lille mineralitet og diskret røgpræg. Let bolsjet kraftigt krydderi. Udmærket aromarigdom, pæn delikatesse og fin styrke. Frisk vin med udmærket syrebalance og saftig, kølig frugt. Ren og tiltalende med moderat styrke, frugtfylde og tæthed. Tilpas med syre og behersket sødme. Bedst som aperitif, men kan klare en frisk frugtdessert. 11 pct. 87 | 50,00 på tilbud indtil Nytår  Superbrugsen & Kvickly

Gran Baron Demi Sec Cava kan købes i SuperBrugsen og Kvickly

Cava

Vallformosa Origen Demi Sec Cava

Medium mousse. Frisk citrusfrugt med afdæmpet sødme. Nydeligt dimensioneret krydderi med moderat aromarigdom, pæn renhed, god lille mineralitet og medium styrke. Saftig, næsten parfumeret mundfrugt med intens sødme og pæn syre. Masser af fylde og med betydelig længde. Ret enkel vin med mere styrke end elegance. Bedst til en lettere dessert. 11,5 pct.
87 | 99,00 v/2 fl Irma

Segura Viudas Reserva Demi Sec Cava

Eksotisk, intenst krydret næse med blomster og lidt røgtoner. Mærkbart fadpræg og med medium sødme og ret bred frugt. Tiltalende, ligetil og med pæn styrke. Blød, rig, frisk mundfrugt med pæn syre og venlig struktur og udmærket balance. Bredt anvendelig og uden nogen skarpe kanter. Frugtig på den kultiverede måde. Fin fylde, saftighed, balance og velsammensat eftersmag. Sikkert bedst som aperitif. Delikat og på glimrende teknisk niveau. 12 pct. 89 | 99,00 Vinens Verden 

Vilarnau Demi Sec Cava

Rig mousse med mange små bobler. Kølig og rank frugt med lidt appelsinskal og et eksotisk parfumeret og potent krydderi tilsat et Riesling-agtigt petroleumspræg. Tilbagetrukket sødme og moderat styrke, men med pæn mineralitet. Kontant sødmefuld mundfrugt med udmærket fylde, kølig saftighed og en kraftigt krydret eftersmag med betydelig længde. Forholdsvis enkel, men sympatisk vin. Klarer sikkert en let dessert med behersket sødme og kan også fungere som aperitif. 11,5 pct. 87 | 89,95 Masterwines.dk

Gran Baron Demi Sec Cava

Pæn og blivende mousseintensitet med holdbarhed. Bred ferskenfrugtnæse med tung parfumeret sødme og masser af styrke og et kraftigt, men ufokuseret krydderi. Bred og enkel og ikke ganske ren i duften, men slagkraftig. I munden med bolsjet sødme i den enkle, men tætte frugt. Meget saftig og med dominerende sukkersødme og et underskud af syrefriskhed. Sikkert god til selv tungere desserter, men dur ikke som aperitif. 11,5 pct.
84 | 40,00 Superbrugsen & Kvickly

Dom-Potier Demi Sec Cava

Intens storboblet mousse med god holdbarhed. Solidt krydret næse med grønne urter og grannåle tilsat lidt orangeskal. Pænt køligt præg, tilpas mineralitet og rank frugt. Kølig mundfrugt med behersket sødme og en del appelsinpræg. God syrebalance og tiltalende saftighed og udmærket tæthed, rankhed og friskhed. Delikat vin med pæn harmoni i helhedsindtrykket. Bedst som frisk aperitif. Attraktiv pris. 11,5 pct.
88 | 59,95 på tilbud Masterwines.dk