Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Slovenien – de ku’ og de ka’

Slovenien er lidt af en hvid plet på mange danskeres indre vinkort. Og indrømmet: Der er langt imellem slovenske vine i de danske butikker – også på specialforretningernes vinhylder. Ikke desto mindre producerer Slovenien vine på højeste kvalitetsniveau, og er man ihærdig og nysgerrig nok på Internettet, findes der er et beskedent, men repræsentativt dansk udvalg. Slovenien er først og fremmest berømmet for sine hvidvine, men også rødvinene og ikke mindst de trendy orangevine er ved at komme godt med på vognen.

Tæt på Friuli

Slovenien er et ganske lille land med omkring to millioner indbyggere, men med en lang og hæderkronet vintradition, der dog havde hårde vilkår under kommunismen. Men Slovenerne har været dygtige til at kæmpe sig ud af den planøkonomiske sump, og landet har i dag en velfungerende vinindustri baseret på både det private initiativ og på en opdateret udgave af fortidens kooperativer, der stadig administrerer betydelige dele af vinarealet. Medlemskabet af EU har betydet, at man har etableret en vinklassifikation, der er opbygget efter den klassiske europæiske model. Desværre navngiver man – endnu – de forskellige kvalitetskategorier på slovensk, hvad der bestemt ikke er fremmende for eksporten.

Flere ville sikkert have svært ved at pege på Sloveniens helt præcise placering på Europakortet, men er man vininteresseret, har man uden tvivl en klar fornemmelse af, hvor det norditalienske vindistrikt Friuli befinder sig, og så er man helt tæt på. Sloveniens umiddelbart mest interessante vindistrikt Goriska Brda finder vi netop lige klods op ad Friuli, og Goriske Brda er reelt en naturlig forlængelse af dette forrygende italienske vinområde – både når det gælder jordbund, landskabstype, klima og druesorter og endda vintraditioner.

Sloveniens tre vigtigste vindistrikter

Prodrave – også kaldet Deva Valley. Området omfatter omkring 40 procent af det nationale vinareal.
Posavje – eller Save Valley ligger i Sloveniens centrale sydlige område. Posavje leverer 15 procent af landets markarealer.
Primorska – et godt bud på at være Sloveniens vigtigste område for kvalitetsvin. Hold især øje med Goriška Brda

Hvidvin er kongen

Som det er tilfældet i Friuli, er det hvidvinene, der påkalder sig opmærksomheden i Goriska Brda. Ikke fordi de lokale rødvine er dårlige på nogen måde, men de er af mere gængs og letforglemmelig karat dog med enkelte undtagelser, da Merlot trives helt fortrinligt i området. Men Refosco og Pinot Noir kan også præstere ganske pæne resultater i de rette hænder.

Men tilbage til hvidvinene, hvor det er meget de samme druesorter, som dyrkes i Friuli. Så vi taler om Pinot Grigio, Malvasia, Sauvignon Blanc, Friulano (Sauvignonasse) og især Ribolla Gialla, der på den slovenske side af grænsen er omdøbt til Rebula.

Rebula er med rette en klar favorit hos mange slovenske vinavlere, og vinen når da også her et meget højt kvalitetsniveauniveau, der er fuldt ud sammenligneligt og endda ofte er højere en det friulanske. Rebula har været i voldsom fremgang rent arealmæssigt i de senere år, og den succes er smittet af tilbage over grænsen, så man også i Italien har opgraderet Ribolla-arealet. Ribolla giver da også charmerende og aromatisk interessante vine med en klar personlighed, som denne underkendte drue ofte kan levere.

Den slovenske vinklassifikation

Det basale bordvinsniveau hedder Namizno Vino og er i stil med det franske Vin de Table.
Deželno Vino PGO svarer til IGT-ordningen, hvor al vinen skal komme fra den angivne region.
AOP-vine inddeles i to kategorier med inspiration det italienske DOC- og DOCG-system:
Startniveauet hedder Kakovostno Vino ZGP, og niveauet takken højere hedder Vrhunsko Vino ZGP.

Orangevine og det der ligner

Slovenien er et gammelt vinland, hvor man har haft tradition for, at vinene gærer på kvaset, også når det gælder hvidvin. Derfor har landet langt tilbage i tiden fremstillet de p.t. succesombruste orangevine, og rigtigt mange slovenske vinproducenter har da også orangevine med på kortet – typisk i form af Pinot Gris. Orangevine kan tit være ganske frugtsvage og syredominerede, men flertallet af de slovenske orangevine optræder langt mere kultiveret med en god frugtintensitet, moderat syre og den solide tannin, der er orangevinenes særlige eksistensberettigelse.

I Slovenien er der kun i meget få tilfælde tale om naturvine, men til gengæld er økologi og biodynamik vidt udbredt. Det gælder ikke mindst den stadigt voksende flok af producenter, der har blikket rettet mod eksport.  Der ligger da også et pænt salgspotentiale gemt her, men mit bud er, at det kommer til at tage tid, før Slovenien for alvor kommer ind på det internationale vinmarked.

Vinkælder hos Batic

Ikke fordi vinene savner hverken kvalitet eller personlighed, men de er så gennemført ukendte – både hvad angår distrikter, druesorter og klassifikationsbetegnelser. Endeligt er prissætningen også et problem, da prisniveauet er ganske højt og nogenlunde svarer til de langt mere velkendte vine fra Friuli, som de automatisk kommer til at konkurrere med. Men når det så er sagt, så scorer slovensk vin ofte højt på personlighedsskalaen, da de er fremstillet med stor entusiasme og typisk er på et nydeligt teknisk niveau. Hertil kan man så tilføje fremragende naturbetingelser, så forudsætningerne for at fremstille unikke og spændende vine er til stede. Lad os derfor se meget mere til slovensk vin fremover.

Slovensk vin fra Primorska / Goriska Brda distriktet

Jure Stekar

Sivi Pinot 2015, Jure Stekar, Primorska – Orangevin

Diskret rød bærfrugt med pæn mineralitet og moderat styrke. Køligt helhedspræg med lidt æble- og hindbær-aromaer. Rank frugt med solid struktur og moderat frugtighed. God ekstraktrigdom og pæn fylde. Velkrydret og lettilgængelig med afdæmpet tanninstruktur. 87 | 99,00 kmvine.dk

Rebula 2016, Jure Stekar, Primorska – Økologisk hvidvin

Moden og veludviklet frugtnæse med æblearomaer og et touch tropefrugt og personligt krydderi. Pæn intensitet og diskret sødmefuldhed. I munden med meget moden æblefrugt med stor saftighed, masser af længde, solid ekstrakt og pæn smagsstyrke. Meget velstruktureret og med velkrydret sødme og en lidt bred syre.  Stilistisk tæt på orangevin. 87 | 99,00 kmvine.dk

Morus Virido 2016, Jure Stekar, Primorska – Økologisk hvidvin

Spinkel og udtalt mineralsk næse med kølig æblefrugt krydret med lidt nøddetoner og et touch røg. Sødmefuld og solid mundfrugt med bærpræget saftighed, solid struktur og pæn ekstraktrigdom. Udmærket syrebalance og med moderat aromaintensitet. Intenst krydret med tiltalende bitterstoffer og med tilpas længde. Ren og ligetil og med pæn charme.
88 | 150,00 kmvine.dk

Eros 2015, Jure Stekar, Primorska – Rosé

Pæn lille hindbær- og rabarberfrugtnæse med køligt helhedspræg og tiltalende mineralitet. Frisk, saftig, rank smag med god ren frugtdybde, solidt krydderi og samme autentiske koldklimaudtryk som i næsen. Diskret og velvalgt sødmefuldhed med god tilhørende syrebalance. Tiltalende og harmonisk. 88| 110,00 kmvine.dk

Edi Simčič

Rebula 2015, Edi Simčič, Goriska Brda

Ambitiøs frugt med på samme tid kølige og eksotiske frugter med diskret mandeltone. Udmærket mineralitet og godt doseret egetræ med pæn lille ristet tone. Afrundet, delikat og harmonisk smag med mindre aromaintensitet end næsen lægger op til. Nydelig renhed, god mineralitet og mærkbar tannin. Pæn fylde og fin ekstraktrigdom.
88 | 185,00 kmvine.dk

Chardonnay Kozana 2014, Edi Simčič, Goriska Brda

Velafbalanceret, detaljerig Chardonnay-frugt med diskret blomsterpræg. Køligt, delikat og velkrydret helhedsindtryk med solidt og godt egepræg og udtalt mineralitet. I munden overraskende solidt struktureret med kontant mineralitet og kølig, rank og lidt tilbageholdende frugt. Velkrydret med grønne urter, citrus og samme veldoserede egetræ som i næsen og med masser af længde. Ganske potent madvin med dybt personligt sats på struktur frem for frugt og umiddelbar charme. Spændende og udfordrende.
91 | 260,00 kmvine.dk

Miha Batič

Batič Merlot 2017, Miha Batič, Vipava Valley – Biodynamisk

Saftig mørk bærnæse med diskret egetræ og pæn mineralitet. Urtet krydderi, udtalt sødmefuldhed og et lettere oversøisk helhedspræ. Frugtdrevet, saftig vin med udmærket Merlot-udtryk, hvor der mere satses på bærkarakter end struktur. Pænt brug af egetræet og generelt en letdrikkelig og charmerende vin, der godt kunne bruge lidt mere rygrad og karakter. Velkrydret og med pæn let salt mineralitet. 87 | 199,00 kmvine.dk

Batič Cabernet Franc 2017, Miha Batič, Vipava Valley – Biodynamisk

Frisk solbærfrugt med dejlig friskhed og nydelig mineralitet og et lettere medicinsk krydderi. Fadpræget og glat, saftig og ganske parfumeret frugt og solidt egepræg. Personlig, vellavet og rank vin i unik stil. 91 | 129,00 kmvine.dk

Batič Zaria 2016, Miha Batič, Vipava Valley – Biodynamisk hvidvin

Rank kølig frugt med gode nøddetoner og et touch Sherry-præg. Glat, velkrydret, harmonisk og med udtalt mineralitet og fin lille afsluttende sødmefuldhed.  Tæt, substansrig smag og vellykket egepræg. Velstruktureret i en stil, der minder om saftig orangevin. Venlig, rig og sammensat frugt med samme gode mineralitet som i næsen. En vin, der med held går sine helt egne veje. 90 | 189,00 kmvine.dk

Vipava Rosé 2016, Miha Batič, Vipava Valley

Intens næse med rigt, friskt, køligt frugtudvalg med ribs, rabarber og stikkelsbær. Tiltalende, sødmefuld og godt sammensat. Overraskende sødme i smagen med samme tætte frugt som i næsen. Masser af saftighed, tilpas syre og flot, frisk fylde. En dybt personlig rosé, der først og fremmest vil gøre sig som meget kølig aperitif på grund af den markante sødme.
88 | 120,00 kmvine.dk

På indledningsfotoet ses Aleks Simcic, der er søn af Edi Simcic som vingården er opkaldt efter. Edi Simcics vine kan blandt andet smages på R-vinbar i Møntergade.