Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Skål, Du Gamle

- en boganmeldelse

Nogle vinbøger skiller sig radikalt ud fra de glittede billedbibler med delikate billeder af druetunge vinmarker, betagende vinslotte og støvede flasker. Erik Skovenborgs bog ” Skål, Du Gamle” er ude i et ganske andet ærinde. Bogen befinder sig i grænselandet mellem livsstil, samfundsdebat, lærebog og så vinens verden. Erik Skovenborg er både vinskribent og læge, og han er aldrig gået af vejen for at være seriøs og stille krav til sine læseres oprigtige interesse og vilje til at bruge intelligensen. Bogen udmærker sig da også ved sin gedigne og fagligt underbyggede argumentation, hvad enten emnet er mådehold, blodpropper, livskvalitet eller plejehjemspolitik.

Man skal først og fremmest læse bogen, hvis man er seriøst interesseret i sundhed og livsstil – og samtidig holder af et godt glas vin eller måske endda fem af slagsen. Undertitlen ”Det gode seniorliv med øl og vin” indikerer, at læsergruppen forventelig er dem over de 50 år eller endda de væsentligt ældre. Det skal nu ikke afholde yngre fra at læse med, da alderen jo bliver relevant for alle os, der er så heldige at overleve tilpas længe. Dette er er netop bogens smukke ærinde – at holde liv i læseren længst muligt ved valg af den rette livs- eller rettere rette drikkestil.

Endnu smukkere bliver det, når Erik Skovenborg atter afliver myten om, at afholdenhed er vejen frem til sundhed og en høj alder. Opskriften er snarere mådehold kombineret med gode sociale rammer og så viden om, hvordan man bedst håndterer det vin og ølforbrug, der giver den uundværlige livsglæde. Fokuseringen på livskvalitet går som en rød tråd gennem alle de vidt forskellige kapitler, hvor statistisk tunge de end måtte være. Man bliver klædt solidt på med videnskabeligt dokumenterede facts og adskillige tekniske grafer, hvis man skulle komme under eksistentiel beskydning fra afholdsfolk.

Endelig skal Erik Skovenborg roses for at gøre op med begrebet ”ældre”. Betegnelsen kalder i dag mere på termer som af stok, lænestol og gebis end på billeder af livserfaring, livsglæde, aktivitet og tid til at nyde vinens velsignelser. Vores stadigt længere levetid giver os en helt ny samfundsgruppe: De mange der har kæmpet sig ud af lønslavernes rækker for at nyde deres velfortjente frihed og fortsat er så velfungerende, at verden står dem åben.

Hvad skal man kalde denne støt voksende gruppe? Tjah, jeg har ikke noget bud på et dækkende navn, men ordene gamle og ældre læner sig efterhånden op af at være lodret misvisende.  Jeg har da også noteret mig en kraftig stigende international trend indenfor sundhedsbøger med gode råd om, hvordan man ikke blot får et langt liv, men også et godt liv med fuld mental og fysisk funktionalitet til det sidste. Vil man læse det ultimativt nyeste og mest spændende på denne front, så anskaf Dave Aspreys velfunderede og endda revolutionerende Bog: Headstrong. Dave Aspreys personlige mål er at blive mindst 180 år, og han har gode argumenter for, at der er realiteter bag snakken.

Men tilbage til Erik Skovenborg, der er lidt mere nede på jorden. Bogen når rundt i mange hjørner med alt fra drikkeriets Danmarkshistorie til indsigt i, hvad aldring egentlig er for en størrelse, og hvordan man bedre kan håndtere den. Plejehjemmenes tvivlsomme holdning til det gode måltid og mindst ikke de tilhørende drikkevarer kommer også under behandling med en sympatisk henvisning til Thyra Franks udtalelser om, at promiller er bedre end piller. Endelig er der et ægte nyt og spændende kapitel om måltidets sensoriske kvaliteter, hvor man ser nærmere på nydelsens fysiologi og psykologi.

Så har man behov for gode og solide argumenter for at nyde et godt glas vin eller to til sidste åndedrag, er der masser af inspiration at hente i Erik Skovenborgs omfangsrige bog.

Skål, Du Gamle – det gode seniorliv med øl og vin skrevet af læge Erik Skovenborg. Bogen er på 323 sider og er udgivet på Forlaget Klim. Pris 299,95 kr.