Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Russisk vin i DK

Visse ting kan ikke måles, men Danmark er sandsynligvis det land i verden med det største udbud af forskellige vine. Det skyldes ikke mindst mere end 1.000 små og mindre importører, der supplerer supermarkedernes i forvejen omfattende sortiment. Nu melder endnu en mindre importør sig på banen med tre vinhuse fra Rusland, “for selvfølgelig må der også i Danmark være plads til et udvalg af russiske vine”, som Thomas Poulsen udtrykker det, om sin nye satsning.

I 2018 etablerede han sammen med sin far firmaet Hugo Nielsen International, der importerer udenlandske varemærker indenfor mad og vin. Thomas Poulsen har tidligere arbejdet for Nestlé, Coca Cola og Arla, blandt andet i Rusland, hvor han har boet i 7 år. Her fandt han også sin kone, der nu er taget med ham retur til Danmark.

Abrau Durso, der ligger mellem ferieresortet Anapa og havnebyen Novorossiysk ved Sortehavskysten er med sine 650 hektar én af Ruslands største vingårde. Vineriet er opkaldt efter to vandløb, Abrau, der danner en lille, naturlig sø (den største i Nordkaukasus) foran vingården, og Durso, der løber ud i Sortehavet. Det er i dag et stort kompleks, der strækker sig fra hovedbygningen, der ligger foran søen, gennem et omfattende kompleks af tunneller og huler. Den nye ejer Boris Titov har også etableret et museum og turprogram, og renoveret et nærliggende hotel.

Bobler nytårsaften

“Alle russere drikker Abrau-Durso nytårsaften”, fortæller Thomas Poulsen om de mousserende russiske vine han nu vil sælge i Danmark. Abrau-Durso blev grundlagt i 1870 af Zar Alexander II. Den russiske overklasse med Zaren i spidsen havde fået smag for fransk Champagne, men det var dyrt, så hvorfor ikke lave sin egen russiske version. Agronomen Feodor Geiduk blev sendt ud for at finde det rigtige sted og det fandt han ved bredden af ved Abrau-søen i det sydlige Rusland, omkring 14 kilometer fra havnebyen Novorossiysk ved Sortehavet, i det der i dag er kendt som vindistriktet Krasnodar.

Zarens vision om en mousserende vinproduktion efter fransk forbillede blev dog først realiseret efter 1896, hvor prins Lev Golitsyn, som havde erfaring med etablering af sin egne vingårde, Novy Svet og Massandra på Krim, bragte graveudstyr og franske champagnespecialister til Abrau-Durso og gravede tunneller gennem bakkerne for at lave underjordiske kældre til opbevaring af flaskerne.

Prins Golitsyn oprettede en skole til at uddanne unge russiske vinproducenter, hvoraf een af dem kørte Abrau Durso videre efter revolutionen, hvor vingården blev en vinsovkhoz. Golitsyn døde i 1913 og blev begravet på sin  vingård, Novy Svet, ved Sudak på Krim-halvøen.

Abrau-Durso overlevede den russiske revolution og begyndte i 1920’erne at sælge deres vine under navnet Sovetskoye Shampanskoye (sovjetisk Champagne), der blev en stor succes. Knap så godt gik det under Gorbatjovs anti-alkoholreformer, og ved årtusindskiftet var det statslige champagne-ikon kun en skygge af sig selv. Det har en ny epoke med ”ultra kapitalisme”, som Thomas Poulsen kalder det, nu ændret på.  I 2006  købte forretningsmanden Boris Titov det statsejede Abrau-Durso, investerede i et nyt og effektivt produktionsapparat, og hyrede Champagne-specialisten Hervé Jestin til at optimere kvaliteten. Godt et årti senere, i  2017,  blev Abrau-Durso  den mest solgte mousserende vin i Rusland. Hervé Jestin er fortsat konsulent på produktionen af ​​omkring 28 millioner flasker mousserende vin fra egne og købte druer og er i gang med at indføre biodynamiske reformer.

Boris Titov til venstre med sin søn Pavel Titov, der er den daglige leder af Abrau-Durso

Sønnens domæne

Boris Titov har overladt den daglige ledelse af Abrau-Durso til sin søn Pavel Titov, der også er begyndt at investere i produktion af stille kvalitetsvine. I 2010 købte de en andel af Usadba Divnomorskoye, en vingård med 27 ha vinmarker,  der ligger langs Sortehavskysten lige nordvest for landsbyen Divnomorskoye. Her produceres årligt 300.000 flasker: otte sortsvine og to blandinger, den hvide East Hill Blend og den røde West Hill Blend. Sorterne inkluderer Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Traminer, Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir. Vine herfra har Thomas Poulsen også med i sit nye russiske vinsortiment. Se smagning her forneden.

Domaine Burnier producerede vin i Rusland for første gang i 2005 og solgte næsten det hele til Schweiz. I dag er det omvendt og de eksporteres nu kun mellem 10 og 20 procent.
Det schweiziske ægtepar Marina og Renaud Burnier har store ambitioner med deres russiske vine, som de også har præsenteret ved vinsmagninger på World Economic Forum i Davos

Domaine Burnier

Thomas Poulsen mødte den schweiziske vinmager Renaud Burnier på en vimesse i Berlin hvor han skænkede smagsprøver på sine russiske vine fra Domaine Burnier ved sorthavskysten mellem Anapa og Novorossijsk. I 1999 tog Renaud Burnier på sine første ture til Rusland  med tanken om at starte en vingård helt fra bunden i det russiske sortehavsområde. Han var ikke i tvivl om potentialet, det var bare, at finde det rigtige sted. Det lykkedes efter syv rejser i perioden 1999 til 2001.

I 2003 blev de første 17 hektar med blandt andet den lokale druesort Krasnostop plantet. I dag er der 49 hektar med røde og hvide druer der indgår i fire vine: Burnier Blanc, en blanding af Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris og Muscat og tre røde sortsvine: Burnier Merlot, Burnier Cabernet Sauvignon og Burnier Krasnostop. I modsætning til de fleste andre omkring årtusindskiftet troede Renaud Burnier på potentialet i den lokale druesort Krasnostop og han blev i 2005 den første der lavede en vin på 100% Krasnostop. Den tog han med til vinsmagninger i Schweiz hvor alle var overrasket over hvor god den var. I 2018 fik Domaine Burniers Kranostop sit russiske gennembrug med en guldmelalje for årgang 2010 ved de russiske vinbønders årlige møde. Se smagning af årgang 2011 her forneden.

SMAGNING af Peter Winding

Abrau Durso

Abrau Durso Brut

Duft med henfaldne æbler, aroma fra gær, citrus, behøver luft. Let cremet smag, god fylde, cremet, frugtagtig eftersmag med fin syre. 87 | 99,95 Global Food

Victor Dravigny Méthode Classique Brut 2014

Lille duft, moden frugt, fersken og æble. Cremet smag, god fylde, blide bobler og cremet eftersmag, fornemmer både frugtagtig sødme og syre. 88 | 199,95 Global Food

Abrau Durso Cuvée Alexander II

Sjov duft, æble, henfalden frugt og citrus. Meget frisk smag, nærmest naturvinsagtig, let cremet midt i munden, knastør eftersmag med luftig eftersmag med fin syre.
90 | 299,95 Global Food

Abrau Durso Blanc de Blanc 2016

Meget ren duft, diskret med blomst, citrus og frisk frugt. Elegant smag, rank, sprød med frisk, tør eftersmag med ren frugt og markeret syre. Luftig og tør. 89 | 299,95 Global Food

Krasnostop betyder på russisk “røde fødder”, fordi dem der fodpressede druerne i flere dage efter havde rødfarvede fødder

Burnier

Burnier Viognier 2017

Klassisk viognierduft med tropisk frugt, vingummi og citrus. Let cremet, middel fylde og tør eftersmag, mineralsk med eksotisk frugt. 86 | 199,95 Global Food

Burnier Rosé 2017

Duft med jordbær og hindbær. Går igen i smagen, middel fylde, let cremet med lyse bær i eftersmagen.
85 | 199,95 Global Food

Burnier Merlot 2016

Meget lys farve. Let syrlig-sød duft med kirsebær, cremet smag med blid tannin og middellang eftersmag. 86 | 199,95 Global Food

Burnier Krasnostop 2011

Spændende, tæt duft med solbær, blåbær og fin, frisk, let syrlig tone. Rank struktur, stadig fyldt med liv, moden frugt og en moden eftersmag, flot vin, helt sin egen.
90 | 550,00 Global Food

Usaba Divnomorskoye

Usadba Chardonnay Divnomorskoye 2016

Let røget, frisk duft, fersken, citrus, blomst, fine nuancer fra fad. Sprød og samtidig let cremet, kølig fylde og lang eftersmag med frisk frugt med markeret syre. 90 | 399,95 Global Food

Usadba East Hill Blend Divnomorskoye 2016

Frisk duft, eksotisk frugt, citrus, fine nuancer fra fad. Fyldig, cremet smag, cremet eftersmag med frisk frugt, tør med markeret syre. 91 | 399,95 Global Food

Usadba Pinot Noir Divnomorskoe 2016

Moden duft, lille med jordbær og hindbær, moden og frisk. Cremet smag, god fylde, blid tannin og moden, frugtagtig eftersmag med både sødme og syre. 88 | 399,95 Global Food

Usadba West Hill Blend Divnomorskoye, 2014

Kompakt duft med blåbær, solbær og nuancer fra fad. Stadig meget ung, tæt og fyldig, modne, mørke bær i et køligt udtryk, moden, markeret tannin og lang eftersmag med modne, friske bær. 91 | 399,95 Global Food