Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Rosé fra Provence

For blot få år siden var rosévinene henvist til skyggetilværelsen på bageste hylde i supermarkedet, men i dag har de lyserøde vine i den grad taget revanche. De vil uden tvivl fejre endnu større triumfer i år, hvis ellers sommeren arter sig fornuftigt, for rosé er en ægte sæsonvin. Den gode nyhed er, at rosévinenes succes er velbegrundet, da den generelle kvalitet er øget markant i forhold til tidligere tiders sekunda-status. Priserne er også fulgt pæn med, da vinelskerne nu er villige til at betale noget ekstra for de lyserøde kvaliteter.

Den klassiske Provence-rosé

Rosévinene strømmer ind over landet fra alle verdenshjørner i takt med at efterspørgslen går mod himmelen, og det er langt fra alle distrikter, der mestrer kunsten at fremstille rosé på højt niveau. Det måske mest klassiske rosé-distrikt af alle – nemlig Provence – har gjort sig kendt på glimrende rosévine helt tilbage fra den gang, hvor de lyserøde vine mest af alt var en overset parentes i vinverdenen. Provence i dag har indset, at man skal smede mens jernet er varmt og udnytte forspringet, så området leverer en støt tiltagende mængde af klassisk rosé i den højere end af prisskalaen. Men evner man i det sydfranske at følge med i det generelle kvalitetsløft som rosévinene har gennemgået? Det kommer denne smagning med et bud på.

Adelsmærket for de provencalske rosévine har altid været deres blege farve, hvor rosékarakteren kun lige understreges og denne farvetendens er i de senere år blevet yderligere udviklet. Ikke mindst flirter mange af de bedre vine med at fjerne endnu mere af de røde farvestoffer, så flaskeindholdet ofte tenderer mere til hvidvin. Roséfarven kun er et svagt pink genskær, der netop viser sig i glasset og kræver opmærksomhed, før man erkender vinen som en rosé.

Et stilskifte

Denne blege lidt ”understatede” farve sender et signal om tørhed og elegance, og ingen kan beskylde en klassisk Provence-rosé for at være plump eller gumpetung, hvad mange andre roséer ellers fortsat slås med. Den nye generation provencalsk rosé har beholdt tørheden, men den er alligevel blevet mindre tydelig, da frugten er blevet langt saftigere. Selv om restsukkeret er helt i bund, har vinene alligevel samtidig en charmerende lille sødmefuldhed, hvad der uden tvivl fremmer deres brede appel og salgbarhed.

Selv om vinene er ranke og ofte med solid syre, er de alligevel blevet mærkbart rigere. Det sker overvejende ved, at der indgår langt kraftigere og ligefrem parfumerede aromaer i helhedsindtrykket, der i visse tilfælde kan blive rigeligt eksotiske i deres frugtaromaer. Lidt den samme oplevelse man kan have med visse New Zealandske Sauvignon Blanc vine, der kan have et overdøvende præg af melon, ananas, passionsfrugt og i de værre tilfælde af banan.

Så galt går det dog ikke i den højere ende af Provence-skalaen, hvor æstetikken kun sjældent løber af sporet og vinene udarter sig til det alt for overvældende, men tendensen til at satse mere på tropefrugt er ganske udbredt. Man bruger ellers fortsat de samme talrige klassiske Rhône-druesorter, såsom Mourvedre, Grenache, Syrah, Carignan, Rolle og Cinsault, så forklaringen skal uden tvivl findes i vinifikationen. Mit gæt er her, at man nu til dags bruger langt koldere gæring og sikkert øget macerationstid.

Så sætter man mere pris på elegance end overdådighed, er det værd at smage sig frem, før man køber. I smageafsnittet af denne artikel kan man finde flere glimrende eksempler på velafbalancerede og delikate roséer, der har evnet at blive mere givende og rige og alligevel har bibeholdt deres autentiske distriktskarakter. Til gengæld er disse roséer nu lige takken sværere at kombinere med mad og derfor er de mere i fokus, som aperitifvine eller som Tapas-ledsager. De kan med fordel kan serveres rigeligt kølige – og gerne i utide på en særlig varm sommerdag, hvor det danske klima gør hvad det kan for at efterligne det solrige Provence.

Rosévine fra Provence

Lavendette rosé 2018, IPG Alpes de Haute Provence

Frisk duft med røde bær og et diskret tropefrugtpræg. Let og mineralsk og med pæn lille sødmefuldhed. God syrebalance, pæn tæthed og mere dominerende tropefrugt end i næsen og takken mere intens sødme. Saftig frugtdrevet vin med medium styrke og  en ikke ganske velafbalanceret aromaprofil. Bedst til aperitif.
87 | 69,75 på tilbud i juni Skjold Burne

Laurus Nobilis Rosé U.Å., Domaine des Baguiers, IGP Var, Provence

Delikat, mineralsk hindbærfrugt med pæn aromarigdom med eksotiske overtoner og nydelig lille sødme. Kultiveret helhedspræg. Meget smags- og aromaintens og med rank, tæt, saftig frugt og udmærket syrebalance. Givende og ligetil. 89 | 75,00 Emilievin

Friponne Rosé 2018, La Ferme Saint-Roux, AVDP Des Maures, Provence

Voldsom aromarigdom med læssevis af tropefrugt og et touch røg. Blomstrende og intenst parfumeret og alligevel med pæn kølighed i det overdådige helhedsindtryk. Ekstraktrig og ganske bred frugt med masser af fylde og en lidt tungere udgave af næsens aromabillede. Moderat syre og masser af længde og fylde. 88 | 119,95 v/fl  Theis Vine

Château des Bertrand 2018, AOC Côtes de Provence

Kølig stikkelsbær- og honningmelonfrugt med pæn mineralitet, god styrke og udmærket balance. Eksotisk og kultiveret helhedspræg. Delikat og aromatisk rig med nydelig balance og frisk, velafstemt frugt og udmærket syre. Læskende, harmonisk og med tilpas aromaintensitet. 89 | 139,95 v/12 fl Theis Vine

Ultimate Provence 2018, AOC Côtes de Provence

Kølig, delikat frugt med lidt citrustoner og grønne urter. Velafbalanceret, charmerende og med dejlig mineralitet. Glat, afrundet, frisk mundfrugt med pæn tyngde, god saftighed og længde. Udmærket aromarigdom med kultiveret tropefrugt. 89 | 159,95 v/12 fl Theis Vine

Le Pigeonnier Rosé 2018, La Ferme Saint-Roux, AOC Côtes de Provence

Afrundet, veludviklet frugt med friske citrustoner og pænt lille hindbærpræg. Generelt i en kølig, ambitiøs stil med meget vellykket mineralitet og god detaljerigdom og flot renhed. Udmærket syrebalance og solid struktur med mærkbar tannin. Stor ekstraktrigdom og flot fylde. Veldimensioneret og tiltalende med samme kultiverede, intense aromaprofil som i næsen. 91 | 149,95 v/12 fl Theis Vine

Domaine des Baguiers Rosé 2018, AOC Bandol

Kølig hindbær- stikkelsbærnæse med fokus på mineralitet og renhed, harmoni og charme. Frisk frugt med glimrende tæthed, velafbalanceret styrke, nydelig syre og rankt helhedspræg. Saftig velbygget frugt med velvalgt lille sødmefuldhed og pæn mineralitet. Delikat og lettilgængelig. Læskende og letdrikkelig og alligevel ambitiøs. Charmerende.
90 | 125,00 Emilievin