Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Rosé fra Provence

 – traditionstro eller trendy?

For blot få år siden skulle man være nørd for at betale mere end 100 kroner for en flaske rosévin, så de danske supermarkeders roséudvalg begrænsede sig til lavpris-segmentet, og vinene var typisk glemt lige så hurtigt, som glasset var tømt. Men nu er skuden i den grad vendt, og den folkelige begejstring for enhver tænkelig type rosé vil ingen ende tage. Provence har dog hele tiden været en kærkommen undtagelse, da man her har ærefulde traditioner for at tage Rosévin alvorligt. Her har man trofast satset på personlige, tørre, mindeværdige og distriktstypiske roséer. Theis vine præsenterer i år et fint udvalg af områdets mest ambitiøse rosévine.

Rosé og identitet

Ethvert rødvinsområde med respekt for sig selv har sin klare vinidentitet, som producenterne gør deres bedste for at leve op til – omend på deres egne præmisser. Det samme er kun sjældent tilfældet, når det drejer sig om rosé. Denne lyserøde vintype fungerede tidligere som et opsamlingskar for restpartier af tvivlsomme rødvinsdruer, der ikke kvalificerede sig til vingårdens normale sortiment. Resultatet blev derefter, og dette – desværre ofte berettigede – sekunda-image skadede rosévinene omdømme så grundigt, at det har taget adskillige år at lade prygelknaben komme til ære og værdighed.

Men pludselig tog Pokker ved rosésalget. Ethvert vindistrikt kunne nu sælge rå mængder rosé, og prisen var underordnet, blot kvaliteten var så nogenlunde i orden. Butikshylderne blev derfor oversvømmet af vine fra ethvert tænkeligt verdenshjørne og i et sammensurium af uforudsigelige stilistiske udtryk. Rosé kan fremstilles på stort set enhver blå druesort og ofte tilsættes der endda most fra grønne druer til vinene, der typisk er et sammenstik af tre-fire forskellige druesorter.

Så det lyserøde univers er ikke nemt at navigere rundt i. Eksempelvis kunne en rosé fra Rhône være alt fra sødmefuld til knastør, og dens aromabillede kunne være alt fra overdøvende parfumeret til så diskret og mineralsk, at man skulle være en Golden Retriever for at hive duften op af glasset. I dagens Danmark og sikkert Europa over er det mere flaskens gerne teatralske form og udstyr end vinkvaliteten, der afgør prisen.

Men skal rosé være mere end blot et kortlivet modefænomen, må vinen have en veldefineret identitet – ikke mindst, hvis man fortsat skal slippe afsted med de høje priser. Det har Provence med Bandol som bannerfører indset for mange år siden, og distriktet leverer da også adskillige højkvalitetsvine med en markant personlighed. Her i den højere ende af Provence-skalaen løber æstetikken kun sjældent af sporet, da de stilistiske traditionerne for elegance og kultiveret aromaprofil fortsat trives. Det er dog tendenser til, at det kølige mineralske bærpræg glider mere og mere over i potent saftighed og parfumeret tropefrugt.

Provencalske velsignelser

Provence har igennem mange år oparbejdet en veldefineret rosé-stil, hvor man er berømt for vine med en bleg – ofte næsten grå eller løgskallignende – farve og en diskret, velafbalanceret og rank smag. Afdæmpede og velstrukturerede vine, der ikke er bange for at være tørre og mineralske i deres udtryk.

Men bukker Provence mon under for markedskravets mere umiddelbare og frugtdrevne vine? Vil man sælge arvesølvet, bare prisen er høj nok? Eller vil man fastholde de stolte traditioner og fortsat levere unikke vine, der selv tør sætte dagsordenen med subtil elegance og udsøgt sprødhed. I min personlige regnebog skal provencalsk rosé fortsat transportere en så grundigt til Sydfrankrig, at man kan fornemme vinden i oliventræerne, dufte makiens krydderurter og ane et krystalblåt Middelhav i horisonten, når man drikker et glas Provence-rosé på en solvarm sommerdag. Så Pokker stå i pink saftevand. Den slags er desværre ikke nogen mangelvare.

Respektabel terrassevin

Rosé er først og fremmest en letdrikkelig aperitif eller en terrassevin, og det være sagt i terrasse-ordets mest rosende betydning. Det er netop vinens læskende egenskaber og dens umiddelbarhed, der er dens adelsmærke. Det er ikke en vin, der som de fleste andre er skabt til at ledsage mad, men rosé skal være en lettilgængelig nydelse i sig selv. Det er en vin, der typisk skal drikkes ung og til den kølige side.

Dermed ikke sagt, at rosé ikke kan ledsage lette og lyse retter. De friskere eksemplarer gør sig ofte glimrende til grøntsager, da den livlige syre og den diskrete frugt passer godt til vegetariske råvarer. En enkelt undtagelse er dog Bandols potente Mourvedre roséer, der sagtens kan klare intenst krydrede retter, og som ofte skal modne et par år, før deres ubestridelige talenter kommer til udtryk.

…jeg vil gerne advokere for, at man fremover kan få kvalitets-rosé på recept. Det ville fremme folkesundheden mere end nok så mange kubikmeter håndsprit

Aperitif på recept

Roséer er indbegrebet af aperitifvine og endda aperitifvine med en klar årstidsprofil. Vintersalget er tæt på nul, mens markedet nærmest eksploderer, når forårssolen for alvor tager fat. Ikke mindst i år, hvor man med hidtil uset utålmodighed har set frem til lysere tider og mere solskin. Glæde og fortrøstning styrker bevisligt immunforsvaret, så jeg vil gerne advokere for, at man fremover kan få kvalitets-rosé på recept. Det ville fremme folkesundheden mere end nok så mange kubikmeter håndsprit.

Indtil denne ny lovgivning bliver effektueret, må man dog selv finansiere sit roséforbrug, og her er det værd at være kritisk. Det er er fortsat ikke alle lyserøde vine, det er værd at ofre penge på. Det er som sagt svært af navigere rundt i det diffuse rosé-sortiment, men vælger man Provence har man den bedste chance for succes. Provence leverer ikke blot tiltalende pink vine, men også vine, der giver den forventelige oplevelse, man har betalt for.

Theis vine har for tiden et omfattende sortiment af rosé fra Provence, så her kan man tage temperaturen på tidens trends for disse vine fra Frankrigs sydøstligste hjørne. I smagningen her kan man samtidig få et indtryk af områdets mangfoldighed, der heldigvis trives i bedste velgående og ofte er i god tråd med Provence’ stolte rosé-traditioner.

Rosévine fra Provence

Friponne 2019 Le Ferme Saint-Roux  VDP des Maures

Sødmefuld, velkrydret og frugtig næse med melon- og orange-præg. God friskhed og pæn styrke. Solidt krydret mundfrugt med samme orangetoner som i næsen og med betydelig intensitet. Udmærket struktur og medium harmoni. Umiddelbar appel. Oplagt cafévin. 12 pct. Grenache, Cinsault, Viognier, Marselan, Merlot og Nielluccio. 87 | 110,00 v/6fl Theis Vine

Château des Bertrand 2019 AOC Côtes de Provence

Spicy, mineralsk og personlig næse med betydelig bærsødme krydret med anis og stikkelsbær og med god intensitet. Kultiveret, ren og harmonisk. Delikat og med læskende bitterstoffer. Tæt og kraftigt krydret mundfrugt med styrke, bredde og udtalt saftighed. Kunne godt bruge lidt mere syre, men med god renhed. 13,5 pct. Syrah, Grenache og Cinsault. 88 | 130,00 v/6fl Theis Vine

Romance 2019 Château de Berne IGP Méditerrané

Spicy, sprød, ren, kølig og delikat næse med et nydeligt parfumeret touch og med flot mineralitet. Ambitiøs og personlig vin med autentisk områdepræg og velbygget frugtighed. Meget givende. Midt i al intensiteten er vinen fortsat rank og veldimensioneret. Elegant krydderi, tiltalende friskhed og kultiveret sammensat aromaprofil. Lettilgængelig og vellykket rosé på fint teknisk niveau. 13 pct. Grenache, Cinsault, Syrah og Merlot. 91 | 100,00 v/6fl Theis Vine

Berne Inspiration 2019 AOC Côtes de Provence

Flot bleg løgskalsfarve. Delikat, kultiveret og afdæmpet klassisk næse med kølig jordbær- og ferskenfrugt og subtilt krydderi. Delikat duft med let røgpræg og flot præcision. Charmerende og med diskrete lakridstoner i krydderiet. Tæt, veldimensioneret mundfrugt med betydelig aromarigdom og nydelig syrebalance. Harmonisk, vellykket og autentisk. 13 pct. Syrah, Grenache og Cinsault. 91 | 130,00 v/6fl Theis Vine

Château de Berne 2018 AOC Côtes de Provence

Betydelig duftintensitet med sødmefuldt, næsten bedøvende krydderi med ananaspræg og en ligefrem hedvinsagtig styrke. Dybt personlig frugt med markante bitterstoffer. Frisk, kraftfuld og saftig vin med tilpas frugttæthed, bred fylde og behersket syre. Glat, velkrydret, og letdrikkelig. 12,5 pct. Carignan, Syrah, Grenache og Cinsault. 89 | 180,00 v/6fl Theis Vine