Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Portvinsbroderskabet på besøg i Odense

The Vintage Port Club fejrede sin 30 års fødselsdag med fornemt besøg fra Portugal

“For portvinen. For broderskabet. For brødrene”. Sådan lød det fredag den 1. november på Odense Rådhus, da det portugisiske portvinsbroderskab, Confraria do Vinho do Porto, udbragte en fælles skål sammen med de mere end 100 fremmødte, der overværede broderskabets første optagelsesceremoni på dansk grund. Blandt de nye portvinsbrødre var så prominente navne som Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel og Portugals ambassadør i Danmark Rita Laranjinha, der begge blev optaget som æresmedlemmer. På indledningbilledet ses de med Portvinsbroderskabets øverste leder, Chanceler George Sandeman, til venstre.

Portvinsbroderskabet, der har til formål at udbrede kendskabet til portvin, var inviteret til Odense af den fynske portvinsklub, The Vintage Port Club, der i år fejrer sit 30 års jubilæum. Derfor var broderskabets ledelse og en række repræsentanter fra forskellige portvinshuse med til jubilæumsfesten om aftenen, men inden da havde festlighederne stået på hele dagen.

Fra venstre Ana Brochado fra IVDP, Jorge Rosas fra Ramos Pinto, João Machete fra Sogevinus (Kopke), Gilberto Igrejas fra IVDP og Paulo Russell-Pinto fra IVDP)

Det magiske syvtal

Fredagen startede med en Master Class afholdt af portvinsinstituttet IVDP på Restaurant UBN. Overskriften var ”The Magnificient 7”, idet mange af de såkaldte klassiske vintageår med bred deklarering fra mange huse ender på 7. Det gjaldt f.eks. den seneste årgang, som er sendt på markedet, 2017, ligesom årene 2007, 1997 og 1967 er kendte som gode vintageår. Smagningen omfattede dog ikke kun Vintage, men også Colheitas og gammel Tawny portvin, da målet samtidig var at komme lidt rundt i de forskellige typer. Paulo Russell-Pinto fra IVDP fortalte herom samt om årgangene. Desuden var den nyligt tiltrådte præsident for portvinsinstituttet, Gilberto Igrejas, og et par repræsentanter fra de deltagende huse til stede.

De fem vine fra dagens Master Class

Følgende vine blev smagt

Blackett Vintage 2017

Mørk rubin, næste sort, tæt og uigennemsigtig med lilla kant. Kraftig duft af frisk frugt og solbær, men også grønne og mere friske noter som mynte. Masser af frugt, solbær, hyldebær og brombær, fyldig krop, pebret samt kraftige, men ikke skarpe tanniner. Fint potentiale og en værdig repræsentant for den gode årgang (92).

Dalva White Colheita 2007

Lys ravfarvet med flot skær. Mandel, honning, tørrede frugter og appelsinskal i næsen. Delikat og elegant med mandel, appelsinskal og honning, dejlig frisk og med god balancerende syre og friskhed (91).

Ramos Pinto Vintage 1997

Rubin med rødbrun og lidt lys kant. Floral næse med kirsebær og røde bær som jordbær, let parfumeret på den gode måde. Blød i munden med begyndende modenhed, men stadig fint med frugt, syre og bløde tanniner til et længere liv, røde bær, jordbær. En frisk, behagelig og elegant vin (93).

Kopke Colheita 1987

Ravfarvet, gylden med lidt mørkere kerne og lidt rødligt skær. Lidt afdæmpet næse med mandel, hasselnødder og tørrede frugter. Fyldig i munden med mandel, appelsinskal, karamel, god syre, måske lidt vel sprittet, hvilket dog kan skyldes, at den lige var åbnet (92).

Quinta de Boeira Very Old Port (1917)

Colheita fra 1917, som har tilhørt familien Strecht Monteiro, men da papiret herpå ikke er godkendt hos IVDP kategoriseret som Very Old Port. Mørkebrun farinagtig og meget koncentreret. Ligeledes uhyre koncentreret i duften med farin, svesker, valnød og figner. Cremet i munden, tyk som en PX sherry og sød, men balanceret med syre, kompleks smag med svesker, balsamico og farin, lidt præg af ”Douro-bake”, lang intens eftersmag (94/95).

Portvinsbroderskabets øverste ledelse Chancelaria i festsalen på Odense Rådhus. Fra venstre ses Jorge Rosas, David Guimaraens, George Sandeman og Antonio Vasconcelos samt Isabel Marrana

Ceremoni på Odense Rådhus

Efter Master Class mødte portvinsbroderskabet samt mere end 100 gæster op på Odense Rådhus. Her modtog borgmester Peter Rahbæk Juel broderskabets ledelse og Portugals ambassadør Rita Laranjinha og viste dem byrådssal og mødelokaler, hvorefter selve optagelsesceremonien fandt sted i den smukke festsal. Forløbet var stort set det samme som ved den årlige ceremoni i Porto i juni måned. Faktisk har det indtil nyligt være sådan, at ceremonier på Europæisk grund kun fandt sted i Porto, hvorimod broderskabet har rejst ud til f.eks. USA, Canada, Brasilien og Hong Kong. Nu har de ændre praksis og nyligt besøgt byer som Sankt Petersborg, Moskva og Paris. At Danmark og Odense nu er kommet på listen, skyldes portvinens store popularitet og det høje salg af kvalitets portvin herhjemme samt de gode relationer mellem broderskabet og The Vintage Port Club, som har adskillige medlemmer optaget i broderskabet.

Fælles foto af broderskabet med de nye medlemmer

Ceremonien startede med indmarch, hvorefter de kommende medlemmer blev ført ind og kaldt op en efter en. Foruden borgmesteren og ambassadøren blev også selve portvinsklubben optaget som ”Infancão”, ligesom direktør for H.J. Hansen, Jens Hempel-Hansen, der ses yderst til højre på billedet, og rådmand Jane Jegind blev optaget som æresmedlemmer med rangen Cavaleiros. Dette gjaldt også en række gode folk fra vinbranchen og detailhandelen, så det samlede antal portvinsbrødre steg med 13 nye medlemmer. Efter overrækkelser af kæder med drikkeskåle og diplomer skrev de nye brødre under i protokollen og ceremonien sluttede med en fælles skål i broderskabets egen 10 år Tawny.

March og middag

Efter ceremonien blev der marcheret med Skoleorkester og broderskabets ledelse i spidsen fra rådhuset til Odd Fellow Palæet i Odense, hvor festmiddagen i anledningen af besøget og 30 års jubilæet for The Vintage Port Club fandt sted. Her blev der første nydt klubbens egen 30 års jubilæums Tawny, som var skabt til lejligheden af portvinshuset Andresen, hvis direktør Carlos Flores dos Santos og vinmager Alvaro van Zeller også var til stede. Derefter fulgte en fire retters menu med vine fra Douro DOC og 20 års Tawny fra forskellige huse samt ikke mindst Confrarias egen Vintage 2000, der blev præsenteret af broderskabets kældermester David Guimaraens, som er vinmager hos Fladgate Partnership og dermed for Taylor´s, Fonseca, Croft og Krohn.

Kopke og Quinta da Boeira på Odense Portvinsmesse

Dermed var portvinsbroderskabets besøg i Danmark ikke slut. Lørdag deltog de i Odense Portvinsmesse i DOK5000, hvor der var mulighed for at smage på en lang række af portvine på de forskellige stande. Mandag vil de deltage i Portvinsfestivalen på Børsen i København, hvorefter besøget slutter med endnu en optagelsesceremoni og middag i København på tirsdag.

Læs mere om Confraria do Vinho do Porto her: http://www.confrariavinhodoporto.com/English/index.html
Læs mere om The Vintage Port Club her: https://vintageport.dk/
Smagning af den nye Vintage 2017