Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Portvin i 100 år

I 100 år har familien Poças været en del af portvinens op- og nedture med økonomiske kriser og to verdenskrige. Nu, med 4. generation på optur går tankerne tilbage til Manuel Domingues Poças Junior, der den 15. august 1918 forseglede sin – og deres fremtid. Han var da 30 år gammel og vovede springet som selvstændig med den ballast han havde fra sit job hos portvinshuset A. A. Ferreira. I 1971 kom Poças via FDB til Danmark og der er siden drukket et ukendt, stort antal portvine, i mange forskellige udgaver solgt af Irma, Coop, og fra 2014 af Løgismose.

Portugisernes Colheita

Colheita (årgang på portugisisk) er en vin fra en bestemt årgang. Akkurat som en Vintage (årgang på engelsk). Forskellen er, at en Vintage Port, kun kortvarigt, som en rødvin, lagrer på fade og derefter tilbringer resten af sit liv på flaske. Mens en Colheita ifølge lovgivningen skal lagre minimum 7 år på fad før den kan komme på flaske. Herefter kan den når som helst kommes på flaske, det er helt op til fadets ejer. Ofte sker det på bestilling eller i en særlig anledning. Som for Poças vedkommende da Dronning Margrethe og Prins Henrik i 1992 havde sølvbryllup. Her var ét af de vinøse indslag, en 25 år gammel Colheita fra 1967, som Poças havde liggende på fad og kom på flaske i anledning af den royale fest.

Royal sølvbryllupsvin fra Poças, en Colheita fra 1967 i anledning af Dronning Margrethe og Prins Henriks 25 års dag i 1992.

Traditionelt har Colheita været noget de portugisiske-ejede portvinshuse lavede, mens de engelsk-ejede var kendt for deres Vintage Port – forklaringen på, at Poças gamle grundlægger, Manuel, protesterede da hans søn i 1960 ville lave Poças’ første Vintage Port. ”Sådan noget kan vi ellers godt lade de brittiske Portvinshuse om!” lød hans indvending, som Henrik Oldenburg fortæller i sin bog ”Portvin”. Siden det første forsøg i 1960 har Poças med succes også lavet Vintage Port.

Firmaet ledes i dag af grundlæggerens børnebørn Jorge Poças Pintão og Acácio Poças Maia, mens 4. generation står for den daglige drift med hver deres ansvarsområder: Jorge Manuel Pintão (ønologi), Maria Manuel Maia (vitikultur), Paulo Pintão (regnskab) og Pedro Poças Pintão (kommerciel direktør) der ses her på billedet i Vila Nova de Gaia,  firmaets hovedkvarter, med kældre til fadlagring, tappeanlæg og en butik, åben for alle. Her er det også muligt at bestille rundvisning og mad.

SMAGNING

Poças LBV 2012, Porto

Flot, sødmefuld duft, herlig moden, frisk frugt, fyldig smag, herlig moden frugt, sødmefuld og samtidig frisk eftersmag.
91 | 129,95 Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen

Poças 2016 Vintage

Tæt, moden frugt mættet med mørke bær, krydret og frisk. Meget frisk smag, rank struktur, fyldig med lang, rig, frisk eftersmag, utrolig rank og frisk. 94 |

Poças 1997 Colheita

Flot duft, kompleks, appelsinskal, lakrids, svedsker, floral, stadig med frisk tone. Fyldig, cremet, sødmefuld sammen med fin syre, lang, lang, sødmefuld og frisk eftersmag.
92 | (37,5 cl.) 129, 00 Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen

Poças 30 Years old Tawny

Rig, udviklet duft, lakrids, karamel, appelsinskal, let kaffe, fin krydret. Rig smag, rig, cremet, fint touch af alkohol, lang, rig eftersmag, tør og samtidig mættet med frugt og fin fin syre.
94 | 319,00 (37,5 cl.) Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen

Poças Colheita 2003

Lækker duft, svesker, orangeskal, hø og fin tone af alkohol. Fyldig smag, både sødmefuld og frisk men lang, sveskeagtig eftersmag sammen med fin syre.
92 | 179,95 Kvickly og SuperBrugsen

Poças Vintage 2013

Tæt duft, svesker, mørke bær, pirrende med fin alkohol i næsen, krydret, mineralsk tone. Stor fylde, lidt rå på den gode måde, god bid langt fremme og stort frugt, mørk i eftersmagen. 92 | 299,00 Kvickly og SuperBrugsen

Poças Old Times Port Tawny 10 Years Old

Sveskeagtig duft med markeret alkohol. Går igen i smagen, sødmefuld med middel fylde og middellang eftersmag hvor alkoholen træder lidt for meget frem. 87 | 249,00 Kvickly og SuperBrugsen

Poças 10 Years Old Tawny

Frisk og moden duft, lakrids, karamel, appelsinskal, fin alkoholtone. Cremet smag, middel fylde og frisk eftersmag med moden frugt, syre og let alkohol præg. 90 | 174,95 Kvickly og SuperBrugsen

Årets Julekalender 

Poças har sammen med to andre portvinshuse, Rozès og det danskejede Quinta do Pégo, lavet en portvins-julekalender. Kassen indeholder 24 forskellige portvine fra de tre portvinshuse: White Port, Ruby, Over 40 års Tawny, Lágrima (sød, hvid port), Colheita, Late Bottled Vintage og Vintage Port i forskellige årgange.

Julekalenderen med de 24 forskellige portvine koster 599,00 og kan købes i Coop-butikker fra uge 42

Som supplement til kalenderen er der lavet en hjemmeside portvinskalender.dk  der allerede nu er aktiv med information om de tre vinhuse og facts om portvin og portvinstyper. Fra den 1. december ”låses” en ny virtuel låge op på hjemmesiden hver dag indtil jul. Her er der informationer om kalenderdagens portvin.

Bordvine fra Poças

Poças var i 1990’erne med i den nye bølge af portvinshuse, der i større stil begyndte at lave hvid-og rødvin fra Douro. Ansvarlig for det projekt hos Poças var familiens vinmager, Jorge Manuel Pintão, der havde studeret ønologi i Bordeaux og været i praktik på Château Giscours.

I 2014 forstærkede de yderligere deres bordvinsteam med konsulenthjælp fra Hubert de Boüard de Laforest, ejer af Château Angélus, i Saint-Emilion. Endnu er ingen af Poças rød- eller hvidvine at købe i Danmark, men Pedro Poças Pintão fortæller, at de forhandler med Løgismose om et eventuelt salg.

Poças Vale de Cavalos 2016 Numão – Vila Nova de Foz Côa, Douro

Frisk duft, eksotisk, fersken, citrus, æble, let grapefrugt. Fyldig, cremet midt i munden afsluttende med frisk, tør eftersmag med frisk frugt og let bitter, mineralsk tone med frisk syre. Meget flot vin.
91 |

Poças Reserva 2015, Douro

Duft mættet med mørke bær, floral, mineralsk, fine nuancer fra eg. Rank struktur, markeret tannin, fyldig med lang, krydret eftersmag med mørk frugt. Herligt tanninbid fremme i munden.
90 |

Poças Simbolo 2014, Douro

Stor, tæt, udviklet duft, mineralsk med peber, blåbær, kirsebær, fine nuance fra fad. Fyldig smag, markeret tannin, udtørrende men med stor frugt bag, lang, lang krydret eftersmag med moden, mørk frugt og nuancer fra eg.
91 |

I de muntre 1920’ere udfoldede portvinshusene stor opfindsomhed når festlige og farverige plakater skulle sælge deres vine. Selv vovede damer og børn gik det an at sætte på plakaten – som her Poças’ reklameplakat med teksten: puro como um sorriso de bébé – på dansk: ren som et baby-smil.

Poças i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen
Er de ikke på hylden, kan de bestilles hjem af den enkelte butik.

Poças white/ruby/tawny: 79,95
Poças Pink Port (50 cl.):  84,95
Poças Colheita 2003: 179,95
Poças Colheita Santa Barbara 1995: 229,00
Poças 10 Years Decanter: 249,00
Poças 10 Years old Tawny: 174,95
Poças 20 Years old Tawny:  349,00
Poças 20 Years old Tawny (37,5 cl.) 199,00 Begrænset mængde
Poças 40 Years old Tawny (37,5 cl.) 499,00 Begrænset mængde
Poças Vintage 1997: 319,00 Begrænset mængde
Poças Vintage 2013: 299,00