Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Portugisisk vindag

- på S’vinbar

Med portvin og madeira som trumfkort vil få være i tvivl om at Portugal er med i førerfeltet når det gælder hedvine. Men det kommer som en overraskelse for mange vindrikkere, at landet også har meget at byde på når det gælder hvidvin og rødvin. Portugals overflødighedshorn af spændende og velsmagende vine overses nemt, når øjnene glider hen over supermarkedets hylder bugnende med vine fra store vinlande som Frankrig, Italien og Spanien. Nu kunne man tro at Portugal, der med sine 92.391 km2 kun er godt dobbelt så stort som Danmark, er en dværg i vinens verden, men sin lidenhed til trods er Portugal, med en årlig produktion 6.1 mio. hektoliter vin, nr. 11 på listen over verdens vinlande.

Fra virtuel til vinbar

Som et led i kampen om forbrugernes opmærksomhed arrangerede Wines of Portugal en portugisisk vindag på S’vinbar i Århus. Efter at have deltaget i flere virtuelle smagninger må det siges, at oplevelsen af vinene bag skærmen blegner i forhold til at løfte glasset i selskab med andre vinelskere i en hyggelig vinbar, hvor man i en uhøjtidelig atmosfære kan nyde Sabina og hendes hjælpers effektive betjening og følge Thomas Ilkjærs kyndige indføring i Portugals vinverden. Udfordringer som lyd og lugt fra en larmende asfaltmaskine ude på gaden tog Thomas i stiv arm, og lydkulissen fra de åbentstående vinduer var kun med til at understrege vores rejse fra skærmen til den virkelige verden.

Portugisiske vine i glassene på S’vinbar

Vinlandet Portugal

Selv for en tilhører med et rimeligt opdateret kendskab til portugisisk vin var der mange interessante facts at hente i Thomas Ilkjærs gennemgang af Portugal som vinlandet med en lang og rig historie, et meget varieret terroir og en unik skatkiste af lokale druesorter.

  • Portugal har 31 top-klassifikationer, der af EU er døbt om fra DOC til DOP (Denominação de Origem Protegida). Dette klassifikations-system blev indført i Portugal ved landets optagelse i EU i 1986, men faktisk har Douro-distriktet den 10. september 1756 æren af at debutere som det første vinområde i verden, der indførte et registreret system til markeret og kontrolleret vinavl.
  • Portugals vinbønder har over 250 forskellige druesorter af lokal oprindelse til deres disposition − og de bruger mange af dem til at lave vin. Langt de fleste portugisiske vine er helt eller delvist lavet på ”indfødte” druer. I Douro-distrikter alene findes der godt 150 forskellige druesorter, hvoraf en god del er af lokal oprindelse. Sorterne opdeles her i ”anbefalede, accepterede og tolererede” med Tourigo Nacional på førstepladsen blandt de anbefalede. Portugal kan prale af at have den højeste tæthed af lokale druesorter i verden.
  • Hele Portugal er delt op i vinregioner til forskel fra vinlande som Italien og Frankrig, hvor vindistrikterne ligger som isolerede øer i landskabets store hav. De portugisiske vines mangfoldighed begunstiges af et meget varierende terroir, fra den kølige, maritime zone langs Portugals 1794 km lange kystlinje mod Atlanterhavet og Middelhavet til vidtstrakte landskaber med flade sletter og bølgende bakker i det indre af Portugal for ikke at glemme bjerglandskaber i højder fra 400 til over 1000 meter over havet. I forhold til den globale opvarmnings udfordringer for vinavl har Portugal gode kort på hånden: den maritime zone med kølende briser fra Atlanterhavet, der selv midt på sommeren kun når op på 16-18 °C, samt muligheden for at flytte vinmarkerne højere op på bjergskråningen, hvor temperaturen falder med omkring 1 °C for hver 100 højdemeter.
  • Forbes Magazines liste over ”Best wines of 2019” var der tre portugisiske vine blandt vinene på de 12 første pladser.

Den mousserende Vinha Pan fra Luis Pato kan i årgang 2015 købes hos Haslund Wine Import for 169 kr.

Smagning

Thomas Ilkjær er DipWSET og daglig leder og underviser på Vinakademiet, og hans årelange erfaring med at fortælle om druesorter og vindistrikter gjorde det til en fornøjelse at følge hans gennemgang af Portugal som vinland. Et enkelt eksempel: Thomas Ilkjær spørger sine tilhørere hvor mange druesorter de mener, man skal lære at kende, for at kunne være informeret om de druesorter, der dækker 75% af et vinlands areal. For store vinlande som Frankrig og Spanien er det nok at have lært sig et dusin forskellige sorter, mens man for at dække Italien skal læse op på flere snese. I et lille land som Portugal er svaret hele 23 forskellige sorter. Mens Thomas Ilkjær underholder selskabets ører, blev vores lugte- og smagssans plejet på bedste vis med et glas Espumante Vinha Pan 2017 fra Luis Pato i Barraida. Med sin dejlige duft af abrikos og appelsinskal og friske smag af æble med diskret kernebitterhed og en fin syre var en kølig spumante lige hvad vi trængte til i sommervarmen.

Næste runde var tre vine fra Vinho Verde: Loureiro Ponte Lima 2020, Anselmo Mendes Contacto 2020 og Soalheiro Alvarinho 2020. Vinho Verde udmærker sig som vintype med duften af citrus og grønne æbler, en meget frisk og ganske intens smag og en knivskarp syre i afslutningen. Vinhe Verde lavet på 100% Alvarinho er mere karakterfulde og mineralske i smagen med nektariner og lime end almindelig Vinho Verde, og vinhuset kan sætte druenavnet på etiketten. Næste serie var tre røde vine: Ruelas Reserva Red fra Lisboa (vinhuset Parras), Julian Reynolds Reserva 2015 fra Alentejo, og Flor de Tecedeiras 2017 fra Douro. Vinen fra Lisboa var med en intens duft af violer og kirsebær og sin saftige, friske smag, fremhævet af en kølig servering, en skøn vin at nyde på en sommerdag i vinbaren. Meget charmerende vin, der gled let ned. Julian Reynolds Reserve fra Alentejo, som Thomas Ilkjær karakteriserede som Portugals ”Wild West” med lidt friskere og frækkere vinbønder, fremstod meget mørk i glasset takket vær druen Alicante Bouschet, der som en af de få druesorter har rødt druekød. En vin med masser af solmoden frugt, sorte kirsebær og brombær, med god syre og markant fadlagring.

Med vinen fra Douro blev der skruet op for intensitet og tanniner, og det fortsatte med de følgende tre vine, som også kom fra Douro: Duas Quintas Red 2018 fra Adriano Ramos Pinto, CARM Reserva Tinto 2017 og Quinta da Devesa Tinto Vinhas Velhas 2013. Her var der tale om mørke, robuste, karakterfulde vine med kompleks smag af mørk bærfrugt og et fast bid af ranke tanniner. Som god portvin uden sukkersødme. Thomas Ilkjær roste Douros vinbønder for deres evne til at omstille noget af produktionen fra portvin til rødvin i et marked med svigtende interesse for hedvine. Douro-drengene har deres egne druesorter, de har et unikt terroir og de har solen – What’s not to like”.