Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Portugals 10 bedste vine

- kåret på vinfestivalen Essência do Vinho i Porto

Portugals bedste rødvin lige nu og her er fra Alentejo og hedder Grande Rocim Reserva 2016. Og den bedste portvin er Graham´s The Stone Terraces Vintage 2017. Sådan lød i al fald konklusionen ved vinfestivalen Essência do Vinho, som fandt sted den 20.- 22. februar i Porto.

Hvordan kårer man så Portugals 10 bedste vine? Jo, først udvælger smagepanelet i det portugisiske vinblad Revista de Vinhos de vine, der overhovedet kan komme i betragtning blandt de mange vine, de har testet det seneste år. Derefter inviterer de 54 journalister, vinkritikere, importører og sommeliers fra 11 forskellige lande til en stor blindsmagning af de 46 udvalgte vine. Alle afgiver derefter point til samtlige vine, hvorefter resten er ren matematik – dog med den præmis, at Top 10 udgøres af de fire højest scorende rødvine, de tre højst scorende hvidvine, den bedste rosé og de to bedst rangerede hedvine, hvilket vil sige Moscatel, Madeira og Portvin.

Børsen – Palácio da Bolsa – pyntet op til vinfestival

Smagningen fandt sted i den flotte Salão Árabe (det arabiske rum) i den gamle statelige børsbygning, Palácio da Bolsa, midt i Porto. Børsbygningen var også rammen for selve vinfestivalen, som bød på ca. 4000 forskellige vine fra ca. 400 producenter fra samtlige regioner i landet – fra Vinho Verde og Trás-os-Montes i nord over kendte regioner som Douro og Dão til Algarve i Syd. Fra Alentejo i øst over kystlandskabet i Lisboa til øerne Madeira og Azorerne.

Smagningen fandt sted i den flotte arabiske sal i Palácio da Bolsa

Har man besøgt Porto vil man vide, at det er flotte omgivelser, men med mange tusinde gæster kan det også hurtigt blive trangt selv om alle rum i såvel stueetage som på førstesalen blev taget i brug. Jeg var inviteret med som eneste danske repræsentant – både til selve Top 10 smagningen og til en række andre spændende smagninger og Master Classes, ligesom jeg selvfølgelig også fik mulighed for at smage en del ved nogle af de mange stande.

Efter smagningen afsløres vinenes identitet

Top 10

Det samlede Top 10 resultat, som blev afsløret ved en middag dagen efter i balsalen på det berømte Factory House – de engelske portvinsproducenters klub – var således:

RØDVIN
  1. Rocim, Grande Rocim Reserva 2015 (Alentejo). Winemakere er Catarina Vieira og Pedro Ribeiro. Lavet på 100 % Alicante Bouschet.
  2. Altas Quintas, Obsession 2007 (Alentejo). Topvin fra Paulo Laureano og João Lourenço lavet på primært Alicante Bouschet iblandet lidt Trincadeira, flaskelagret.
  3. Costa Boal Family Estates, Paläcio dos Távoras Gold Edition 2016 (Trás-os-Montes). Blend af druer fra gammel vinmark.
  4. Quinta do Monte d´Oiro Reserva 2015 (Lisboa). Rhône blend med primært Syrah iblandet lidt Viognier.
HVIDVIN
  1. Quinta do Regueiro, Regueiro Jurássico I (Vinho Verde). Et særligt blend af flere årgange af druen Alvarinho.
  2. Manuel Francisco Ramilo & Filho, Ramilo Malvasia de Colares 2017 (Lisboa). Hvidvin fra den sandede underregion Colares i Lisboa.3
  3. Caminhos Cruzados, Teixuga 2014 (Dão). Lavet på Encruzado, som er regionen mest kendte grønne drue.
ROSÉ
  1. Quinta Terra Phenonena Pinot Noir 2018 (Douro). Takseret som Regional Duriense pga. druesorten, lavet af Celso Pereira og Jorge Alves.
HEDVIN
  1. Barbeito Vinhos, Barbeito Malvasia 50 Anos, O Japonés (Madeira). Winemaker Ricardo Diogo Freitas. Særlig jubilæums Madeira som tribute til tidligere leder af firmaet Yasuhiro Kinoshita.
  2.  Symington Family Estate, Graham´s The Stone Terraces Vintage 2017 (Porto). Enkeltmarksvin fra Quinta dos Malvedos.
Fire af de fem udgaver af Vintage 2017

Fem fremragende portvine

Er det så Portugals 10 bedste vine? Ja, i al fald nogen af dem, med de forbehold for tilfældigheder en sådan smagning nu en gang har. Når så mange vine smages over så kort tid ( ca. to timer) kan man diskutere retfærdigheden. Rækkefølgen, vinene serveres i, spiller f.eks. en stor rolle, da den forrige vin spiller med, når du bedømmer den efterfølgende. Men det er nu en gang vilkårene ved den slags smagninger. Så selv om der selvfølgelig fra min side skal lyde et stort tillykke til de 10 prisvindere, vil jeg hellere nedenfor konkludere lidt på de overordnede tendenser, som både kan aflæses ud fra vinderlisten og af de øvrige smagninger ved festivalen.

Kort skal det dog siges, at jeg gav pæne karakterer til alle vinderne. Rødvinen fra Rocim var også blandt mine absolutte favoritter sammen med Falcoaria Grande Reserva 2015 fra Casal Branco i Tejo og den altid meget delikate enkeltmarksvin Quinta do Crasto Vinha Maria Teresa 2016. Blandt hvidvinene vil jeg fremhæve Casa da Passarellas Villa Oliveira fra Dâo og en anden Vinho Verde vin, Pequenos Rebentos Selvagem 2017 fra Márcia Lopes. Og endelig kan det nævnes, at jeg gav høje karakterer til alle fem udgaver af Vintage 2017, men der var nu også tale om et stjernehold, som foruden Graham´s Stone Terraces talte Niepoort, Croft Quinta da Roêda Sérikos, Quinta do Noval Nacional og Taylor´s Vargellas Vinha Velha, hvor Niepoorts udgave efter min mening præsterede lidt bedre end de fire enkeltmarksvine.

Der var 20 rødvine med i kampen om at komme i Top 10

Større diversitet

Men nu til nogle mere generelle tendenser. Hvidvinene var spændende og med stor diversitet i stil og nuancer. Fra de lidt mere traditionelle blends med diskret brug af fad til meget stramme og stringente vine på særegne druesorter. Fra de kendte hvidvinsområder som Vinho Verde og Dão til mindre kendte som Colares, Beira Interior og Madeira (ja, de laver andet end hedvin af samme navn). Der er ingen tvivl om, at hvidvine fra Portugal rykker voldsomt for tiden, ligesom man også begynder at blive mere bevidste om lagringskapaciteten, hvilket en efterfølgende smagning af vine med alder satte tykke streger under.

På rødvinsområdet var der – måske ikke så overraskende – sket et skift mod en mere frisk stil, hvor den rene frugt står i centrum. En del af vinene i Top 10 smagningen var præget af større elegance og mere primær frugt frem for den lidt tungere og fadprægede stil, som eller har været karakteristisk for Portugisisk rødvin. Når det er sagt, kan det også konstateres, at vinderne i Top 10 faktisk netop var hentet blandt de mere kraftige vine på druesorten Alicante Bouschet eller blends fra gamle blandede vinmarker – såkaldt vinhas velhas. Der er altså ikke tale om et enten-eller med også her om en større diversitet.

Disse tendenser gælder vel at mærke de topvine, som var forhåndsudvalgt til smagningen. Snakker man det bredde billede, er langt den største produktion stadig mere traditionel med udmærkede blends og mere brug af fad etc. De kendte regioner som Douro, Dão, Vinho Verde og Alentejo leverer stadig – bedste rødvine var således en typisk Alentejo-vin, mens bedste hvidvin var hentet i Vinho Verde underregionen Monção og Melgaço. Men ny regioner trænger sig på. Det gælder først og fremmest Tejo og Lisboa inklusiv de tre gamle små områder Colares, Bucelas og Carcavelos, som synes at få en renæssance, men også mere upåagtede Trás-os-Montes og Beira Interior samt ikke at forglemme bordvine fra Madeira og især Azorerne.
Det skal blive spændende at følge udviklingen fremover.

Indledningsbilledet viser Dominic Symington modtager prisen for 2. bedste hedvin og dermed bedste portvin, da vinderen var en Madeira.