Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Passopisciaro fejrer to årtier på Etna med ’20 anni ‘

1.550 one-of-a-kind magnum

Andrea Franchetti aftappede sin første Passorosso (dengang kaldet Passopisciaro) i 2001. Det markerer han her 20 år efter med en helt særlig vin, der har fået navnet “20 anni”. Den fås kun i en magnum udgave med vingårdens logo og Franchettis personlige signatur på en hvid baggrund. Kun 1.550 magnum lavet på druer fra 2019-årgangen vil blive udbudt til salg i september til en pris på mellem 170-190 Euro.

Andrea Franchetti fortæller om vinen, at det er et destillat af intuition, passion, ekspertise og erfaring efter 20 år på Etna og fortsætter: “Jeg ville skabe en cuvée af Nerello Mascalese fra alle Passopisciaros modsætninger som en hyldest til denne storslåede jord, til de år, der er gået, og til den fremtid, der venter os.”

De første vine Andrea Franchetti producerede på Etna var blends  fra alle parceller, men baseret på de indhøstede erfaringer begyndte han at producere enkeltmarksvine – de såkaldte Contradas – terroirvine med hver sin karakter. Se artiklen: Enkeltmarksvine fra Franchetti – naturen og en mands valg af terroir. 

For at promovere de mange nye vinintiativer på Etna internationalt tog Andrea Franchetti i 2007 initiativet til “Contrade dell’Etna”. Hans idé var at vise hvad den lokale Nerello Mascalese-drue formåede på Etnas skråninger og han inviterede alle producenter på Etna til at deltage. Fra det første år blev den nu årlig tilbagevendende smagning et tilløbsstykke med deltagere fra hele verden.

“Contrade dell’Etna”-smagning på Passopisciaro

Vingården Passopisciaro har 26 hektar vinmarker på Etnas nordside; de fleste er plantet til med Nerello Mascalese, ofte ikke-podede vinstokke 80-100 år gamle, men der er også Petit Verdot, Cesanese di Affile og Chardonnay. Foruden Passorosso, Passobianco og Contrada Crus omfatter Passopisciaros portefølje en Franchetti cuvée, der består af Petit Verdot og Cesanese d’Affile. Andrea Franchetti ejer også Tenuta di Trinoro i Sarteano i Toscana, berømt for sin legendariske Bordeaux-blanding opkaldt efter gården. Læs også artiklen om Tenuta di Trinoro.

Andrea Franchettis danske importør er Copenhagen Wine