Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

På udflugt til Hven

- et mekka for tilhængere af gode destillater

Øen Hven derude i Øresund var i forvejen interessant på grund af Tycho Brahe og hans Uranienborg – som dog i dag er skamløst forvandlet til et oplevelsescenter. Men naturen på den ikke engang otte kvadratkilometer store ø er stadig en rejse værd, og den er de senere år blevet suppleret med endnu en attraktion: Spirit of Hven i Backafallsbyn.

Grundlæggerne af det, der siden overtagelsen i 1998 er vokset til et større kompleks bestående af destilleri, hotel, restaurant og en imponerende whiskybar, er Anja og Henric Molin. Henric er oprindeligt kemiker, men har i mange år beskæftiget sig med fremstilling af både vin og spiritus i bl.a. Californien.

1. marts inviterede parret en stor gruppe whisky-entusiaster til at bivåne premieren på ”Seven Stars No. 4, Megrez”, som er den imponerende betegnelse for destilleriets nyeste organiske single malt. Tidligere udkom i begrænset oplag en længere række whisky’er, alle med navne der henviser til stjernebilledet Storebjørn. Navngivningen har selvfølgelig noget at gøre med Tycho Brahe og hans observatorium. Én af destilleriets whisky’er har da også simpelt hen fået navnet Tycho’s Star. Andre hedder Sankt Ibb og Sankt Claus.

Megrez 1

Seven Stars-whisky tappes ved 45 procent og vil derfor have godt af at få tilsat omkring en femtedel kildevand for at tage toppen af spritten og fremhæve nuancerne. Megrez er brygget på chokolademalt, tørverøget malt og pilsnermalt. Det er en prægtig whisky, varm, blød (med vand!) og fed med en let, charmerende sødme.

Akvavit, vodka og gin

Ud over whisky fremstiller Molin-familien gin, vodka og akvavit. I forlængelse af præsentationen af Megrez havde en ny gin premiere: ”Organic Navy Strength Gin”. Den holder 57,1%, så umiddelbart burde den ikke være drikkelig uden tilsætning af en slags. Ifølge Henric Molin fungerer gin’en fint alene, men han forudser, at den nok mest vil være en ingrediens i cocktails. Smagen er forførende med elementer af lakrids og vanilje fra fadlagringen, så det burde ikke være noget problem at snuppe et glas eller to til en sildemad. Måske med en efterfølgende lur.

Destilleriets sortiment af akvavitter hed tidligere noget med ”Schnapps”, men det har ifølge Henric Molin ny lovgivning sat en stopper for. Nu skal der stå aquavit på etiketterne, og der er indtil flere udgaver med hver sin personlighed. Vodka står også på programmet, destilleret på hvede og med en mild, let sødlig smag.

Spirit of Hven Backafallsbyn har både restaurant og hotel og er dermed et godt udgangspunkt for udforskning af Hven. Fra maj til september kan der sejles fra Nyhavn i København. Resten af året må man tage vejen over Landskrona og herfra den halve times færgesejlads til øen.

image001

Se mere på  www.backafallsbyn.se og www.hven.com

I Danmark findes destilleriets produkter hos Juul’s Vin & Spiritus, Løgismose Vin, Kjær & Sommerfeldt og  Inco København.