Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Øl, vin og cocktails i coronaens tid

Kærlighed i koleraens tid af Gabriel García Márquez handler om en mand, der, i et koleraplaget Colombia, må vente 53 år, 7 måneder og 11 dage på at få den kvinde, han elsker. Så længe skal læserne af Vinbladet næppe vente på de højt skattede, glade stunder i selskab med gamle venner og gode vine. Aktuelt er coronaens tid præget af kampen mod en formidabel modstander, hvor nogle af os er i større risiko end andre (men ingen kan føle sig 100% sikker), og hvor rådet om at holde afstand til alle syge har måttet skrives om til at holde afstand til alle, fordi omkring 40% af smitte med corona-virus sker med symptomfri bærere af virus som kilde.

Husk, øl er til tørst og ikke til trøst

– disse ord blev i 2010  tilføjet på alle annoncer i Bryggeriforeningens stort anlagte kampagne for at få folk til at drikke mere øl. Årsagen var et brev fra forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen, der påpegede at kampagnen var i strid med retningslinjerne for alkoholreklamer. Et af kritikpunkterne gik på et billede af det konservative folketingsmedlem Lene Espersen i kondidragt, siddende i et motionscenter med et glas øl. Ifølge punkt 3.6 i retningslinjerne må markedsføring ikke forbinde alkoholindtagelse med idrætsudøvelse.

Lene Espersen

En varm sommerdag kan, som Lene Espersens konditræning, give sved på panden og lyst til en kold øl, men på den nordlige halvkugle er april jo ikke den mest sveddryppende måned, så måske er det trøst, og ikke tørst, der er årsagen til den stigning i salget af vin, øl og spiritus, som flere danske supermarkedskæder har oplevet. Stigningen skal ses i lyset af at coronakrisen, ifølge Danmarks Statistik, har givet det største fald i detailsalget generelt i mindst 20 år. De seneste tal fra markedsanalysefirmaet AC Nielsen viser, at salget af alkoholiske drikke i England og USA er steget med 25-55%, skriver The Guardian under overskriften: ”Is the pandemic driving us to drink?”

Cocktailtimen er tilbage

”Vi har brug for ritualet og vi har tiden”, skriver Ginia Bellafante i The New York Times som et bud på hvorfor cocktailtimen er vendt tilbage. Cocktailtimen er et barn af Prohibition, forbudstiden i USA fra 1920 til 1933, som lagde den amerikanske vinindustri øde og tvang tørstige amerikanere til indtagelse af produkter som ”badekar-gin” – en giftig suppe, som gangsterne rørte sammen hjemme i badekarret af mineralsk olie, vand, enebærsaft og industrialkohol.

I årene før Prohibition var det champagne og sherry, der blev skænket i glasset når det bedre selskab gik i byen, mens straight bourbon var voksne mænds foretrukne drink. I forbudstiden tyede folk til at hælde diverse former for frugtsaft i deres drinks for at kamuflere den modbydelige smag af badekars-gin’en. Denne vane, som folk holdt fast ved efter ophævelsen af forbuddet, udviklede sig med tiden til kunsten at mixe cocktails.

Coronegroni

Det tager tid at mixe en klassisk cocktail som fx Singapore Gin Sling – og selvisolation i hjemmet er for de fleste lig med ekstra tid. Ud over tid kan corona-karantænen også give inspiration til at komponere en ny type drinks, som naturligvis hedder Quarantinis. MEL Magazine har taget på sig at samle en række ret opfindsomme Quarantini-opskrifter, som dels skal tjene til adspredelse i karantæneperioden, dels tjene til at styrke modstandskraften. Det sidste søges opnået ved at gøre et C-vitaminpulver med citrussmag, Emergen-C, til en obligatorisk ingrediens af en Quarantini.

MEL Magazines hjemmeside indrømmer gerne at Emergen-C ikke har nogen som helst virkning mod Covid-19 (eller andre infektioner i det hele taget) og hurtigt forsvinder fra kroppen ned i toilettet, næste gang blæren tømmes. MEL Magazine ser mest pulveret som et benspænd, der skal gøre opgaven med at komponere en rimeligt drikbar Quarantini mere udfordrende. Som eksempel er her en opskrift på en variant af den berømte Negroni cocktail, der naturligvis har fået navnet Coronegroni: 1 mål gin, 1 mål Campari, frisk ingefær, en appelsin, 1 kop sukker, 1 kop vand og 1 pakke Super Orange Emergen-C.

Quaratined Beer Chugs

Blandt  de 329.000 medlemmer af facebookgruppen Quarantined Beer Chugs går det hårdt for sig. De ølsvælgende medlemmer søger at skabe afveksling i de lange, isolations-dage ved at skylle store mængder øl ned mens de udveksler nyheder og synspunkter over nettet med andre beer chugs.

”The shortest way out of Manchester is notoriously a bottle of Gordon’s Gin”, skrev forfatteren William Bolitho, der blandt sine venner talte tørstige kolleger som Ernest Hemingway og Noël Coward. Alkohol har længe været brugt som middel mod livets genvordigheder fra at kede sig i Manchester til stress i coronaens tid, men hvor små doser kan tage brodden af små såvel som store bekymringer, kan de dulmende glas, der glider let ned, bane vejen for et forbrug, der sprænger de kendte genstandsgrænser med risiko for at udvikle sig fra et storforbrug til et egentligt misbrug. For ganske mange, specielt mænd, er corona-relateret kedsomhed og stress en stor udfordring, og der meldes for tiden om stigende forekomst af hustruvold og alkoholproblemer.

Det gyldne mådehold

“Intet har større evne end vin til styrke legemet, og intet er ved umådeholdent forbrug mere ødelæggende for vort velbefindende,” skrev Plinius den ældre (23-79). Specielt her i coronaens tid gælder det om at huske på det gyldne mådehold, som den romerske digter Horats anbefalede for godt 2.000 år siden. At drikke med måde er en diamant med mange facetter: Hvornår man drikker, hvor meget man drikker, hvorfor man drikker, hvad man drikker og hvordan man drikker det, man drikker. Det handler om at drikke med stil og gøre mådeholdet til nydelsens krydderi i stedet for dens irriterende plage.

Mad og vin fra Kroatien

Her er et forslag til et corona-mindset, som vil skabe et tankemønster om til et drikkemønster, der kan forhøje nydelsen af vinen uden at give køb på rådet om at holde måde. Mange af os har haft stor fornøjelse af rejser til vindistrikter som fx Alsace, hvor udbuddet af gode vine og smuk natur suppleres af charmerende vinbyer, hvor man kan gå ture, nyde den pittoreske idyl, slappe af på en fortovsrestaurant, handle i små butikker og være på udkig efter spisesteder med lokale retter på menukortet.

Ta’ på virtuelt vinbesøg

Coronatidens mindset kræver at den fysiske vinrejse forvandles til en virtuel rejse ved at lade et eller flere måltider fokusere på vine fra et enkelt vindistrikt med brug af dets kulinariske traditioner som inspiration i køkkenet. En af de spændende ting ved vin er den buket af kultur og historie, der byder sig til som åndelig føde sammen med vinen i glasset. Som forberedelse til det enkelte måltid kan man derfor læse op på det sted, der er udvalgt til et virtuelt besøg.

Ingen har sagt det bedre end Hugh Johnson: ”For mig er vinen særlig fascinerende fordi den omfatter så mange andre fagområder. Uden geografi og topografi er vinens væsen umulig at fatte; uden historie bliver den farveløs; uden rejser bliver den uvirkelig. Vinens verden spænder over botanik, kemi, jordbrug, tømrerhåndværk, økonomi og mange andre former for viden og kunnen, hvis navne jeg end ikke kender. Vinen vil føre dig til øer af viden og foretage udflugter til ekspertise som du aldrig ville få det mindste glimt af uden den.”

Intet får fremtiden til at forekomme så rosenrød, som at betragte den gennem et glas Chambertin

– skrev den franske forfatter Alexandre Dumas. Vi har brug for vinens opmuntring i coronaens tid, så grib chancen til nogle spændende, virtuelle vinbesøg ved at drikke gode vine til lokale retter fra mindre kendte vindistrikter.