Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Økologisk vin scorer flest points

Hvordan smager økologisk vin? Det spørgsmål har Magali A. Delmas sammen med sine medarbejdere fra UCLA prøvet at svare på. De valgte en logisk, enkel og arbejdskrævende metode til at må frem til svaret: en gennemgang af anmeldelserne af 74.148 californiske vine (årgang 1998 – 2009) fra tre førende vinblade: Wine Advocate, Wine Spectator og Wine Enthusiast. Med styr på data om årgang, druetype og vindistrikt kunne forskerne rette fokus mod om vinen var øko-certificeret.

De økologiske rødvine scorede 3 til 5 points (4,1 points i gennemsnit) mere i anmeldelserne end de konventionelt producerede vine, mens der ikke var forskel på vurderingen af hvidvine og mousserende vine. De tre vinblade bruger 100 points-skalaen, hvor et plus på 4 points ville kunne løfte vinen fra fx 88 points (very good) til 92 points (outstanding). I gennemsnit fyldte bladenes vinanmeldelser 41 ord, hvor 6,8 ord var positive og 1,4 negative ord. Øko-certificering øgede antallet af positive ord med 0,4 men havde ingen sikker effekt på mængden af negative ord.

Kun 1,1% af de testede vine var øko-certificerede hvilket stemmer godt overens med det forhold, at under 2% af den californiske druehøst stammer fra økologisk produktion. California Certified Organic Farmers og Demeter Certification Services stod for øko-certificeringen. Det skal noteres at studiet omfatter ”wines made from organic grapes” (økologi i vinmarken) men ikke ”organic wines”, der også kræver økologi i vinkælderen. Reglerne fra USDA (USAs landbrugsministerium) forbyder brug af sulfitter i vinifikationen, mens EU-reglerne tillader brug af 100 mg sulfit/liter i økologisk rødvin og 150 mg/liter i økologisk hvidvin.

En vin fremstillet uden svovl er sårbar for bakteriel forurening og påvirkning fra lys og varme. I praksis taler vi om en vin, der (forudsat transport og opbevaring i mørke ved højst 18 °C) har en forventet holdbarhed på 4-6 måneder. Mødet med rustrøde, oxiderede vine med aldehyder og flygtige syrer i bouqueten har givet ”organic wines” er dårligt ry i USA med det resultat, at prisen vine lavet på øko-certificerede druer (uden angivelse på etiketten) ligger 13% over gennemsnittet, mens vine med mærket ”organic wine” sælges til priser 20% under gennemsnittet. Det har den konsekvens, at mange vingårde, som fx Frog’s Leap Winery i Napa Valley, i al diskretion kører fuld økologi i vinmarken men ikke kunne drømme om at oplyse det på etiketten.

Dokumenterer studiet at en vinbonde, der lægger om til økologisk produktion, vil ende med at lave vin, der scorer flere points? Nej, vil kræve et kontrolleret forsøg, hvor tre parceller med identisk terroir i en årrække blev dyrket efter henholdsvis konventionelle, økologiske og biodynamiske metoder. Druer høstet fra hver enkelt parcel skulle så vinificeres i samme vinkælder af samme person efter identiske principper. Sådanne forsøg, foretaget i Tyskland, Californien og Italien, har ikke kunnet påvise forskelle af praktisk betydning på kvaliteten af økologiske, biodynamiske og konventionelt dyrkede druer. Vinbønder der har mod på at lægge om til økologisk/biodynamisk drift – og dermed kan se frem til flere arbejdstimer og øget risiko for råd og svamp, er ofte ildsjæle med et engagement og talent for at lave vin, som i sidste ende vil afspejle sig i kvaliteten af deres vin. Men studiet bekræfter at økologien, der for år tilbage kunne give ”rustikke” vinoplevelser, er vokset fra sine børnesygdomme og nu laver vine, der kan måle sig med de bedste på markedet.

På fotoet foroven er det Nicolas Joly (tv) fra Loire-vingården Le Vignoble de la Coulée de Serrant, der pløjer sin biodynamiske parcel.

Kilder:

Delmas MA et al. Does organic wine taste better? An analysis of experts’ ratings. Journal of Wine Economics 2016;11(3):329-54.

Delmas MA, Grant LE. Eco-Labeling Strategies: The Eco-Premium Puzzle in the Wine Industry. ISBER Publications, University of California, Santa Barbara, 2008: paper 12.

Döring J et al. Growth, yield and fruit quality of grapevines under organic and biodynamic management.  PLoS ONE 10(10):e0138445.

Parpinello GP et al. Chemical and sensory characterization of Sangiovese red wines: Comparison between biodynamic and organic management. Food Chemistry 2015;167:145-52.

Reeve JR et al. Soil and winegrape quality in biodynamically and organically managed vineyards. Am J Enol Vitic 2005;56(4):367-75.