Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Nyt dansk vintalent

på Domaine Nénu

At springe ud, helt nøgen – det du tør, er det du gør – det er med den fornemmelse at du med ” La Fleur d’un Coeur de beurre” – ”blomsten af et naivt hjerte” smager på vinen. Dyb, tæt frugt, som bær du plukker, smagt i en nærmest ikke-gæret form. Mørk frugt og samtidig livlig, lys i al sin renhed. Foran mig sidder Rasmus Aamand Olesen, biolog og vinmager. En nørdet person i norsk uldtrøje. Filosofisk og skarp, kombinationen af drømme og virkelighed, af videnskab, håndværk med en trang til at skabe, at berøre det for ham ikke så længe siden uberørte. Han har forsket i Alzheimer – om nitrat og nitrit, om at sætte gang i microflowet, i kapillærerne (de små blodkar).

Han er sportsklatrer og har lige nu besteget et meget højt bjerg med navnet ”tønde”. Han har ikke blot besteget tønden, han har taget låget af tønden, indgået et kompromis med tønden: ”hvis jeg får lov til at gære min vin i dig, så får du lov til at lagre mig”. ”Det, der holder dig tilbage, som klatrer, er dig selv. Hvis du ikke slapper af i kroppen, bliver du hurtigt udmattet. Det, at være angst for at falde dræner al din kraft og energi, du skal turde springe ud, tro på skabelsen – på produktet”.

Rasmus Aamand stod på et vadested i sit liv, skulle han fortsætte med forskning og stile imod et professorat eller skulle han tage springet og købe den gård, producere de grønsager og frugter, han altid havde drømt om. Det blev til frugter, men i gæret form. Og så gik det stærkt, meget stærkt. I april 2016 startede han med frivilligt at arbejde på Domaine du Traginer for kost og logi, var med til at lave årgang 2016 – som lærling at ”skrælle kartoflerne” og samme år købte han den første vinmark i Banyuls, et område han kendte fra sine klatreture i Pyrenæerne.

Tegning på bagsiden af etiketten til vinen “Le roi nu” – der på dansk betyder “Kejserens nye klæder

Det er nu blevet til 3 forskellige vinmarker, en gammel med terrasser, de to andre med vinstokke plantet vertikalt på så stejle skråninger, at der skal bruges et spil med stålwire for at bearbejde jorden. Alle vinmarker vender mod nordøst, meget vigtigt i et område med meget sol. Den højest beliggende vinmark ligger i 400 meters højde. Hans sjakboss Claude fra Domaine du Traginer, hjalp ham med at finde og købe vinmarkerne på totalt 2.15 hektar. Prisen i et af verdens smukkeste vinregioner er kun på 150.000 kroner/hektar. ”Jeg satsede”, fortæller Rasmus Aamand, ”men satsede ikke mere end hvis jeg havde købt en mellemdyr bil i Danmark”.

Aamand har lejet en garage hvor alle druer bliver gæret i 225 liters tønder, købt på det lokale kooperativ til 35-40 euro per styk. Han tager simpelthen låget af, bruger tønden som gæringskar, presser hatten af drueskaller ned med hænderne. Det giver den blideste form for skindkontakt, hvilket fornemmes i vinen. Første årgang 2017 – blev til 7.000 flasker fra de tre parceller. Nénu – født nøgen – med betydningen at ville lave en ”nøgen vin”, at korrigere så lidt som muligt, men stadig være med i styringen. Men indirekte også i det at starte helt nøgen med at lave vin, ingen indgroede vaner eller uvaner.

Rasmus Aamand anvender kun den gær, der findes på druerne. Han vil gerne have en høj syre i vinen og plukker derfor druerne derefter. Der anvendes ingen svovl under gæringen, den lave ph-værdi er med til at konservere vinen. Han afstilker alt med hånden, ”når man alligevel sorterer, er det ikke et meget større arbejde”, fortæller han. Der anvendes ingen pumper, fadene skal løftes op med talje, tyngdekraften bliver brugt til at overføre vinen fra et fad til et andet. Omrøring af bundfaldet i fadet er med til at give vinen en mere cremet karakter. Han vil lave en ren vin uden svovl og vinen indeholder kun 10-20 mg svovl per liter, der tilsættes når vinen kommer på flaske.

”Med min videnskabelig baggrund følte jeg det ikke svært at lave vin – alt, i hvert fald den akademiske kundskab kunne jeg jo finde i en litteraturen. Det svære er nok mere selve modningen efter fermenteringen, at forstå vinen og i højere grad hvordan den vil udvikle sig. Livet er et eventyr, folk er så bange for at miste deres penge, men det er livet man skal være bange for at miste. Som forsker får du 1000 ideer, du skal udvælge den bedste. Livet er at skrive en bog og vigtigst, at være glad for bogen og livet”, afslutter Ramus Aamand.

Rasmus Aamunds originale navn til sin vin er på dansk født nøgen. “Né” er født og “nu” er nøgen. Etiketten har også sin helt egen historie. Den er ikke sat på flasken med lim, men med et bredt elastikbånd. Ideen er, at du, når du har drukket flasken, som et minde eller en reminder kan tage etiketten med dig i lommen. Næste lille overraskelse er en stregtegning på bagsiden af etiketten lavet af hans kusine, Fèliksa Petersen.

Smagning af Domaine Nénu – første årgang 2017

Domaine Nénu, vin de deux mains Grenace Gris ”sur lies” Collioure Blanc 2017

Svampeagtig duft, nedfaldne æbler, eksotisk frugt og citrus. Fyldig smag, cremet, moden med tør, cremet eftersmag med fin syre.
90 | 220,00 L’Esprit du Vin Scandinavia

Domaine Nénu vin de deux mains Fraise mûre Côte Vermeille Rosé 2017

Spændende duft, hindbær og nedfaldne frugter. Fyldig og frisk, cremet og tør med fin bitter tone i eftersmag sammen med lys frugt og fin bitter finish.
91 | 195,00 L’Esprit du Vin Scandinavia

Domaine Nénu vin de deux mains net fruit rouge Collioure 2017

80% Mouvedre, 20% Grenache Noir. Meget ren i duften, fin rød frugt. Frisk smag, blid garvesyre, frisk cremet smag med middel fylde og cremet eftersmag med frisk, rød frugt.
88 | 245,00 L’Esprit du Vin Scandinavia

Bagsiden af etiketten til vinen “La Fleur d’un Coeur de beurre”, der betyder “Blomsten af et naivt hjerte”
Domaine Nénu vin de deux mains La Fleur d’un Coeur de beurre Collioure 2017

“Blomsten af et naivt hjerte” – 80% Grenache Noir, 20% Mouvedre, en del Grenache Noir fra den gamle vinmark anlagt i terrasser med 75 år gamle vinstokke. Større dybde, mere tæt i frugten, mere mørk og stadig meget ren. Elegant smag, fyldig, blid i tannin igen, cremet, mere mørk i sit udtryk men stadig med denne rene frugt.
90 | 245,00 L’Esprit du Vin Scandinavia

Domaine Nénu vin de deux mains La cuvée de Claude Collioure 2017

45% Mouvedre, 55% Grenache. Lukket duft, mørk, ren frugt, mørke kirsebær, åbner sig. Moden, igen denne cremede smag, stor frugt der dækker over garvesyre, lang eftersmag, ren med mørk frugt.
91 | 295,00 L’Esprit du Vin Scandinavia

Domaine Nénu vin de deux mains Le roi nu Collioure 2017

“Kejserens nye klæder” – 10% Mouvedre, 90% Grenache. Lidt reduceret duft, let krydret, mørk frugt, tæt og samtidig elegant. Fyldig smag med moden, mere markeret tannin, lang eftersmag, let krydret med mørk duft.
91 | 270,00 L’Esprit du Vin Scandinavia