Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Ny spansk stjerne

Kjær & Sommerfeldt Road Show 2017

På Kjær & Sommerfeldts Road Show 2017 med smagninger i Odense, København og Aarhus kunne man i sidste uge smage på mere end 150 forskellige vine. Heraf 19 fra fem nye vinhuse og hvad mon de havde at byde på?

Spanske Bodegas Frontonio blev første pitstop. Her stod Fernando Mora, manden på indledningsbilledet og skænkede op. To hvidvine og fire rødvine på Garnacha. Waw, det var GODT. Kun sjældent sker det, at man pludselig står overfor en ukendt producent og frydes i sit inderste vinhjerte.

Fernando Mora arbejdede som ingeniør i vindmølleindustrien da han en dag i 2007 var med sin kone til en vinsmagning. Det blev begyndelsen til et nyt liv som vinmager og Master of Wine-studerende (han mangler nu kun den sidste afhandling).

I 2013 sagde han sit ingeniør-job op og blev fuldtidsvinbonde i kompagniskab med to venner: Mario López og Francisco Latasa. Under navnet Bodegas Frontonio laver de nu vin fra 25 ha egne vinmarker, som de supplerer med opkøb af druer.

Fernando Mora taler med glød i øjnene om sit hjemland: ”Spanien har så umådelig meget at byde på – mangfoldigheden er enorm. Desværre er vi stadig storleverandør af bulkvin, men det er vi mange som har tænkt os at lave om på, og jeg tror på en ny spansk revolution.”

Hans andet hjertebarn er Garnacha. ”Det er en glemt drue, den grimme ælling, men det er min drue, mit projekt. Og jeg har allerede vundet mange for min sag”, fortæller han, mens han skænker en af sine Garnacha-vine, som de danske smagere på stribe nikker anerkendende til. Se hvilke af Fernando Moras vine der nu kan købes i DK her.

Patz & Hall

Næste store positive overraskelse var en amerikansk enkeltmarks-Chardonnay  fra Patz & Hall i Sonoma. Et lille familievinhus etableret af to vennepar i 1988.

Donald Patz, biolog fra University of Oregon, og James Hall, vinmager på Flora Springs i Napa Valley, tog fruerne Anne og Heather med sig da det fra 1999 gik fra at være fritid til fuldtid.

I foråret 2016 solgte de fire stiftere, nu alle i pensionsmodne 60’erne, deres  Patz & Hall til det Washingtonbaserede  Ste. Michelle Wine Estates, med aftale om stadig at forblive involverede i den daglige drift. Deres flotte Chardonnay og kraftfulde Pinot Noir kan nu købes i DK – her.

De Wetshof

De Wetshof  var den første vingård i Robertson-området der fik tilladelse til at bruge betegnelsen Estate, indført i den sydafrikanske vinlov i 1973. Estate-betegnelsen indebærer at alle druer skal være dyrket på egne marker.

De Wetshof er blevet kendt internationalt, ikke mindst på grund af deres Chardonnay-vine. Efter et ophold i Bourgogne, hos Louis Latour, var Dani de Wet den første der plantede Chardonnay i begyndelse af 1980’erne på et tidspunkt hvor det i Sydafrika var forbudt at indføre vinstokke. Hjælp til det fik han fra en af sine gode venner, en anden af Sydafrikas store vinmagere, Jan Boland Coetze, der på det tidspunkt arbejdede hos Drouhin i Bourgogne. Jan Boland sendte vinstokke til Dani de Wet i chokoladeæsker med 2 lag. Dani de Wets kone, Lesca, der var ansat i toldvæsenet tog chokoladeæskerne med hjem til sin mand. Han åbnede dem, tog vinstokkene i det nederste lag og returnerede æskerne til sin kone med ordene ”jeg har taget min del, resten er til dig”. Først senere fandt budbringeren ud af, at hun havde medvirket til smugleri. Se Kjær&Sommerfeldts udvalg af De Wetshof-vine her.