Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Montecarubbo 2018

- og en helt ny kælder der tog imod årgang 2019

Høsten er overstået på Montecarrubo. Årgang 2019 er i hus, men i hvilket hus. Sit eget hus, Montecarrubo har fået sin egen vinkælder. Vinmarkerne, der omgrænser den smukke, klassiske, gulfarvede bolig med Vigna Grande vest for, og Vignole øst for hovedbygningen, kan med deres små, modne syrahdruer bogstavelig talt ”gå” ned til den nye kælder, der blev færdig lige inden høsten kom i hus. En gæringskælder, meget funktionel, der i udtryk mere minder om en kælder fra et domæne i Bourgogne, end fra et vinslot i Bordeaux.

Den nye gæringskælder på Montecarrubo

Udstyret i kælderen er helt i top, den mest sofistikerede afstiklingsmaskine, der selekterer druer efter størrelse og den nyeste og bedste vinpresse der får det optimale ud af det, der bliver til pressevin. Kælderen er ikke tom, den er fyldt med liv, den nygærede årgang 2019, og også årgang 2018, der blev ”født” i den gamle vinkælder kilometer fra vingården, men som i den sidste periode lå på tønder i den nye kælder inden den blev tappet på flaske. Årgang 2018 fik sin egen vuggestue og Peter Vinding-Diers kan nu, hver dag, spadsere ned gennem Vignolo-vinmarken, ned til det livsværk, der nu, i årgang 2019, tønde på tønde, blot ligger og venter på den gamle mester, der skal smage, blande og smage igen.

Syrah på Montecarrubo

Hvordan er så årgang 2018? Vinbladet har smagt, og også spurgt Peter Vinding-Diers.

Peter Vinding-Diers: ”2018 var et vanskeligt år og vi mistede halvanden hektar Syrah på Noto-vingården på grund af regn. Det betød en mere omstændelig behandling og sortering af druer med et meget lille udbytte til følge. Gæringen forløb godt og planmæssigt og den malolaktiske gæring var overstået på to uger. Vinene var rene og klare og har udviklet sig godt på fade. Vi køber fadene fra Pomerol og er nu oppe på at købe cirka 100 fade hvert år. Vi klarer ikke vore vine, men ”renser dem” via to omstikninger og vi filtrerer dem heller ikke. Det betyder, at det en god ide at dekanterer dem. Selv dekanterer jeg alt! Gamle vine lige før de skal drikkes for at give dem lidt liv tilbage og for at undgå bundfald. Unge vine for at give dem lidt luft så de bliver mere ”medgørlige”. Lige nu drikker vi med glæde Vignolo 2014 som jeg synes er ved at nå sit højde punkt. Generelt ved vi nu at vinene kan holde sig i ti år, og sommetider lidt mere, som 2013-årgangen, hvor vi lod stilkene gå med i gæringen, men normalt ville jeg drikke dem efter seks år. Vi laver jo ikke vine som før i tiden, vi laver vine, der kan drikkes, nydes unge. Druesammensætninger i procentvis interesserer mig ikke. Det er tønderne der taler og hvad der så er i dem er for så vidt ligegyldigt, når de bare finder sammen i et godt og harmonisk blend, som ikke afviger for meget fra den smag man nu en gang kender som Cuvée Suzanne, Il Carrubo eller Rudolf. Men dette gælder ikke for hverken Vignolo eller Vigna Grande hvor jeg KUN bruger druer fra vingården og ALDRIG blander med vine udefra, selvom jeg gerne undlader nogle enkelte tønder som jeg ikke synes er gode nok. Det betyder så, at jeg i nogle år har valgt ikke at lave Vigna Grande for eksempel, men har blandet alle vinene herfra i Cuvée Suzanne”.

SMAGNING

Cuvée Speciale 2018, Vinding Montecarrubo

Lækker duft, moden duft med mørke kirsebær, fin, pikant sødme. Fyldig smag med moden kælen frugt med moden tannin og lang, silkeblød eftersmag med fin sødme, helt drikkemoden nu. Meget harmonisk vin.
90 | 275,00 H.J. Hansen

Montecarrubo Rudolf 2018, Vinding Montecarrubo

Krydret duft med mørke sødmefulde bær, krydret med vanilje. God fylde, moden tannin, stadig lidt rå og let kantet, afslutter med sødmefuld eftersmag med moden frugt.
90 | Sælges ikke i DK

Il Carrubo 2018, Vinding Montecarrubo

Ren duft med kirsebær, viol og kirsebærsten, krydret, frisk og moden på samme tid. Elegant struktur, ren frugt, silkeblød tannin og lang eftersmag, let krydret med moden, kælen frugt.
91 | 375,00 H.J. Hansen

Cuvée Suzanne 2018, Vinding Montecarrubo

Kirsebær, viol og kirsebærsten med nuancer fra fad, meget i udtryk som Il Carrubo, blot med en dybere frugt med større race. Stor fylde, moden tannin dækket af moden frugt, fin balance med ren, frugtagtig eftersmag med fin sødme.
92 | 465,00 H.J. Hansen

Grand Cuvée 2018, Vinding Montecarrubo

Krydret duft, kompleks, mineralsk, mørke, krydrede bær med fine nuancer fra fad. Meget rig smag, stor fylde, vibrerende med lang, krydret, mineralsk eftersmag med frisk, mørk frugt.
93 | Sælges ikke i DK

Montecarrubo Vignolo 2018, Vinding Montecarrubo

Meget elegant duft, flæsket, fin krydret, viol, brombær, mørke kirsebær, fine nuancer fra fad der smelter sammen med vinens frugt. Stor, stor fylde, meget rig med modent tanninattak fremme i munden og lang, lang rig eftersmag, kødfuld og samtidig ren frugt. Renhed og balance, så balanceret, at den med velbehag kan drikkes nu.
95 | 520,00 H.J. Hansen

Vigna Grande 2018, Vinding Montecarrubo

Lukket duft, kompleks, ulmende mørk frugt, krydret, flæsket, mineralsk, lag på lag der åbner sig. Stor frugt, der smelter sammen med flotte toner fra fadlagringen. Rank struktur, stor fylde, markeret tannin og lang, rig eftersmag med mørk frugt sammen med nuancer fra fad.
95 | 750,00 H.J. Hansen

Svært at vælge mellem Vignolo og Vigna Grande, begge meget forførende. Vignolo den feminine, mere åbne, og Vigna Grande den maskuline, mere lukkede.
Se også: http://vinbladet.dk/montecarrubo-i-2017/ og http://vinbladet.dk/montecarrubo/