Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Montecarrubo

Peter Vinding-Diers og Johannes Døberen

2014 blev et skelsættende og meget positiv år for Susie og Peter Vinding-Diers. Beviset findes i glasset. Modne, let krydrede bær og violer vælter op. Den let flæskede tone fornægter sig ikke, der er Syrah i glasset – forfinet Syrah i perfekt balance med toner fra fadlagringen. Garvesyren er sikkert høj, men den mærkes kun som et bærende skelet i vinen. Dækket og polstret af moden frugt, der afslutter den lange eftersmag med moden, men frisk frugt og med en alkoholprocent fra et nordligt himmelstrøg. Du er ikke i tvivl, tanninens mester er, efter lidt eksperimenteren i årgang 2013, på banen igen. Vinen hedder Montecarrubo – Johannesbrødtræet, der er i slægt med ærteblomstfamilien som på mystisk vis forvildede sig over på Sicilien fra Lilleasien, Den Arabiske Halvø og Somalia. Som præsteslægten Vinding der nu, efter 10 år på den udslukte vulkan med udsigt ud over det Ioniske Hav har fundet, fornemmet, frembagt det, der som et bærende og meget smukt element i livet kaldes balance.

Johannesbrødtræet er et stedsegrønt træ. Frugten, johannesbrød, er en saftig brunlig bælg med op til 50% sukker. Johannes Døberen skulle have levet af disse frugter i ørkenen. Frugten har lokalt været anvendt til fremstilling af alkoholiske drikke. Peter Vinding-Diers kunne sikkert fremtrylle en fantastisk ”Johannesbrødvin”, men han valgte i stedet druen Syrah. Druerne kommer fra et område omkring den verdensberømte barokby Notto syd for Montecarrubo og fra hans egne vinmarker plantet på den to millioner år gamle ferskvandsvulkan.  Der er varmt på Sicilien, i perioder meget varmt og meget tørt – og hos Peter er der i perioder bekymrende tørt. Han har derfor, om nogen, brug for Montecarrubos skytsengel: Johanes Døberen. Johannes hjælper til sammen med præstefamilien fra Danmark, de har haft et tæt samarbejde i mere end 700 år. Andre, mindre betydningsfulde faktorer er den kølige brise fra havet Gregale og den kalkholdige, meget frodige jord fyldt med fossiler. Vinstokke fra en af verdens bedste planteskoler Guillaume, plantet som Bush-Vines med større løvdække hjælper også sammen med det biodynamiske brug, der gør, at vinrødderne søger endnu længere ned i dybet. Alt dette sammen med den helt overordnede kraft, hustruen Susie, der udtrykt i ordet energi – udløser ordet magi, opbevaret på flaske.

Smagsnotater

2014, Vinding Montecarrubo, Il Carrubo, Terre Siciliane IGT, Italien

Stor, meget ren duft, fint krydret med modne kirsebær, viol med fin nuance fra fad. Utrolig fin balance i munden, fin, markeret tannin langt fremme, elegant, fyldig og alligevel let frugt i munden. En lang eftersmag, smidig, med sødme og alligevel frisk. 94

2014, Vinding Montecarrubo, Il Piccolo, Terre Siciliane IGT, Italien

Animalsk, reduceret duft, der behøver luft i glasset. Mørk frugt, brombær og sol, som om Nero d’Avola skinner mere igennem? Fyldig smag, fin syre forenet med modne druer og tør, let støvet eftersmag. 88

Forhandles af www.hjhansen-vin.dk

I Flaskens Ånd fra uge 46 og uge 47, 2015 kan man  høre Peter Vinding-Diers’ egen fortælling om et langt og spændende liv.