Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mondavi – version 2.0

Robert Mondavi er med god ret et ikonisk navn i Californiens vinverden. Han gjorde en enestående indsats for ikke blot at sætte californisk vin på verdenskortet, men også ved at bevise, at Californien er et af verdens bedste vinområder. Alligevel endte succeshistorien skidt: Familiefirmaet blev gradvist overtaget af destruktive økonomiske interesser, der ændrede målsætningen om at satse på kvalitetsvin til at være massefremstilling af ensartet supermarkedsvin. Exit familien Mondavi, der dog ikke lod sig slå ud, men startede på en frisk tilbage i 2004, og i dag leverer Mondavier’erne atter exceptionel vin.

Tim Mondavi

Continuum is my new love found after leaving the old Mondavi company broke my heart.

Sønnen Tim Mondavi har løftet arven på fornemste vis efter Robert og har holdt fokus på vigtigheden af at kombinere et stærkt familiesammenhold med den bedst tænkelige vinuddannelse. Tims fem børn er i dag alle dybt involverede i vinens verden, og ikke mindst Tims to sønner Carlo og Dante er kommet godt i vej – ja, mere end det: Carlo og Dante Mondavi er mændene bag en af de bedste Pinot Noir vine fra Sonoma Coast:  Raen Royal St. Robert Cuvée Pinot Noir, som blev præsenteret i årgang 2014 og 2015 af Tim Mondavi i København her i november 2017.

Raen 2014 og 2015

Hælder man stadig til den overbevisning, at californisk Pinot er lidt svulstig og kvalitetsmæssig halter efter den bedste røde Bourgogne, skulle man unde sig selv at smage Raen Royal St. Robert Cuvée Pinot Noir. Det er en vaskeægte koldklimavin med masser af struktur og slank superren frugt, der viser Pinot i sin mest elegante og subtile udgave. Vinen kommer da også fra den absolut køligste del af Sonoma Coast. Opskriften på denne ”Bourgognevin” inkluderer 11 dages maceration, ren naturgær, 10 måneders lagring i brugte franske egetræsfade og flaskning uden filtrering. Når man samtidig ved, at sønnerne har stået i lære hos Domaine Dujac, begynder man at indse, hvorfor der er så klart et burgundisk stilmål i disse vine.

Det lidt specielle navn Raen er en forkortelse for ”Research in Agriculture and Enology Naturally”. Dante og Carlo startede deres Pinot-projekt så sent som i 2013, så det bliver spændende at smage, hvad de to ungersvende kan drive det til fremover.

I dag er de allerede nået langt, og slutresultatet af deres indsats er blevet en understated Pinot med udtalt mineralitet og en vin, der som ung er ganske slank. Men selv om frugten er tilbageholdende, udtrykker den alligevel druekarakteren på smukkeste vis. Der er en vin, der kræver tid i glasset for at lukke op for godteposen, og det er uden tvivl en Pinot, der vil kunne udvikle sig fornemt i mange år og undervejs vil kunne glæde selv den mest indædte Bourgognefanatiker. Mine karakterer for de to årgange lå på omkring de 94 point, og set i bakspejlet har jeg måske været for fedtet. Prisen er desværre også ganske burgundisk: ét styk koster 799 kroner, og investerer man i 12 styk kommer prisen ned på 587, hvad der vel svarer ganske godt til Bourgogneprisen for et tilsvarende niveau.

Prichard Hill er bakketoppen hvor Continuums stokke er plantet på skråninger i 500 meters højde, højt nok til at ligge over den tåge der typisk dannes i området. Det er kult-vin-land med naboer som Colgin, Bryant Family og Dalle Valla.

Continuum 2012, 2013 og 2014

Læser man sin Wine Advocate, er man forhåndsadviseret om, at Continuum befinder sig i de højeste luftlag med scorer på 96 og højere endnu, så man kan godt tillade sig at skrue op for forventningerne. Ligesom i Raens tilfælde, er der også for Continuum klare stilistiske linjer tilbage til Frankrig, men her er målet at spille lige op med de bedste fra Bordeaux og om muligt overgå franskmændene på deres egne præmisser. Lad det være sagt først som sidst: Projektet er tæt ved at lykkes, men lad os gensmage vinene om en snes år og så se, hvem der står distancen bedst.

Allerede i dag er vinene definitivt en oplevelse, selv om det er vine, der tør stille krav til publikum. Det er ikke distanceblændere, der er ude med laktasken, men de er subtile og ligefrem reserverede af natur. Til gengæld belønner de den opmærksomme vinsmager med verdensklassekvalitet. Det er vine, der lever på deres eminente tanninstruktur, der evner at være rank og kontant på samme tid. Vinene er med uovertruffen renhed i frugten, der på samme tid er potent og alligevel tilbageholdende. Her er en enestående dybde og en kontant tæthed, der er gennemført kultiveret.

I 2005 etablerer Robert, Tim og Marcia Mondavi i Napa Valley Continuum for at lave en “single estate wine”. 2012 er den første årgang lavet på druer der udelukkende kommer fra Continuums egne parceller. Året efter i 2013 indvies Continuums vineri for at fejre Tim Mondavis 40 års jubilæum som vinmager.

Vinene er druemæssigt strikket sammen efter klassisk Bordeaux-opskrift: Hvert årgang bliver blendet nøje dimensioneret med udgangspunkt i en overvægt af Cabernet Sauvignon, der typisk udgør 65 procent, mens Cabernet Franc spiller andenviolin med 10 til 20 procent. Det efterlader plads til mindre dele Petit Verdot og lidt Merlot, der tilsammen garanterer detaljerigdom, aromatisk balance og en fornem kompleksitet, der uden tvivl vil vokse med alderen. Hvis man holder af gennemført harmoni, et klart mineralsk Bordeauxpræg og den klassiske grafit-karakter, der ellers er de franske vines adelsmærke, er det svært at forestille sig et bedre valg end Continuum.

Vinen blev præsenteret i tre nye årgange med hver deres karakter og ofte en del flaskevariation. Det er overordentlig unge og ligefrem tilknappede vine, men med et bemærkelsesværdigt potentiale, man ikke kan tage fejl af. De høje internationale point er velfortjente, og det er vine, der uden problemer kan spille lige op med de bedste tænkelige Bordeaux-blends, hvad enten de kommer fra moderlandet eller er fra Californien, Chile eller noget andet sted på jordkloden.

Prisen er selvfølgelig høj – ja, tårnhøj: 2.600 kroner pr flaske, med mindre man tilhører de særligt privilegerede, der kan nuppe et dusin i ét hug, hvor man så kan nøjes med at betale en flaskepris på beskedne 2.000 kroner. Er det så dyrt? Ja hundedyrt, men desværre næppe for meget, når unge Bordeaux 1. Cru handles for det dobbelte og mere til. Fornøjelsen ved at drikke Mondavis nye vine er ganske ubetalelig, så her er der et mere end almindeligt godt argument for at blive overordentligt velhavende.

Forhandles i Danmark af Laudrup Vin