Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Monastrell & andet godt

fra Bodega Castaño

Fra badebyen Alicantes populære strande er der en times kørsel ind i landet til byen Yecla, der har givet navn til vinområdet Yecla. Landskabet veksler mellem bjerge og frugtbare sletter med mandeltræer, oliventræer og vinstokke. Det er en flot solskinsdag i maj med et helt særlig lys over det vekslende landskab. Senere finder jeg ud af, at det specielle lys langtfra er noget kun jeg har bemærket – kunstnere har i århundrede valfartet hertil hvor lyset siges at have en helt særlig klarhed – la clara – kaldes det.

Daniel Castaño

Et Spanien i krise med stor ungdomsarbejdsløshed er det jeg fra min avislæsning har i tankerne, da jeg sætter mig ind i bilen for at besøge et for mig, nyt vinområde. Men tegn på økonomisk krise er det eneste jeg i løbet af de godt 100 km fra Alicante til Yecla ikke oplever fra min bilrude. Alle marker er velplejede, træer og vinstokke står i snorlige rækker og mange steder er der store parceller med nyplantninger. Det hele gror i en stengrund af tørhed, der afhjælpes af kilometervis af opbundne vandslanger – forudsætningen for et profitabelt landbrug. Og ingen tvivl om at de mange der dyrker jorden også tjener penge – vi kører forbi det ene fine parcelhus efter det andet – alt er nydeligt og ordentlig.

Først da vi kommer til udkanten af Yecla er der tegn på økonomisk krise. Langs vejen er der den ene forladte erhversejendom efter den anden – flere kilometer fortsætter vejen mod centrum med tomme fabriks- og udstillingslokaler. Forklaringen er en møbelindustri, der ikke klarede krisen i 2008.

Castaños tekniske direktør Ramon Castaño Munoz er sammen med sine to brødre ejer af Bodega Castaño.

Men hvorfor pludselig så stor en møbelindustri her i det gamle vin- og langbrugsområde? Daniel Castaño hvis familie ejer områdets kendteste vingård Bodega Castaño fortæller: ”Efter den spanske borgerkrig var egnes befolkning meget fattige. Derfor tog en præst initiativ til at lave en skole hvor unge kunne lære et håndværk, i dette tilfælde at lave møbler. Det udviklede sig, og blev til Spaniens tredie største møbelindustri”.

Møblerne fik en kort opblomstring og levetid sammenlignet med vinen, der også blev dyrket af grækerne og romerne, da de var her. Ja, Daniel Castaño har endda på en af sine marker udhuggede ”stenrester” af den vej romerne anlagde for at transportere vare og tropper ud til havet. I dag er Yecla ikke længere et vigtigt trafikknudepunkt, men en søvnig provinsby. De lokale taler ikke engelsk. Kun sjældent kommer der turister. Hvad skal de heroppe i det tørre og varme indland – bortset fra måske at besøge en vingård – og smage hvad signaturdruen Monastrell har at byde på.

Monastrell er Spanien 3. vigtigste blå drue med 48.116 ha. I Yecla udgør Monastrell 85% af de druer der dyrkes og Bodega Castaño anses for at være områdets førende med de mest ambitiøse vine på denne drue. Monastrell kendes udenfor Spanien som Mouvedre – i Australien som Mataro. Daniel Castaño fortæller at Monastrell er én af de mest resistente druertyper i forhold til tørke. 3-4 måneder kan stokkene nemt klare sig uden vand.

Yecla på vinkortet

Yecla fik sin egen appellation, D.O. Yecla, i 1975 og omfatter i dag 5.900 ha. Klimaet er kontinentalt med varme somre (ofte 40 grader) og kølige vintre. 3.300 timers solskin er der i gennemsnit om året med en regnmængde på beskedne 300 mm. Bodega Castaño har været pionerer og katalysator for udviklingen i Yecla. De var områdets første til at omlægge produktionen fra bulkvin til tappet vin. De første der gik fra at være anonym producent af vin, der indgik i andres mærker til at blive producent af egne mærker, organiseret i eget vineri – med kontrol over hele processen. Det var en revolution – og det første skridt på vej mod de vesteuropæiske supermarkeder, der efterspurgte sunde, frugtige og vellavede vine som alle havde råd til at købe. Bodega Castaño satsede og investerede, og var også foregangsmænd ved etablering af det officielle kvalitetsstempel D.O. Yecla.

Mariano López, Castañnos vinmager gennem 30 år.

Som udgangspunkt var der ingen garanti for at nyindkøbt udstyr og større fokus på markarbejdet ville øge salget. Men det gjorde det – og i år kan Bodega Castaño fejre sit samarbejde med Dansk Supermarked på 20. år.

Først for 25 år siden begyndte familien at arbejde seriøst med hvidvin. Hovedsaglig med Sauvignon Blanc, Chardonnay og Macabeo som ifølge Daniel Castaño er de bedst egnede hos dem. Her er det deres Castaño, Macabeo og Chardonnay, der i Føtex sælges til 70,00. En fin, frisk og frugtig vin med god balance.

Daniel Castaño, der er eksportdirektør og bodegaens ansigt udadtil smiler bredt. Det har været et godt samarbejde og det danske marked er vores største kunde, fortæller han.  P.t. er der 12 forskellige vine til salg i Føtex og Bilka, og på deres netside (se listen forneden), imponerende gode vine til prisen, komponeret af vinmager Mariano López.

Tre brødre og en far

Daniel Castaño og hans to brødre har hvert deres ansvarsområde med Ramón Castaño Muñoz, der er uddannet ønolog som teknisk direktør, mens økonomien varetages af Juan Pedro Castaño Muñoz. Det var deres nu 84-årige far, Ramón Castaño, der startede familiens vingårdsprojekt da han i 1970 købte 40 ha vinmarker i Las Gruesas (indledningsbilledet) der i dag er blevet til en stor sammenhængende parcel på 185,4 ha. Ramón Castaños mor begyndte omkring 1910 at lave vin. Hun var hortelano, det vil sige kultiverede grøntsager, som hun solgte på markedet, men vinen solgte hun ikke, den var kun til eget forbrug og til at bytte med. Også familiens mandlige medlemmer tjente penge på områdets naturlige ressourcer. De fremstillede brændt kalk. Et hårdt fysisk arbejde hvor kalksten blev hugget ud af klipperne og transporteret på æsler til deres brænderi, hvor der blev tændt op under dem for at udvinde det hvide kalkpulver, der kunne sælges og bruges som byggemateriale til huse.

Hvid, rød, økologisk og konfirmationsvin

Bodega Castaño ejer selv 600 ha med vin, hvilket svarer til 40% af deres produktion, de resterende 60% købes. Basis-serien hedder Castaño og den fås i tre ikke-fadlagerede udgaver: en rød på Monastrell, en hvid på en blanding af Macabeo og Chardonnay, og en rosé, alle til 70 kr. En rød og en hvid økologisk, der hedder Castaño Ecológicos. Den hvide på Macabeo og den røde, der er en fadlagret Monnastrell-vin, begge til 70 kr.

Hécula er i Spanien Bodega Castaños mest kendte vin med en karakteristisk etiket, der gengiver en mosaik fra en medaljon som den romerske kejser i Yecla, Adriano, havde på en buste, der blev fundet af ham for tre år siden. Det er en fadlagret ren Monastrell med god fylde og frugt til 70 kr.

Næste trin i kvalitetspyramiden er GSM Castaño til 85 kr – et faglagret blend af Garnacha Tintore, Syrah og Monastrell, deraf navnet GMS. Derefter Castaño Colección, en fadlagret Cabernet Sauvignon og Monastrell til 110 kr. Santa hedder en fadlagret Monastrell og Garnacha Tintorera til 135 kr, mens Casa de la Cera er navnet på et blend af Monastrell, Garnacha Tintorera, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah til 168,75. Til slut min favorit Casa Cisca lavet på 100% gamle Monastrell-stokke, en flot afstemt vin, som man fornemmer udtrykker Monastrell-druens karakteristika – og den kan, som Pinot Noir, stå alene og være udtryksfuld i sig selv.

Bodega Castaño har en lille, men festlig nicheproduktion af konfirmationsvine som man kan bestille med sin egen etiket. Her en dreng der blev konfirmeret den 5 maj. I Spanien bliver man konfirmeret som ca. 8-årig.
Daniel Castaños datter blev også konfirmeret den 5. maj og hun valgte denne etiket til sin konfirmationsvin.

Bodega Castaños vine der p.t. kan købes i Danmark:

Castaño, Macabeo/Chardonnay – 70,00

Castaño Monastrell Rosé – 70,00

Castaño Monastrell – 45,00

Castaño Macabeo Øko – 70,00

Castaño Monastrell Øko – 70,00

GSM Castaño – 85,00

Hécula – 70,00

Colección – 110,00

Santa – 135,00

Casa Sisca – 149,25 **

Casa de la Cera – 168,75 **

Castaño Dulce – 0,5 l til 105,00

Sælges både i Føtex og Bilka. Alle priser her er Føtex. I Bilka er vinene en anelse billigere. **Sælges kun på nettet.