Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Kvinder og vin i Portugal

- om D'Uva, der på portugisisk betyder både vindrue og en smuk kvinde

Portugal, kvinder og vin. Det lyder jo som et muntert udråb om livets herligheder. Men det er faktisk overskriften for en kombineret konference og vinsmagning. Det var den portugisiske ambassade med den energiske ambassadør Rui Macieira i spidsen, der stod bag arrangementet, som fandt sted som en optakt til den internationale konference Women Deliver 2016.

D´Uva

Women Deliver handler om kvinders rettigheder og status og om det at dele løsninger og danne partnerskaber på tværs for at fremme kvinders position. Og det gjaldt faktisk også for ”Portugal, Women & Winemaking”, initiativets officielle titel lød. Både generelt, idet deltagerne fik mulighed for at smage hinandens vine og udveksle erfaringer, men også mere konkret i form af det nydannede fællesskab ”D´Uva – Portugal Wine Girls”, som blev præsenteret af Rita Cardoso Pinto fra Quinta do Pinto. De første skridt til D´Uva (Uva betyder på portugisisk både vindrue og en smuk kvinde) blev taget i 2012, hvor en journalist skrev en artikel om kvindelige ”vinarvinger”. Året efter mødtes de til en vinmiddag i Porto og en smagning i Lissabon, hvorefter de mere formelt dannede gruppen.

Fælles for kvinderne er, at de repræsenterer familieejede producenter rundt om i hele landet, men af vidt forskellig størrelse – fra de mindre familiebrug til en stor koncern som Sogrape – ligesom de har forskellige jobfunktioner. På nuværende tidspunkt er der otte medlemmer af gruppen, men initiativtagerne håber at flere vil komme til, så de sammen dækker alle vinregioner i landet. ”Målet er at støtte hinanden og udveksle erfaringer i forhold til vores arbejde, men også at hjælpes af med at præsentere vores vine såvel i Portugal som rundt om i verden”, fortalte Rita Cardoso Pinto under arrangementet i København, som faktisk var deres internationale debut. Heri var Rita Fino Magalhães, som er fjerde generation af familien, der ejer Monte da Penha, enig: ”Alle vi individuelle producenter vil vinde ved at være sammen og mødes”, sagde hun.

Arketypen Dona Antónia

Men hvordan står det så generelt til med kvinder i vinbranchen? Jo, det står faktisk godt til. Ifølge Sandra Alves, som er vinmager for Herdade do Esporão, udgør kvinderne ca. 30 % af landets vinmagere, og det må vel siges at være pænt i et land, som ellers historisk set har haft et ret traditionelt kønsrollemønster – såvel i vinbranchen som generelt. Dertil kommer de mange kvinder i spidsen for salg og marketing. Sådan var det ikke tidligere, ses bort fra enkelte udtagelser. På konferencen fortalte Luísa Olazabal om legendariske Dona Antónia Adelaide Ferreira, som i mange år stod i spidsen for huset Ferreira, der er kendt både for sine portvine og for berømte vine som Barca Velha. Dona Antónia var fremsynet og erhvervede sig ejendomme i Douro Superior, som den gang endnu var ukendt land for de fleste, ligesom hun investerede i sociale projekter og regionens infrastruktur. Luísa Olazabal, der nedstammer i lige linje fra Dona Antónia, driver i dag sammen med sin bror og sin far Quinta do Vale do Meão, som netop var stedet, hvor Barca Velha i sin tid blev født, og som stadig leverer druer til glimrende rødvine og portvine.

Det vendte i 1974

Men ellers var situationen i mange år en anden, især under de mange års diktatoriske styre under Salazars Estado Novo, hvor kvindens plads var i hjemmet. Efter Nellikerevolutionen i 1974 og med den nye forfatning i 1976, fik kvinderne ret til at stemme og lighed i ægteskabet. Og siden gik udviklingen stærkt. I dag er Portugals kvinder blandt de bedst uddannede i Europa og f.eks. i top 10 i verden, hvad angår andel af kvindelige kemiingeniører. En anden betydningsfuld faktor er, at arveloven sidestiller mænd og kvinder, så kvinderne også arver jordstykker, når de efter loven splittes op og deles mellem alle arvinger. Samtidig har der været tradition for, at mænd – tvunget af omstændighederne – emigrerede til udlandet for at søge arbejde, hvorimod kvinderne blev tilbage og dyrkede jorden. Mange kvinder har altså haft en nær tilknytning til marker og jord. Eller som Sandra Alves udtrykte det: ”Jeg voksede så at sige op i marken i Douro og valgte så at studere vin også. Vi kvinder elsker vin, og vi elsker vores druesorter”.

D'Uvas - Portugal Wine Girls (47)
D´Uva med flaskerne fra venstre: Francisca van Zeller (Quinta Vale D. Maria, Douro), Maria Manuel Maia (Poças Júnior, Douro), Rita Cardoso Pinto (Quinta do Pinto, Lisbon), Catarina Vieira (Herdade do Rocim, Alentejo), Luísa Amorim (Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo, Douro), Mafalda Guedes (Sogrape; Alentejo, Dão, Douro & Vinhos Verdes), Rita Nabeiro (Adega Mayor, Alentejo) og Rita Fino (Monte da Penha, Alentejo).

De bedste ambassadører

Hvad angår det sidste, er Portugal netop kendt for at have mange unikke druesorter, hvis navne – ses bort fra en lille håndfuld – er ret ukendte herhjemme, men som repræsenterer en stor variation med muligheder for at dyrke de enkelte regioners terroir. Tænk bare på en druesport som Baga, der leverer spændende, men meget anderledes vine fra Bairrada, eller Touriga Nacional, som giver sig til kende på forskellig vis, alt efter om den dyrkes i Douro, Dão eller Alentejo.

Der var dog ingen af de deltagende kvinder, som ville påstå, at det direkte kan smages på vinen, at der er kvinder involveret i produktionen. Men fra flere steder blev det påpeget, at kvinder er de bedste ambassadører for portugisisk vin, at de forener innovation og tradition og tilfører kreativitet, passion og initiativ til vinbranchen. Og den slags faktorer har der været brug for. Både i tiden efter revolutionen, hvor der skulle gøres op med de mange års fokus på kvantitet frem for kvalitet i de store kooperativer, men også i de senere år, hvor hjemmemarkedet på grund af krisen har været stagnerende, hvorfor der skulle satses på det internationale marked for kvalitetsvin.

Fra advokat til vinmager

Umiddelbart ser de flotte ord da også ud til fint at passe på flere af de kvinder, som deltog i konferencen. Det gælder kvinderne i D´Uva, som finder sammen og netværker, og det gælder f.eks. Julia Kemper, der ellers arbejdede som advokat i Lissabon, men i 2003 lod sig overtale til at overtage ansvaret for familiens vingård i Dão-regionen. Julia nyplantede med de bedste druesorter i forhold til terræn og mikroklima, og der blev omlagt til økologisk produktion. Efterfølgende blev produktionsanlæg og vinkælder moderniseret, men der bruges dog stadig gammeldags fodpresning i lagares. I 2008 var Julias første høst i eget navn i hus. Fra udelukkende at lave vin med henblik på salg til venner og bekendte, begyndte de nu at vinde priser og ry såvel nationalt som internationalt.

Tilsvarende historier kan fortælles om mange andre kvinder i den portugisiske vinbranche, hvoraf kun et udvalg var til stede i København. Af andre navne bør nævnes Filipa Pato fra Bairrada, som nyfortolker sin far Luis Patos arbejde med Baga-druen, og Sandra Tavares, der har virket som winemaker for adskillige vingårde rundt om i landet og sammen med sin mand står bag Wine & Soul, der laver såvel Douro DOC vine som portvin.

Quintaer og vine

Arrangementet bød selvfølgelig ikke kun på snak, men også på smagsprøver fra knap en snes producenter. Jeg valgte at koncentrere mig mest om quintaer, jeg ikke havde smagt før herunder især medlemmer af D´Uva. Her følger korte introduktioner til nogle af producenterne samt lidt noter på et udvalg af de smagte vine.

Rita Cardoso Pinto fra Quinta do Pinto
Rita Cardoso Pinto fra Quinta do Pinto.

Quinta do Pinto, Lisboa

Vingården hedder egentlig Quinta do Anjo og er beliggende ved Alenquer i Lisboa regionen. Den er ejet af familien Cardoso Pinto gennem fem generationer og i dag bestyret af Rita Cardoso Pinto, som har en master i ønologi. Målet er at fremstille vine, der udtrykker regionens terroir og det til venlige priser.

Vinhas do Lasso Branco 2015

Lavet på 50 % Arinto og 50 % Fernão Pires. Lys grøngul. Frisk og meget aromatisk med lidt tropiske noter. Fint med syre og lidt mineralitet.

Quinta do Pinto Estate Collection Branco 2014

Blend af Arinto, Fernão Pires, Antão Vaz, Roussane og Sauvignon Gris. Fin duft med frisk frugt og florale noter. Kan måske virke lidt tvetydig, da den såvel har friskhed, syre og mineraler, men samtidig er fyldig og meget aromatisk.

Vinhas do Lasso Tinto 2012

Blend af Aragonez, Touriga Nacional og Alfrocheiro. Meget kraftig og lidt afskrækkende duft af jordbær, men faktisk fin i smagen med røde bær, krydderiet og fin mineralitet. Frisk og enkel vin.

Quinta do Pinto Estate Tinto 2012

Blend af Touriga Nacional, Aragonez, Syrah og Merlot. Mørk rubin med duft af mørke bær som solbær. Stadig ikke en tung vin, men fyldig og med betydelig bedre struktur, bløde tanniner og god smag.

Quinta do Pinto Touriga Nacional 2013

100 % Touriga Nacional – Portugals nationaldrue, som ellers er mest kendt i Douro eller Dão, men vinder hastigt frem såvel i Portugal som internationalt. Meget aromatisk med god duft af kirsebær og andre røde bær samt lidt ristede noter. Elegant og fyldig med fin struktur og godt med tanniner, som indbyder til mad. En dejligt glas.

3286 Vin lagret på amfora fra Herdade do Rocim.

Catarina Vieiras fra Herdade do Rocim
Catarina Vieiras fra Herdade do Rocim.

Herdade do Rocim, Alentejo

Den moderne indrettede vingård ligger i det nedre Alentejo mellem Vidigueira og Cuba og forvaltes af Catarina Vieira, som har studeret såvel agronomi som ønologi og er med i D´Uva. Ejendommen har ca. 70 hektar vinmarker, hvoraf 53 er med røde sorter og 17 med hvide. 20 ha. er Vinhas Velhas. Primært er der tale om portugisiske druesorter, men også enkelte internationale som Syrah og Cabernet Sauvignon. Huset udgiver flere serier, hvilket kan virke lidt forvirrende. Olho de Mocho er baseret op udvalgte druer i modsætning til Herdade do Rocim serien.

Olho de Mocho Branco Rerserva 2013

Mærket Olho de Mocho laves på bedste druer hvert år. Hvidvinen er lavet på 100 % Antão Vaz. Fyldig og med god frugt. Lidt præg af fadlagring, men med stor friskhed.

Mariana Tinto 2014

Husets introlevel, som er navngivet efter Mariana Alcoforado, der tilskrives de berømte ”Breve fra en Portugisisk nonne” – en række kærlighedsbrev fra 1667 skrevet til en fransk officer. Mariana boede i klosteret i Beja tæt ved byens borgtårn, som kan ses fra Rocims vineri. Især lavet på Touriga Nacional. Rubin med fin duft og pæn fyldig. Rig på frisk frugt, og med tanniner, men ikke en kompleks vin.

Herdade do Rocim Amphora Tinto 2014

Et blend af Aragonez, Trincadeira, Moreto og Tinta Grossa, lagret på store amfora-krukker, som romerne gjorde i regionen for mange siden. Flot ruby i farven. Kirsebær og røde bær i næsen, men også lidt røgede noter. Tør, cremet og flot afrundet.

Herdade do Rocim Tinto 2012

Et blend af Alicante Bouschet, Aragonez, Touriga Nacional og Syrah. Fin duft af røde bær som kirsebær. Kraftig, men også elegant og med god struktur. Måske lidt marmelade tendens.

Olho de Mocho Tinto Rerserva 2011

Blend af Alicante Bouschet, Syrah og Touriga Nacional. Mørk rubin, flot duft og god struktur. Tydeligt præg af fadlagring, men stadig med en vis friskhed og pænt syreniveau.

Vine fra Monte de Penha
Vine fra Monte de Penha.

Monte da Penha, Alentejo

Familieejet vingård fra det mere bjergrige nordlige Alentejo ved Portalegre. Satser på portugisisk stil med nationale druesorter og behersket fadlagring. Repræsenteret af Rita Fino Magalhães, som også er med i D´Uva. Efter sigende har Robert Parker sammenlignet vinene med vine fra Côte de Rhone.

Monte da Penha Reserva Branco 2014

Et blend af druesorterne Arinto, Fenão Pires, Roupeiro og Tricadeira das Pratas fra vinmarker beliggende i 400-600 meters højde, hvilket fremmer syreniveauet og friskheden. Frisk duft af citrus og frugt. Fin frugt og lidt mineralitet. God friskhed og fin balance.

Montefino Tinto 2010

Blend af Touriga Nacional, Tricandeira, Alicante Bouschet og Aragonez. Fermenteret på ståltanke og lagret dels på ståltanke og dels i egetræsfade. Lys rubin med ekspressiv duft af jordbær og kirsebær. Blød og ligefrem med afdæmpede tanniner. Fint drikkelig med uden kompleksitet.

Monte da Penha Tinto 2010

Blend af Tricadeira, Alicante Bouschet, Touriga Nacional og Aragonez. Lidt mørkere og med duft at mørke bær og krydderier. Mere dybde og struktur og pænt med tanniner. God til mad og vil sagtens kunne lagre. Et fint glas.

Monte da Penha Reserva Tinto 2010

Blend af Tricadeira, Alicante Bouschet, Aragonez og Moreto. Lagret 12 måneder på fransk eg. Flot næse med mørk frugt og modne kirsebær. Ganske fin struktur og god kompleksitet og dybde. Et rigtigt godt glas.

Monte da Penha Grande Reserva

Blend af Tricadeira, Alicante Bouschet og Aragonez. Lagret minimum 12 måneder på fransk eg. Mere modenhed, men også med kraftige tanniner. Fyldig med beherskede noter fra fadlagring og lang eftersmag.

Beatriz Cabral Almeida, winemaker på Quinta dos Carvalhais
Beatriz Cabral Almeida, vinmager på Quinta dos Carvalhais.

Quinta dos Carvalhais, Dão

Vingård i Dão, som i 1988 blev købt af den store Sogrape-koncern, der også står bag Mateus og portvinsmærkerne Sandeman, Ferreira og Offley. Laver både blends og udmærkede enkeltdruevine på f.eks. Encruzado, Touriga Nacional og Jaen. Repræsenteret af vinmager Beatriz Cabral Almeida.

Quinta dos Carvalhais Encruzado 2014

Lys strågul. Flot og ekspressiv duft af æbler, men også tropiske noter. Frisk, tør med god frugt og syre. Tydeligt præg af fadlagring, men på ingen måde dominerende og i fin balance. God eftersmag. Et dejligt glas som fint præsenterer druesortens kvalitet – og som også har lagringspotentiale.

Quinta dos Carvalhais Reserva Branco 2011

Blend af Encruzado og Verdelho. Lagret i tre år på fade. Strågul. Meget aromatisk med florale noter og lidt smørduft. Fyldig og i fin balance mellem det mere fede og fadlagrede og så det friske og syrerige. Et harmonisk og flot glas hvidvin.

Susana Esteban1
Susana Esteban.

Vine fra Susana Esteban

Susana Esteban, Alentejo

Spanskfødte Susana Esteban har arbejdet i mange år som vinmager for bl.a. Quinta do Côtto, Quinta do Crasto og Niepoort i Douro, men besluttede så i 2009 at stå på egne ben som producent. Hun udsøgte sig særlige marker i Alentejo og laver vine i sin helt egen stil, men indgår også i co-produktioner med winemakere fra andre regioner som Dirk Niepoort, Sandra Tavares og Filipa Pato. I 2012 blev hun kåret som Årets Winemaker af det ansete portugisiske vinblad, Revista dos Vinhos. Vinene har opfindsomme navne og sjove tegnede etiketter.

Aventura Branco 2015

Lavet på druer fra gamle vinstokke med blandede sorter (Vinhas Velhas) i 700 meters højde. Strågul. Fin duft med florale noter og lidt tropisk præg. Tør med flot kombination af frugtfylde og friskhed.

Procura Branco 2014

Blend af forskellige af regionens hvide druesorter fra en mark nær Portalegre. Aromatisk med noter fra afdæmpet fadlagring på gamle brugte egetræsfade. God frugtfylde, fin mineralitet og god syre. En vin i fin balance.

Aventura Tinto 2014

Blend af 40 % Aragonês, 40 % Touriga Nacional og 20 % Vinhas Velhas. Lagret på ståltank. Lys rubin. Frisk duft af røde bær samt lidt florale noter. Blød og indbydende. Et ligefremt, men fint glas.

Procura Tinto 2012

Blend af 55 % Alicante Bouschet og 45 % Vinhas Velhas. Mørk rubin og dybere. Mørke bær og lidt tobak i næsen. Mere fyldig i munden og med markante, men ikke hårde tanniner. Et spændende glas.

Sidecar Tinto 2012

Lavet i samarbejde med Filipa Pato og William Wouters på 50 % Baga og 50 % Vinhas Velhas. En indbydende og meget spændende vin med tydelig præg af lagringen på Amfora.

Vine fra Quinta do Vale Meão
Vine fra Quinta do Vale Meão.

Quinta do Vale Meão, Douro

Vingården er tidligere ejet af Ferreira, men tilhører nu familien Olazabal, som var repræsenteret af Luísa Olazabal, der er ansvarlig for salg og marketing. Quintaen er en del af de kendte Douro Boys, hvoraf nogen altså ikke er drenge, men kvinder. Jeg smagte Meandro Tinto 2001 og en meget velsmagende og fyldig Vale Meão Tinto 2010 og 2013 samt to portvine: Et fin ny reserva, Olazabal opkaldt efter familien selv og en lovende Vintage 2013.

José Maria da Fonseca, Setúbal

José Maria da Fonseca er herhjemme især kendt for deres Periquita vine, men også for dejlige, søde Moscatel de Setúbal vine. Jeg smagte to af slagsen: Alambre Moscatel de Setúbal 2010 og Alambra Moscatel de Setúbal 20 års. Især sidstnævnte var et utroligt dejligt bekendtskab med sin gode blanding af orange og karamel og med tilstrækkelig syre til at balancere sødmen.

Julia Kemper Wines, Dão

Julia Kemper laver Dão vine af høj kvalitet. Elepenor-serien, som er opkaldt efter en sommerfugle-larve, som Julia så kravle rundt på vinplanterne, er lidt lettere i stilen end serien navngivet efter hende selv. Jeg sprang dog over denne gang, da jeg nyligt har prøvesmagt serien, men de kan klart anbefales.

Herdado do Esporão, Alentejo

God og populær producent fra Alentejo. Introlevel hedder Monte Velho, men især Esporão Reserva i såvel hvid som rød imponerer med god frugt og udprægede fadnoter, der dog ikke kammer over. Og så er der nye kunstneriske etiketter for hver årgang. Også i top er Esporão Private Selection, som kun laves i udvalgte år.

Her kan vinene købes:

Herdade do Rocim, Filipa Pato, Susana Esteban og Julia Kemper forhandles af www.nordentoftwine.dk

Herdade do Esporão og Quinta dos Carvalhais forhandles af wwwportugisiskvinkaelder.dk

Quinta do Vale Meão forhandles af www.jyskvin.dk

José Maria da Fonseca forhandles af Dansk Supermarked

Quinta do Pinto og Monte da Penha har (endnu) ikke dansk importør