Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Kreativ Gin fra Elg Spirits

De senere år har set et utal af danske mikrodestillerier skyde frem, og ofte er produkterne af så høj kvalitet, at de kan gøre sig gældende internationalt. Et af de mest succesrige mikrodestillerier finder vi ude på landet tæt ved Esrum Sø, hvor Elg Spirits har gjort sig kendt på en serie af seks klassiske Gin, der alle udmærker sig ved renhed, styrke og præcision. Nu har man nye produkter i støbeskeen, og disse kreative videreudviklinger går lidt uden for Gins gængse rammer.

Henrik Elsner – Foto: Frank Hansen

Unik tilgang til Gin

Elg Spirits var et af de første destillerier, der for alvor satsede på dansk Gin. Manden bag projektet er Henrik Elsner, der er Master Distiller og indehaver. Elsner har fra første færd valgt sin egen tilgang til ginkonceptet og er gået lidt mod strømmen. I stedet for at satse på et utal af eksotiske botanicals i det færdige blend, har han skåret recepten ned til sølle tre ingredienser: Enebær, korianderfrø og det mere usædvanlige gulerod. Det viser sig, at gulerødder rummer nogle ganske potente aromastoffer, som ikke kommer til udtryk i køkkenets kogte version. Det drejer sig blandt andet om terpener og om forskellige essentielle olier. Rent botanisk tilhører Gulerod skærmplantefamilien, der netop er berømt for at danne et utal af aromatiske forbindelser – tænk blot på anis, dild, kommen og kvan.

Når mindre er mere

Årsagen til denne lidt asketiske tilgang til Gin-konceptet er, at Elg Spirits konsekvent satser på enkelhed og renhed – i tråd med dogmerne for det nye nordiske køkken. Det er straks lettere at styre smag og aroma, når der bruges færre ingredienser. Yderligere kolonnedestillerer man på Elg Spirits hver råvare for sig, i modsætning til de fleste andre Gin-producenter, der ekstraherer og destillerer alle botanicals i ét hug – lidt i stil med princippet bag en suppevisk. Den separate destillation giver ikke blot mulighed for at styre Ginnens udtryk præcist, men også for at kompensere for udsvinget i råvarernes udtryk. Alle ingredienser er jo hentet i naturen, hvorfor de varierer med årstid og oprindelsessted.

På denne måde er man sikret fuldstændig reproducerbarhed af karakteren i det færdige produkt. Umiddelbart kunne man fristes til at tro, at det ville begrænse mulighederne for at lave forskellige gintyper, men i praksis har det vist sig at være stik modsat. Ved at variere blandingsforhold og den enkelte råvarers oprindelse har Elg Vin skabt en serie på 5 forløbende nummererede unikt smagende Gin plus en særlig JuleGin. Ved at variere blandingsforhold og den enkelte råvares oprindelse har Elg Vin skabt en serie på 5 forløbende nummererede unikt smagende Gin plus en særlig JuleGin.

Alle Gins har det tilfælles, at enebærret er i centrum i det endelige smagsudtryk, da der er brugt 10 gange så meget enebær i Elg Gin sammenlignet med for eksempel en Tanqueray eller Beefeater. Den høje koncentration af enebærolie kan endda ses, når man tilsætter tonicvand til Ginnen – væsken opaliserer. Den bliver ”mælket”, fordi de æteriske olier ikke kan forenes med vand. For at forbedre opløseligheden bruges der derfor ret høje alkoholprocenter, hvad der yderligere intensiverer smag og duft.

Tid til fornyelse

Som en nyhed har man valgt at gå lidt uden for de vanlige rammer, og Elg Spirits har netop lanceret en Gin lagret på eg samt en såkaldt Sloe Gin, der er en engelsk klassiker, hvor Ginnen er tilføjet Slåenbær. Normalt er eg ikke et smagsindtryk, man forbinder med gin, men mere med cognac, armagnac og andre druebrændevine med mulighed for lang lagring. Men flere og flere Gin-entusiaster er begyndt at se gin som en selvstændig spiritus og ikke blot som en ingrediens i en cocktail. De bedste Gin kan med fordel nydes ”neat”, som det hedder – altså solo og typisk kølet ned med en isterning. Det stiller store krav til Ginnens renhed, da man her kan smage selv beskedne uheldige aromaer, der er opstået under den ofte lidt ukontrollerede tilføjelse af diverse Botanicals. Elg Oak Gin klarer dog denne renhedstest nydeligt, og den har et markant, men velproportioneret egepræg. Den er fremstillet ud fra destilleriets Elg Gin nr. 3, der er blevet sat på et 250 liters egefad, der netop er blevet tømt for Oloroso Sherry.  Oak Gin lagrer på denne eg i 18 måneder, og da der kun er fremstillet ét fad, er der virkelig tale om ”Small Batch”. Egepræget ses allerede i glasset, hvor det karakteristiske lysebrune Tawnypræg, der er arvet fra træets mørktfarvede tanniner, afslører egen. Det er følgelig en mere krydret og mere struktureret gin, man her har i glasset, og Oak Gin er designet til at blive nydt solo, som eksempelvis Digestif, hvor Ginnens tanninindhold er velvalgt. At Oak Gin så også arter sig fint sammen med en diskret Tonic, gør den ikke mindre anvendelig.

A Merry Christmas

Man skal vist være af engelsk oprindelse for at forbinde Julen med Gin, men spiritussens klare nåletræspræg kan sagtens virke nødvendigt forfriskende oven på andefedt og marcipan i rå doser. En klassisk enebærduftende Gin er på mange aromatiske måder nært beslægtet med vores elskede Juletræ. Gin dufter lidt af Jul.

I England er man – ikke mindst inspireret af Dickens – gået takken videre og har brugt Ginnens nåletræspræg til at lave en rød sødmefuld likør, der går sine helt egne og ofte charmerende veje: Sloe Gin.  Basalt udtrækker man det normalt stramme slåenbær i almindelig Gin, og det skal gerne ske, efter de ellers bitre tannin-rige slåenbær har været frosset og tøet op flere gange. Der kan efter smag og behag sødes ekstra med sukker og måske et par knuste slåensten, der giver et kraftigt mandelpræg. Ekstrakten kan med fordel lagre flere måneder på bærrene, hvad også trækker lidt af mandelsmagen ud fra stenenes kerner. Ofte bruges Sloe Gin i England som udgangspunkt for noget, der minder om vores skandinaviske Gløgg, da drikken varmes op og tilføjes kanel, stjerneanis og en smule muskatnød og et par hele nelliker. Ønsker man en friskere og mere kølig version, kan Sloe Gin også med fordel tilsættes mousserende vin – eksempelvis Prosecco.

Elg Spirits Sloe Gin kan ellers sagtens stå på egne ben, den er rig på autentisk slåensmag, da der er brugt omkring ét kilo slåen pr. liter Gin. Bærrene kommer fra Dyrelund ved Hillerød, og der er taget udgangspunkt i den glimrende Elg Gin nummer 1. Den kraftige dosis bærfrugt har bragt alkoholniveauet ned på letfordøjelige 33 procent, så Elg Sloe Gin kan sagtens drikkes uden yderligere fortynding. Sødmen er markant, men velproportioneret, så der er tale om en likør-type. Måske vi her har et radikalt anderledes alternativ til kirsebærvinen til Julens Ris-a-la-Mande?

En nyt bud på et nationalklenodie

Men nu er der jo en verden uden for Gin, og her til lands har vi stolte traditioner for Akvavit, der lovformeligt skal basere sig på Dild og/eller Kommen. Henrik Elsner har så tilført mere komplekse aromaer ved at bruge små mængder af blandt andet appelsin, stjerneanis og lakrids. Slutresultatet er blevet en klassisk Akvavit, der dog har et langt mere sammensat smagsbillede end de vanlige snapse, der findes på supermarkedshylderne. Den ultimative renhed og klarhed er bibeholdt efter samme koncept, som har givet firmaets Gin-typer deres bemærkelsesværdige præcision. Derfor kan Elg Akvavit fungere i flere madmæssige sammenhænge end de mere diskrete snapse, der mest er til det kolde køkken. Det ville ikke komme bag på mig, hvis kreative bartendere begynde at bruge denne Akvavit i nydesignede Cocktails. Det fortjener den

Smagning af Elg Spirits nye produkter

Elg Spirits Oak Gin – 18 måneder på eg – 56,7 pct. – 50 cl. – 490 kr.

Ginnens nåletræspræg slår klart igennem i duften, mens egen fører en mere tilbagetrukket tilværelse og er suppleret af et kultiveret krydderi. Rent og køligt helhedspræg med et frisk indtryk af grønne krydderurter. Den potente alkohol får i smagen lov at komme til fuldt udtryk og giver saftig mundfylde og masser af styrke og gennemslagskraft. En meget personlig og krystalren aperitif eller digestive, der med fordel kan serveres på is. Lægger op til kreative nye gin-cocktails eller til en delikat anderledes Gin & Tonic.

Elg Spirits Sloe Gin – 33 pct. – 50 cl. – 330 kr.

Sødmefuld frugtnæse, hvor slåenpræget er i forgrunden, mens ginnens enebærtoner ligger diskret tilbagetrukket, så det udgør en velintegreret og harmonisk helhed. Velkrydret og med diskrete mandeltoner. Tæt mundfylde, hvor Sloe Gin’en for alvor træder i karakter som sødmefuld likør med sin nydelige frugtighed. Velafbalanceret og med tilpas alkoholstyrke og masser af mundfylde. Saftig, ren, glat, velkrydret og frisk bærlikør med diskrete Gintoner.

Elg Spirits Akvavit – 40 pct. – 50 cl. Pris 180 kr.

Ren og kompleks næse med fokus på grøn dild tilsat et markant, men kultiveret orange- og anis-krydderi. Fin balance, god detaljerigdom og pæn styrke. Velkrydret smag, hvor orangetonerne kommer mere frem, og dilden træder et skridt tilbage.  Tilpas alkoholstærk og med stor aromarigdom, kontant smagsstyrke og glat og god mundfylde. Frisk, ren, og klassisk akvavit med vellykket personlighed og bred anvendelighed.

All forhandles i vinbutikker og i specialforretninger, men ikke i supermarkeder. Websiten henviser til nærmeste forhandler. Se mere på Elgspirits.com

Se også stor Gin-smagning her: http://vinbladet.dk/saa-gaar-vi-rundt-enebaerbusk/