Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Kamæleondruen Riesling & Weingut Clemens Busch

Mosel er måske Tysklands hotteste vinområde for tiden. Ikke mindst er Pinot Noir fra Mosel på vej til at blive en seriøs konkurrent til selv Bourgogne, men kvaliteten af den klassiske Riesling er også i markant fremgang. Mosels tidligere voluminøse og sødmefulde stil er ved at blive tilpasset til tidens krav om slanke, mere elegante og mere tørre vine og samtidig har man formået at bibeholde det særligt florale præg, der er Mosels adelsmærke. Økologi og biodynamik stormer frem i distriktet, og Weingut Clemens Busch er et godt eksempel på, hvordan tidens dygtige bio-producenter formået at forene bemærkelsesværdige charme med elegance og høj klasse.

A Grape of Many Colors

Et af Dolly Partons største hits er ”Coat of Many Colors”. I overført betydning kunne dette sagtens genbruges på Riesling-druen, der om nogen kan optræde i et utal af mangeartede forklædninger, der dog på deres egen facon afspejler dyrkningssted og klima. Denne kamæleonagtige evne til at skifte udtryk er en vigtig årsag til, at mange vinentusiaster har Riesling øverst på deres personlige hitliste over hvidvinsdruer. Men denne mangfoldighed kan dog både være et aktiv og et passiv, for Rieslings markante udtryksfuldhed kan lige så let lede til sorg som til glæde. Ikke mindst i Alsace har Rieslings plasticitet givet mange vinavlere grå hår i hovedet, og den har affødt i hundredvis af vinartikler, hvor diverse skribenter har beklaget det stilskifte mod tungere, mere sødmefulde og ofte mere alkoholrige vine, som er en direkte konsekvens af et varmere klima.

Fundamentalismens velsignelser

Riesling-fundamentalister – inklusive deres undertegnede – er først og fremmest fascineret af druesortens ranke syre, dens eminente mineralitet og dens enestående evne til at udvikle sig ved lagring. Yderligere formår Riesling i de bedste udgaver at præsentere et sandt overflødighedshorn af aromaer i stort set alle faser af vinens liv. Mange af disse klassiske egenskaber har svære eksistensbetingelser under varme forhold med tilhørende sukkerrigdom. Interessen er derfor øget for de mere kølige Riesling-regioner, og ikke mindst for Østrig og Tyskland med hovedfokus på Rhin- og Moselområderne, hvor den kølige og finesserige stil stadig praktiseres i vidt omfang. Heldigvis er det tyske udvalg af klassisk Riesling stadigt enormt, og ikke mindst i Mosel sker der spændende ting.

Kølige nætter, terrassedyrkning og en bemærkelsesværdig stenet jordbund kombineret med århundreders erfaring i at lade Rieslings dybeste personlighedstræk komme til fuldt udtryk leverer konstant alt, hvad en Riesling-entusiast kan ønske sig. Med Internettets udbredelse er det blevet nemt og billigt at bestille disse friske perler hjem til Danmark på privat basis uden noget toldbøvl eller noget behov for særlig importlicens. Ofte er de tyske netpriser endda ganske fornuftige, men udvalget er så omfattende, at det kan være svært at navigere og vælge de rette vine. Ikke mindst, hvis man ønsker at drikke det bedste af det bedste. Derfor er det altid fascinerende at smage hvor langt Mosels dygtigste Riesling-producenter er nået, for udviklingen står ikke stille, og der nås stadigt nye frydefulde højder af klassisk Rieslingkarakter.

Clemens Busch’ ultimative vine kommer fra parceller på én berømt og spektakulær mark: Nemlig den voldsomt stejle Marienburg, der år efter år leverer Riesling med exceptionel personlighed.

Weingut Clemens Busch

En af Mosels dygtigste Riesling-producenter er det hæderkronede firma Weingut Clemens Busch, der har 16 økologiske hektar med adskillige stejle mineralrige marker i den nordligste del af Mittelmosel, direkte ned til floden. Her arbejder man intenst med mineralitet, da stedets geologi giver de bedst tænkelige forudsætninger. Det er derfor mere jordbundens type end enkeltmarksvine, der produceres.  Dog med vigtige undtagelser: For Clemens Busch ultimative vine kommer netop fra parceller på én berømt og spektakulær mark: Nemlig den voldsomt stejle Marienburg, der år efter år leverer Riesling med exceptionel personlighed.

Johannes og Rita Busch på deres stejle skråning i Punderich

Men mindre kan også gøre det. Clemens, Johannes og Rita Buschs marker er domineret af nedbrudt skifer, og man sondrer her mellem forskellige skifertyper. De skelnes fra hinanden ud fra deres farve – rød, grå og blå, der dækker over varierende nedbrydningsgrader og disse jordbundsvariationer giver naturligt vinstokkene forskellige ernærings- og udviklingsmuligheder. Det giver i den sidste ende markante forskelle i den færdige vin, og hos Clemens Busch kan man på første hånd erfare, hvor udtalt variationen i blot én jordbundstype kan manifestere sig i vinglasset. Og den bedst tænkelige formidler for denne mangesidighed er netop Riesling.

Clemens Busch vinene udmærker sig ikke blot ved deres mineralitet, men også ved deres rige og på samme tid velintegrerede syre. Det er vine, der satser mere på elegance end styrke og gør det med succes. Hvis man holder af floral og aromatisk rig Riesling, hvor Mosel-præget er umiskendeligt tilstede, men hvor old-school tørhed, præcision og behersket alkohol er kardinaldyder, bør man unde sig at smage vinene fra Clemens Busch. De skal endelig roses for en snæver sammenhæng mellem pris og kvalitet.

SMAGNING

Riesling Trocken 2017  Weingut Clemens Busch

Frisk, klassisk citrus-Riesling-duft med blomster, mineraler og petroleum. Pæn styrke og med udmærket aromarigdom med et let honningpræg. Charmerende, delikat og lettilgængelig. Delikat, sprød smag med veldimensioneret moderat saftighed og læskende solid Rieslingsyre tilsat en let udgave af næsens aromarigdom. Intens mineralitet og diskret lille sødme, der kommer frem i eftersmagen. Charmerende.
89 | – 109,95 v/12 fl Philipson Wine

Riesling 2017 ”Vom roten Schiefer” 2017 Weingut Clemens Busch, Pündericher Riesling Trocken

Stor duftintensitet med det mineralske element trukket helt frem tilsat delikate røgaromaer og nydeligt frisk Riesling-petroleum. Rigtblomstrende frugt med citrus og orange og med kultiveret honningpræg. Rig syre og flot, rank, kølig og meget ung frugt med tiltalende tæthed og tilbageholdende saftighed. God længde og stor elegance. Vil uden tvivl tage meget på i volumen ved lagring.
91 | 149,95 v/12 fl Philipson Wine

Riesling 2017 ”Vom grauen Schiefer” 2017 Weingut Clemens Busch Pündericher Riesling Trocken

Frugt med god bredde, diskret sødme og mere fokus på krydderurter end på blomster. Formidabel mineralitet og et let præg af frisk hasselnød. Styrke, renhed, balance og masser af personlighed og autentisk druekarakter. Rig, givende, sprød og alligevel ekstraktrig smag med let parfumeret frugt. Solid intensitet og nydeligt sammensat detaljerig eftersmag. Absolut lovende. 91 | 149,95 v/12 fl Philipson Wine

Riesling 2017 ”Vom blauen Schiefer” 2017 Weingut Clemens Busch Pündericher Riesling Trocken

Masser af intensitet, markant mineralitet og stor delikatesse. Kølige grønne urter, frisk hasselnød og ekstrem renhed. Let røgpræg, velvalgt blomsterparfume og eminent balance. Kultiveret, harmonisk, ekstraktrig frugt med forførende charme og umiddelbarhed. Udsøgt præcision i smagen, der er givende, klassisk, rig og rank og med vellykket, markant mineralitet i eftersmagen. Umiddelbart tiltalende og alligevel med stort lagringspotentiale.
92 | 179,95 v/12 fl Philipson Wine

Marienburg GG Fahrley 2016 Weingut Clemens Busch Riesling Trocken

Stor tyngde, enorm kompleksitet og imponerende rigdom. Høj klasse og uforlignelig dybde på linje med Bourgogne Grand Cru. Ambitiøs og seriøs med personlighed i særklasse. Her er en vin, der tør gå sine egne veje. Ekstraktrig massiv smag med dybde, imponerende aromarigdom og udsøgt balance. Bemærkelsesværdig tæthed i den silkeglatte struktur og med fornem ekstraktintensitet og eksotisk aromaprofil. Stor vin med store ambitioner. Kom igen om 10 år. 94 | 279,95 v/12 fl Philipson Wine