Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Johs. M. Klein

Johs. M. Klein Distribution er kun kendt af få. Men vil du have Pétrus fra Pomerol, Noval Port eller bitter fra Dr. Nielsen eller likør fra Chartreuse, så skal du handle med Johs. M. Klein.

Klein har i 130 år har været vinagent, men er i løbet af de seneste 25 år begyndt at levere direkte til hoteller og restauranter. Men aldrig direkte til forbrugeren. Engang herskede Johs. M. Klein og andre vinagenter i den danske vinverden. Vinagenten fandt vin og sprit i udlandet, hvor man talte sære, uforståelige sprog. De importerede vinen eller var mellemmand til importøren, som tappede vinen og solgte den videre til en grossist, til en købmand eller en vinhandler. Dengang kunne man ikke komme uden om Johs. M. Klein. De var agenter for Campari og for datidens mest solgte Cognac, A. de Luze & Fils VSOP (mens Bordeaux-vin fra samme A. de Luze & Fils af uransagelige årsager havde en anden agent Carl W. Reffs i Østbanegade).

Johs. M. Klein blev grundlagt i 1886, da de første Noval Ports ankom. Huset er Novals ældste kunde i verden.

A. de Luze & Fils var det mest kendte hus i Bordeaux og ejede Paveil de Luze, som blev drukket ved Det kgl. danske Hof. Vinagenterne herskede enevældigt. Foruden Klein kan man nævne Better Brands’ Torben Anthon, Chr. E. Rothe, Louis Wolf, Oluf Seibæk, Carl Wandel & Søn, Charles Klem og Hans Just. Men efterhånden lærte vinimportørerne at gøre sig forståelig på engelsk og endnu sværere sprog, og vinagenterne døde én efter én. I dag er der vel snart ikke mange andre tilbage end giganten Hans Just og det noget mindre Johs. M. Klein Distribution.

Ældste kunde hos Noval Port

Johs. Marcus Klein grundlagde firmaet dem 26. maj 1886, da 2 piber Portvin fra Noval ankom til København. Den dag i dag er Quinta da Noval en vigtig del af huset, og Klein er den ældste kunde hos dette fine Portvinshus. Oprindelig lå huset bag Det kongelige Teater – nær havnen, hvor vinen ankom – men firmaet flyttede siden til Århusgade, og derefter til Hellerup, før man fik de store rummelige haller i Priorparken nær Glostrup station. I 1954 blev en ung Jørgen Dam ansat, og han overtog firmaet i 1966 og blev der indtil sin død i 2011. I 1993 blev Søren Merrild direktør og han ejer i dag firmaet med familien Dam som minoritetsaktionær. Søren Merrild er direktør, mens salget ledes af salgschef Niels Børgesen, mens Henrik Münchow (fra en anden vinfamilie!) står for regnskabet.

Niels Børgesen har arbejdet med vin siden 1970’erne. ”Min storebror var chauffør hos Erik Sørensen Vin i Hellerup, og jeg overtog jobbet efter ham”, siger Niels Børgesen (i dag 59 år). ”Jeg avancerede til salget og åbnede afdelingen i St. Kongensgade op, før jeg overtog lageret i Hesselrød”. I 1989 kom han til Det franske Vinlager – i dag del af Dagrofa – som indkøbschef og blev her, indtil han for 15 år siden fik samme stilling i Johs. M. Klein. Firmaet er med blot 14 ansatte en miniput i forhold til Hans Just og er specialiseret i vin, mens Hans Just er mest kendt for spiritus.

Dr. Nielsen Bitter stammer fra Hobro, men laves i dag hos Klein i Brøndby.

Frankofilt firma med egen bitter

”Vi lever i segmentet for medium- og høj kvalitet”, siger Niels Børgesen. ”Vi sælger mest vin – 70% – og kunderne er stort set ligeligt fordelt mellem supermarkedskæder, vinhandlere og restauranter plus dutyfree. Vi sælger ikke direkte til forbrugere”. Selvom vinen dominerer, er Klein også kendt for sin bitter, som laves i 4 ståltanke omme bag alle pallerne med Bordeaux og Bourgogne. ”Dr. Nielsen boede i sidefløj til Hobro apotek og var ivrig jæger. Sammen med apotekeren skabte han i 1930’erne sin egen bitter, som siden 1988 er lavet af vores firma”, siger Niels Børgesen. Bitteren har et årligt salg på 370.000 flasker og har fået mange priser for kvalitet. En lillesøster, snapsen Frøken Nielsens Sommersnaps, kom til i 2004. Begge laves og tappes i Kleins kældre.

Men vinen dominerer

De vigtigste huse er: J.P. Moueix fra Bordeaux, mest kendt for Pomerol som Pétrus, La Fleur Pétrus, Trotanoy og Lagrange. Moueix ejer også kultvingården Dominus i Napa. Bichot i Beaune, er et af de få familieejede Bourgogne huse, som efter en lidt svag periode igen leverer flere rigtig gode vine. Mest kendt er måske kultvinen Moutonne Grand Cru fra Long-Depaquit i Chablis. Klein har været Bichots agent siden 1925. Taittinger Champagne (siden 1970), kendt for bl.a. Comtes de Champagne. Noval Port, i dag ejet af AXA, den franske forsikringsgigant. Noval er kendt for god Vintage Port, ikke mindst Nacional. Agenter siden 1886.

Sherry som Inocente Fino, en unik Sherry fra en enkelt mark i Macharnudo, lavet af Valdespino (agent siden 1930), samt også den fine la Guita Manzanilla. ”Salget er dog ikke stort”, sukker Børgesen. Fra Spanien importeres også Gran Feudo. Yalumba er et af de 3-4 største firmaer i Australien med mærker som Oxford Landing, Hill Smith samt Nautilus fra New Zealand. Cousiño-Macul fra Chile, som var et af de første firmaer med andet end dagligvin i Chile.

Chartreuse og andre niche-produkter

Men Chartreuse er som ”niche” produkt nok så vigtig. Den legendariske likør laves af karthusianerbrødrene, og den stærke (55% alkohol) grønne og Elixir (73%) er i kultklassen med mange fans (ikke mindst skribenten!).

Den lokker mange kunder til Klein sammen med et kolossalt lager af gammel Bordeaux fra Jean-Pierre Moueix. ”Og når kunden er i folden, kan vi præsentere dem for andre produkter”, siger Børgesen og nævner bl.a. den udmærkede Delamain Cognac, frugtbrændevin som Vieille Prune og Massenez, den fine Strega fra Italien og Bardinet’s Negrita Rum. Plus også nyere vine som Minuty fra Provence og McManis fra Californien.

Johs. M. Klein har 2300 kv.m. lager i Priorparken i Brøndby tæt på Glostrup station.

”Fremtiden? Vi er et niche-firma og bliver måske aldrig store, men er også godt tilfreds med at levere god vin til udvalgte kunder”. Derfor er Kleins motto også ”der er optræk til et godt glas”.

Indledningsfoto: Niels Børgesen står ved fadene med Dr Nielsens Bitter. Han har arbejdet med vin siden ungdommen, bl.a. hos Erik Sørensen Vin.

Læs også artiklen om Quinta Do Noval
Læs også om vinene fra Jean-Pierre Moueix