Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Hvidvine fra det sydlige Rhône

Hvidvine fra det sydlige Rhône

Navne som Gigondas, Beaumes de Venise og Rasteau klinger fint og velkendt i danske ører, og de venlige solkrydrede rødvine fra det sydlige Rhône sælger da også som varmt brød, mens hvidvinene fra det sydlige Rhône straks har det langt sværere. Hvidvinene har af mange årsager ikke evnet i samme grad at profilere sig over for forbrugerne og blive velkendte, endsige berømte. Der er ikke højt ratede verdensstjerner til at friste vinkøberne, selv om der en enkelte undtagelse i form af hvid Châteauneuf-du-Pape. Generelt sælges langt den overvejende del af hvidvinene fra det sydlige Rhône under den meget fleksible fællesbetegnelse Côtes du Rhône, mens udvalget af hvid Rhône med klar områdetilknytning er mere end begrænset.

Etiketten på gængs Côtes du Rhône bliver man sjældent synderligt klogere af, hvis man prioriterer vinens geografiske oprindelse. Når indholdet i flaskerne yderligere er stærkt variabelt, er det oplagt, at disse hvidvine kræver en ekstra indsats fra salg og marketing, før flasken ender i indkøbskurven.

Côtes du Rhône overrasker

Områdets varme klima og det generelle fokus på rødvinene gjorde hvidvinene til deciderede stedbørn, der havde fedmeproblemer og savnede rankhed og identitet. I dag er vinstilen lagt om, og vinene fremstår ofte med god sprødhed, fin syrebalance og fremstillet med en præcision og endda ofte en mineralitet, der er et køligere klima værdigt.

Denne udvikling kan godt undre, da klimatendensen med øget varme og mere solskin alt andet lige burde gøre de forvejen overvægtige basser endnu mere voluminøse. Det modsatte er faktisk tilfældet, og vinene fremstår omend ikke slanke så dog med veldimensioneret fylde og med en solid struktur. Om der ligefrem er tale om en vis form for tannin i vinene, skal jeg lade være usagt, men det fornemmes sådan.

De tør gå deres egne veje i kampen mod industrialiseringens konformitet.

Årsagen til den positive udvikling skal først og fremmest søges i forbedringer af det tekniske apparat, der har gjort vinifikationen langt mere præcis og velstyret. I dag kan man selv under varme forhold regulere gæringstemperaturen og holde vinifikationen langt køligere. Man er samtidigt mere bevidst om valg af den rette form for ekstraktion og ikke mindst om valget af et tidligere høsttidspunkt, hvor druernes friskhed er bevaret. Summa summarum er hvid Côtes du Rhône i dag tit en rigtig positiv oplevelse. Det er vine, der har deres helt egen kraftfulde niche i vinens verden med fylde, krydderi, friskhed og balance og som sagt masser af god struktur.

En betragtelig variation

Man skal dog oftest på den anden side af de 100 kroner for at få et spændende glas hvid Rhône, selv om der heldigvis bliver flere og flere gode eksempler i det lavere prisleje. Det er dog svært at finde en stilistisk fællesnævner, da drueudvalget er bredt og med sorter med vidt forskellige aromatyper. Dette manglende fælles fodslag kan dog også opfattes som en charmerende egenskab. Det giver en mangfoldighed, hvor man som vinentusiast har en interessant opdagelsesrejse foran sig i det sydlige Rhône. Hertil kommer, at vinene sjældent skuffer rent kvalitetsmæssigt. De er aldrig ligegyldige forsøg på at lægge sig i slipstrømmen på de globaliserede vintyper. De tør gå deres egne veje i kampen mod industrialiseringens konformitet.

Denne udvikling mod højere kvalitet og masser af personlighed vil sikkert øges i de kommende år, og der er da også pænt med plads til forbedring. Der er stadig ganske få af de hvide Côtes du Rhône, der skilter med deres præcise oprindelsessted – endsige druesammensætningen. Men når man ser på den succes, de røde Villages vine med deres geografisk klare oprindelsesdeklaration har haft, må det også komme til de hvide vine. Det er endnu overraskende få, der har kommunenavnet med, men en enkelt af de smagte vine optræder dog under sit ægte fødselsnavn – Cairanne – midt i søen af vine, der blot præsenterer sig selv som Côtes du Rhône. Der er penge i at have en klar oprindelse, så mon ikke vi vil se flere og flere hvide Villages vine fremover?

Hold ikke mindst øje med et af de nordligste afsnit af det sydlige Rhône, nemlig Grignan-Les-Adhémar, der tidligere var døbt Côteaux des Tricastin. Grignan har særlige anlæg for god hvidvin på grund af sit køligere klima, højt beliggende marker og en jordbund med pænt indhold af kalk. Grignan evner at levere strålende hvidvine for beherskede penge baseret på den krydrede og violduftende grønne Viognier drue, der ellers ter sig bedst i det nordligste Rhône.

Châteauneuf-du-Pape – vin for viderekommende

Ingen tvivl om at de hvide Côtes du Rhône skal drikkes helt unge. Allerede i en alder af to til tre år er de oppe i fulde omdrejninger og bliver sjældent bedre med yderligere lagringstid, selv om holdbarheden typisk rækker et par ekstra år. Så er det straks sværere at skyde sig ind på den optimale alder, når vi kommer til det kvalitetsmæssige tyngdepunkt for hvidvinene i det sydlige Rhône, nemlig Châteauneuf-du-Pape.

Lige så populær og lettilgængelig som rød Châteauneuf er, lige så vanskelige er de hvide Neuf’er at blive kloge på. De har deres helt eget regelsæt, og variationen fra den ene producent til den anden er betragtelig. Der er dog ingen diskussion om, at det er ambitiøse vine, som producenterne tager alvorligt og selv sætter stor pris på. Ofte bruges de bedste marker til de beskedne mængder hvide druer, domænerne producerer. Andelen af hvidvine i Châteauneuf befinder sig nede omkring de seks procent, så der er tale om lidt af en specialitet.

Ligesom ved de røde vine arbejdes der med meget forskellige druesammensætninger fra domæne til domæne, og rent principielt er alle de atten AOC-druesorter legale til hvid Châteauneuf. I praksis er det dog de grønne sorter, der er i spil, og det er langt færre – seks for at være helt præcis. Det drejer sig om Grenache Blanc, Roussanne, Bourboulenc, Piquepoul, Picardan og Clairette. Bemærk her, at favoritterne fra det nordlige Rhône – Marsanne og Viognier – i ordets egentligste forstand ikke er inde i varmen. Det kunne godt undre en udenforstående, da man umiddelbart ville forvente, at disse sorter kunne tilføje både friskhed, charme og mineralitet til de tit tunge hvide Châteauneuffer.

Generelt skiller de hvide Châteauneuf-vine sig ud fra gængs Côtes du Rhône ved større koncentration, bedre kompleksitet, mere personligt krydderi og kraftigere ekstrakt.

De særlige dyder

Ofte er det vine, der både er gæret og lagret på eg, hvoraf en pæn procent endda kan være nye fade. Udfordringen i at fremstille de bedste hvide Neuf’er ligger i at kombinere deres uomtvistelige styrke med balance og friskhed. Ingen tvivl om at markerne kan levere power, da udbytterne bliver lave på den magre jordbund, og de lokale druesorter garanterer næsten automatisk en udtalt personlighed.

Alligevel er de hvide Châteauneuffers dyder og synder ofte til diskussion hos Rhône-entusiaster, og de særegne vine er hyppigt udsat for mobning, hvor ufortjent det end måtte være. I den aktuelle smagning indgik fem Châteauneuffer, og de levede til fulde op til forventningerne om at præsentere store forskelle i stilen. Kvalitetsniveau og priser havde samtidig fået et pænt hak op i forhold til Côtes du Rhône.

Personligt sætter jeg mest pris på vinene som unge, hvor der er flere umiddelbare florale aromaer og generelt større friskhed. Smagningen præsenterede også en mere moden vin – Vieux Telegraphe i årgang 2011, hvad der gav anledning til ivrig diskussion blandt de deltagende smagere. Vinen skilte sig ud fra de øvrige, da den var med klart alderspræg og fuldt udviklet. Men havde den været bedre for et par år siden?

Den havde i hvert fald været friskere og langt mere mainstream. Referencerammen er ofte begrænset, når det gælder hvide Châteauneuffer, det er nok hovedskurken, når selv berømte Châteauneuffer kritiseres. Havde man eksempelvis sat en hvid Bourgogne med tilsvarende alder på bordet, havde den nemmere fået accepteret sit umiskendelige alderspræg og fået det værdsat efter fortjeneste.

Der er ingen tvivl om, at lagring øger personligheden i vinene på godt og ondt, og er man på jagt efter det særegne og det enestående, kan man med fordel gemme sine hvide Châteauneufvine. Jeg vil dog anbefale at følge nøje med i udviklingen, hvis man har et antal flasker liggende. Den sikre politik vil være at sætte flaskerne til livs i en alder af maksimum tre-fire år, hvor vinene er åbnet op, men stadig har bevaret deres ungdommelig friskhed og charme.

Hvordan kan man så forvente at fremtiden tegner for de hvide Rhônevine? Over én kam må man indrømme, at de leverer en absolut mangelvare, nemlig personlighed. De gør det i bemærkelsesværdig grad, men svagheden er, at det er småt med den stilistiske klarhed, da vinenes udtryk er så forskelligt. Ofte afspejler de mere deres producent end deres oprindelsessted, så det er svært for vinforbrugeren at vide, hvilken vintype man betaler for. Men opfordringen lyder: køb et udvalg af hvid Rhône – jo før, jo bedre. Smag på sagerne og lad dig inspirere. Gode og usædvanlige vinglæder venter.

Hvid Côtes du Rhône

Viognier Selection Delas 2013, Delas Freres, VdP D’Oc, Pont du Gard

Delikat, sødmefuld, floral frugt med grønne urter og masser af umiddelbar charme i en stil, der kunne lede tanken hen på Pinot Gris fra Alsace. Super aromatisk duft med givende styrke. Delikat, ligetil vin med tropisk parfume. Frisk mundfrugt med god saftighed og diskret og udmærket sødme. Moderat koncentration, en lidt enkel frugtstruktur og med pæn lille mineralitet. Sympatisk til prisen. 88
85,00 www.vinspecialisten.dk

Solitude 2013, Domaine de la Solitude, Côtes du Rhône

Ungt toastet egetræ og massiv frugt med kontant krydderi. Styrke og charme i en næsten oversøisk stil, der måske er rigeligt globaliseret. God, solid mundfrugt, der er langt slankere end næsen lægger op til. Her er der styr på egetræet og generelt pæn balance og nydelig syre. Stor styrke, intenst krydderi og med velsammensat mundfylde. Tiltalende ekstraktrig vin med betragtelig længde. Lettilgængelig introduktion til god hvid Rhône og til en udmærket pris. 90
86,00 www.kbvin.com

Terre d`Argence Blanc 2011, Domaine Mourgues du Gres, AGP Gard, Costières de Nîmes

Saftig rank frugtnæse med pænt præg af citrus og orangeskal. Nydelig mineralitet og generelt køligt præg. I munden med god tæt frugt med mineralsk krydderi, fin fylde og tilpas syre. Delikat vin med tiltalende renhed, udmærket længde og nydelige bitterstoffer. 89
99,75 www.bichel.dk

Cairanne Blanc 2012, Domaine Andre Berthet-Rayne, Castel Mireio, Côtes du Rhône Villages blanc – økologisk

Rank, ambitiøs duft med nydelig mineralsk frugt og lidt appelsinskal. Kølig og vellavet i sit helhedsindtryk. Aromatisk, tropisk frugt på den kultiverede facon. God detaljerigdom, pæn styrke og udmærket balance. Ekstraktrig, bred mundfrugt med fin områdekarakter og god rygrad. Medium syre, masser af fylde og udmærket styrke. En del alkohol og flot længde. Solid, charmerende og meget anvendelig madvin med bred appel. 90
130,00 www.emilievin.dk

Domaine Grand Romane 2012, Terroir d’Exception barrique, Pierre Amadieu, Côtes du Rhône Blanc

Veludviklet næse med urter og bredde. Kultiveret krydderi og charmerende tropefrugt med diskret sødme. Nydeligt brug af egetræet, pæn styrke og god ekstraktrigdom. Velstruktureret saftig vin med udmærket mineralitet. Styrke, balance og personlighed. Vellykket og måske stilistisk inspireret af god Sauvignon Blanc med herlig friskhed. 89
129,95 www.eriksorensenvin.dk

La Lence de Fontbanou 2013, Domaine de Fontbonau, Côtes du Rhône Blanc

Dybde og kompleksitet og med ganske ungt træ i duften. Detaljerig og let parfumeret. Ambitiøst opbygget og med kultiveret helhedspræg. Rank og kølig stil med udtalt mineralitet, dejlig renhed og fin friskhed. Masser af længde, medium styrke, fin balance og velvalgt frugtsyre. Fremstår elegant, selv om frugten er med betydeligt ekstraktrigdom. Nydelig. 91/100 p.
219,95 www.theis-vine.dk

Cuvée Philipson Côtes-du-Rhône Blanc Guigal-min

Cuvée Philipson 2013, Côtes-du-Rhône Blanc, Guigal

Sprød frugt med gode florale toner. Frisk duft med tiltalende renhed og pæn mineralitet. Medium styrke, køligt helhedspræg og nydelig lille parfume. Saftig og aromatisk vin med diskret sødme, pæn fylde og dejlig længde. Venlig og lettilgængelig og meget vellavet rent teknisk. 89
179,95 og 89,95 v/12 fl www.philipsonwine.com

Hvid Châteauneuf-du-Pape

 

Domaine Font MIchelle-min

Domaine Font Michelle 2013, Châteauneuf-du-Pape Blanc

Ambitiøs, intens og koncentreret duft med massivt egetræ, røg og mineraler og betragtelig styrke. Personlig, detaljerig og spændende vin med fin lille sødme. Rank, velstruktureret og med kølig, men tæt frugt. Udtalt mineralitet og fornem ekstrakt kombineret med eksklusiv parfume og nydeligt tilpasset sødmefuldhed. Super kultiveret, ambitiøs og vellykket. 93
230,00 www.smv.dk

2013-Chat-9-hvid-ned-3_wm op-min

Domaine de la Solitude 2013, Châteauneuf-du-Pape Blanc

Ristet egetræsnæse med lidt kaffebønne. Flot moden mineralsk frugt kombineret med eksotisk parfumeret præg. Åben og kompleks og med grønne krydderurter. Blød, bred og detaljerig smag med moden ekstraktrig frugt. Flot balance og med spændende helhedspræg. Styrke og klasse på samme tid. 92
248,00 www.kbvin.com

Château La Nerthe 2013, Châteauneuf-du-Pape Blanc

Frisk, parfumeret næse med grønne æbler, grannåle og grapefrugt og med masser af styrke og egenart. Angiveligt sammensat af 38 procent Roussanne, 31 procent Grenache Blanc og resten Clairette og Bourboulenc. Ungdommelig, aromatisk og med fin ekstrakt og god styrke. Rig, venlig mundfrugt med friskhed og kultiveret sødme. Fornem detaljerigdom og udmærket balance. Charmerende og lettilgængelig. 91
379,95 og 249,95/12 fl www.philipsonwine.com

VieuxDonjon_Ch9_hvid-min

Le Vieux Donjon Blanc 2012, Châteauneuf-du-Pape

Floral næse med udtalt mineralitet, modent egetræ og en aromaprofil, der leder tanken hen på god Bourgogne, selv om Rhônepræget er fuldt intakt. Spændende duft med grønne urter, abrikos, passionsfrugt og med rank struktur og pæn detaljerigdom. Elegant frugtig smag med kultiveret krydderi, fin syre og god sprødhed. Velbygget, delikat og med afbalanceret styrke og flot sammensat finish. Nydeligt håndværk. 91
399,95 www.eriksorensenvin.dk

La Crau 2011, Domaine Vieux Telegraphe Blanc, Châteauneuf-du-Pape

Kompleks, åben og super mineralsk næse med stor personlighed og modent sødmefuldt egefad. Delikat, spændende og ambitiøs. Veludviklet og med nydeligt omend udtalt alderspræg i form af lidt grønne æbler, men med frelsende diskret lille sødme. En vin for kendere. Moden vin med mineraliteten i fokus. Ambitiøs, krævende og fornem. En vin der går sine egne spændende veje. Drik nu! 92
519,95 og 369,95 v/12 fl www.theis-vine.dk