Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Hvid Mâcon

 – smagning af 27 vine fra Côte de Beaunes attraktive lillesøster

Kun alt for få ved, at Mâcon er en fuldgyldig og fuldblods del af Bourgogne. Regionens mindre prestigiøse sydlige afsnit har været alvorligt oversete, men de sidste års bemærkelsesværdige kvalitetsudvikling i området har gjort de hvide vine fra Mâconnais attraktive. Ikke blot giver vinene os deres helt personlige fortolkning af Chardonnay med klar inspiration fra Côte d’Or, men ofte med et langt bedre forhold mellem pris og kvalitet.

Langt ud på landet

Når turen går til Bourgogne, er jeg slem til ubevidst kun at tænke på Côte d’Or – altså de klassiske verdensberømte afsnit af regionen – men der er en verden uden for Beaune, så at sige. Hver gang man gør sig den beskedne ulejlighed at rejse knap 100 kilometer længere sydpå, belønnes man med dybt personlige vine, der giver meget de samme vinglæder som vinene fra eksempelvis Côtes de Nuits og Côte de Beaunes – nemlig vine fra Mâcon og Beaujolais.

Hvor Beaujolais stort set står for alle de sydlige røde kvalitetsvine, kan man med nogen ret foretage samme grove generalisering og sige, at Mâconnais tager sig af tophvidvinene, der her er 100 procent Chardonnay-baserede mage til vinene i det nordligere topdistrikter.

Kigger man lidt nærmere på Mâconnais, viser det sig – ud over gængs Mâcon – at indeholde tre særligt interessante appellationsgrupper – Pouilly-Fuissé, St. Véran og Viré-Clessé. Ligesom i Côte d’Or er der også en hakkeorden i Mâcon, hvor de mere præcist angivne områder har en højere prestige, og hvor Pouilly-Fuissé har en klar førerposition, når det gælder international berømmelse.

Faktisk er man i Pouilly-Fuissé nået så langt, at man er millimeter fra at opnå tilladelse til at udnævne visse marker – omkring de 20 – til 1. Cru, hvad der hidtil har været uset uden for Côte d’Or. Alt er allerede juridisk faldet på plads – både nationalt og lokalt – og det er kun Coronakrisen, der har forsinket udnævnelse til 1. Cru. Klassifikations-ændringen vil uden tvivl blive en realitet indenfor et år, og en uundgåelig og sikkert tilsigtet konsekvens af denne forfremmelse vil være højere priser på disse udvalgte marker. Så det er nu, man kan gøre særligt gode køb af Pouilly-Fuissé.

Den 55.000 tusind år gamle klippeformation Roche de Solutré ligger mindt i Pouilly-Fuissé appellationen. I 1980’erne blev det en omtalt en turistattraktion efter den franske præsident, François Mitterrand, i en årrække tog vandreturen til toppen.

Klima, kultur og landskab

Det er fristende at sammenligne dyrkningsforholdene i Mâconnais med de tilsvarende i Côte d’Or. Men forskellighederne overtrumfer lighedspunkterne, hvad der heldigvis ikke forhindrer Mâcon i at frembringe hvid Bourgogne på højt niveau. Hvor man i det klassiske Bourgogne har ét klart defineret og sammenhængende topområde langs vinruten, så er kvalitets-smørhullerne i Mâcon spredt bredere ud over hele området, der er mindre skarpt geologisk opdelt end det centrale Côte d’Or.

Man har i Mâcon fremhævet de forventeligt bedre områder med meget det samme Villages-princip, som vi kender fra Rhône. Her får de bedste områder lov at bruge kommunenavnet på etiketten – eksempelvis Valreas, Cairanne eller Vacqueyras. I Mâcon sætter man i stedet områdenavnet umiddelbart efter selve ordet Mâcon for at indikere en sandsynligvis højere kvalitet. Der er for tiden 26 af disse fremhævede kvalitetsområder, så det er umulige at huske dem alle, men hold ikke mindst øje med Mâcon-Lugny, Mâcon-Uchizy, Mâcon-Vinzelles og Mâcon-Bussières.

Generelt er jordbunden i Mâcon meget kalkholdig, så her er optimale forhold for hvidvine, mens de røde vine på Gamay sjældent bliver særligt bemærkelsesværdige. Vi er noget længere sydpå end i Côte d’Or, så alt andet lige burde det lunere klima være en hindring for at opnå den bedste hvidvinskvalitet. Men i praksis har det vist sig ikke at være noget problem, blot man tilpasser arbejdet i marken og kælderteknikken til at fremme friskhed og syrerigdom i vinene. Det er dog mit gæt, at Mâcons højest beliggende marker vil blive meget efterstræbte i de kommende år.

Området producerer betydelige mængder vin – op mod 350.00 hektoliter hvidvin pr. år. Selv om ikke alt selvfølgelig er lige spændende, bliver det alligevel til cirka 130.000 hektoliter af den mere end respektable Mâcon Villages kvalitet, så der er rigeligt at slukke tørsten med. Det forklarer nok også, at priserne er så moderate, som de er på trods af det attraktive kvalitetsniveau. Man når langt for 150 kroner pr. flaske, og topkvaliteterne fås for 300-400 kroner, hvad der er småpenge i forhold til Cru-vinene fra Côte de Beaune.

Vinvalget

Som i det øvrige Bourgogne gælder det om at kende sin producent, da der er store forskelle i de enkelte domæners formåen, og hvilke marker de har til rådighed. Det er dog takken sværere i Mâcon, da producenterne er mere ukendte i forhold til superstjernerne fra Côte d’Or. Det kan dog være en fordel at vælge vin fra de helt store Bourgogneproducenter som eksempelvis Jadot, Bouchard, Louis Latour eller Drouhin.  De store huse bruger tit samme omhu og lige så store omkostninger på at passe og pleje en Mâcon, som de ødsler på de dyrere og mere berømte nordligere vine.

Det er mit indtryk, at årgangsudsvingene er mindre kritiske i Mâcon, selv om der selvfølgelig er forskelle. Under alle omstændigheder kan man trygt læne sig op af årgangsratings fra Côte de Beaune, da der sjældent er de voldsomme klimatiske forskelle fra det ene sted til det andet. Man må dog lige tage de stadigt mere generende haglskader i betragtning, da de typisk er meget lokale.

Det danske udvalg

Men hvor gode er så vinene? Skiller de sig markant ud fra de vanlige hvide Bourgogner? For det første kan man konstatere, at det danske udvalg er imponerende righoldigt, da rigtig mange vinimportører har indset, at i Mâcon får man meget for pengene. Samtidigt motiverer prishimmelflugten på de celebre hvide Bourgogner fra områder som Meursault, Corton og Puligny forbrugerne til at interessere sig for de mere ydmyge sydlige dele af regionen. Her får man uden for diskussion et mere attraktivt forhold med pris og kvalitet, hvad man kan overtyde sig selv om ved at nærlæse denne artikels smagenoter og ratings.

Normalt ville man forvente, at de berømmede vine fra Pouilly-Fuissé ville overtrumfe de mere jordnære slægtninge fra det generelle Mâcon, men reelt klarer basis-Mâcon sig flot. Rent stilistisk var det lidt overraskende, hvor ranke og kølige Mâcon-vinene generelt var, da forventningerne gik på, at de ville være takken mere opulente og med en mere tilbagetrukket syre på grund af deres sydligere oprindelse. Det var dog på ingen måde tilfældet.

Skal man forsøge at definere en forskel i forhold til Côte d’Or vinene, er det nok, at Macôns hvide vine er takken mindre personlige, når det gælder stedpræget, og at de er takken mindre komplekse end de store hvide Bourgogner. Men man kan sagtens finde ægte hvidvinsperler i Mâcon, blot man køber ind med omhu og prøver sig lidt frem. Priserne er absolut attraktive – indtil videre…

Mâcon Villages 2018 Domaine Rijckaert fik 90 point. Forhandles af Bichel

Smagning Mâcon Villages

Mâcon Villages 2019 Prosper Maufoux, AOC Mâcon Villages

Flot parfumeret næse med gode detaljer og med udmærket personlighed. Velparfumeret, delikat og charmerende. Ret bred mundfrugt med pæn ekstraktrigdom og moderat syre. Læskende og saftig med udmærket fylde og solid længde.
89 | 169,95 – 149,95 v/6 fl Supervin.dk

Mâcon Villages 2017 Domaine Les Cheneviéres, Georges Dubæuf, AOC Mâcon Villages

Spicy, let røget citrusfrugt med udmærket elegance og en mineralitet i stil med Chablis. Let og ret enkel vin med pænt krydderi, moderat frugtintensitet og et venligt, lidt enkelt krydderi. 87 | 145,00 Løgismose Vin

Mâcon Villages 2018 Domaine Rijckaert, AOC Mâcon Villages

Frisk, spicy og klassisk Bourgogne-næse med nydeligt Chardonnay-udtryk. Delikat, givende og superren mundfrugt med flot syre og nydelig sødme og charme. Kultiveret krydret og med god rankhed og fin mineralitet.
90 | 150,00 – 99,00 v/6 fl Bichel 

Mâcon Villages 2018 Prosper Maufoux

Blomstrende citrusfrugtnæse med ferskenpræg, solidt krydderi og moderat styrke. Veludviklet parfume, men behersket aromarigdom. Delikat og ren smag i rank, kølig stil med udmærket syre og god ekstrakt. Saftig frugt med tilpas krydderi og pæn mineralitet. Diskret sødmefuldhed og med tiltalende sprødhed. 88 | 69,95 – 149,95 v/6 fl Supervin.dk

Mâcon Villages 2017 Maison Jaffelin, AOC Mâcon Villages

Kraftig vin med smøraromaer og nøddepræg og ristet egetræ. Bredt helhedsindtryk og god intensitet. Pæn mineralitet og klassisk burgundisk helhedsudtryk. Medium krydderi og medium fylde. Saftig, venlig og med godt fadpræg. 89 | 148,00 Løgismose Vin

Mâcon la Roche Vineuse 2018 fik 91 point. Forhandles af Vinens Verden
Mâcon la Roche Vineuse 2018 Sylvaine & Alain Normand, Mâcon

Rig og klassisk Bourgogne-næse med detaljeret tropisk frugt tilsat klassiske burgundiske aromaer og let røget egetræ. Givende og veludviklet. Charmerende vin med kølig sødmefuldhed og nydelig rank, men tæt frugt og frisk syre. Saftig, slank, elegant og med lang eftersmag.
91 | 129,00 Vinens Verden 

Mâcon Chardonnay En Serre 2018 Denis Jeandeau, AOC Mâcon

Parfumeret, blomstrende, kølig og delikat duft med grønne urter og et diskret røget præg og fin mineralitet. Charmerende og personlig. Meget givende vin med tæt, frisk og saftig frugt med velvalgt sødmefuldhed og mange udmærkede detaljer. Vellavet, charmerende og harmonisk. 89 | 205,00 – 175,00 v/ 3 fl Jysk Vin

Mâcon Villages 2018 Château-Fuissé Famille Vincent, AOC Mâcon Villages

Ret tung næse med solid frugt med udmærket ferskenkarakter og pænt underliggende egetræ. God styrke og tæt mundfrugt med tiltalende syrebalance, tilpas krydderi og udmærket detaljerigdom. Venlig, klassisk, saftig og med flot længde.
89 | 159,95 – 149,95 v/12 fl Theis Vin

Mâcon-Lugny 2018 fik 89 point. Forhandles af Erik Sørensen Vin
Mâcon Villages 2018  Grange Magnien Louis Jadot, AOC Mâcon Villages

Rig, ren, delikat, kraftfuld og elegant parfumeret duft. Meget kompleks og med flot sprødhed. Kølig og indtagende stil med kultiveret, blomstrende frugt. Kølig stil med flot syrebalance og udtalt mineralitet. Slank og elegant vin på højt teknisk niveau. 91 | 155,00 – 125,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt 

Mâcon Villages 2018, Vieilles Vignes Famille Perrachon, AOC Mâcon Villages

Rig og nydeligt aromarig frugt med god intensitet. Blomstrende og med lidt grønne urter og sødmefuld ferskenfrugt med god tæthed og et velvalgt og solidt egepræg. Saftig vin med ganske bred, tæt og lidt enkel mundfrugt. Tilpas fylde, pæn styrke og tiltalende krydderi.
88 | 150,00 – 130,00 på tilbud Skjold Burne 

Mâcon-Lugny Sainte Pierre 2018 Bouchard Pere & Fils AOC Vin de Bourgogne

Næse med markant ristet egetræ og intenst vaniljekrydderi. Bred og eksotisk frugt med tropepræg og masser af styrke.  Flot syre og smag med samme parfumerede aromaer som i næsen. God frugttæthed, moderat styrke og fin renhed. Charmerende og med fin længde og et touch mineralitet. 89 | 150,00 – 120,00 v/ 6 fl Erik Sørensen Vin

Mâcon-Lugny 2018 Domaine du Bouchet Louis Jadot, AOC Mâcon-Lugny

Elegant, supermineralsk og præcis frugt med køligt præg og kultiverede og rige aromaer, der er en klassificeret Puligny værdig. Stringent, ambitiøs, finesserig og udsøgt delikat. Fornem balance mellem den ranke, velstruktureret frugt og egetræ og mineralitet. Høj teknisk klasse og forbilledlig præcision. Ambitiøs og helstøbt vin. Lidt af et kup til prisen. 94 | 169,00 – 119,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt 

Mâcon la Roche Vineuse 2018 Vieilles Vignes, Sylvaine & Alain Normand, Mâcon

Velkrydret og kontant duft med egetræet i fokus med let ristet nøddepræg. Delikat og dybt personlig stil. Rank, kølig frugt, der spiller andenviolin i forhold til træet, men med intens mineralitet. Kraftfuld og rigtsmagende vin, der med sin kølighed alligevel evner at have et eksotisk præg. Powervin på den gode måde. 92 | 169,00 Vinens Verden 

Mâcon-Lugny Les Genièvres 2018 Maison Louis Latour, AOC Mâcon-Lugny

Frugtig, parfumeret og ganske eksotisk næse med stor detaljerigdom og med masser af charme og elegance. Detaljerig og kraftfuld og med stor intensitet. Saftig, tæt smag med kølig frugt med vellykket harmoni og betydelig aromarigdom. Distinkt mineralitet og godt teknisk niveau. 92 | 134,00 – 119,00 v/6 fl Laudrup Vin

Mâcon-Bussières Les Clos 2018 Joseph Drouhin, AOC Mâcon-Bussières

En del ristet egetræ og kølig, aromaintens, mineralsk frugtnæse med diskrete ferskentoner. Delikat, elegant og finesserig og på højt teknisk niveau. Saftig og rank mundfrugt med betydelig og kultiveret aromarigdom. Harmonisk og umiddelbart charmerende vin med kontant mineralitet og flot struktur. 92 | 149,00 Vinspecialisten/H.J. Hansen

Mâcon Davayé 2017 fik 92 point. Forhandles af Philipson Wine
Mâcon Davayé 2017 Domaine de la Croix Senaillet, AOC Mâcon Davayé

Elegant, parfumeret og dybt personlig frugt med ambitiøs aromaprofil. Rig, kompleks og delikat duft med vellykket sødmefuldhed og solidt ristet fadpræg. Ekstraktrig mundfrugt med nydeligt ferskenpræg og fin tæthed. Vellykket syrebalance og masser af velsmagende længde med lidt anistoner.
92 | 119,95 v/12 fl Philipson Wine

Mâcon-Vergisson 2016 Janotsbos, AOC Mâcon-Vergisson

Kompleks, mineralsk næse med diskrete honningaromaer og nydeligt ristet egetræ. Fornemme, personlige og subtile frugtaromaer, der tør gå deres egne veje. Frisk og intens vin med velafbalanceret styrke og udtalt rankhed. Saftig og mineralsk på samme tid. Kompleks og ambitiøs frugt med fin lille sødme og godt lagringspotentiale.
93 | 325,00 – 250,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

St. Véran Chapelles Aux Loupes 2018 fik 92 point. Forhandles af Kjær & Sommerfeldt

Smagning Pouilly-Fuissé og naboer

Viré-Clessé Tradition 2018 Domaine de Roally, AOC Viré-Clessé

Solid og frisk frugt med pænt fersken/citruspræg og udmærket mineralitet. Kultiveret og harmonisk duft. Delikat vin med aromatisk frugt, flot syrebalance og udmærket substans. Charmerende, lettilgængelig og med pæn balance mellem sødme og syre.
89 | 185,00 – 145,00 v/6 fl Bichel 

Viré-Clessé 2018 Vieilles Vignes Meurgey-Croses, AOC Viré-Clessé

Velkrydret frugtnæse med grønne urter og diskret røget egetræ. Personlig aromaprofil med pæn lille blomsterparfume og nydelig mineralitet. Elegant og med medium styrke og god friskhed og rankhed. Diskret sødme og et lidt enkelt helhedsindtryk, men med tiltalende saftighed i eftersmagen.
89 | 220,00 – 170,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

St. Véran Chapelles Aux Loupes 2018 Louis Jadot, AOC St. Véran

Dyb, kompleks mineralsk næse med mindelser om klassisk Bourgogne. Detaljerig og spændende med rig og sammensat ferskenfrugt tilsat kultiverede tropearomaer. Givende og præcis vin på teknisk højt niveau. Syrefrisk og delikat med detaljerig mundfrugt. Charmerende, elegant, præcis og lettilgængelig.
92 | 189,00 – 159,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt 

Saint-Véran 2017 Domaine de la Croix Senaillet, AOC Saint-Véran

Mineralitet i fokus med burgundisk citrusfrugt tilsat grønne urter og med diskret røget egepræg. Superelegant og let, køligt og rankt helhedsindtryk, der leder tanken hen på Chablis. Smag med fin frugttæthed og rig aromaprofil. Glimrende balance og nydeligt krydderi. Tiltalende vin med flot syre, klassisk frugt og tilpas mineralitet.
91 | 139,95  v/12 fl Philipson Wine

Pouilly-Vinzelles En Paradis 2018 Maison Louis Latour, AOC Pouilly-Vinzelles

Rank, kølig og markant mineralsk næse med grønne urter og flot friskhed. Nydeligt dimensioneret duft diskret krydret med anis- og lakridstoner og behersket egetræ. Saftig, rank, let og præcis mundfrugt med tiltalende krydderi. Mere finesse end styrke. Ungdommelig vin med pæn mineralitet og køligt helhedspræg.
89 | 199,00 – 149,00 v/6 fl Laudrup Vin

Pouilly-Fuissé 2017 Domaine du Roc des Boutires fik 92 point. Forhandles af Vinens Verden
Pouilly-Fuissé 2017 Domaine du Roc des Boutires, AOC Pouilly-Fuissé

Frisk, let sødmefuld næse med aromatisk krydderi, god detaljerigdom og umiddelbar charme. Veludviklet, kultiveret og delikat med ambitiøs pleaserfrugt. Stilistisk tæt på klassisk Côte de Beaune og med nydeligt integreret egetræ. Saftig og fuldstændig vin med vellykket, kølig frugt. Flot balance, velvalgt frugttæthed, fornem struktur og udmærket syre. Vellykket og umiddelbart charmerende og med saftig eftersmag. 92 | 259,00 Vinens Verden 

Pouilly-Fuissé Vers Cras 2018 Domaine du Roc des Boutires, AOC Pouilly-Fuissé

Rig og kompleks vin med særdeles sammensat aromaprofil og intenst krydderi med ristede, markante nøddetoner. Udtalt mineralitet og moderat, men flot frugt. Givende, charmerende og meget personlig i sit udtryk. Mere for yndere af træ og mineraler end for frugtelskere. Frisk, tør, kølig mundfrugt med udmærket saftighed og fornem delikatesse. Velafbalanceret og aromarig vin med flot balance og udmærket syre tilsat delikat sødme. Charmerende, ambitiøs og på højt teknisk niveau. 94 | 369,00 Vinens Verden 

Pouilly-Fuissé 2017 Bouchard Pere & Fils fik 93 point. Forhandles af Erik Sørensen Vin
Pouilly-Fuissé 2017 Camille Giroud, AOC Pouilly-Fuissé

Tung, ret bred frugt med masser af tilbageholdende styrke. Meget ungt helhedspræg og med nydeligt integrereret egetræ og beherskede anistoner. Lovende vin med køligt helhedspræg og vellykket syrebalance og fornem renhed. Delikatesse, finesse og kultiveret saftighed. Aromatisk rig og delikat vin på højt teknisk niveau.
92 | 400,00 – 300,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

Pouilly-Fuissé 2017 Domaine du Bouchet, Domaine J. A. Ferret, Louis Jadot, AOC Pouilly-Fuissé

Næse med diskret nøddekrydderi og kølig, mineralsk frugt med charmerende aromarigdom. Kompleks, personlig og veludviklet duft med masser af røget mineralitet. Saftig frugt med tiltalende ferskenpræg og betydelig detaljerigdom. Fornem syrebalance, diskret sødme og flot struktur. Meget helstøbt og frugttæt vin med velafbalanceret helhedspræg. Delikatessen og elegancen overtrumfer aldrig styrken.
93 | 325,00 – 275,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt 

Pouilly-Fuissé 2017 Bouchard Pere & Fils, AOC Pouilly-Fuissé

Detaljerig, aromatisk og Bourgogneklassisk næse med nydeligt egetræ tilsat lidt honningtoner. Diskret røgpræg, fin lille sødme, masser af charme og flot balance. Rank, kølig og delikat mundfrugt med nydelig mineralitet. Flot dimensioneret og ungdommelig vin med moderat styrke og fin delikatesse. 93 | 260,00 – 200,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

Pouilly-Fuissé 2017 Janotsbos, AOC Pouilly-Fuissé

Mineralsk næse med kølig helt ung ferskenfrugt efter klassisk Bourgogne-forbillede. Veldimensioneret krydderi og solid mineralitet. Nydelig harmoni og velvalgt brug af let ristet egetræ. Saftig vin med rank og udtalt mineralsk mundfrugt med stor renhed og markant struktur. Kontant, men veldimensioneret syre og tiltalende smagsintensitet.
92 | 400,00 – 300,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

Fakta om Mâcon Blanc

Mâconnais generelt

Vinmarksareal cirka 7.000 hektar
Gennemsnitlig årlig produktion: cirka 350.000 hektoliter, hvoraf mere end 90 procent er hvidvin
Chardonnay er eneste tilladte hvide drue, mens Gamay og Pinot Noir er de to foreskrevne røde druer

Klassifikationer for hvid Mâcon

Mâcon
Areal: 80 hektar – Udbyttegrænser: 70-75 hl/ha – Produktion: cirka 5.000 hektoliter
Mâcon Villages – 83 kommuner
Areal: 2.050 hektar – Udbyttegrænser: 68-75 hl/ha -Produktion:  130.000 hektoliter
Mâcon med bynavn – 26 klassificerede
Areal: 1.650 hektar – Udbyttegrænser: 66-73 hl/ha – Produktion: 95.000 hektoliter
Pouilly-Fuissé
Areal: 760 hektar – Udbyttegrænser: 58-70 hl/ha – Produktion: 41.000 hektoliter
Pouilly-Vincelles & Pouilly-Loché
Areal: 95 hektar – Udbyttegrænser: 58-70 hl/ha – Produktion: 4.800 hektoliter
Saint-Véran
Areal: 750 hektar – Udbyttegrænser: 62-70 hl/ha – Produktion: 43.000 hektoliter
Viré-Clessé
Areal: 440 hektar – Udbyttegrænser: 62-70 hl/ha – Produktion: 26.000 hektoliter