Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Har du smagt Yquem?

En test når vinnørder mødes og næste spørgsmål: I hvilke årgange?

Trio, Axel Towers, restauranten med den bedste udsigt i København når byen ikke er indhyldet i leverpostej – på fransk Foie Gras. Det var nok det eneste, der manglede, under en flot, flot smagning den 5. december af verdens nok mest sagnomspundne vin med en historie helt tilbage til 1200-tallet.

Et glas per vinstok mod normalt en flaske, ædelt råd, der modsat alt andet råd giver vinen friskhed. Et slot der på mystisk vis hæver sig over efterårstågen. Floderne Garonne og Ciron, og endnu flere åer og bække, der giver dette helt specielle ”mosekonen brygger-fænomen”. Svampen Botrytis Cinerea, der penetrerer drueskallen. En defloration – afblomstring – der alle andre steder ville betyde ødelæggelse, men her er med til at opbygge noget meget større. Huller, hundredvis af huller i drueskallen der, når solen bryder igennem ved middagstid, får saften i druen til at fordampe – og sukker og koncentration til at stige. Hård business og prestige hvor den tidligere ejer, greve Alexandre de Lur Saluces efter en lang og hård retssag til sidst, i 2004, måtte forlade slottet og en århundrede år lang familiehistorie. Og nu et helt unikt team med Frankrigs rigeste mand, Bernard Arnault, i baggrunden, og hvor økonomi ikke er noget man taler om, men noget man har.

Château d’Yquem har det som alle stræber efter: kraft og elegance, kompleksitet og renhed, sødme og friskhed, tyngde og lethed og som et samlet begreb: ENERGI.

Sigurd Müllers Vinhandel med direktør Ib Bergkjær havde arrangeret smagningen sammen med Henrik Frost fra negocianthuset CVBG Dourthe & Kressmann og arkitekten og markedsdirektøren for Château d’Yquem Jean Philippe Lemoine.

“Y” d’Yquem – det søde der blev tørt

Første årgang med den tørre “Y” d’Yquem er 2000. Man havde tidligere produceret ”Y”, men her blev duerne plukket efter Château d’ Yquem, og vinen var derfor halvsød. Nu plukker man druerne inden, på samme tidspunkt som alle andre plukker druerne i Bordeaux til den tørre hvidvin. På Château d’Yquem kalder man det ”den grønne høst for den ædle råddenskab”. Vinen gærer først på ståltanke med udvalgt gær og kommer derefter på fade, hvor den sidste gæring foregår. Vinen ligger på fad i 10 måneder og er tør, men med et restsukkerindhold på omkring 7 gram per liter ikke helt tør. Produktionen er på 10.000 flasker og “Y” d’Yquem nyder marketingsmæssigt godt af at være den tørre lillebror til Yquem, også i priser hvor 1.595 kr. ligger på linie med Pavillon Blanc fra Château Margaux. Priser på vinene er angivet i parentes.

2016, “Y” d’Yquem

Flot, krydret duft, Sauvignon Blanc går virkelig igennem, krydret, let græsset, gyvel, annanas, fersken, citrus med fine nuancer fra fad. Fyldig, krydret, let cremet og samtidig sprød. Lang, krydret, cremet og frisk eftersmag. 93 (1.595)

2015, “Y” d’Yquem

Let eksotisk duft, let krydret med æble og fersken. Cremet smag, god fylde og cremet eftersmag med let markeret syre. Ikke samme intensitet og nerve som 2016. 90 (1.595 – udsolgt)

Mystik og trolddom på flaske – Château d’Yquem er et torneroseslot der dukker op i tågen.

Verdens største søde vin

100.000 flasker i gode år, langt mindre i år hvor vejrguderne drillede. En kraftig udvælgelse i vinmarken hvor druerne, 25% Savignon Blanc og 75% Sémillon, plukkes op til 7 gange og hvor det sommetider blot er drue for drue, der, med det optimale råd, plukkes. Og igen, efter at vinen er gæret og ligger på fad, en ny udvælgelse hvor kun 40-60 procent går til Château d’Yquem.

Yquem bliver ikke længere handlet via ”en primeur systemet” (i foråret efter høsten mens vinen endnu ligger på fad), men bliver frigivet første uge i december to år efter høsten. Årsproduktionen ligger på 80-100.000 flasker. Omkring 20 procent af produktionen tappes på halvflasker, en fremragende idé, for vinen er så rig, at en halvflaske rækker til 4 personer. At smage Château d’Yquem er et must for enhver vinkender, og sammenlignet med andre store vine er prisen for årgang 2015 faktisk billig. Gør det lidt for ondt i tegnebogen så slå dig sammen med 9 andre, oplevelsen koster så under 300 kroner og næste gang du bliver spurgt: Har du smagt Château d’Yquem, er svaret ja!

2015, Château d’ Yquem

Meget stor, kompleks, elegant, rig duft, stor race, eksotisk frugt, blomster, honning, ædelt råd. Meget rig smag, utrolig elegance, stor, eksplosiv i munden, lang, lang eftersmag, sødme, luftig og dyb, smuk frugt og ædel råd og fin touch af syre tilslut. 98 (2.595,00 – release kampagne)

2014, Château d’ Yquem

Startede samme dag med at plukke, meget lettere i stilen. Elegant duft, hvide blomster, fersken, igen stor race. Meget elegant, let, luftig med fin sødme og lang luftig, sødmefuld eftersmag. Ikke samme dybde som 2015 men utrolig elegant. 94 (3.995,00)

2013, Château d’ Yquem

Smuk duft, eksotisk med abrikos, kvæde, honning og blomst. Stort, ædelt råd. Rig smag, koncentreret, fin fedme og sødme, meget rig. Dvælende, fedme-sødmefuld eftersmag, lang, lang eftersmag med stor sødme. 96 (3.995,00 – udsolgt)

2011, Château d’ Yquem

Meget elegant duft, kvæde, honning, eksotisk frugt, i begyndelsen lukket, åbner fint, både sødme og meget fin syre. Rig smag, utrolig fyldig, sødmefuld og fedmefuld, meget fin syre og lang, lang, rig eftersmag med meget præcis syre. 97 (3.950,00)

2005, Château d’ Yquem

Ulmende duft, inde i et meget lukket stadie, stor, eksotisk duft, honning. Rig smag, mineralsk, elegant fedme, lang, lang eftersmag, sødmefuld med meget fin bitter finish, som kontrast til sødmen. Endnu alt for ung. 95

1990, Château d’ Yquem

Meget rosinagtig duft, brænder næsten lidt i alkoholen, meget ældet i farven.  Går igen i smagen, rig, men med tørret frugt i den sødmefuld eftersmag. Flaske to bedre men bestemt ikke optimal. 90 (3.500)