Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Glover Family

 – det mangfoldige New Zealand

New Zealand er for mange danskere synonymt med Sauvignon Blanc fra Marlborough, og intet ondt sagt om det. Og alligevel… Flere danske supermarkeder har drevet rovdrift på New Zealands parfumerede Sauvignon Blanc koncept i en sådan grad, at disse prisbillige vine ofte er ufatteligt ens og dermed dræbende kedelige. Måske derfor har det været svært at sælge New Zealandsk vin på højeste niveau, på trods af at landet kan præstere enestående kvalitet – ikke mindst når det gælder Pinot Noir. Men Marlborough-producenten Glover Family har turdet gå imod strømmen og producerer vine på mange forskellige druer og på et ambitiøst kvalitetsniveau.

Det nye New Zealand

Marlborough ligger på nordspidsen af New Zealands Sydø, og distriktet er uden for konkurrence landets væsentligste vinområde – i hvert fald hvis man måler vigtighed på volumen. Marlborough leverer op mod halvdelen af New Zealands vine, og alligevel er distriktet overraskende nyt, når det gælder vin. Vinavlen startede først for alvor i 1973, men så gik det også stærkt, og i dag er man oppe på over 11.000 hektar vinmarker, og det er der flere gode grunde til.

Det viste sig, at Marlborough var enestående til at frembringe Sauvignon Blanc vine med en ganske karakteristisk egenart. Druen fik her en overvældende parfume, hvor fokus ikke blot lå på de velkendte hyldeblomstaromaer, men især på tropisk frugt af snart sagt enhver botanisk oprindelse. At al denne parfumerede overdådighed med tiden kan føre til en form for Sauvignon Blanc overdosis med tilhørende fobi, er en anden sag.

Men vinene har en læskende friskhed og en livlig syre og en umiddelbar genkendelighed. En anden vigtig popularitetsfaktor var, at New Zealandsk Sauvignon Blanc kunne produceres til meget rimelige penge, og det er uimodsagt charmerende og lettilgængelige vine, som appellerer til supermarkedskunderne.  Men området evner også at levere mere ambitiøse sager, og ikke mindst vinhuset Cloudy Bay har siden år 2000 betydet meget for at positionere Marlborough som et vindistrikt, der leverer seriøs vin på lige fod med de bedste vindistrikter i den gamle verden.

Køligt, lyst og tørt

Marlboroughs unikke klima har været afgørende for, at man kan frembringe store mængder betalbar vin, for området er solrigt med gode daglængder, kølige nætter, tilpas varme dage og et tørt klima, der især var nyttigt, når der skulle høstes sunde druer. Klimaet er faktisk så tørt, at der først for alvor kom gang i produktionen, da man fik styr på at bruge kunstvanding på den korrekte måde, så det ekstra vand ikke fører til tyndbenede vine.

Der er altså tale om et vaskeægte koldklimadistrikt, og netop denne vintype er blevet stadigt mere populær. Styrke og alkohol er ikke længere den eneste genvej til bred popularitet, men friskhed og delikatesse bliver mere og mere efterspurgt, og denne kølige præcision kan Marlborough levere.

På mange måder kan man sammenligne Marlborough med Alsace, så det var nærliggende for de new-zealandske vinproducenter at se nærmere på de samme druesorter, der har gjort Alsace så populær. Derfor kommer der stadigt flere spændende new-zealandske vine baseret på Riesling, Pinot Gris og Gewurztraminer, og det ser mere end lovende ud. Endeligt var det også oplagt at kaste sig over den stadigt mere populære omend vanskelige Pinot-Noir drue, og det er måske her, at Marlboroughs væsentligste fremtidspotentiale ligger, når det gælder vin af særligt høj klasse.

Indtil videre er det forholdsvis få producenter, der har valgt at satse på den højeste kvalitet kombineret med stor druediversitet, og her er det, at familien Glover for alvor kommer ind i billedet.

Glover Family

Glover Family omlagde deres gård på Dillons Point i Marlborough til vinavl i 1985, og man begyndte med det oplagte druevalg – nemlig Sauvignon Blanc. Men samtidig blev der plantet Pinot Noir, Chardonnay and Riesling, så man i dag har pæne arealer med 20 år gamle stokke, og allerede så tidligt som i 1991 kom Gewurztramineren med i sortimentet.

Familien ville dog mere end blot producere konsumvin, og målet var at vise, hvad områdets kølige og lyse klima for alvor formåede. Kvalitetsudviklingen førte til produktserien Zephyr, hvor der blev skruet op for ambitionerne. I dag er man nået dertil, at Zephyr-vinene har sikret sig positiv omtale i den internationale vinpresse, og i Danmark kan man nu købe Zephyr på henholdsvis Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer og Pinot Noir. Endelig har familien Glover også en prisbilligere serie, der hedder noget så aparte som Massey Dacta – opkaldt efter en Massey-Ferguson traktor, hvad etiketten da også prydes med.

Ben Glover

En af de vigtigste personer bag kvalitetsudviklingen er firmaets winemaker Ben Glover, der har arbejdet for en række af New Zealands bedste vinproducenter, såsom Wither Hills, Lindauer, Huntaway & Corbans. Bens særlige passion er Pinot noir og for at få afløb for sin ambition om at frembringe den bedst mulige kvalitet, har han lanceret en produktserie med navnet Mr. Glover, hvad der direkte refererer til Ben.

Ben Glover har udvalgt særligt Pinot-gunstige vinmarker i Central Otago, der er placeret på den sydligste del af Sydøen, hvorfor klimaet er takken køligere. Der satses på enkeltmarksvine, gennemført håndarbejde og brug af franske egefade. De gode resultater er da heller ikke udeblevet, som det fremgår af smagningen i denne artikel. Især skal Mr. Glover Pinot Noir roses for et bemærkelsesværdig attraktivt forhold mellem pris og kvalitet for en fuldblods koldklima-Pinot, der med kompetence er skabt efter burgundisk forbillede.

SMAGNING

Alle vine sælges af vinklubben Winefamly.com. De anførte vinpriser er klubpriser, der forudsætter betalt medlemsskab, der koster godt 460 kroner pr. år.

Massey Dacta Riesling 2016  Glover Family Vineyards  Marlborough – 12 pct.

Intens petroleumsfrugt med klassisk Riesling-karakter. Stringent, stærk og lidt til den brede side. Solid sødme, moderat syre og saftig tæthed i den ekstraktrige frugt. Smag med masser af fylde og styrke og samme dominerende petroleumskrydderi som i næsen.
87 | 77,00 Winefamly.com

Massey Dacta Sauvignon Blanc 2016  Glover Family Vineyards Marlborough – 13 pct.

Bred Sauvignon Blanc næse med nydelig frugtkoncentration og pæne tropefrugt-aromaer. Betydelig styrke og med et touch honningsødme. Velstruktureret og med god syrebalance og veltøjlet druekarakter. Glimrende frugttæthed og udmærket længde. Substansrig og lidt bred Sauvignon Blanc med trofast New Zealand karakter.
88 | 77,00 Winefamly.com

Zephyr Pinot Gris 2017 Glover Family Vineyards Marlborough  – 13,5 pct.

Delikat, drueautentisk duft med diskret sødme og charmerende krydderi med lidt figentoner. Styrke, renhed og delikatesse og med fint røgpræg og nydelig mineralitet. I munden med massiv ekstraktrigdom og pæn, men uintegreret syre. Veltøjlet sødmefuldhed og stor frugttæthed. Charmerende vin med betragtelig længde og stor aromarigdom. Mere kraft og bredde end elegance.
89 | 93,00 Winefamly.com

Zephyr Gewurztraminer 2017 Glover Family Vineyards Marlborough  – 13,5 pct.

Køligt, rig og autentisk Gewurztramin-karakter med nydeligt rosenpræg. Floral, rig og med udmærket mineralitet. God balance mellem styrke og finesse. Tæt, frisk og velkrydret mundfrugt med delikatesse, fin længde og intens syre. Vellykket europæisk stil med velafbalanceret sødmefuldhed.
90 | 120,00 Winefamly.com

Zephyr Chardonnay 2016 Glover Family Vineyards Marlborough – 13 pct.

Intens citrusfrugt med kølig styrke og rigt krydderi. Aromatisk egepræg med klare ristede toner og flot syrebalance. Rank, kølig mundfrugt med god intensitet, nydelig balance og udmærket mineralitet. Både styrke og præcision og med vellykket og personlig druekarakter. 90 | 117,00 Winefamly.com

Mr. Glover Sauvignon Blanc 2017 Wilde Vineyards Marlborough – 12,5 pct.

Rank og potent krydret duft med personlig aromaprofil med afdæmpet Sauvignon Blanc karakter, hvor det mere er hylden end tropefrugten, der spiller førsteviolin. Veldimensioneret og harmonisk vin med flot frugtkoncentration, stor ekstraktrigdom og fin fylde. Tæt og kultiveret med sympatisk krydderi og solid længde. Godt teknisk niveau.
89 | 141,00 Winefamly.com

Rødvine

Zephyr Pinot Noir 2016 Glover Family Vineyards Marlborough – 13,5 pct.

Spicy og kølig duft med grønne urter, dildaromaer og nydeligt egekrydderi. Vellykket køligt Pinot-præg med fin mineralitet og charmerende sødmefuldhed. Glat, moden vin med velvalgt tannin og frisk saftighed. Velkrydret druekarakter med moderat intensitet, udmærket tæthed og god længde. Letdrikkelig, ligetil og autentisk.
89 | 120,00 Winefamly.com

Mr. Glover Pinot Noir 2017 Wilde Vineyards Central Otago – 14 pct.

Intens og givende Pinotfrugt efter klassisk fransk forbillede med flot tæthed og køligt, rankt helhedsindtryk tilsat veldimensioneret egetræ. Glat vin med delikat Pinot-karakter og god tæthed. Autentisk aromaprofil, diskret sødme, flot balance og masser af længde. Vellykket fusion mellem New Zealand og Bourgogne. Kultiveret Pinot til attraktiv pris.
91 | 141,00 Winefamly.com