Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Gamle vine og nye tider

Afstand skaber nærhed, vi har hørt og brugt det igen og igen. I påsken i år deltog omkring 90 personer i Danmark og Luxembourg i en videosmagning af 6 årgange af Méo-Camuzets basisvin Appellation Bourgogne Contrôlée. Alle var koblet på smagningen, og alle der deltog havde 6 forskellige årgange af stor rød Bourgogne i glasset.

Fantatiske basisvine

Nogle vinmagere fremtryller fantastiske vine, får en helt almindelig Bourgogne til at smage som en Village- eller Premier Cru vin. Lalou Bize-Leroy er en af dem, en anden er Jean-Nicolas Méo. Hans basisvine, 100 procent Pinot Noir, kommer dels (30 procent) fra egne vinmarker, resten fra druer købt hos små producenter, alle fra Côte de Nuits.

Jean-Nicolas Méo, ejer af Domaine Méo-Camuzet fortæller: ” I 1999 skabte vi, jeg og mine to søstre, Méo-Camuzet Frère & Soeurs, et negociantfirma, hvor vi ikke kun producerer vin af egne druer, men også køber druer, alle fra den nordlige del af Côte d’Or, nær Vosne-Romanée, hvor vi har vores base. Kun i årgang 2004 var der en mindre procentdel druer fra Côte de Beaune, og fra Pommard. Vi har ingen langtidskontrakter – kun håndtryk – med vores små vinbønder. Vi køber ikke bare druerne, vi går også ind i vinmarken, udfører den grønne høst etc. I nogle årgange indgår også fade med vine, der er blevet frasorteret fra vores andre appellationer”.

Jean-Nicolas Méo med sine to søstre Isabelle og Angeline – trioen bag Méo-Camuzet Frère & Soeurs

Gæringen af vinene foregår i kældrene i Vosne Romanée, lagringen også her. Der er intet hokuspokus, alt er helt traditionelt, det er i druernes kvalitet, at hemmeligheden ligger. Vinene kan holde sig i utrolig lang tid, dels på grund af den koncentrerede frugt, men også på grund af syren. Årgang 2004 er stadig fyldt med syre, fyldt med liv, men er præget af en årgang med høj kvantitet. Méo-Camuzet Frère & Soeurs producerer også rødvin fra Marsanay og hvidvin fra Meursault.

Den helt perfekte opbevaring

Men en vin kan være nok så god og så alligevel falme, hvis den ikke har været opbevaret godt. Det første, der slår mig ved modtagelsen af smagekassen med årgang 2002, 2004, 2006, 2007, 2008 og 2012 er, at niveauet i flaskerne er helt i top. Men hvor har vinene været opbevaret og hvordan finder et så stort parti af gamle årgange fra en så berømt producent vej til Danmark? Vi spurgte manden bag, Johnie Brøgger, én af ophavsmændene bag Backstage Wine Club.

Johnie Brøgger i Luxembourg under videosmagningen den 11. april

JOHNIE BRØGGER: ”Vi har boet i Luxembourg i 30 år og er derfor også kommet til at kende mange gode vinhandlere. En af de sjoveste og mest vidende importerer Méo-Camuzet og under besøg i hans vinkælder har jeg gennem årene set paller af vin stå med Méo-Camuzet Frère & Soeurs Appellation Bourgogne. Méo-Camuzets basisvine er sværere at sælge i Luxembourg end hans prestigevine. I slutningen af 2019 blev det endeligt aftalt, at jeg skulle kigge forbi og smage på de forskellige årgange rød Bourgogne, hvilket resulterede i, at jeg ryddede hele hans lager! De smagte vine var utrolig friske og besad fortsat en god syre. I min mund var årgang 2002 og 2004 skønne og lige til at drikke efter imponerende 18 og 16 år på flaske. Det var åbenlyst, at vinene var produceret af en dygtig producent og materialet i top, men også at flaskerne har været opbevaret helt perfekt, mørkt og ved en stabil temperatur på 12-14 grader og en konstant høj luftfugtighed. Årgang 2006, 2007, 2008 og 2012 har adskillige år foran sig inden de topper”.

Videosmagning

I dagene før den 11. april var der hektisk aktivitet hos Backstage Wine Club. Prøvekasser var kørt ud direkte til dem der ønskede at deltage i videosmagningen, i Luxembourg og i Danmark, selv til Rømø blev en kasse leveret. Inden klokken 17.00 blev alle 6 flasker åbnet, alle sad med tomme glas og forventningsfulde miner.

Videosang og -smagning. Sinne Eeg sang Joni Michells “A case of you” – mens Vinbladets redaktør, Peter Winding til højre, lytter

Johnie Brøgger gav en introduktion fra Luxembourg, hvorefter undertegnede, Peter Winding, fortalte om Domaine Méo-Camuzet og ejeren, Jean-Nicolas Méos kommentarer til de enkelte vine. Jeg havde talt med Jean-Nicolas to timer inden smagningen. Vi smagte derefter de 3 første årgange 2002, 2004 og 2006, en utrolig sjov oplevelse hvor mit udgangspunkt var sommerhuset på Rømø med den mest pragtfulde udsigt med en sol, der gik på hæld. Derefter kom jazzsangerinden Sinne Eeg på banen og sang en sang godt opstemt af de tre årgange. Jeg lyttede, gøs i kroppen og skrev disse linjer til hende:

“På fransk har vi udtrykket: etat d’esprit – der lige her og nu kan oversættes med en sjæletilstand. Det var dét øjeblik jeg oplevede med din sang og bourgogne 2002 – efterårets løvfald – i glasset. Jeg vasker hverken mine armhuler eller mine øregange de næste 24 timer – du og Méo 2002 får lov til at at stå der helt uberørt i min sjæl, til at være den lange, lange eftersmag!”

Poul Krebs, der både smagte med og gav  nummeret  “She was a sweetheart” fra sit hjem i Århus

Og sådan blev det, i næste hit gik der kage i elektronikken, ind i mellem hørte man Poul Krebs synge live i baggrunden samtidig med at de sidste tre årgange 2007, 2008 og 2012 blev smagt.

SMAGNING

Méo-Camuzet Frère & Soeurs Appellation Bourgogne 2002

Sveskeagtig duft, orangeskal, skovbund, hørmer af gammel Bourgogne. Luftig smag, elegant, silkeblød, stadig med struktur, god længde med både sødme og  skovbundsagtige toner. Skal drikkes nu, men holder samtidig timer i glasset. 92 | johnie@backstagewine.com

Méo-Camuzet Frère & Soeurs Appellation Bourgogne 2004

Lille duft, grapefrugt, grøn, umoden tone, let sveskeagtig. Stadig stram smag med høj syreindhold, rank og afmagret, middellang eftersmag med syre i eftersmagen, der holder liv i vinen. En ”Poul Krebs vin, elske – hadevin”.  Johnie Brøgger holder meget af dem begge, jeg kan bedst lide Poul Krebs.
88 | johnie@backstagewine.com

Méo-Camuzet Frère & Soeurs Appellation Bourgogne 2006

Ung, intens farve. Ren duft med modne kirsebær og brombær, lakrids og skovbund. Rank struktur, meget frisk frugt, fyldig, moden tannin og syre, markeret, fin, let cremet eftersmag med frisk frugt.
91 | johnie@backstagewine.com

Méo-Camuzet Frère & Soeurs Appellation Bourgogne 2007

Sveskeagtig duft, skovbund, svampe, fin sødme, stadig frisk. Frisk smag, middel fylde, markeret syre, der går igen i den fine, sødmefulde eftersmag med både syre og tannin.
90 | johnie@backstagewine.com

Méo-Camuzet Frère & Soeurs Appellation Bourgogne 2008

Moden duft, kirsebær, brombær, skovbund, stadig ung. Rank struktur, fyldig med moden tannin, frisk frugt og lang eftersmag med moden, mørk, tør frugt med både tannin og syrebid. Tid – endnu tid?
91 | johnie@backstagewine.com

Méo-Camuzet Frère & Soeurs Appellation Bourgogne 2012

Ung duft, floral med friske, modne bær, meget ren i sin karakter. Rank struktur, meget ren, vertikal, præcis, med moden, markeret tannin og lang eftersmag med herligt tannin- og syrebid, endnu for ung. Moden saftig frugteftersmag med fint syrebid.
92 | johnie@backstagewine.com

PRISER

Årgang 2004, 2006, 2007, 2008 koster 450,00 pr. flaske og sælges i en smagekasse med 12 flasker,  3 fra hver årgang for ialt  5.400,00. Vælger man at købe 12 flasker af samme årgang sælges de med en rabat  på 20%. svarende til  360,00 pr. flaske og den samlede pris bliver  4.350,00 (incl. rabat på ialt 1.080,00 ) Vinene sælges i den rækkefølge bestillingerne modtages og det bemærkes, at der er et meget beskedent antal vine til salg til disse priser.Vinen kan efter aftale afhentes i København – eller sendes for egen regning med fragtmand. Vedrørende yderligere information og køb kontakt: johnie@backstagewine.com

BACKSTAGE WINE CLUB

Bag Backstage Wine Club vin står musik- og vinelskerne – Poul Martin Bonde, Johnie Brøgger, Poul Krebs, Carl Erik Hesseldahl og Claus Frandsen. Een af deres mange aktiviteter er vinklubben Backstage Wine Club, hvor de vine der udbydes til salg er udvalgt et smagepanel, som ikke er professionelle vin-eksperter, men kunstnere og musikbranchebagmænd (m/k) med en god næse for vin. Panelet mødes  en gang årligt hvor deltagerne smager på en lang række forskellige vine, enten hentet hjem direkte fra producenterne eller fra de vinhandlere klubben samarbejder med. Og det er ganske enkelt de mest populære af de smagte vine, der ender i den kasse med seks flasker, der præsenteres for klubmedlemmerne under navnet ”Sætlisten”. Man kan blive medlem af klubben via hjemmesiden  ved at indbetale beløbet for den aktuelle Sætliste og modtager derefter et medlemsnummer og invitation til det førstkommende smagearrangement eller mulighed for afhentning af den “Sætliste” man ønsker at starte med. Med medlemskabet er det udover ”Sætlisterne” også muligt at købe de enkelte vine fra sætliste-kasserne med 10% rabat.

Læs også artiklen om Domaine Méo Camuzet