Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Frederiksdal & mirakelsommeren 2018

Vindruer afspejler trofast klimaets påvirkninger, men kirsebær er endnu mere sensible over for naturens omskiftelighed. Kirsebær bliver en stadigt vigtigere råvare for vinproduktionen her til lands, hvor vi ikke blot er begavet med et kirsebæregnet klima, men også ejer gyldent kulturelt arvegods i form af fornemme danske kirsebærsorter. Disse unikke danske bær er grundlaget for de kvalitetskirsebærvine, som stadigt hyppigere dukker op i vinforretningerne og endda i visse supermarkeder. Det tørre og solrige 2018-vejr var særdeles kirsebærvenligt, og topproducenten Frederiksdals Gods på Lolland har netop lanceret deres 2018-sortiment.

Et kirsebær er ikke et kirsebær

Alle ved, at druesorten er afgørende for vinens stil og kvalitet, men langt færre er opmærksom på, at den samme sortsafhængighed også gælder for kirsebær. Her har Danmark en enestående fordel, da kirsebær er en gammel dansk kulturplante – både når det gælder det vanlige spisekirsebær og surkirsebærret. Spisekirsebær er søde og kan spises, som de er, hvorimod surkirsebærret – som navnet siger – er surt. Men det sure kan sagtens vise sig at være en fordel. Surkirsebærrets særlige eksistensberettigelse er, at det – udover den kraftige syre – er mere aromarigt end det vanlige søde kirsebær. Surkirsebær har især været brugt til saftproduktion, og denne anvendelse går flere hundrede år tilbage i tiden. Før i tiden havde enhver bondegård med respekt for sig selv surkirsebærtræer i haven, så saftproduktionen var reddet, og det samme var den hjemmegærede vin ofte også.

Denne århundredlange danske tradition har betydet, at landet en gang rummede en imponerende genetisk rigdom. Spredt over hele kongeriget groede vidt forskellige varianter af surkirsebær med stærkt varierende smag og duft. Ikke alle var lige gode, og midt i 1900-tallet udvalgte man så nogle få af de mest udbyttegivende typer. De udvalgte træer blev opformeret i stort tal, og den mest berømte var Stevnsbærret, der som navnet siger angiveligt skulle have sin oprindelse på Stevns på Sydøstsjælland. Saft på det unikke danske surkirsebær blev populært – så populært, at det medførte gode afsætningsmuligheder på eksportmarkedet.

Højoktan kirsebærvin

Det førte til store danske arealer med surkirsebærplantager til saftproduktion En andet spin-off var kirsebærhedvin – eksempelvis verdenshittet Cherry Heering, der på Raffles Hotel blev udødeliggjort ved den berømte cocktail Singapore Sling. Et andet kirsebær-hit på et mere moderat kvalitetsniveau var hedvinen Kijafa. Her vil mere barnlige sjæle som undertegnede have noteret sig, at Kijafa dukkede op igen i årets Wikke & Rasmussen Julekalender på DR i form af grusgrevindens betydelige indtag af sin yndlingslikør ”Jikafa”.

Men de økonomiske vinde vendte, da saftpriserne faldt så meget, at det blev en skidt forretning at dyrke surkirsebær. Ja, det gik så meget tilbage for kirsebærplantagerne, at Stevnsbærret var om ikke direkte udryddelsestruet, så dog en sjælden foreteelse.

Harald Krabbe på Frederiksdal

En truet kulturplante

På Lolland havde Harald Krabbe på Frederiksdal Gods dog stædigt holdt fast i pæne arealer med surkirsebær. Men alt har en grænse, og Frederiksdal var tæt på at rydde alle surkirsebær, da Harald sammen med vinmanden Morten Brink Iwersen og kokken Jan Friis-Mikkelsen fik den lyse idé at genoplive de stolte danske hedvinstraditioner i 2006. Det har man ikke fortrudt, selv om det har været en lang og sej kamp at gøre verden opmærksom på, at dansk vin på surkirsebær er på et kvalitativt niveau, der er sammenlignelig med god portvin eller den sydfranske Maury. I dag råder Frederiksdal over hele 45 hektar surkirsebær, og man har stædigt produktudviklet, så man nu markedsfører vidt forskellige hedvine baseret på surkirsebær.

Harald Krabbe til højre med journalisten Morten Brink Iwersen i midten og kokken Jan Friis-Mikkelsen

Det drilske klima

Kirsebær er overordentligt afhængige af optimalt vejrlig – ikke blot under høsten, men surkirsebærret er også voldsomt frostfølsom i foråret under bestøvningen. I 2018 tilsmilede vejrguderne os dog mere end vanligt, og det gav en historisk solrig og tør sommer, og det kan smages den unikke frugtkvalitet af årgang 2018.

Kirsebærfrugten er i dette år ganske enkelt i særklasse med maksimal renhed og stor aromaintensitet. Frederiksdal valgte klogelig at holde vinen på udelukkende rustfrit stål for den rene årgangsvin. Det gav mulighed for at lade 2018’s fornemme frugtkvalitet komme til fuldt udtryk uden nogle overdøvende elementer fra egetræet. Syrebalancen er eminent, og netop syren kan være svær at styre, når det gælder kirsebærvin. Den glimrende syre i 2018 kan uden tvivl både tilskrives det solrige klima og de perfekt modne bær, men er også et resultat af forbedrede gæringstekniker.

Ønsker man mere kraft, flere detaljer og yderligere krydderi, så leverer Frederiksdals ”Sur Lie” version varen fuldt ud. Som navnet siger, har den lagret på bundfaldet, hvad der giver en større dybde, der yderligere underbygges af seks måneder på fad. Helhedsindtrykket er en mere ambitiøs vin med større afrundethed, hvad der sikkert kan tilskrives, at ”Sur Lie” har fået et tilskud af lidt ældre og mere modne årgange.

Inspiration fra Jerez

Frederiksdals topvin er Rancio, hvor vinen har tilbragt halvandet år i fri luft lagret på glasballoner, som sol, vind og kulde får lov at påvirke uhindret – jo mere jo bedre. Kirsebær rummer fænomenale mængder af antioxidanter og er derfor langt mere modstandsdygtig overfor lagring end eksempelvis druevin. Rancio-udgaven udmærker sig ved et tydeligt og dybt sympatisk alderspræg, der allerede viser sig i farven, der har antydningen af et Tawny-præg.

For at fremme aromaudvikling og øge kompleksiteten, har Frederiksdal skelet til Sherry-produktionens Solera-princip. Også på Lolland iblandes den nye årgang derfor ældre vine fra forskellige årgange ud fra et arsenal af omkring 50 nøje styrede gamle Cognacfade. I Rancio har vi ægte topklasse og et klart bevis for, hvor spændende vin danske kirsebær kan levere. En vin, der uden tvivl har snesevis af gode år med yderligere udvikling foran sig.

Harald Krabbe i fadkælderen

Til mere umiddelbar brug har Frederiksdal også frembragt en mere traditionel kirsebærlikør, der trods likør-betegnelsen holder sig på beherskede 17 procent i alkohol – altså tre grader under Portvins spritstyrke. Seriøsitet og kvalitet er dog ikke ofret på poppens alter, da udgangsvinen er kortvarigt vildgæret, og likørens nydeligt dimensionere sødme er opnået ved at stoppe gæringen med destillat fra godsets egne kirsebærvine. Slutresultatet er blevet en helt igennem charmende og lettilgængelig likør med dejlig friskhed og autentisk kirsebærfrugt, der vil appellere bredt, både når det gælder cocktails og som solodrik.

SMAGNING

Frederiksdal 2018 , Vin af kirsebær, Harpelunde, Lolland

Helt ung dyb purpurfarve. Ultrafrisk frugtsmag med rankt kirsebærpræg, betydelig aromatisk detaljerigdom med grønne urter og lakrids. Flot renhed, stor styrke og imponerende vinøsitet. Intens smag med superkultiveret tæt kirsebærpræg og moderat syre. Delikat krydret, velafbalanceret og med intens sødme og saftig længde. 14 pct.
90 | 140,00 for 500 ml. Frederikdal.com

Frederiksdal Sur Lie, Vin af kirsebær, Harpelunde, Lolland

Dyb, mørk frugt med markant kirsebærpræg med tyngde, diskret alderspræg og udtalt vinøsitet, der leder tanken hen på god ruby-portvin. Flot integreret egepræg med lidt ristede toner. Glat, intens og tæt vin med mørk, afrundet kirsebærfrugt. Kultiveret krydderi og rig aromaprofil og flot sødmefuldhed. Højt niveau. Charmerende letdrikkelig. 14,5 pct.
91 | 189,00 for 500 ml. Frederikdal.com

Frederiksdal Rancio, Vin af kirsebær, Harpelunde, Lolland

Flot tawny-kant med begyndende brunfarvning. Veludviklet duft med fin modenhed og et diskret sherrypræg tilsat nøddearomaer og modne trætoner. Lakrids og chokolade tilsat grønne urter og med afrundet, kultiveret detaljerigdom. Kompleks smag med nødder, chokolade og et touch lakrids. Balance, rygrad, stor mundfylde og med lakridset sødme. Nydeligt tilpasset frugtsyre og imponerende længde og balance. Tåler sagtens at drikkes ved stuetemperatur. 15 pct.
93 | 279,00 for 500 ml. Frederikdal.com

Frederiksdal Kirsebærlikør, Vin af kirsebær, Harpelunde, Lolland

Frisk, frugtig og med elegant sødmefuldhed med ungt, delikat, autentisk kirsebærpræg. Smag med massiv frugtighed med intens sødme, tiltalende fedme og veldimensioneret syre. Delikat og velafbalanceret dessertvin med betydelig koncentration og nydelig alkoholbalance. Charmerende og bredt anvendelig. 17 pct.
91 | 249,00 for 500 ml. Frederikdal.com