Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Barbera fra Cantina di Nizza

Der var engang, hvor begrebet ”vinkoopeativer” kunne give associationer om lavprisvin i store mængder og måske rykke lidt i den indre vinsnob hos nogle forbrugere. Om det stadig er tilfældet ved jeg ikke, men i Piemonte ligger der et af slagsen, nemlig vinkooperativet Cantina di Nizza, som udfordrer begrebet på en ny måde. De laver nemlig nogle bragende flotte Barbera vine, mængderne er beskedne, og priserne ligger fra 125 til 245 kroner per flaske, dog billigere ved køb af flere.

Et par repræsentanter fra kooperativet, nemlig Silvia Balza og Morena Paroldo (på fotoet foroven), var for nylig i København for at præsentere deres vine, og nogle af dem fås nu herhjemme. Foruden Barbera laver de også vine på Chardonnay, Brachetto, Cortese,  Dolcetto og  Moscato.

Cantina di Nizza tæller omkring 200 vinavlere fra et område på 600 hektar vinmarker i Nizza Monferrato. Kooperativet blev grundlagt i 1955 og ligger i middelalderbyen Nizza di Monferrato, hvis historie går tilbage til det 13. århundrede. Det var et meget frugtbart landbrugsområde, men trods beliggenheden i hjertet af det berømte Piemonte, er denne lille plet stadig lidt vild, utæmmet og ikke ret kendt.

Det er muligt, at Barbera-vinene ikke havde det bedste ry for et halvt århundrede siden, men tavlen er visket ren, og resultatet vi oplever i dag, er en række bragende flotte vine. Vin skal nydes i nuet, og derfor er fortiden blot en sten på vejen, som er sparket langt væk. Det er interessant at opleve de varierede nuancer af Barbera-druen, som Cantina di Nizza har formået af få frem i de forskellige vines udtryk.

In Origine 2015 er kooperativets første vin dyrket og fremstillet økologisk. Den er både blød og har dybde med toner af saftspændte modne brombær og sorte kirsebær. En underliggende behagelig syre giver en frisk finish i eftersmagen. 130,00

Le Pole 2015 er en eksplosion af friskhed, saftig frugt med toner af mørke bær og en lækker eftersmag. Det er en rigtig charmetrold, som er imødekommende og vellavet. Den kalder på gris og and juleaften. 125,00

Magister 2014 kræver lidt luft for at folde sig ud, den er stadig præget af lidt ungdom og lover godt for fremtiden. Syren har stadig lidt ungdommelige kanter, der skinner igennem den intense struktur og slutter i en varm eftersmag. 155,00

Ceppi Vecchi 2014 har en særlig intensitet, der kendetegner vine lavet på druer fra meget gamle vinstokke. Duften er sort kirsebærsaft, og smagen er fyldig og præges af fad i eftersmagen. Den er stadig for ung, kræver i hvert fald omhyggelig dekantering, og hvis man kan vente et par år, er der løfter om en stor oplevelse. Ceppi Vecchi skiller sig ud fra de andre ved at have lagret på små franske fade i 12 måneder og et halvt år på flaske, før den frigives til salg. Der er kun fremstillet 7.000 flasker. 245,00

Ved præsentationen var der også et par vine i en mere overkommelig prisklasse, men som ingen endnu er faldet for at tage hjem til danske ganer: Cantina di Nizza laver en dejlig hvidvin på Cortese druen – Serica 2015, som er delikat med en skøn blanding af fin frugt og mineralske toner og en afrundet syre. Ligeledes en rosévin Conterossa 2015 som har samme mineralitet og en fin balanceret frugt.

De omtalte Barbera-vine kan købes hos Pleasure Wine  i Jelling (mail@pleasurewine.dk / 23301893) og hos Vinagenten.