Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Enkeltmarksvine fra Franchetti

– naturens og en mands valg af terroir

Alle Frankrigs klassiske vinområder udspringer af århundredes dyrkning af vinstokke i alle egne af landet. Vinen var i tidernes morgen ikke blot gudernes drik, det var også, på grund af vinens antibakterielle egenskaber, en meget vigtig faktor for at kunne overleve. Vin, selv i fortyndet form dræbte hurtigt de kolibakterier, der fandtes i drikkevandet. Hver lille landsby havde sine vinmarker, sit ”apotek”. Med tiden voksede der vinområder frem, områder der frembragte en karakter og en kvalitet, der var helt sin egen – det, vi i dag kender som Frankrigs berømte appellationer. Tid – empiri – erfaring er grundlaget for hele Frankrigs appellationssystem. Andrea Franchetti, den nu verdensberømte vinmager fra Italien har gjort det samme, frembragt vine med en helt unik kvalitet og også karakter og han har gjort det på blot 29 år. Se artiklen “Manden på Bjerget”.

Smagning på Tenuta di Trinoro i 2019 med Andrea Franchetti på plakaten. Foto: Johnie Brøgger

For at kunne lave en vin med terroir bliver du nødt til at være på stedet året rundt. Terroir eksisterer ikke i sig selv, at producere en vin med terroir er samspillet mellem stedet, vinstokken og mandens fortolkning af stedet, er en af Andrea Franchetti mange filosofiske tolkninger. Og han har været der, og jo længere tid der er gået, jo større forståelse har han fået for sine vinmarker. På Tenuta di Trinoro i Toscana har han selv plantet alle vinstokkene og på hans anden vingård Passopisciaro på Etna har de parceller han købte med ældgamle stokke og de, han selv har plantet, gennem tiden åbenbaret en helt egen karakter og kvalitet.

Andre Franchetti har, i løbet af blot 29 år, afsat fingeraftryk på nye regioner i Italien. Og indenfor regionerne, på sine egne vinmarker, har han udvalgt, eller ladet naturen udvælge parceller, der er helt unikke. Enkeltmarksvine, i Bourgogne kaldet Grand Cru eller Premier Cru. Vinbladet har fået sendt prøveflasker, fra Toscana og fra Sicilien. Vi har tidligere skrevet om de røde enkeltmarksvine fra Passopisciaro, Siciliens svar på Bourgognes Grand Cru, flotte vine der, med druen Nerello Mascalese har kant, er anderledes, præcis det, forbrugeren oplever første gang ved mødet med Pinot Noir fra Bourgogne.

Tenuta di Trinoro

Men, vi skal ikke glemme blandingens kunst. Den røde Passo Rosso er Passopisciaros lokomotiv. Druerne kommer fra mange forskellige parceller på Etna, og denne diversitet samlet i en flaske er måske hemmeligheden med det særdeles vellykkede resultat i 2017. Som flagskibet Tenuta di Trinoro fra Toscana der i samme årgang 2017 overgår enkeltmarksvinene og her virkelig viser sit værd i en særdeles vanskelig årgang. Andenvinen Le Cupole er for varm i sit udtryk i årgang 2017, helt modsat årgang 2018, der er særdeles vellykket. Endnu et godt eksempel på udsagnet: Køb 1. vinen i dårlige årgange og 2. vinen i gode årgange.

Som noget helt nyt frigiver Andrea Franchetti for første gang hvidvin fra Tenuta di Trinoro. Vinstokkene, Sémillon, kommer fra Bordeaux og er plantet med den samme høje tæthed. Produktionen er med kun ½ hektar, meget lille.

Andrea Franchetti plantede i 2007 fem hektar med Chardonnay på Etna i 850-1.000 meters højde mellem parcellerne Contrada Guardiola og Passochianche. Plantetætheden er, med 12.300 vinstokke per hektar, usædvanlig høj. Vinen hedder nu Passo Blanco. I årgang 2018 præsenterer han enkeltmarksvinen PC, Contrada Bianco. Parcellen er udvalgt efter, at han år efter år indså, at denne parcel i 870-950 meters højde leverede druer med en særlig finesse. Druerne gennemgår 12 timers kold skinkontakt efter afstilkning, ret usædvanligt for en hvidvin.

Vinbladet modtog en spændende lille sending fra Vini Franchetti. Repræsenteret med årgang 2017 i rød og årgang 2018 i hvid. 2017 var et meget varmt og tørt år i Italien. Årgang 2018 er et mere klassisk år med en helt anden kølighed. Smagningen er lagt på årgang 2017 i rød og årgang 2018 i hvid, med 2018 Le Cupole som undtagelsen. 15 procent alkohol står der på etiketten for de fleste af de røde vine, 12,5-13,5 i procent alkohol for de hvide – et udtryk for, at man her plukker druerne tidligt og virkelig søger efter syre og friskhed. Pragtfulde sprøde vine med en mineralitet, der i Etna-vinene giver associationer af Corton Charlemagne mere end Meursault fra Bourgogne og for den røde Passopisciaro virkelig, med den tyndskallede drue Nerello Mascalese, giver fornemmelsen af at være i Bourgogne.

Og som en overraskelse finder vi også en Pinot Noir i sendingen. Vinen kommer fra Carlo Franchetti, Andreas fætter og de laver den sammen. En sjældenhed fra et køligt område omkring San Casciano dei Bagni i grænselandet mellem Toscana, Umbrien og Lazio. Druerne blev allerede plukket i august fra den lille vinmark, der ligger i 650 meters højde.

Vine fra Toscana

Andreas Franchettis tre røde enkeltmarkvine på Tenuta di Trinoro er lavet på 100 procent Cabernet Franc, nok den drue der klarede sig bedst i det usædvanligt varme år i 2017. Andrea Franchetti har altid haft en stor sympati for druen. Under hans tid som vinimportør i New York var Château Cheval Blanc hans ynglingsvin.

Tenagliai er en meget lille parcel på 0,3 hektar, beliggende i 550 meters højde. Camagi, en parcel på 1,5 hektar, hvor der tidligere blev dyrket lidt vin til eget brug. Campo di Magnacosta er en parcel på 1.5-hektar der ligger på en skråning: costa, som gennem årtusinde har ændret form på grund af et vandløb: magna der ”æder” af skråningen fra toppen af bjerget og ned i dalen.

Bianco Trinoro Bianco Toscana 100% Sémillon IGT 2018

Floral, krydret duft, hvide blomster, mineralsk med citrus. Frisk, sprød, god fylde, frisk, krydret eftersmag, mineralsk med ren frugt og citrus. Kun 12.5 %, en utrolig frisk- og renhed som Andrea Franchetti har fået frem i vinen.
91  | Vinolicious

Sancaba Pinot Nero Rosso Toscana 2017

Flot, dyb, moden og samtidig let kølig duft, modne, mørke kirsebær, lakrids, chokolade, fin krydret tone. Fyldig smag, stor moden frugt, rank, lang, rig, moden eftersmag. En tæt Pinot Noir med herligt bid. Helt sin egen og forbavsende frisk i en varm årgang.
92 | Vinolicious

Le Cupole Trinoro 2018 (ikke enkeltmarksvin)

Tæt duft med mørke kirsebær, solbær og mørk chokolade. Rig smag med stor, moden, mørk frugt der dækker over tanninerne, lang eftersmag med mørk frugt og mørk chokolade. Men sin rige frugt og silkebløde tannin helt drikkemoden. 93 | Vinolicious

Tenuta di Trinoro Campo di Tenaglia 2017

Tæt duft med mørke kirsebær og solbær, blyantstift og nuancer fra fad, mange lag. Fyldig smag, ret tør duft, moden tannin og lang, rig moden frugtagtig eftersmag med mørk chokolade og nuancer fra fad. Endnu alt for ung. 93 | Vinolicious

Tenuta di Trinoro Campo di Macana 2017

Moden duft, solbær, kirsebær, vanilje fra fad. Fyldig smag, lang eftersmag med ret tør frugt og markeret tannin langt fremme. 93 | Vinolicious

Tenuta di Trinoro Campo di Magnacosta 2017

Moden duft med mørke kirsebær, viol, fin sødme, fine nuancer fra fad. Rank struktur, stor fylde, meget lineær med moden, markeret tannin og lang, rig eftersmag med fin sødme og tørhed. 94 | Vinolicious

Vine fra Etna

Passobianco Terre Siciliane 100% Chardonnay 2018 (ikke enkeltmarksvin)

Mineralsk duft, fersken, æble, citrus. Slank, rank og fyldig, ren frugt, mineralsk, lang, let røget eftersmag med fin syre. 92 | Vinolicious

PC Contrada Bianco Terre Siciliane 100% Chardonnay 2018

Lukket duft, floral med hvide blomster, ren frugt, mineralsk, røget med let eksotisk frugt med citrus. Fyldig smag, let cremet med cremet, tør eftersmag med knivskarp syre.
94 | Vinolicious

Passo Rosso 2017 (ikke enkeltmarksvin)

Pirrende duft, mineralsk med kirsebær, kirsebærsten og violer. Dejligt bid med snerrende tannin, fyldig med lang eftersmag med kirsebær, fin pikant bitter tone sammen med let sødme. Vellavet, står afkølet fortrinligt til pighvard. 92 | Vinolicious