Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Englen Bélair-Monange

“Da min far, Jean-Pierre Mouiex, lå på sit yderste på hospitalet, uden jeg i de sidste dage havde haft nogen kontakt med ham, viftede han pludselig med den ene hånd. Jeg forstod det med det samme, han ville have dét, som lægerne havde forbudt ham på hospitalet, et glas vin”, fortæller Christian Mouiex. Kort efter udåndede han med et smil på læben. Et stærkt øjeblik, der bekræfter livet inden den lange rejse. En mand, der havde tilegnet hele sit liv vinen, sagde farvel og trodsede lægernes råd – han fik lov til at dø.

Og han døde i visheden om at han havde grundlagt et lille vindynasti. Havde givet næring til de rødder som hans mor, Anne-Adèle med pigenavnet Monange, havde plantet. Hun kaldte, som den første i Mouiex-familien, Saint-Émilion får sit hjem.

Château Bélair-Monange

Monange kan over sættes som ”min engel” og der er noget elskeligt over stedet. Til minde om Anne-Adèle ændrede Christian Mouiex og hans søn Edouard i 2012 Château Bélairs navn til Château Bélair-Monange og samtidigt blev naboslottet Château Magdelaine, som Jean-Pierre Mouiex købte i 1952, slået sammen med Château Bélair.

Bélair – den smukke luft – det er med den fornemmelse man indtager et glas champagne på slottets terrasse. Familien købte det i 2008 og har siden ofret og ofre stadig kapital og energi på at føre Château Bélair-Monange tilbage til ét af de bedste slotte i Saint-Émilion, som beliggenhed og vinmarker berettiger til.

Edouard Mouiex, der er ansvarlig for driften på Château Bélair-Monange, bor her også med sin kone og børn

Château Bélair-Monange og ”avlsbygningerne” er i dag totalt renoveret. Dette, første kapitel, strakte sig over ti år, begyndende med slottet, der oprindeligt blev bygget i 1750 på stedet for en gammel fæstning, efterfulgt af de forskellige bygninger, der udgjorde landsbyen Villeneuve. De mange små bygninger er i dag omdannet til boliger til dem, der arbejder på ejendommen. En social konstruktion i blod og sten, der er så vigtig for en vin, der vil udtrykke et helt specielt terroir.

På Château Bélair-Monanges ejendom er hele 3 “attraktioner” med på UNESCOs verdensarvsliste: et forløb af stentrapper fra 1100-tallet, hvor Saint-Émilion var en pilgrimsby og to steder med rester af en 2000 år gammel romersk vinproduktion

Den mest presserende opgave var konsolidering af de stenbrud, der var alvorligt svækket af 500 års uregelmæssig udnyttelse. Et kolossalt renoveringsarbejde, meget større end familien havde forstillet sig. Bare størrelsen af de mange stenbrud taler deres eget sprog: 86 kilometer under jorden. Fire års arbejde var nødvendigt for at forstærke søjlerne, der er det bærende element i grotterne under vinmarkerne.

Samtidig undersøgte man vingårdens jord- og genetiske historie for bedst muligt at forberede den anden afgørende opgave: genplantning af de mange parceller. Man har her, efter at have revet vinstokke op, givet jorden tid til at hvile i 5 år for at få den rette mikrobiologiske balance.

Château Bélair-Monange råder over i alt 23,5 hektar vinmarker. De høstede druer bliver til førstevinen Château Bélair-Monange (80%) og andenvinen Annonce de Bélair-Monange (20%)

Lige nu er et kæmpe projekt med en ny vinkælder næsten færdig. Det syder med aktivitet, høsten venter lige om hjørnet. Den nye kælder ligger vest for landsbyen, den er designet af de schweiziske arkitekter, Herzog & de Meuron, der helt overordet har ladet det magiske sted være kilden til vinkælderens arkitektoniske formsprog.

Château Bélair har altid været en vin med race, elegance. En feminin vin, der nu har fået den sidste præcision og fylde uden at dræbe det terroir, den mineralitet, der er vinens skelet. Igennem de sidste 10 år har man kunnet fornemme denne søgen efter det perfekte, målet for Château Bélair-Monange synes være nået med årgang 2020.

SMAGNING

Den danske importør Johs. M. Klein henviser til nærmeste forhandler på  70231211
Château Bélair-Monange Saint-Émilion Grand Cru Classé 2018

Elegant duft, floral, kirsebær, lakrids, elegant sødme, pirrende. Meget elegant smag, luftig, rig, let cremet, utrolig tannin – blid, blød og markeret, lang, luftig eftersmag, meget ren med en smuk sødme. 95-96 

Château Bélair-Monange Saint-Émilion Grand Cru Classé 2019

Meget elegant duft, floral, mineralsk, kirsebær, lakrids. Fyldig og luftig, rig, fyldt med energi, lang, rig, luftig eftersmag, flot vin. 95-96

Château Bélair-Monange Saint-Émilion Grand Cru Classé 2020

Meget elegant duft, viol, kirsebær, fine nuancer fra fad dækket af moden, ren frugt. Luftig smag, rig med stor, moden, frisk frugt, der dækker over tanninerne og lang, rig, luftig eftersmag med moden frugt. Virker som om ”formlen” er fundet, vinen udtrykker virkeligt det terroir der er Château Bélair-Monanges og nu fremstår som en helt komplet, balanceret vin. 97-98