Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

En dansk favorit

Brunello di Montalcino er blevet en af danskernes favoritvine

Italien er efterhånden den helt store leverandør af vine til danskerne. En udvikling som tog fart midt i 1990’erne efter franskmændenes atomsprængninger i Stillehavet. Daværende præsident Jacques Chirac havde totalt fejllæst verdensopinionen, og det gik enkelt sagt ud over fransk rødvin. Der blev smadret flasker i massevis. Indtil da sad fransk vin på op mod to tredjedele af det danske marked, mens italienerne måtte nøjes med 5-7%.

Det er selvfølgelig de billige vine, som dominerer hylderne i supermarkederne. Sådan er det overalt, ikke mindst i de vinproducerende lande. Men italienske topvine har også et stort publikum. Ikke mindst de to store B’er: Barolo og Brunello. I begge lejre er der gode og mindre gode eksemplarer, men går man efter de producenter, som gennem tiderne har fastholdt et højt kvalitetsniveau, kan man trygt ofre de kroner, flaskerne koster.

Tenuta di Argiano er sådan en producent. Vinene er ikke billige, skuffelserne fraværende uanset om man er til klassisk Brunello eller vil ”nøjes” med en Rosso di Montalcino. Vingårdens såkaldte ”supertoscaner” er en anden smagssag. Det vender  vi tilbage til.

Tenuta di Argiano er et majestætisk slot fra slutningen af 1500-tallet.

Vin gennem over 400 år

Argiano ligger sydvest for Montalcino og kan bryste sig af at have produceret vin gennem mere end 400 år. Hovedbygningen er opført i slutningen af 1500-tallet og var i nyere tid ejet af grevinde Noémia Marone Cinzano. Sammen med Antinoris tidligere ønolog, den legendariske Giacomo Tachis, optimerede hun drift og vinkvalitet, og fra 2003 kom Hans Vinding-Diers til og blev manden, som videreudviklede Argianos vine.

I 2013 var det partnerskab slut. Argiano blev solgt til en gruppe investorer, og Hans Vinding-Diers fortsatte sit virke i Argentina. Tilbage blev det hold, han havde stået i spidsen for, så vinkvaliteten er ikke dalet.

Brunello kom til verden i 1888 på Tenuta Greppo, da Ferruccio Santi fremstillede den første vin af druer fra en speciel Sangiovese-klone, Sangiovese Grosso, som han havde plantet på sine marker. Sønnen Tancredi fortsatte arbejdet med at sætte standarden for den vin, som efterhånden opnåede international opmærksomhed og lokale følgere, heriblandt Tenuta Argiano. På Tenuta Greppo stod Ferruccios sønnesøn Franco Biondi Santi i en lang årrække for fremstillingen af Brunello, og han ændrede intet ved den oprindelige meget stramme stil, som gjorde vinene ekstremt langlivede. Han arrangerede i 1994 en 100 års smagning, og om årgang 1888 skrev Nicolas Belfrage; ”Gammel, ja, død, nej.”

Umiddelbar drikkelighed

Tenuta Argianos vine vil næppe kunne klare en tilsvarende prøve, men en smagning i København af 5 årgange fra 2014 til 2004 demonstrerede noget nok så vigtigt, nemlig umiddelbar drikkelighed. Det med at gemme vin i årtier er vist gået af mode.

Vindervinen blev årgang 2013 for dens evne til at udvikle sig fra at være lidt ”slank” til at folde sig smukt ud i glasset. Årgang 2012, som sammen med 2010 og 2015 er blandt de store i Montalcino, var med markant aroma, frugt og tannin en sikker overlever.

Rosso di Montalcino er ligesom Brunello fremstillet af 100% Sangiovese, men fra unge planter. Det er en prisvenlig vin i stil med god Chianti. Herudover producerer Tenuta di Argiano rødvinen Non Confunditur, som er blandet af Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot. Det er mao. en ”international” vin, og den smager skam ganske godt. Akkurat ligesom Argianos ”supertoscaner” Solengo, der er kombineret af 50% Cabernet Sauvignon, 25% Petit Verdot, 20% Merlot og 5% Sangiovese.

Solengo blev udviklet af Giacomo Tachis, som også i sin tid stod bag Sassicaia. Ligesom Tignanello og andre tilsvarende vine har de et begejstret publikum og fred være med det. Men man kan godt spørge sig, hvorfor man i et land med så mange ”indfødte” druesorter skulle kaste sig over dyre vine i Bordeaux-stil. Den slags fås jo overalt i både Europa, Amerika, Sydafrika og Australien, mens autentiske italienske vine kun fås i – Italien.

Det er Philipson Wine, som repræsenterer Argiano herhjemme. Prisniveauet ligger fra 110 kroner for Rosso til 200 kroner for nyere årgange Brunello og 400-500 kroner for Solengo alt efter årgang. Alle priser ved køb af 12 flasker.

Indledningsfoto: Bernadino Sani fra Argiano på besøg i København.