Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

El Enemigo

– Malbec og kampen mod fjenden

Han tilhører den absolutte elite. Helt deroppe hvor vi taler om TOP-10 på vinmagernes verdensrangliste. Han har sat en ny standard for Argentinsk vin med de exceptionelle vine han stikker sammen for Catena, og sine egne fritidsvine, som han her rækker tunge af hos sin danske importør i København. Niels Ehler mødte ham og skriver:

Alejandro Virgil er Bodega Catena Zapatas Chief Winemaker, hvad der nok skulle kunne holde enhver fuldtidsbeskæftiget. Alligevel har Alejandro startet sin egen vinproduktion – El Enemigo – endda i samarbejde med Nicolas Catenas yngste datter Elena, og det er bestemt ikke nogen venstrehåndsindsats. Alejandro har allerede opnået de magiske 100 point fra The Wine Advocate, hvor han især er berømt for sine enkeltmarksvine. Men selv hans billigere basisvine udviser al den kvalitet, der kan forventes af en af Argentinas mest talentfulde winemakers.

Den utilnærmelige Malbec

Malbec var for mindre end tyve år siden en kontroversiel drue, der var kendt – eller berygtet – fra Cahors ”sorte” vine, der tidligere var voldsomt utilgængelige og krasbørstige tanninbomber. Den tid er nu ovre, og tak for det. Cahors’ vine er selv i yngre udgaver i dag blevet ganske menneskevenlige, og meget af denne konvertering til en ny tro på velsignelserne fra en mere omgængelig tannin og en rigere frugt er blevet importeret fra Argentina. Argentinas overbevisende kvalitetsresultater med at frembringe en frugtdyb og blød, men stadig velstruktureret og autentisk Malbec-vin har været umulige at overse – ikke mindst hvis eksportsalg er en vigtig faktor.

Malbec er en drue med lige så stærk en personlighed som eksempelvis Cabernet Sauvignon, og oprindeligt kom Alejandro til Catena for at høje kvaliteten af netop Malbec. Han startede derfor med at udsætte Malbec for samme succesfulde dyrkningsprincipper og samme vinifikation, som havde givet så glimrende resultater for Cabernet. Men Alejandro blev hurtigt overbevist om, at man måtte starte helt forfra og udvikle metoder, der var skræddersyet til Malbec, hvis man ønskede at udnytte druens kvalitetspotentiale fuldt ud.

Forelsket i Malbec

Alejandros mål var ikke blot at tæmme tanninen, men også at opnå en kølig og mere elegant frugt med en klarere mineralitet, da langtidsmodnet Malbec sagtens kan blive tung og med et jammy frugtudtryk. Her blev han hjulpet af Catenas satsning på at bruge højest muligt beliggende vinmarker. Det viste sig snart, at Malbec opførte sig langt mere spændende, når den blev dyrket under de særlige vilkår, der kendetegner højtbeliggende marker: Masser af uv-lys og kølige nætter.

For at bevare syren intakt høstede Alejandro sine Malbec-druer tre til fire uger tidligere end før, hvad der straks forbedrede friskheden markant. En andet og mere kontroversiel praksis var at sætte udbyttet op, hvor alle andre sætter udbyttet ned for at opnå større koncentration og hurtigere modning. Men Malbec kvitterer for de ekstra druer ved at skrue op for frugtsyren og holde igen på sukkermodningen og dermed også på alkoholstyrken. Alligevel gennemgår druen under de lysrige dyrkningsforhold en fornuftig fysiologisk modning, der giver den nødvendige tannin-blødhed.

Cabernet Franc

Slutresultatet blev en række Malbec-vine, der forenede intens rank frugt med flot struktur og udtalt mineralitet. Yderligere gav den ny dyrknings- og vinifikationsform mulighed for at vise Malbec-druens hidtil ganske oversete evner til at præstere enkeltmarksvine på højt niveau.  Her kom også Cabernet Franc på banen, og den viste sig at trives bemærkelsesværdigt godt på de højtbeliggende marker i over 1.000 meters højde.

Især har Cabernet Franc vist sig velegnet, når det gjaldt enkeltmarksvine – både med og uden iblanding af Malbec. Det er overvejende Cabernet Franc vinene, der – fortjent eller ufortjent – har opnået de højeste internationale scorer. Alejandro forventer, at man fremover vil arbejde langt mere med blends, hvad der uden tvivl vil tilføje endnu mere kompleksitet til vinene.

Alt i alt har Alejandro skabt grundlaget for en bemærkelsesværdig Malbec-succes, og da han er ganske filosofisk anlagt, blev projektet og vinene navngivet ”El Enemigo”. På spansk kan El Enemigo oversættes med ordet ”Fjende”, og det er ikke fordi, Alejandro opfatter Malbec som sin fjende. Nej, tværtimod. Alejandros fjende er den modstand, han har kæmpet imod inde i sig selv for at opnå en stadigt fornemmere kvalitet. En kamp, hvor han nu har sejret ganske bemærkelsesværdigt.

SMAGNING

Chardonnay 2016, El Enemigo, Mendoza, Argentina, 13,5 pct.

Klassisk og ganske tung Chardonnaynæse med nødder og smør i fokus. God detaljerigdom, stor styrke og nydeligt indarbejdet nyt egepræg med diskret ristet præg. Ekstraktrig, velstruktureret og bred mundfrugt med udmærket fylde og med samme kontante og velvalgte egetræ som i næsen. Diskret sødmefuld vin med stor styrke og masser af længde og moderat frugtsyre. Old School Chardonnay, der udfører en nydelig balanceakt mellem oversøisk og europæisk stil.
91 | 129,95 v/12 fl Philipson Wine

Malbec 2013, El Enemigo, Mendoza, Argentina, 13,9 pct.

Kølig, mørk, intens og ungdommelig bærfrugt og et solid skud nyt egetræ. Intens og med flot mineralitet. Behersket sødmefuldt præg og et blækket, kultiveret og markant krydderi. Velbalanceret og præcis. Tæt og saftig mundfrugt med samme sødmefuldhed som i næsen. Velafbalanceret styrke og silkebløde, men solide tanniner og med betragtelig længde. Venlig og umiddelbart charmerende Malbec med blødt velkrydret udtryk. Kan med fordel serveres til den kølige side.
90 | 129,95 v/12 fl Philipson Wine

Cabernet Franc 2014, El Enemigo, Mendoza, Argentina, 13,5 pct.

Grafittet, let røget og velkrydret næse med blækket mørk druefrugt og nydelig mineralitet og et køligt helhedsindtryk. Kultiveret brug af ny egetræ, veltøjlet styrke og flot balance. Tæt vin med meget frugt med nydelig og druetypisk aromaprofil og velpolerede rige tanniner. Vin med en herlig balance omend den sødmefulde side spiller en hovedrolle. Eksotisk Cabernet Franc med umiddelbar charme, højt teknisk niveau og vellykket Bordeaux-inspiration.
91 | 129,95 v/12 fl Philipson Wine