Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Domaine du Pélican

Juravin for Bourgogne-entusiaster

Jura forbinder selv erfarne vinentusiaster mere med paragraffer end med vin. Men Jura-området i regionen Franche-Comté er sikkert Frankrigs mest undervurderede vindistrikt. Produktionen er lille, vinene er ofte de rene særlinge, og områdets specielle druesorter er stort set ukendte på verdensplan. Alligevel formår Jura at frembringe betagende vine, som helt igennem ufortjent har unddraget sig de flestes opmærksomhed. Men nu er der grøde i luften, for et af Bourgognes mest ansete Domainer, nemlig Marquis d’Angerville, har etableret Jura-vingården Domaine du Pélican. Det vækker berettiget opmærksomhed.

Et spansk touch

Jura finder vi syd for Alsace tæt ind mod den schweiziske grænse, og selve Franche-Comté-regionen ligger tæt på og på højde med Bourgogne – nærmere betegnet med Côte de Beaune. Der er da også flere lighedspunkter mellem Bourgogne og Jura, når det gælder klima, jordbund og druesorter – læs Chardonnay og Pinot Noir. Alligevel skiller Jura sig ud, da der kommer dobbelt så meget nedbør som i det klassiske Bourgogne.

Af geografiske og kulturhistoriske årsager har Jura-distriktet levet et ganske omskifteligt og isoleret liv, hvor der ofte var mere spansk end fransk indflydelse, der prægede området. Denne gamle spanske påvirkning kan den dag i dag mærkes i vinstilen, hvor områdets største vinmæssige celebritet Vin Jaune, netop udmærker sig med et klart Sherry-lignende udtryk. Man oxiderer bevidst Vin Jaune gennem mange års fadlagring, da man ligesom i Jerez i Sherry-distriktet kun fylder fadene delvis op. Vinens overflade dækkes så af flor, der er en velkommen skimmelsvamp, der styrer niveauet af iltning, giver et bemærkelsesværdigt langt liv til vinen og tilfører den eftertragtede nøddetone.

Særpræg er et adelsmærke

Denne nøddetone kan man genfinde i flere af distriktets gængse hvidvine, hvor det oxiderede præg dog er meget diskret og nærmest indgår som et subtilt krydderi. Det er især karakteristisk for vine lavet på områdets unikke Savagnin-drue, men kan også genfindes i visse Chardonnayvine, der ofte udmærker sig ved betydeligt lagringspotentiale. Det er madvine i særklasse, da de har råstyrke til følge med der, hvor hvidvinene normalt må opgive kampen mod overmagten.

Men også når det gælder de blå druer, skiller Jura sig ud med så sjældne sorter som Trousseau, der stilistisk er tæt på Pinot Noir, og Poulsard, der tilfører øget råstyrke og har genetiske rødder i det spanske. Disse druer blandes ofte med Pinot Noir, da sammenstikningen giver harmoniske og komplekse vine, der er letdrikkelige og lettilgængelige og alligevel bærer på det personlige Jura-præg. Vinarealet er på beskedne 300 hektar, og op mod 75 procent af produktionen drikkes internt i regionen, så det er ikke så sært, at man sjældent støder på Jura-vin her i Danmark.

Guillaume d’Angerville, her på billedet, ejer hovedparten af Domaine du Pélican, og resten ejes hans vinmager Francois Duvivier.

Inspiration fra Volnay

Distriktet har et imponerende potentiale, der endnu kun er delvis udnyttet, og det har Bourgogne-Domainet Marquis d’Angerville til fulde indset. For mere end 10 år siden ville man gerne udvide produktionen i Volnay, men det var umuligt at købe lokale vinmarker med den fornødne kvalitet, så i stedet vendte man blikket mod det nærliggende Jura.

Efter ganske mange vanskeligheder lykkedes det for Marquis d’Angerville at sikre sig 10 hektar vinmarker af de bedste i Jura nær den centrale by Arbois. Guillaume d’Angerville ejer hovedparten af Domaine du Pélican, og resten ejes hans vinmager Francois Duvivier. Firmaet har nybygget eget vineri i området og har dermed skabt Domaine du Pélican.

Projektet har den klare intention at fremstille topvine ved at bruge af al den erfaring og den tekniske knowhow, man har med i bagagen fra Volnay. Ikke fordi man vil fremstille Bourgogne-look-alikes, men fordi man i Jura har fundet muligheder for at udbytte sin burgundiske viden til at fremstille dybt personlige vine på højt niveau. Man vil respektere sjælen og egenarten i Jura-vinene, men samtidig vil man give dem et kvalitetsløft og gøre dem mere lettilgængelige. Det er der uden tvivl masser af fremtid og masser af eksportmuligheder i.

På trods af at området er ganske regnfuldt, har man siden 2006 praktiseret biodynamik, selv om det fugtige klima giver alvorlige svampeproblemer. Det har dog ikke afholdt andre lokale avlere fra at forsøge sig med økologi og naturvin, og Jura er lidt af en hotspot på dette grønne område.

Vin med personlighed

Vin Jaune kræver over seks års fadlagring, og den arbejder Domainet stadig på at færdiggøre, men indtil da markedsfører man et solidt udvalg af både hvid- og rødvine på områdets klassiske druer. Når man smager Domaine du Pélicans Chardonnay vil man uvægerligt sammenligne med den burgundiske tilgang til den samme drue, men Jura og i det her tilfælde Arbois har sit helt eget og valide bud på, hvordan god Chardonnay skal smage. Her er det en strammere og mere kraftfuld stil med fokus på mineralitet, krydderi og struktur.

Så er den stilistiske opgave straks mere klart defineret, når der er Savagnin i flasken. Her fornemmer man også Marquis d’Angervilles særlige kompetencer, for deres Savagnin fremstår mere skarpt og samtidig mere harmonisk end mange af de ganske rustikke Savagnin-vine, man kan komme ud for i Jura. Alligevel rummer Arbois Savagnin Ouillé 2016 en kontant mineralsk struktur og det særlige krydderi med et passende diskret svirp at Sherry, som fuldender billedet af en distrikts-autentisk Savagnin på bedste vis.

På rødvinsområdet slår Marquis d’Angervilles Bourgogne-rødder for alvor igennem, og resultatet er blevet lette og lyse vine med kultiverede og ultrarene aromaer, der let leder tanken hen på Pinot Noir. I Arbois Trois Cépages Rouge 2015 er Pinot da også en af de tre druesorter, der indgår i blendet – nemlig Pinot med 60 procent og Trousseau med 35 procent og endelig fem procent Poulsard. De tre druesorter giver en større detaljerigdom end éndruevinen Arbois Poulsard 2015, der er klart bærdrevet og alligevel er velstruktureret. Poulsard 2015 giver et velpoleret og kultiveret bud på, hvordan en ren Poulsard-vin skal opføre sig.

Generelt må de røde vine roses for at satse på lethed og elegance fremfor styrke, og det går fint i tråd med det moderate alkoholniveau på godt 12 procent. Vinene er gennemført delikate – ligefrem feminine – i deres udtryk, og de er ganske drikkeklare allerede i dag. Charmerende let sødmefulde vine, der vil falde i Bourgogne-nyderens smag, og selv om stilen er unik og trofast mod sit fødested, bærer vinene et umiskendeligt fingeraftryk af god Bourgogne – og tak for det.

SMAGNING

Arbois Chardonnay 2015  Domaine du Pélican  Marquis d’Angervillle  AOC Arbois

Tæt, ren chardonnayfrugt med nydelig ferskenkarakter med kultiveret hasselnøddekrydderi og lidt grønne urter. God fylde og substans. Frisk, tæt, rig og lettere sødmefuld mundfrugt, pæn syrebalance, flot fylde, stor saftighed og betragtelig længde og med veldimensioneret egetræ. Vellykket, charmerende og bredt anvendelig.
91 | 249,95 v/12 fl Philipson Wine

Arbois Savagnin Ouillé 2016 Domaine du Pélican Marquis d’Angervillle AOC Arbois

Dyb, velkrydret, mineralsk rank frugt med lidt grapetoner og diskret Sherrypræg. Kølig, intens og rank. I munden rummer frugten samme kølighed og samme lille sherrytone som næsen rummer. Vellykket syrebalance og solid mineralitet. Tæt, saftig og substansrig frugt med betydelig længde med diskret egetræ. Personlig og vellavet.
92 | 269,95 v/ 12 fl Philipson Wine

Arbois Trois Cépages Rouge 2015 Domaine du Pélican Marquis d’Angerville AOC Arbois

Rød, elegant, sprød bærfrugt med jordbær- og hindbærtoner med nydelig mineralitet og udmærket harmoni. Tiltalende krydret med diskrete bittertoner og tilbagetrukket, aromatisk egetræ. Let, lys, rank og aromatisk vin med de samme saftige bærtoner som i næsen. Tilpas tannin, god længde og udtalt mineralitet. Velkrydret og letdrikkelig vin med køligt helhedspræg.  Drik den nu. Stilistisk tæt på en let Villages-vin fra Côte de Nuits.
90 | 249,95/12 fl Philipson Wine

Arbois Poulsard 2015 Domaine du Pélican Marquis d’Angervillle AOC Arbois

Duft med friske jordbærtoner med afrundet bærpræg. Tiltalende saftighed, moderat styrke og udmærket balance. Veludviklet, delikat, lys og charmerende med diskret egetræ og udsøgt renhed. Saftig og kontant mundfrugt med mere tæt og sødmefuld bærkarakter end næsen lægger op til. Moderat styrke og god tannin. Charmerende, delikat og personlig vin til de helt lette retter.
90 | 269,95 v/12 fl Philipson Wine

Franche-Comté for vinturister

Idyllisk, frodig og uspoleret natur
Utallige restauranter med autentisk lokalkøkken
Dessertvinene Vin de Paille og Macvin
Comté og Mont d’Or ost
Morkler
Pølser fra Montbéliard og charcuteri fra Haut Doubs området