Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Clos Romane

- bevis på Cairannes kvalitetspotentiale

Rhôneområdet har sin helt egen opskrift på, hvordan man skruer en klassifikation sammen. Det er et ægte hierarki, hvor man – hvis man ikke er født med kors og bånd og stjerner på – skal gøre sig fortjent til at rykke op i rangordenen. Man starter som basal Côtes du Rhône uden stedangivelse, og med tiden kan området opnå Villages status og efterfølgende måske få lov til skrive kommunenavnet på etiketten. Det ultimative mål er at få sin helt private AOC, hvor blot kommunenavnet beskriver flaskeindholdet. Det kan lyde demokratisk, fornuftigt og retfærdigt, men så stringent fungerer den franske vinverden sjældent. Det er Cairanne et overbevisende eksempel på.

Én blandt utallige

I det sydlige Rhône er Châteauneuf-du-Pape kongen – i hvert fald når det gælder prestige og høje priser. At mange andre områder leverer samme fornemme kvalitet til færre penge er også et velkendt fænomen. Men disse mere ydmyge vinperler kan være svære at finde midt i Sydrhônes enorme udvalg. Derfor foregår der en stadig kamp blandt kommunerne om at skille sig ud fra mængden i områdets uoverskuelige vinocean og dermed opnå bedre afsætning og ikke mindst højere priser. Den sikre vej til berømmelse er at få sin helt egen Appellation, men den tildeling kan ofte mere være et spørgsmål om politik end om kvaliteten i vinglasset.

Cairanne nåede først dette skelsættende punkt med selvstændig AOC-status fra og med årgang 2015, selv om Villages-klassificeringen gennem adskillige år har været en klokkeklar uretfærdighed. En ulykkelig blanding af interne stridigheder, tungt bureaukrati og manglende lokalpolitisk tæft er nogle af mange årsager til miseren.

Set med forbrugernes øjne, har det nu nok ikke været så skidt, for Cairannes nylige forfremmelse er endnu ikke for alvor smittet af på priserne, og området rummer endnu mange vine med et attraktivt forhold mellem pris og kvalitet. Cairanne har altid haft topproducenter som eksempelvis Domaine Roche, Daniel et Denis Alary, Domaine Boisson og Domaine de l’Oratoire St Martin, og mange nye talenter er på vej. Det er det endnu forholdsvis ukendte Clos Romane et udsøgt eksempel på.

Clos Romane startede først sin karriere som selvstændig producent fra og med årgang 2011. Inden da havde familien dyrket vin i fire generationer, men man solgte druerne fra til større producenter.

Clos Romane

Clos Romane startede først sin karriere som selvstændig producent fra og med årgang 2011. Inden da havde familien dyrket vin i fire generationer, men man solgte druerne fra til større producenter. I dag drives domænet af Nadine og Stéphane Charancon, hvor Nadine står for salget, mens Stéphane dyrker vingårdens 30 hektar druer.

Domænet har en flot samling af ældre vinstokke, hvor flere parceller rummer stokke på den ældre side af de 50 år. Markerne er fordelt på forskellige lokationer i kommunen og med flere højt beliggende parceller. Der høstes udelukkende manuelt, og der sorteres særdeles grundigt i druematerialet både på marken og efterfølgende hjemme på vingården. Al gæring sker på cementtanke, og der benyttes udelukkende naturgær. Man satser på at lavt svovlindhold og på at undlade både klaring og filtrering, så vinene bedst muligt kan udtrykke deres oprindelse.

AmaRhône

I dag forhandles tre af domænets vine af Bichel, hvor indgangsbønnen består af domænets basale Côtes du Rhône, men den er bestemt et par supplerende bemærkninger værd. I få ord giver Clos Romane Côtes du Rhône 2016 uhørt meget for pengene, og det er en af de bedste Côtes du Rhône, jeg længe har smagt. Ikke blot er vinen klassisk for appellationen, men den har en fornemt detaljerig frugt, velvalgte tanniner, fin balance og ikke mindst masser af umiddelbar charme. På samme tid trofast old School Rhône og alligevel med alt det, moderne teknik formår at tilføje.

Niveauet højere oppe finder vi Cairanne 2016, der lige er takken mere ambitiøs. Her satses der mere på struktur og mineralitet end på umiddelbar charme, men kom igen om et par år. Stilistisk er vinen pænt i familie med mere modernistisk Châteauneuf, og den forener power med balance, rygrad og stor delikatesse. Giv Cairanne 2016 tid i glasset for at vise, hvad den for alvor formår.

Toppen udgøres af specialcuvéen les Galets Jade 2015, hvor der for alvor bliver trykket på speederen, når det gælder styrke. Vinen besidder en enestående frugtintensitet, dybde og tæthed, man normalt skal til Amarone for at finde mage til. les Galets Jade 2015 er indbegrebet af alt, hvad Vieilles Vignes burde være, men kun alt for sjældent alvor kommer i mål med. Samtidig har les Galets Jade 2015 den fornødne balance og finesse, så det er en gennemført stor vin, der vil være et oplagt valg til Julemaden, hvis man da ellers tør begynde at tale om denne vinterhøjtid her i det spirende efterår.

Domænets vine besidder på trods af deres markante individuelle personligheder en klar fællesidentitet: Det er saftige vine, hvor frugtkoncentrationen konsekvent er helt i top, og alligevel levnes der plads til en frelsende mineralitet. De ranke tanniner er flot modnede, og renheden i aromaudtrykket kan der ikke sættes en finger på. Det bliver spændende at følge Clos Romane fremover. Der er meget at leve op til.

Clos Romane – smagning

Côtes du Rhône 2016 Domaine Clos Romane AOC Côtes du Rhône – 14 pct.

60 % Grenache, 30 % Syrah, 5 % Mourvedre og 5 % Carignan. Aromatisk, mineralsk og kølig frugtnæse med flot detaljerigdom og med delikat krydderurtekrydderi. Lettilgængelig, stærk, åben og personlig. Tæt vin med bemærkelsesværdig ekstraktrigdom og blød, intens tannin. Rig saftighed, flot fylde og fin balance. Intenst og vellykket krydderi med rank sødmefuldhed. Fløjlsblød og alligevel velstruktureret. Côtes du Rhône på højt niveau.
91 | 110,00 – 90,00 v/6 fl Bichel Vin

Cairanne 2016 Clos Romane AOC Cairanne – 14,5 pct.

50 % Grenache, 20 % Mourvedre, 25 % Syrah og 5 % Carignan. Kølig frugt med sats på rankhed og mineralitet. Klassisk sydligt Rhônekrydderi med tobak, tørre krydderurter og diskret chokolade tilsat modent og veldoseret egetræ. I munden mere åben og givende. Herlig balance og udsøgt renhed. Glat, detaljerig, velstruktureret og smagsintens vin med betydelig ekstraktrigdom og kultiveret bærsødme. Klart udviklingspotentiale.
92 | 135,00 – 110,00 v/6 fl Bichel Vin

Cairanne les Galets Jade 2015 Clos Romane AOC Cairanne – 14,5 pct.

Sammenstukket af Mourvedre, Syrah og Grenache. Spændende, kompleks næse med en ambitiøs og tæt frugt med et rosinpræget krydderi. Voldsom intensitet og alligevel med kultiveret helhedspræg. Enorm tyngde, massiv ekstraktrigdom og trods alt med fornem balance. Kontant, men velintegreret egetræ. Frugtkoncentration med dybde i særklasse tilsat læssevis af sødmefuld tannin. Et veltøjlet monster med opulent charme.
94 | 225,00 – 160,00 v/ 6 fl Bichel Vin

Cairanne i tal

Cirka 800 hektar vinmarker
Omkring 25.000 hektoliter pr. år
Cirka 1.200 vinproducenter
Tilladt maksimumudbytte er 42 hektoliter pr. hektar
95 procent af produktion er rødvin
Rødvine skal rumme minimum 50 procent Grenache og 20 procent af enten Syrah eller Mourvedre. Øvrige druesorter må maksimalt udgøre 20 procent.