Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Chile helt i top

Efter 30 års stadig og stædig kamp for sit lands vine kan Eduardo Chadwick nu smile og konkludere: ”Den største udfordring var at opnå anerkendelse, at få Chile markeret på kortet. Det forekom næsten at være en umulig opgave”. Chile var i 1990’erne helt ude, fortsætter han, og fortæller, at Chile end ikke var at finde i Parkers index. ”Hvad er jeres Parker-point, spurgte vores importører og da vi ikke havde nogen betragtede de os som outcast. Jeg skrev til Parker mange gange, men fik aldrig noget svar”.

Parker var meget, men ikke alt. Vinene måtte med lidt hjælp tale for sig selv. Som Robert Mondavi  i Californien, og Nicolas Catena i Argentina, har Chadwick skabt vine, der i kvalitet kan måle sig med den gamle vinverdens berømte referencevine. Men hvem ved dét, før de har smagt dem, eller hørt om det. Verden må besejres og begejstres. Derfor har Chadwick, som sine to ældre succesfulde forgængere, rejst verden rundt, igen og igen, lavet blindsmagninger der fik overraskende udfald og blev til endnu et skridt på vej mod den ”Hall of Fame” han har søgt – og nu også nået.

I midten af 1700-tallet emigrerede familien Errázuritz fra Navarra i Spanien til Chile. 100 år senere var den en af landets mest inflydelsesrige familier. Her den vingård Don Maximiamo Errázuriz etablerede i 1870 nord for Santiago. Hans filosofi var “fra den bedste jord, den bedste vin”. I de gamle bygninger var der både bolig og vineri helt frem til 2010 hvor Eduardo Chadwick byggede et nyt arkitektegnet, bæredygtigt vineri midt i vinmarken, i bakken ovenfor.

Den første storhed

Chiles vinhistorie er i høj grad historien om velhavende familier, der i generationer har investeret i vinstokke på deres landsteder udenfor hovedstaden Santiago. Blandt dem Don Maximiamo Errázuriz, der i 1870 planter 300 ha med de traditionelle franske druesorter i Aconcagua dalen. Han bygger et vineri med en stor underjordisk kælder efter fransk model og kalder sin vingård Vina Errázuriz. De fleste andre vingårde dengang blev etableret syd for Santiago og alle var skeptiske overfor Don Maximiamo Errázurizs’ investering nord for byen; området viste sig dog at være særdeles velegnet til vindyrkning.

Da Don Maximiamos’ søn Rafael overtog gården voksede den til 700 hektar – og var på det tidspunkt verdens største vinmark ejet af en enkelt person. Senere solgte familien ejendommen og først i 1981 blev den tilbagekøbt af Don Alfonso Chadwick Errázuriz (1914-1993), hvis mor var en Errázuriz. Det blev begyndelsen på en ny storhedstid for Errázuriz i det 21. århundrede.

Don Alfonso Chadwick Errázuriz her til højre med sin søn Eduardo i vinmarken på Errázuriz i 1983. Familien havde solgt den efter 1. Verdenskrig, men i 1981 købte Don Alfonso den tilbage med bare beskedne 10 hektar vinmarker. I dag omfatter Don Maximiano Vineyard 238 ha Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc og Syrah med en gennmsnitsalder på 30 år plantet på skråninger i op til 600 meters højde.

Don Alfonsos søn, Eduardo Chadwick, starter sin vinkarriere i 1983. Som færdiguddannet ingeniør fra Universidad Católica de Chile begynder han som 23-årig, at arbejde sammen med sin far omkring driften af Viña Errázuriz. Den chilenske vinindustri lå på det tidspunkt i dvale, næsten intet blev eksporteret og kvaliteten kunne kun blive bedre. Med det som udgangspunkt var der noget at tage fat på og den unge ingeniør tog i 1985 med sin far til Bordeaux hvor de besøgte datidens største ønolog, Emile Peynaud og samtidig, for første gang udstillede deres vine på Vinexpo.

”Chilensk vin var dengang næsten ukendt udenfor Chile”, fortæller Eduardo Chadwick: ”Kun fire chilenske producenter deltog – foruden os: Santa Rita, San Pedro og Los Vascos, da de fleste ikke mente der var nogen fremtid for en eksport af chilensk vin til Europa. På Vinexpo betragtede de os som en kuriositet og kun få var i det hele taget klar over at Chile overhovedet producerede vin. Det var først da Chile i 1990 blev et demokrati at de europæiske døre for alvor åbnede sig.”

På Errázuriz blev de første Syrah-stokke plantet i 1993 – grundlaget for vinen, “La Cumbre”, der i de seneste årgange er blevet tilført og balanceret med et blend af druer fra det køligere, nye Aconcagua Costas syrah-parceller. Se smagning af La Cumre i årgang 2016.

I Bordeaux

Eduardo Chadwicks’ første besøg i Bordeaux blev forlænget med et tre måneders kursus i ønologi på Bordeauxs Universitet og det blev hans første formelle vinuddannelse. Med det vendte han hjem til Errázuriz og indførte i slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne nye metoder og teknikker i markarbejdet og indkøbte nyt moderne udstyr til vineriet.

Han lancerede Don Maximiano Founders Reserve, den første prestigevin fra Viña Errázuriz hvor kun de bedste druer fra skråningerne blev brugt. Han begyndte også at udvide Viña Errázurizs’ vinareal med nye beplantninger i Valle de Aconcagua, eksperimentere med nye kloner og nye sorter som Shyrah og Sangiovese. Købte ejendommen “La Escultura” i Casablanca Valley, der gav basis for produktion af Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir-vine.

Caliterra

I 1989 møder Chadwick en anden kapitalstærk vinmand, den chilensk fødte, Augustin Huneeus, bosat i Californien og ejer af Franciscan Vineyards i Napa Valley. Sammen laver de et nyt varemærke ”Caliterra” – sammensat af ”calidad” (kvalitet) og ”terra” (land). Som vinmager ansætter de Ignacio Recabarren, og succesen er hjemme, da vinskribenten Tom Stevenson i London Daily Telegraph skriver: ”If Chile had 100 Caliterra-type wineries, it’s wine could conquer the planet”.

Det var i 1991, kun to år efter projektets start. Samme år vælger Huneeus at overdrage sin andel til Chadwick og i stedet koncentrere sig som sin egen chilenske vingård, Veramonte. Nogle år går, før en ny interessant investor viser interesse for projektet. Det var Robert Mondavi, der kom fra Napa Valley med både penge og erfaringer fra tidligere joint-ventures og Caliterra bliver i januar 1995 til et joint-venture mellem familierne Mondavi og Chadwick.

Nyt land i Colchagua

Ambitionerne er store, og de nye samarbejdspartnere vil ikke nøjes med kun at købe druer. De vil etablere en ny vingård og sætter Pedro Izquierdo, der er ansvarlig for markerne på Errázuriz, på opgaven. Han finder et sted langt ud på landet i Colchagua Valley. En ejendom på 1.020 ha i et nærmest ørkenagtigt, bakket terræn, hvor der blev dyrket hvede i de lavtliggende områder. Det lå så afsides, at det var nødvendigt at bygge en ny vej og selv føre elektricitet og vand det sidste stykke på næsten fem kilometer. Næste opgave blev at dræne hele området, før man kunne begynde at plante og installere drypvandingsanlæg.

I februar 1997 plantes der 310 ha udelukkende med røde druesorter: Merlot, Carmenère, Cabernet Sauvignon, Shyrah og mindre parceller med Malbec og Sangiovese. Markerne ligger mellem 220 og 260 meter over havet med en årlig nedbørsmængde på 600 mm. Stillehavet, som kun ligger 60 km derfra, sender kølige havbriser ind over landet, og det har stor betydning for mikroklimaet og druernes kvalitet. Chadwicks Caliterra-vine i prisklassen 60,00 til 325,00 forhandles i Danmark af Bichel Vine

De to visionære igangsættere bag Seña, Eduardo Chadwick og Robert Mondavi, i 1995.

Seña

Da Robert Mondavi kom til Chile i 1991 var det med den unge knap 30-årige Eduardo Chadwick som chauffør. Selv var han tæt på de firs, men de kom godt ud af det sammen på de støvede veje, og det første møde blev til mange, og senere ideen om at skabe Chiles første verdensklassevin, en ikonvin, der for alvor skulle sætte Chile på verdenskortet. Det blev til et formelt partnerskab i 1995. Vinen fik navnet Seña, der på spansk betyder rig på nuancer og de første flasker blev sendt på markedet i januar 1997.

Seña er en blend af seks klassiske røde druesorter: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec. I dag kommer druerne fra markerne på Seña Hillside i Valle de Aconcagua, der blev købt i 1999 efter mere end tre års søgen efter det rigtige sted. Der måtte forhandles med 19 forskellige ejere før en samlet ejendom på i alt 350 ha med 45 ha vinmarker var en realitet. Derefter begyndte de første nyplantninger i år 2000. Der høstes i 15 kg kasser som bringes til vineriet på Errázuriz.

Eduardo Chadwick (tv) med sit team på Seña i 2006 hvor deres satsning på økologisk dyrkning er i gang efter Chadwick i 2004 køber Robert Mondavis andel og bliver enejer. Manden i midten, med hatten i hånden, er Cristian Marchant, der står for nyplantningerne på de stejle skråninger han har måttet forme som terasser. Han fortæller, at det værste med den økologisk dyrkning ikke er, at det er dyrere i den daglige drift, men snarere risikoen for sygdomsangreb. Det er derfor vigtigt at have et miljø i balance og her er det af stor betydning at Señas 16 ha med vinstokke er omgivet af ejendommens egne 350 ha.

I 2004 måtte Robert Mondavi tvunget af økonomiske problemer give op og Robert Mondavi Winery blev solgt til den amerikanske gigant Constellation. Det blev anledningen til at Chadwick køber Mondavis andel i Seña, det samme blev tilfældet med Caliterra, som han nu også er eneejer af.

”Vi lavede vores joint-venture med Robert Mondavi”, fortæller Chadwick”, for at lave en vin som Opus One, der havde fået europæerne til at åbne øjnene for californisk vin. Med Seña fik vi på grund Opus One med det samme opmærksomhed og det blev den første vin fra Chile, der blev solgt for mere end 50$ på det internationale marked”. Og han fortsætter: “Seña var et stort skridt frem på den måde at man sagde: OK – Chile har ikke kun potentialet – Chile har allerede vinen – Chile kan producere terroir-vine og efter det er udviklingen gået meget stærkere. Efter Seña kom andre til – Château Lafite, Michel Rolland, Montes osv., i dag er der en god håndfuld topproducenter og det er vigtigt for Chile med dette topsegment, hvis vi på lang sigt vil være en kvalitetsproducent.”

Viñedo Chadwick

Eduardo Chadwick boede som barn på Vina San José de Tocornal i Maipo Alto (nu Chadwick-ejendommen). Maipo Alto betyder det høje Maipo – 700 meter over havet, med Chadwick-ejendommen på 1.000 ha som den højest beliggende. I 1992 sløjfede Eduardo Chadwick sammen med sin far den polobane han på grund af alderen ikke længere brugte og de plantede den til med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot (der senere i 1994 viste sig at være 100% Carmenére).

”Vi havde i tankerne at lave en vin, der kunne vise stedets potentiale, men i 1992 var det svært at forudse hvor langt Chile kunne nå kvalitetsmæssigt og i hvor høj grad den chilenske vinindustri ville blive anerkendt rundt om i verden”, fortæller Eduardo Chadwick. I 2002 blev den første årgang 1999 Viñedo Chadwick, opkaldt efter faderen, sendt på markedet.

Den historiske smagning på Ritz Carlton Hotel i Berlin den 23. januar 2004. Vinbladets redaktør, Peter Winding, er smageren yderst til højre på første række.

En overraskende triumf

En ny milepæl blev en historisk smagning på Ritz Carlton Hotel i Berlin den 23. januar 2004. Det var en blindsmagning af 16 vine. Et udvalg af de bedste italienske og franske vine smagt op imod  Errázurizs tre topvine: Viñedo Chadwick, Seña og Don Maximiano Founder’s Reserve. Smagningen blev ledet af den engelske vinskribent, Steven Spurrier, med et panel af Europas førende vinskribenter som blindsmagere, heriblandt Vinbladets redaktør Peter Winding.

Som med den store historiske forgænger – Parissmagningen i 1976, hvor de californiske vine til alles overraskelse vandt over de franske, blev det outsiderne fra Chile, der vandt over de franske og italienske topvine. Viñedo Chadwick 2000 og Seña 2001 blev nr. 1 og nr. 2 foran de store franske 1. Cru’er: Château Lafite, Château Margaux og Château Latour og de italienske kultvine Tignanello, Sassicaia, Solaia og Guado al Tasso.

BERLIN 23. JANUARY 2004

1 Viñedo Chadwick 2000
2 Seña 2001
3 Chateau Lafite 2000
4 Chateau Margaux 2001
4 Seña 2000
6 Viñedo Chadwick 2001
6 Chateau Margaux 2000
6 Chateau Latour 2000
9 Don Maximiano Founder´s Reserve 2001
10 Chateau Latour 2001 / Solaia 2000

For Eduardo Chadwick selv, et helt uventet positiv resultat, som han ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig. I Brasilien mente de at resultatet kunne blive et ganske andet, Berlin var Berlin, og Sao Paulo – Sao Paulo, sagde de til ham og tilføjdede – “Du må være modig og turde gøre det igen”. Chadwick tog udfordringen op og gentog smagningen året efter i Sao Paulo. Her tog Chateau Margaux 2001 førstepladsen, med Viñedo Chadwick 2000 og Seña 2001 på 2. og 3. pladsen. Kunne det mon også lykkes en tredie gang?

De efterfølgende ti år, frem til 2013, tog Chadwick på en verdensturné for at åbne verdens øjne for Chile-vinenes kvaliteter. Det blev til i alt 22 blindsmagninger, hvor mindst én af hans chilenske vine i 20 af smagningerne var med i top 3. En imponerende succesrate på 90%, som han selv udtrykker det. København var også blandt de storbyer der blev besøgt og her var resultatet på Hotel d’Angleterre:

KØBENHAVN 14. MAJ 2008

1 Château Lafite 2005
2 Don Maximiano Founder´s Reserve 2004
3 Château Mouton Rothschild 2005
4 Solaia 2004
5 Seña 2005
6 Don Maximiano Founder´s Reserve 2005
7 Château Latour 2005
8 Viñedo Chadwick 2005
9 Seña 2004
10 Sassicaia 2004

Det historiske forbillede

Berlinsmagningen var en satsning hvor Eduardo Chadwick allierede sig med Steven Spurrier, der i 1976 med udgangspunkt i sin vinforretning Caves de la Maideleine i Paris, og sin amerikanske partner, Patricia Gallagher, arrangerede én af vinhistoriens mest berømte smagningen: The Judgment of Paris. Det var en blindsmagning af 10 røde og 10 hvide vine fra Californien og Frankrig, og i begge kategorier vandt Californien.

Det var en triumf så stor, at det kom på forsiden af Time Magazine og ekkoet har sat  mange spor – blandt andet, at de to vindende flasker, 1973 Stag’s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon og 1973 Château Montelena Chardonnay, nu findes på den permanente udstilling på The Smithsonian Museum i Washington D.C. Det var Time Magazine journalisten George Taber, der rapporterede fra begivenheden i 1976 og senere i 2005 udgav den særdeles læseværdige bog ”Judgment of Paris – California vs. France and the Historic Paris Tasting That Revolutionized Wine”.

Aconcagua Costas tørre, ufrugtbare jord før vinstokkene med deres vandingsanlæg kom til. Eduardo Chadwick valgte at satse på et helt nyt, og i vinsammenhæng jomfrueligt område. Her står han med sin unge nevø, Felipe Cruzat, der var  den ansvarlige for hele beplantnigen af de to  ejendomme Chilhué og Manzana. ”Titanic work!”, som han sagde, efter det første års slid, i 2006. Felipe Cruzat fortæller, at de valgte de vestvendte skråninger til Sauvignon Blanc, for at kunne udnytte de kølige briser, der kommer fra kysten. De højeste til Pinot Noir og de nordvendte til Merlot og Syrah, da de får sol hele dagen. Visse steder er der hældningen op mod de 35 grader, og her dyrkes der på terrasser.

Nyt jomfrueligt land ved kysten

I 2005 begyndte Eduardo Chadwick på sit nye storstilede projekt, 40 kilometer vest for Errázuriz, i Aconcaguas’ kystområde. Her havde der aldrig tidligere været dyrket druer, men områdets temperaturer og regnmængder kan sammenlignes med Valle de Leydas, og Chadwick mente derfor det var risikoen værd at satse. Han opkøbte to naboejendomme: Chilhué og Manzanar, der ligger ved bredden af floden Aconcagua, ca 13 km i lige linie fra kysten. Tilsammen udgør de 1.047 ha, hvoraf de 400 kan udnyttes og 120 nu er tilplantet. De blev købt i 2005 for 3.000 $ per ha, og derefter kom tilplantningen, der i Chile koster ca. 3 gange så meget. Der var ingen veje, så alt måtte anlægges fra bunden. Foreløbig køres druerne de 40 kilometer ind i landet til Errázuriz’ vineri.

Francisco Baettig i 2006, to år efter sin ansættelse på Errázuriz. Her præsenterede han en serie vine fra årgange før- og efter han kom til. Og der var ingen tvivl – hans talent var åbenlyst, og Chadwick var med ham, godt på vej mod en ny stor æra.

En af verdens bedste vinmagere

Francisco Baettig har siden 2004 været den ansvarlige vinmager for alle Errázuriz’ vine, og anses i dag for at være en af verdens bedste vinmagere. Før han kom til Errázuriz arbejdede han fire år under Michel Rolands ledelse som assisterende vinmager på Casa Lapostolle. Han er udannet agronom med vinavl som speciale og har studeret ønologi i Bordeaux, hvor han boede to år og mødte sin franske kone. Arbejdede også i en periode i Languedoc-Roussillon for Michel Laroche, i Pomerol på Le Bon Pasteur, i Sancerres på Château Sancerre (hvidvin) og i USA på Hallcrest Winery, et af de første vinerier i Californien, der fik certifikat på at de dyrkede deres druer økologisk.

At arbejde økologisk med vindyrkning er virkelig en udfordring fortæller han: ”men hvis ikke man skulle gøre det i Chile, hvor skulle man så”, smiler han på sin stille og afdæmpede facon. Han mener filosofien er god, alt bør være så naturligt som muligt, det vil i sidste ende give bedre vine – der i højere grad er et udtryk for deres terroir – og han fortsætter: ”Jeg lærte alt det basale på Casa Lapostolle. Jeg kan godt lide ”rundhed” i en rødvin – kan ikke lide tørre tanniner. Prøver ikke at ekstrahere for meget, men i stedet at koncentrere frugtintensiteten og bruge lidt mindre fadlagring for at få en balance mellem frugt og fad. Elegancen og finessen kommer når man ikke overekstraherer og bruger for meget fad.”

Ny grand cru

Sidste nye store satsning fra Chadwick er at lave top Pinot og Chardonnay fra udvalgte parceller i Aconcagua Costa. Han og Baettig tog derfor til Bourgogne hvor de besøgte Louis-Michel Liger-Belair fra Domaine du Comte Liger-Belair for at få råd og vejledning. Og de hyrede den franske geolog, Françoise Vannier-Petit, til at lave et detaljeret jordbunds-kort over alle deres Aconcagua Costa parceller.

Første årgang af de nye vine, der kom til at hedde Las Pizarras, der betyder “skifer”, kom i 2014. En Pinot Noir og en Chardonnay, der lige fra starten fik stor opmærksomhed og anerkendelse. De to vine er et nyt opsigtsvækkende supplement til Chadwicks øvrige topvine: Seña, Viñedo Chadwick, Don Maximiano, La Cumbre og Kai. Se smagning her for neden.

Eduardo Chadwick under sit seneste besøg i Danmark hos sin danske importør gennem mange år, H.J. Hansen. Til højre, H.J. Hansens ejer, Jens Hempel-Hansen.
SMAGNING ved Peter Winding
Las Pizarras Chardonnay, Aconcagua Costa, 2017

Ren og elegant duft, stor race, kalkagtig med hvide blomster, mineralsk, frisk og samtidig dyb frugt. Elegant smag, rank, cremet, sprød, store fylde med køligt fingeraftryk og lang, lang eftersmag med ren frugt, kalkholdig og mineralsk. Stor vin.
94 | 595,00 H. J. Hansen

Las Pizarras Pinot Noir, Aconcagua Costa, 2017

Stor, kompleks duft, karse, krydret, lys frugt, fin sødme samtidig med utrolig friskhed. Fyldig, saftig smag, herligt bid, kølig sammen med sødme, lang, rig, luftig eftersmag, fin krydret tone sammen med friske bær. En vin i perfekt balance, feminin med spinkel styrke. Helt sin egen Aconcagua Costa – Pinot Noir i smukkeste version. Bravo.
95 | 895,00 H. J. Hansen

La Cumbre, Syrah, Vina Errazuriz, Aconcagua Valley 2016

Stor duft, let røget med solbær, blåbær og eukalyptus, fine nuancer fra fad. Fyldig smag, cremet, moden tannin, rank med lang eftersmag med frisk frugt. Meget elegant Syrah.
93 | 595,00 H. J. Hansen

Don Maximiano Founder’s Reserve, Vina Errazuriz, Aconcagua Valley 2015

Tæt duft mættet med modne solbær og kirsebær, fyrnåle, røget tone med fine nuancer fra fad. Rig, fyldig, stor frugt, der dækker over den modne garvesyre, lang eftersmag med mørk frugt, chokoladeagtig, i perfekt balance.
95 | 650,00 H. J. Hansen

KAI, Carmenere, Vina Errazuriz, Aconcagua Valley 2015

Stor duft, floral med viol, mørke, røde kirsebær, let mandel og fine nuancer fra fad, meget ren og præcis. Rig smag, stor fylde, markeret tannin dækket af moden frugt og lang, lang eftersmag, chokoladeagtig med mørke bær, meget fin tørhed, der giver vinene en ekstra elegance.
96 |
1.350,00 H. J. Hansen