Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Château la Clotte

- et forsvarstårn, der nu er erobret af Alain Vauthier

Det kunne nærmest ikke være anderledes. Næppe var Alain Vauthier færdig med at renovere Château Ausone før han kastede sig over et nyt projekt. Fascinerende, tidsrøvende og de første mange år nærmest også et uoverskueligt projekt. Château La Clotte er der ikke mange der kender, men alle, der har vandret rundt i Saint-Émilion, kender forsvarstårnet.

Nedenfor tårnet, over mod Château Ausone og Château Pavie ligger vinmarkerne og under vinmarkerne og byen Saint-Émilion, ligger de underjordiske kældre. Alain Vauthier købte Château la Clotte i 2014 fra Chailleau-Moulierac familien, der havde en restaurant i Saint-Émilion. Château La Clotte er et clos – en vinmark omgivet af en mur. Han kendte vinen, havde smagt den siden sin barndom. Hans bedstemor og mor var ven med familien, han vidste, fra ældre årgange, at vinen havde et fantastisk lagringspotentiale. Indtil 1949 var det kendt som La Clotte de Grailly. Fra midten af 1960erne og frem til 1989 blev vinmarkerne drevet af købmandsfirmaet JP Moueix,  mens Chailleau-Moulierac familien beholdt slottet indtil Alain Vauthier købte det.

Grotten med det store potentiale

Alain Vauthier er en entreprenør, hele hans drift ligger i at opbygge, genopbygge og genskabe den energi som en bygning og et sted har. Denne synergi mellem stedet, historien og manden får 1 + 1 til at blive til 3. La Clotte er på 4 hektar. 3 hektar er lige nu under produktion. La Clotte betyder grotte og det er netop her, i de underjordiske kældre, at Alain Vauthier er i gang med et nærmest uoverskueligt projekt: at renovere, at konsolidere de gamle kalkstensbrud, ikke med beton, men med de ældgamle metoder med brugen af kalksten, der går helt tilbage til romertiden.

Château la Clotte med det kendte forsvarstårn i baggrunden. Under ligger de gamle kældre, der går ind und Saint-Émilion by og foran de 4 hektar vinmarker i ét stykke.

Vinmarkerne består lige nu af 80% Merlot, 15% Cabernet Franc og 5% Cabernet Sauvignon. Procentdelen af Cabernet Franc bliver gradvist øget. 1/3 del af de gamle vinstokke er revet op. Vinen gærer i de gamle kældre og efter gæringen lagrer den 18 måneder på fad, 80-100 procent nye. Produktionen er nu på omkring 8.000 flasker. Når alle vinstokkene er i produktion regner Alain Vauthier med en årsproduktion på 15.000 flasker. Vinen bliver sælges gennem negocianter (vinkøbmænd) i Bordeaux. Nu, blot 6 år efter overtagelsen, er Château la Clotte at finde blandt de helt store i Saint-Émilion.

Gæringen foregår i små tanke, burgundiske i størrelse.
Château La Clotte Saint-Émilion Grand Cru 2015

Reduceret, koncentreret duft, intens, mørk frugt, ulmende. Rig smag fyldt med energi, stor fylde og lang, rig eftersmag. 95-96 (smagt en-primeur)

Château La Clotte Saint-Émilion Grand Cru 2016

Meget flot duft, kompleks, dyb med mørke kirsebær, lakrids og chokolade. Rig smag, meget elegant, cremet med stor frugt, der dækker over tanninerne og lang, lang, rig eftersmag. 97 (smagt sidst i september 2020)

Château La Clotte Saint-Émilion Grand Cru 2017

Meget elegant duft, rig med viol og mørke kirsebær. Elegant smag, lille eksplosion i munden, lang, rig eftersmag med modne mørke bær. Stor race. 96-97 (smagt en-primeur)

Philipson Wine sælger p.t. årgang 2020